EURO

Ο ευγενικός Ράσμους Ελμ

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 15:  Rasmus Elm of Sweden looks on during the international friendly match between England and Sweden at Wembley Stadium on November 15, 2011 in London, England.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 15: Rasmus Elm of Sweden looks on during the international friendly match between England and Sweden at Wembley Stadium on November 15, 2011 in London, England. (Photo by Julian Finney/Getty Images) GETTY IMAGES

Ποιος είναι ο Ράσμους Ελμ; Είναι ένας αδύναμος άνθρωπος, ο οποίος προέρχεται από μια απίστευτη ποδοσφαιρική οικογένεια. Κι αυτή είναι η ιστορία του, όπως την παρουσιάζει το Experts' Network της Guardian στο οποίο συμμετέχει αποκλειστικά το Sport24.gr.

Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian , με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των El Pais, La Stampa, So Foot, Irish Times...

Κάντε κλικ και επισκεφτείτε τη νέα στήλη με όλα τα νέα μέσω του δικτύου της Guardian.

Του Όλοφ Λουντχ ( Fotbollskanalen.se )

Όταν η Σουηδία θα παραταχθεί στον αγωνιστικό χώρο του Euro 2012 και θα τη δείχνουν όλες οι τηλεοράσεις οι περισσότεροι θεατές θα αναγνωρίζουν τους συνήθεις ύποπτους. Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς φυσικά θα είναι εκεί, ο μουσάτος Όλοφ Μέλμπεργκ και οι Αντρέας Ίσακσον, Κιμ Σέλστρεμ, Γιόχαν Ελμάντερ, Σεμπάστιαν Λάρσον και Αντρές Σβένσον.

Ωστόσο, μισό λεπτό, ποιος είναι αυτός ο αδύνατος, με τις μπούκλες, ο οποίος δείχνει να είναι στο επίκεντρο της εθνικής Σουηδίας; Το όνομά του είναι Ράσμους Ελμ και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός για τον οποίο θα συζητάμε στη διοργάνωση, είναι τόσο καλός.

Ενδέχεται να δώσουν μάχη για την απόκτησή του πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Ωστόσο, ακόμα και οι μεγαλύτερες ομάδες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να νιώσει εντάξει και σίγουρος πως μπορεί να πάρει μία μεταγραφή. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα.

Αυτή τη σεζόν σκάουτερ των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μίλαν, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Βαλένθια και άλλων ομάδων έχουν πάει στην μικρή ολλανδική πόλη 'Αλκμααρ, για να δουν τον ντροπαλό Σουηδό να αγωνίζεται στο ολλανδικό πρωτάθλημα και το Γιουρόπα Λιγκ. Φέτος ήταν αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους παίκτες ολόκληρου του πρωταθλήματος. Ο 24χρονος Σουηδός γνωρίζει πως υπάρχει πολύπλευρο ενδιαφέρον για την απόκτησή του, αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους συνομήλικούς του δε μιλάει για τη Μίλαν, τα χρήματα, τις Μπέντλεϊ, τις γυναίκες ή την Μπαρτσελόνα.

Επιπλέον, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήθελε να πάρει τον Ελμ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο για να βελτιώσει το ρόστερ της ενόψει των νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ο ποδοσφαιριστής δεν ήθελε κι έτσι απέκτησαν τον συμπατριώτη του Πόντους Βέρνμπουλ.

Στη σημερινή εποχή, στην οποία στο ποδόσφαιρο κυριαρχεί το εγώ και υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προσωπική απόδοση παρά για την ομαδική ο Ελμ είναι το εντελώς διαφορετικό. Αν μιλήσεις στον οποιονδήποτε για τον Έλμ θα χρησιμοποιήσει αναπόφευκτα τη λέξη «ευγενικός». Μία μέρα, όταν ήταν τραυματίας δεν τεμπέλιαζε σπίτι του βλέποντας DVD. Αντιθέτως, πήγε στα ΙΚΕΑ να αγοράσει έναν κόκκινο χαλί, δύο βολικές καρέκλες και ένα τραπέζι για να φτιάξει μία ωραία γωνιά στην έδρα της Κάλμαρ. Ήθελε να κάνει κάτι καλό για εκείνον και τους συμπαίκτες του. Επίσης, το 2008 παραδέχτηκε πως μερικές φορές είχε τύψεις μετά τις προπονήσεις, αν είχε φωνάξει σε κάποιον. Αυτά τα περιστατικά δείχνουν τι άνθρωπος είναι ο Ελμ.

