ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Φραν Βέλεθ στο SPORT24: "Ήταν πολύ δύσκολο να αφήσω τον Παναθηναϊκό"

Ο Φραν Βέλεθ στο SPORT24: "Ήταν πολύ δύσκολο να αφήσω τον Παναθηναϊκό"
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Φραν Βέλεθ πήρε το καλοκαίρι μια απόφαση ζωής, αποδεχόμενος την πρόταση της Αλ Φάτεχ. Ο πρώην αμυντικός του Παναθηναϊκού μίλησε αποκλειστικά στο SPORT24 για το πώς κατέληξε στη Σαουδική Αραβία, για το τριφύλλι και συγκρίνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Γιώργο Δώνη.

Ο Φραν Βέλεθ πήρε το καλοκαίρι που μας πέρασε μία απόφαση ζωής. Στα 31 του χρόνια αποδέχθηκε την πρόταση της Αλ Φάτεχ του Γιώργου Δώνη και για πρώτη φορά στην καριέρα του συμφώνησε να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο μακριά από την Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία.

Τον συναντήσαμε στο σπίτι του, στην Al Ahsa, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα σ' αυτό του Γιώργου Δώνη και διαπιστώσαμε ότι ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός, ο οποίος πέρυσι κατέκτησε το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό, λατρεύει τις προκλήσεις. Ζει μόνος, μαγειρεύει (εξαιρετικά και το διαπιστώσαμε) μόνος, παλεύει με τη νοσταλγία για την οικογένεια του αλλά δεν το βάζει στιγμή κάτω.

Μέχρι τη στιγμή που τον "χτύπησε" μία θλάση, ο Βέλεθ είχε 12 "γεμάτες" συμμετοχές στην Αλ Φάτεχ όντας ένας από τους δύο βασικούς στόπερ.

Στο SPORT24 ο Ισπανός αμυντικός μίλησε για τη νέα του ζωή, τον Παναθηναϊκό όπως τον έζησε και τον ζει (μέσω της τηλεόρασης), τα μελλοντικά του σχέδια (που περιλαμβάνουν Ελλάδα) και τους δύο τελευταίους προπονητές στην καριέρα του, τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τον Γιώργο Δώνη.

Συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο

Πώς είναι η καθημερινότητά σου εδώ; Σε δυσκόλεψε η προσαρμογή;

"Τα πράγματα εδώ είναι πολύ διαφορετικά. Η κουλτούρα σε σχέση με αυτή που έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη είναι επίσης πολύ διαφορετική. Αλλά, οκ, βήμα-βήμα προσαρμόζομαι. Πηγαίνω, ας πούμε, στο γυμναστήριο το πρωί και ηρεμεί το μυαλό μου, στην πισίνα το ίδιο. Επιστρέφω σπίτι, μαγειρεύω, όπως μπορείς να δεις, πηγαίνω στην προπόνηση. Εχω μία ρουτίνα και αυτό είναι όλο. Οι πιο δύσκολες μέρες είναι αυτές των ρεπό. Είμαι μόνος εδώ και στο ρεπό αυτό το θυμάμαι. Είναι δύσκολο, όπως ήταν στην Αθήνα. Αλλά στην Αθήνα είχα Ισπανούς φίλους, η κατάσταση δεν ήταν ακριβώς η ίδια".

Η Ελλάδα σου λείπει;

"Μου λείπει η Ελλάδα, σαφώς μου λείπει, πέρασα εξαιρετικά στη χώρα σας, δεν είναι μυστικό αυτό. Μου λείπουν πολλά πράγματα, μα πάνω απ' όλα οι πόλεις, η Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ξέρεις, οι βόλτες στις παραλίες μου θυμίζουν την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Ταραγόνα. Μου λείπει επίσης ο καιρός της Ελλάδας, τι να λέμε τώρα. Και άλλα πολλά πράγματα αλλά κυρίως αυτά που σου είπα είναι τα πιο βασικά".

Γιατί το καλοκαίρι προτίμησες να υπογράψεις σε ομάδα της Σαουδικής Αραβίας;

"Διότι με πήρε τηλέφωνο ο κόουτς Δώνης. Μου είπε ότι με περιμένει μία πρόκληση εδώ και τον ακολούθησα, όπως τον ακολούθησα όταν με πήρε τηλέφωνο για να πάω στον Παναθηναϊκό. Το είχα μέσα στο μυαλό μου ότι θέλω να δουλέψω μαζί του. Και έτσι μου παρουσιάστηκε η τύχη να έρθω εδώ στην Αλ Φάτεχ και να παίξω σ' αυτό το πρωτάθλημα".

Ήταν δύσκολο για σένα να αφήσεις τον Παναθηναϊκό;

"Πολύ!"