Ο ευγενικός Ράσμους Ελμ
PHOTOGRAPH: TONY O'BRIEN/ACTION

Ο πρώην προπονητής της εθνικής Σουηδίας, Λαρς Λάγκερμπακ, υπό τις οδηγίες του οποίου ο Ελμ έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα το 2009, δεν εντυπωσιάζεται εύκολα, αλλά αυτό συνέβη με την ωριμότητα που είχε δείξει ο τότε 20χρονος Ελμ. «Ποτέ δεν έχω δει ένα τόσο καλό παιδί όσο ο Ράσμους Ελμ όλα αυτά τα χρόνια που έχω δουλέψει ως προπονητής ποδοσφαίρου. Επίσης, οι κινήσεις του μακριά από την μπάλα είναι εξαιρετικές» είχε πει.

Ωστόσο, αυτά τα λόγια δεν άλλαξαν καθόλου τον Ελμ. Όταν ήταν νεαρός υπέφερε από φοβερό άγχος και προβλήματα με τη δίαιτά του. Το 2009 είπε στην «Svenska Dagbladet» πόσο κοντά έφτασε στο να τα παρατήσει. «Ήμουν πολύ αγχώδες παιδί και δεν μπορούσα εύκολα να σταθώ στον αγωνιστικό χώρο. Πριν από κάθε αγώνα είχα πάρα πολύ άγχος και ειλικρινά δεν ήθελα να παίξω. Προσποιούμουν πως είμαι άρρωστος και πως έχω τραυματισμούς και καθόμουν ή ήλπιζα να βρέξει για να αναβληθεί ο αγώνας».

«Γιατί ήμουν τόσο φοβισμένος; Έπαιζα κόντρα σε μεγαλύτερους παίκτες και έπρεπε να δείξω σεβασμό σε αυτούς. Ήταν πολύ μεγαλόσωμοι και φοβόμουν μήπως χτυπήσω. Όταν άρχισα να αντιμετωπίζω τα παιδιά στην ηλικία μου το άγχος μου ήταν διαφορετικό. Είχε να κάνει περισσότερο με τις προσδοκίες που υπήρχαν για μένα και τις σκέψεις των άλλων. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν περάσει».

Ο Ελμ αντιμετώπισε τα προβλήματά του και απέκτησε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, είχε πρόβλημα με το φαγητό και έπρεπε να αλλάξει πολλές φορές τη δίαιτά του μέχρι να συνειδητοποιήσει ο γιατρός πως είχε δυσανεξία στη γλουτένη. Περιγράφει τώρα πόσο άσχημα ήταν όσα πέρασε και πως έπρεπε να κάθεται στο εστιατόριο και να περιμένει το φαγητό του, ενώ οι άλλοι συμπαίκτες του είχαν ήδη τελειώσει και είχαν φύγει. Τελικά έφερνε το δικό του φαγητό από το σπίτι.

Η στήριξη που είχε από τους γονείς του τον βοήθησε στις δύσκολες μέρες. Ο νεαρός μεγάλωσε στην Μπροακούλα, ένα μικρό χωριό στην Σμάλαντ, το οποίο είχε ένα σχολείο, ένα βενζινάδικο, ένα κατάστημα τροφίμων, ένα μουσείο και λίγα ακόμα. Φυσικά είχε και τον τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο, την Γιόχανσφορς.

Ο ευγενικός Ράσμους Ελμ

Εκεί ο Ράσμους Ελμ ακολούθησε τους δύο μεγαλύτερους αδερφούς του Ντέιβιντ (πρώην παίκτης της Φούλαμ και νυν της Έλφσμποργ) και Βίκτορ (αγωνίζεται στη Χέρενφειν και έχει 10 συμμετοχές με την εθνική Σουηδίας) και μαζί άρχισαν την καριέρα τους, η οποία πήγε πολύ πιο μακριά από την έκτη κατηγορία της Σουηδίας.

Ο πατέρας του Τζόνι ήταν προπονητής και η μητέρα του Ούλα ήταν επίσης αναμεμιγμένη με το ποδόσφαιρο. Έτσι ο Ράσμους Ελμ ήταν τυχερός και μπορούσε να προπονείται με τους μεγαλύτερους αδερφούς του. Για την ακρίβεια πιστεύει πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους τα έχει πάει τόσο καλά (ο Ντέιβιντ είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος και ο Βίκτορ τρία). «Πάντα μπορούσα να προπονούμαι και να παίζω μαζί τους κι εκείνοι ποτέ δε σκέφτηκαν πως ήταν λάθος. Έμαθα πολλά μαζί τους και είδα πως χειρίζονταν διαφορετικές καταστάσεις» είπε.

Ο Ελμ πήγε στην Κάλμαρ το 2005, όταν ήταν 17 ετών και έμεινε εκεί για τέσσερα χρόνια κατακτώντας το Κύπελλο Σουηδίας το 2007 και το πρωτάθλημα το 2008 μαζί με τα αδέρφια του. Έναν χρόνο μετά πήρε μεταγραφή στην Άλκμααρ, όπου αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια. Η πρώτη του χρονιά στην Ολλανδία, όμως, ήταν πολύ απογοητευτική για τον παίκτη, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από αρρώστιες και έναν ιό στο στομάχι του, εξαιτίας του οποίου έχασε έξι ή επτά κιλά. Δεν μπορούσε να παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Είχε χάσει βάρος, την αυτοπεποίθησή του και τη θέση του στην εθνική ομάδα της χώρας του. Επίσης, πολλοί στη Σουηδία άρχισαν να αναρωτιούνται τι έγινε με το μεγάλο ταλέντο της χώρας, ο οποίος έναν χρόνο πριν ήταν εξαιρετικός. Ευτυχώς, την προηγούμενη χρονιά επανήλθε και άρχισε να παίρνει τα εύσημα για τις καλές του εμφανίσεις, όταν επέστρεψε στην εθνική ομάδα κόντρα στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο. Αυτή η σεζόν που μας πέρασε αποδείχτηκε πως ήταν η καλύτερη.

Ο Ελμ αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος και διακρίνεται για την ψυχραιμία του και τα εξαιρετικά κοντρόλ του. Είναι ένας πλέι μέικερ παγκόσμιας κλάσης, ο οποίος μπορεί να σκοράρει (ως τον Απρίλιο είχε 10 γκολ σε 33 παιχνίδια), να περάσει τον αντίπαλό του και να τροφοδοτήσει τον συμπαίκτη του με κοντινές και μακρινές μπαλιές. Επιπλέον, έχει πολύ δυνατά πλάγια, παρόμοια του Ρόρι Ντέλαπ, μέσω των οποίων δημιουργεί φάσεις για τους συμπαίκτες του. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων, που είναι το μεγαλύτερό του όπλο. Εκτελεί φάουλ, κόρνερ και πέναλτι για την Άλκμααρ και αυτή τη σεζόν σκόραρε με απευθείας κόρνερ.

Ο ευγενικός Ράσμους Ελμ

Εν τω μεταξύ, τώρα έχει διαφορετικό αέρα συγκριτικά με όταν έφυγε από τη Σουηδία. Έχει ωριμάσει και είναι διαφορετικός. Από αγόρι έγινε άνδρας. Σε μία μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο σουηδικό περιοδικό «Offside» φέτος, είπε: «Είμαι πολύ πιο επιθετικός στον αγωνιστικό χώρο. Ελπίζω να μη χρειαστεί να γίνω άλλος παίκτης, πιο σκληρός, ν’ αλλάξω εκτός αγωνιστικού χώρου (για να πετύχω). Γιατί θα έπρεπε άλλωστε;»

«Δεν είμαι παιδί πια, τουλάχιστον όχι στον αγωνιστικό χώρο. Ήμουν μικρός όταν πήγα στην Ολλανδία και τώρα έχω γίνει διαφορετικός, είμαι πιο προετοιμασμένος για να συναντήσω νέες καταστάσεις. Δε νομίζω πως εκτός αγωνιστικού χώρου μπορείς να είσαι τόσο ευγενικός. Φυσικά το κλίμα γίνεται πιο δύσκολο όσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός, αλλά αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Κερδίζεις περισσότερα χρήματα και ο κόσμος έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, κάτι που σε οδηγεί να μάχεσαι σκληρότερα».