Γιατί;

"Διότι στον Παναθηναϊκό πέρασα μερικές από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου. Ποτέ μου δεν είχα πάρει κάποιο τρόπαιο και με τον Παναθηναϊκό πήραμε το Κύπελλο στην Ελλάδα. Όλο το κλαμπ, όλος ο οργανισμός με υποστήριξε σε ότι και αν ήθελα, ήταν σπουδαία η στήριξη. Οι δύο σεζόν ήταν εξαιρετικές, νομίζω ότι και εγώ έπαιξα σε υψηλό επίπεδο. Γι' αυτό και η απόφαση να φύγω ήταν πολύ δύσκολη, όχι μόνο για μένα αλλά και για την οικογένειά μου. Το συζήτησα μαζί τους γιατί η γνώμη τους μετράει πολύ για μένα και αποφασίσαμε όλοι μαζί να αλλάξουμε περιβάλλον. Eτσι και αλλιώς μου αρέσουν οι "los retos" (σ.σ. οι προκλήσεις στα ισπανικά). Διαπίστωσα ότι με περιμένει μία ενδιαφέρουσα πρόκληση εδώ και είπα το ναι".

Παρακολουθείς τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού εφέτος;

"Φυσικά".

Η γνώμη σου για την πορεία της ομάδας;

"Άρχισε εξαιρετικά το πρωτάθλημα παίζοντας παράλληλα και πολύ καλό ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια ήρθαν μερικοί τραυματισμοί και το επίπεδο του ποδοσφαίρου που η ομάδα έπαιξε μειώθηκε κάπως. Ολες οι ομάδες βέβαια έχουν κακές στιγμές μέσα σε μία σεζόν. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός είναι να βρει πάλι το ομαδικό πνεύμα αυτό το "all together spirit" που είχε στην αρχή. Μέσα από αυτόν τον τρόπο θα φτάσει πάλι στο επίπεδο που μπορεί".

Πιστεύεις ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

"Σαφώς και μπορεί, υπάρχουν οι δυνατότητες. Αλλά σου λέω ξανά ότι πρέπει όλοι στον οργανισμό να είναι μία γροθιά, όλοι μαζί. Αν γίνει αυτό, οι λύσεις θα βρεθούν και οι νίκες που πρέπει να γίνουν, θα γίνουν".

Θα επέστρεφες κάποια στιγμή στο μέλλον;

"Το ελπίζω αλλά θα το δούμε".

Να σε ρωτήσω διαφορετικά. Πώς φαντάζεσαι το μέλλον της καριέρας σου όταν τελειώσει το συμβόλαιό σου με την Αλ Φάτεχ;

"Θα δούμε, δεν μπορώ να πω κάτι απόλυτο γι' αυτό. Πάντα είναι στο μυαλό μου η πιθανότητα να επιστρέψω στην Ελλάδα για μία ή δύο σεζόν. Αλλά το μέλλον στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή άλλωστε, είναι εξαιρετικό απρόβλεπτο. Για παράδειγμα δεν περίμενα ότι θα έρθω ποτέ εδώ που με βλέπεις (σ.σ. γελάει). Και στην ομάδα της πόλης μου, την Ταραγόνα, θα ήθελα να επιστρέψω, γιατί όχι;".

Ποιες διαφορές εντοπίζεις στην προπονητική φιλοσοφία του Γιώργου Δώνη μ' αυτή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς;

"Να αρχίζω από τις ομοιότητες πρώτα. Και οι δύο θέλουν από τις ομάδες τους να παίζουν ποδόσφαιρο. Θέλουν την μπάλα, θέλουν την κατοχή πάρα πολύ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα γιατί αυτό το ποδόσφαιρο θέλω να παίζω, επιθετικό ποδόσφαιρο. Είναι όμως διαφορετικές προσωπικότητες, αυτό είναι ξεκάθαρο. Βρίσκουν όμως πάντα τον τρόπο έτσι ώστε οι ομάδες τους να παίζουν με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν. Ο Γιοβάνοβιτς ήθελε πολλές φορές άμεση πίεση πάνω στην μπάλα για να κερδίσουμε πάλι την κατοχή, ο Δώνης προτιμά να περιμένουμε λίγο έτσι ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα της αντεπίθεσης σε ανοιχτούς χώρους".

Πώς κρίνεις το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παίζεται στη Σαουδική Αραβία;

"Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Με εξέπληξε θετικά το επίπεδο, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Ειδικά οι παίκτες που αγωνίζονται στην επίθεση είναι πολύ καλής ποιότητας, σχεδόν σε όλες τις ομάδες. Θα μπορούσαν να παίξουν σχεδόν σε κάθε Λίγκα στην Ευρώπη. Επίσης εδώ δουλεύουν πολύ το τρανζίσιον, τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση ενώ και τα τρεξίματά τους είναι πολύ καλά".

Εχεις πλάνα για την πορεία σου μετά την απόσυρσή του από τη δράση;

"Μου αρέσει το σκάουτινγκ στο ποδόσφαιρο, αυτό είναι σίγουρο. Βλέπω κάθε μέρα παιχνίδια, ότι μπορείς να φανταστείς. Έχω κατεβάσει και σχετική εφαρμογή. Αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Ένα είναι το σίγουρο πάντως, ότι θα παραμείνω με τον έναν ή τον άλλο ρόλο στο ποδόσφαιρο".

Θα ήθελα στο κλείσιμο να δώσεις ένα μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη...

"Πιστέψτε στην ομάδα! Μετά από πολλά χρόνια ο Παναθηναϊκός παλεύει για το πρωτάθλημα. Να είστε δεμένοι όλοι μαζί και να πιστέψετε σ' αυτούς τους παίκτες".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