«Θέλω να γίνω όσο το δυνατόν καλύτερος και μετά θα δούμε που θα με οδηγήσει αυτό. Δεν επιθυμώ να αποκαλύψω τα όνειρά μου. Δε θα κερδίζω κάτι με αυτό. Αν πω πως θέλω να πηδήξω 1.40μ χωρίς να πάρω φόρα και καταφέρω να πηδήξω μόλις 1 μέτρο δε θα υπάρχει κάτι θετικό, ακόμα και αν άρχιζα από τα 80 εκατοστά. Έχω πολλά πράγματα να κάνω στη ζωή μου, πολλές σκέψεις και πολλά όνειρα».

Η τελευταία σεζόν έκανε τον Ελμ να μπορεί να ονειρευτεί ξανά. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Σουηδία έπαιζε με την Ουγγαρία εκτός έδρας στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2012 και ήταν πολύ καλή. Δέκα λεπτά πριν το τέλος ο Έρικ Χάμρεν έβαλε τον Ράσμους Ελμ, τον ξεχασμένο από το σουηδικό ποδόσφαιρο. Ο Ελμ, ήταν φοβερός και παρόλο που η Σουηδία έχασε με γκολ στο τελευταίο λεπτό, όλη η συζήτηση μετά περιστράφηκε γύρω από τον αναγεννημένο παίκτη της Άλκμααρ.

Από τότε ο Ελμ είναι σημαντικός για τα πλάνα του Χάμρεν και έτσι θα τον δουν όλοι στο Euro, τουλάχιστον στους αγωνιστικούς χώρους, αφού τις δηλώσεις, τους καβγάδες και τις κομπορρημοσύνες θα τα αφήσει σε άλλους.

Μικρές ιστορίες

Έρικ Χάμρεν

Η Σουηδία πηγαίνει στην Ουκρανία έχοντας χάσει το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και με έναν νέο προπονητή, τον Έρικ Χάμρεν, ο οποίος δεν έχει πάει ποτέ ξανά σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Οι δύο τελευταίες φορές που έγινε κάτι τέτοιο τα πράγματα δεν εκτυλίχθηκαν καλά. Ο Όλε Νόρντιν οδήγησε τη Σουηδία στα τελικά του 1990 στην Ιταλία, η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της Σουηδίας μετά το 1978, και μετά τις νίκες επί της Ουαλίας με 4-2 και της Φιλανδίας με 6-0 στα φιλικά η ομάδα φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Ωστόσο, έχασε με 1-2 από τις Βραζιλία, Σκωτία και Κόστα Ρίκα. Εν τω μεταξύ, πολύ μεγάλη διάσταση πήρε μία δήλωση του πρώην αμυντικού της Λίβερπουλ Γκλεν Χίσεν, ο οποίος υποσχέθηκε πως «τα κρεβάτια θα μυρίζουν από το κάπνισμα». Ο Νόρντιν, ο οποίος δεν είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο πριν το Μουντιάλ, επειδή ονειρευόταν πως θα έχει καλύτερες προτάσεις, ξαφνικά έχασε τη δουλειά του.

Το 2000 οι Τόμι Σόντερμπεργκ και Λαρς Λάγκερμπακ είχαν οδηγήσει τη Σουηδία στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Ολλανδίας και του Βελγίου. Έκαναν την προετοιμασία τους στο Όστεραϊχ, ένα μικρό χωριό, και οι παίκτες έτρεχαν σαν μανιακοί. Ωστόσο, αυτό δεν έπιασε, επειδή βαριούνταν πολύ και είχαν προπονηθεί υπερβολικά. Η Σουηδία έχασε από το Βέλγιο και την Ιταλία και κατάφερε απλώς να πάρει το 0-0 με την Τουρκία, σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίστηκε το χειρότερο της διοργάνωσης.

Γκουιντέτι εναντίον Χίσεν

Κανείς στη Σουηδία δεν έχει ξεχάσει πως ο Τζον Γκουιντέτι, ο οποίος έγινε 20 ετών τον Απρίλιο, έχει σκοράρει πάρα πολλά γκολ με τη Φέγενορντ και είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να τον δουν να συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή της εθνικής Σουηδίας.

Ωστόσο, έχασε κάποιους οπαδούς από τη στιγμή που σε έναν περιοδικό αμφισβήτησε τον Τόμπιας Χίσεν, ο οποίος παίζει ακόμα στην εθνική: «Πως μπορεί ο Χίσεν να συγκρίνεται μ’ εμένα; Παίζει στην Άλσβενσκαν. Η Άλσβενσκαν δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο οι ομάδες του ολλανδικού πρωταθλήματος».

Μετά από αυτά τα σχόλια ξέσπασε σάλος και ο Γκουιντέτι απολογήθηκε σε όλους και είπε πως αγαπούσε τόσο τον Τόμπιας Χίσεν όσο και τον πατέρα του Γκλεν Χίσεν (πρώην παίκτη των Λίβερπουλ και Φιορεντίνα) και όλοι συμφώνησαν πως δεν υπήρχε πρόβλημα. Ήταν ένα αστείο, το οποίο εκτυλίχθηκε καλά.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γκουιντέτι έπαιξε και έχασε μία κεφαλιά, αλλά ο αμυντικός της Τβέντε σημείωσε αυτογκόλ. Στη συνέχεια ο Γκλεν Χίσεν έγραψε στο Twitter: «Τι στο καλό Γκουιντέτι, ο Τόμπι θα είχε σκοράρει χωρίς τον αμυντικό».

Μάρκους Άλμπακ

Ο πρώην επιθετικός της Άστον Βίλα, Μάρκους Άλμπακ, είναι ένας παίκτης προπονητής για τη Σουηδία μετά τη μακρόχρονη καριέρα του στην εθνική ομάδα, με την οποία πήρε μέρος σε πέντε μεγάλες διοργανώσεις και θα είναι στον πάγκο της αυτή τη φορά.

Ως παίκτης άρχισε στο Μουντιάλ της Ιαπωνίας το 2002, αλλά δεν τα πήγε πολύ καλά. Είχε μόλις γίνει πατέρας για πρώτη φορά πριν το Μουντιάλ και αυτό, όπως παραδέχτηκε αργότερα, τον είχε επηρεάσει πάρα πολύ.

Αυτό που δεν ήξερε ήταν πως οι προπονητές Λαρς Λάγκερμπακ και Τόμι Σόντερμπεργκ είχαν μικρόφωνα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Μετά το Μουντιάλ ένας Σουηδός τηλεσχολιαστής γνωστοποίησε πως ο Λάγκερμπακ ήθελε να κάνει αλλαγή τον Άλμπακ στο ημίχρονο του αγώνα με τη Σενεγάλη, αλλά ο Σόντερμπεργκ δεν ήθελε λέγοντάς του: «Θα καταρρεύσει, μερικές φορές είμαι τόσο λυπημένος που περνάει τόσο δύσκολα».

Άντερς Σβένσον

Στο Μουντιάλ του 2002 ο Άντερς Σβένσον ήταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής, τον οποίο όλοι ήθελαν να δουν στην ομάδα. Με ωραία εκτέλεση φάουλ απέκλεισε την εθνική Αργεντινής. Τέσσερα χρόνια μετά στη Γερμανία το κλίμα για τον Σβένσον ήταν διαφορετικό με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Σουηδίας, «Aftonbladet», να τάσσεται υπέρ του νεαρού Κιμ Σέλστρεμ, τον οποίο ήθελαν πολλοί οπαδοί να δουν να αγωνίζεται αντί του Σβένσον.

Για τον Σβένσον ήταν δύσκολο, καθώς αποδοκιμαζόταν από τους οπαδούς της Σουηδίας όταν η ομάδα έκανε προπονήσεις στη Βρέμη, ενώ πολλοί φορούσαν ακόμα και μπλουζάκια στα οποία είχαν διαγράψει το όνομα του Σβένσον και είχαν προσθέσει αυτό του Σέλστρεμ.

Για τον Σβένσον το Μουντιάλ τελείωσε με μία βαρετή ισοπαλία με το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, στο πρώτο παιχνίδι. Έγινε αλλαγή, δεν αγωνίστηκε άλλο στα γήπεδα της Γερμανίας και σκέφτηκε να σταματήσει από την εθνική. «Δεν αξίζει να παίζεις για την εθνική όταν οι ίδιοι οι οπαδοί της σε αποδοκιμάζουν. Ίσως να πρέπει να σταματήσω, αφού στην τελική η ομάδα είναι των οπαδών».

Στα γήπεδα της Ουκρανίας ο Άντερς Σβένσον μπορεί να φτάσει τις 130 συμμετοχές με την εθνική Σουηδίας και θα είναι η πέμπτη μεγάλη διοργάνωσή του. Τώρα χαίρει και πάλι της εκτίμησης των οπαδών.

Όλοφ Μέλμπεργκ

Όταν αποφάσισε ν’ αφήσει τη Γιουβέντους για την Άστον Βίλα τον Μάιο του 2008 ήθελε να ευχαριστήσει τους οπαδούς. Αγόρασε 3200 μπλουζάκια της Βίλα, είχε τον αριθμό του (4) τυπωμένο πάνω τους και έγραφε: «Mellberg Thanks 4 Your Support» (σ.σ. Ο Μέλμπεργκ σας ευχαριστεί για τη στήριξή σας). Στη συνέχεια τα έδωσε στους οπαδούς, οι οποίοι πήγαν στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ. Αυτό του στοίχισε 50.000 λίρες και ξόδεψε πολλές ώρες για να τα υπογράψει, αλλά πίστευε πως άξιζε τον κόπο. «Δε θα βρισκόμουν εδώ να βγάζω τόσα χρήματα, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι οπαδοί» είπε.

Αντρέας Ίσακσον

Ο Αντρέας Ίσακσον και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, αλλά μερικά χιλιόμετρα μακριά στην Σκάνε. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο να είσαι σούπερ σταρ και ένας απλός βασικός παίκτης της εθνικής ομάδας. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει πιο εμφανές από το περασμένο φθινόπωρο, όταν αμφότεροι έγιναν 30 και αγωνίζονταν με την εθνική στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Όταν ο Ζλάταν γιόρταζε υπήρχαν έξτρα σελίδες και επιπλέον τηλεοπτικές εκπομπές τόσο στην Ιταλία όσο και στη Σουηδία και κανένας δε θυμόταν τα γενέθλιά του άλλου παίκτη. «Ξέφυγα εύκολα» είπε χαμογελώντας ο τερματοφύλακας.

Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς

Είναι πάρα πολλές οι ιστορίες, που δύσκολα μπορείς να διαλέξεις. Πέρυσι εξέδωσε την αυτοβιογραφία του. Μέρη του βιβλίου εξηγούν το αίνιγμα που ακούει στο όνομα Ζλάταν, ειδικά όταν μιλάει για το πώς έφαγε ένα χαστούκι από τη μητέρα του έχοντας προηγουμένως πέσει από την οροφή ή για το ψυγείο του πατέρα του, το οποίο είχε μόνο μπύρες και όχι φαγητό. «Κοιτούσα παντού για μακαρόνια ή κεφτέδες, αλλά δεν υπήρχε τίποτα» γράφει.

Μία χρονιά πριν πάει στον Άγιαξ ο Αρσέν Βενγκέρ τον είχε καλέσει στο Λονδίνο στην προσπάθειά του να τον πείσει να αφήσει τη Μάλμε για την Άρσεναλ. Ήταν αρκετά φιλικός. Ο Βενγκέρ του έδωσε μία φανέλα της Άρσεναλ με το νούμερο 9 και το όνομά του από πίσω, αλλά ο Αλσατός γνώριζε πως ο παίκτης δεν ήταν προς πώληση εκείνη τη στιγμή και δεν του έκανε πολλές ερωτήσεις.

Ωστόσο, ρώτησε τον Ιμπραχίμοβιτς αν φοβόταν τίποτα. Ο 18χρονος απάντησε «Όχι, δε φοβάμαι τίποτα, μόνο τον Θεό». Ο Βενγκέρ δεν ήξερε τι να του πει κι έτσι ο Ιμπραχίμοβιτς, ο οποίος δεν είναι θρησκευόμενος, συνέχισε: «Χα, χα. Με κοίταξε με ένα επίμονο βλέμμα. Δε σε έβλεπε απλώς, σε κοιτούσε έντονα. Ήταν ένας άνθρωπος, τον οποίο σεβόσουν αμέσως».

Η τακτική ανάλυση της Σουηδίας

Στα 13 χρόνια που ο Λαρς Λάγκερμπακ βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της Σουηδίας, εκείνη είχε πάει σε τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2000, 2004, 2008) και δύο Μουντιάλ (2002 και 2006), αλλά έχασε τη δυνατότητα να πάει στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής λόγω της ήττας από τη Δανία.

Η φιλοσοφία του Λάγκερμπακ βασιζόταν κυρίως στη σκληρή δουλειά και όχι στη φαντασία του παιχνιδιού. Το πιο σημαντικό είναι να μην παίρνεις ρίσκο και να εκμεταλλεύεσαι τα λάθη του αντιπάλου.

Στα προκριματικά για το Euro της Ολλανδίας και του Βελγίου εκείνος και ο συνεργάτης του Τόμι Σόντερστρομ χρησιμοποιούσαν τον Γιόχαν Μάλμπι ως επιθετικό μέσο, έχοντας πίσω του τέσσερις αμυντικούς μέσους, όπως οι Στέφαν Σβάρτζ και Χακάν Μιλντ...

Ήταν ένα 4-1-3-2 και ο ένας από τους επιθετικούς έπρεπε να είναι αρκετά συνεπής αμυντικά. Μπορεί να μην ήταν το πιο ευχάριστο θέαμα η εθνική Σουηδίας, όμως, προκρινόταν στα τελικά. Στις τρεις από τις πέντε φορές κατάφερε να περάσει και τους ομίλους, αλλά κάθε φορά αποκλειόταν μετά. Ο Λάγκερμπακ είναι γνωστός ως ένας σταθερός προπονητής, ο οποίος δεν ενθουσιάζει και δεν κατακτά μετάλλια.

Όταν ο Έρικ Χάρμεν ανέλαβε την εθνική Σουηδίας το 2009 μίλησε για μία πιο επιθετική ομάδα, η οποία θα έχει φαντασία και είπε πως ο στόχος του θα ήταν να κερδίζει τα παιχνίδια παίζοντας θεαματικότερα. Αυτό έπεισε, τουλάχιστον, τον βετεράνο Άντερς Σβένσον να συνεχίσει στην εθνική ομάδα και ίσως κι άλλους.

Ακόμα και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς απείχε τους πρώτους οκτώ μήνες του Χάμρεν, αλλά τον ενέπνευσε το ποδόσφαιρο που έπαιζε η εθνική Σουηδίας και του άρεσαν όσα του είπε ο νέος προπονητής το καλοκαίρι του 2010. Ο Χάμρεν όχι μόνο του υποσχέθηκε διακρίσεις, αλλά να είναι ο αρχηγός και να έχει ελεύθερο ρόλο στην ομάδα. Επίσης, του έταξε πως η εθνική Σουηδίας θα έπαιζε ποδόσφαιρο και δε θα περίμενε να εκμεταλλευτεί τα λάθη των αντιπάλων.

Ο ευγενικός Ράσμους Ελμ

Ο Έρικ Χάμρεν έκανε ένα 4-2-3-1 με τον Ζλάταν να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης και το κράτησε σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών. Ωστόσο, κάποιες φορές ίσως δούμε και το πιο παραδοσιακό 4-4-2, όπως κόντρα στην Ολλανδία, την οποία νίκησαν με 3-2 για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στα τελικά της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Ο Χάμρεν θέλει το κέντρο του να είναι γεμάτο, οι δύο του μπακ να ανεβαίνουν και μαζί τους ο ένας από τους δύο αμυντικούς, ο οποίος θα έχει και το ρόλο του πλέι μέικερ.

Η ομάδα άρχισε τα προκριματικά νικώντας την Ουγγαρία εντός έδρας και το Σαν Μαρίνο και το νέο στυλ της άρεσε σε όλους. Πολλοί πίστευαν πως μία νέα μέρα είχε ξημερώσει όταν η Σουηδία πήγε να αντιμετωπίσει στο Άμστερνταμ την Ολλανδία. Τόσο ο Χάμρεν όσο και οι παίκτες μιλούσαν για νίκη στις δηλώσεις τους και για την ευκαιρία να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στη Νο2 ομάδα του κόσμου, επειδή η Σουηδία είχε παίξει ποδόσφαιρο και δεν αμυνόταν περιμένοντας απλώς τα λάθη των αντιπάλων.

Τα 90 λεπτά στο «Άμστερνταμ Αρένα» έμοιαζαν με ψυχρολουσία. Η Σουηδία βρέθηκε στα σχοινιά από την Ολλανδία, έχασε με 4-1 και θα μπορούσε να έχει δεχτεί και περισσότερα τέρματα. Φαινόταν πως δεν έχει χαράξει ακόμα για την αυγή μίας νέας εποχής.

Μέσα στο 2011 η Σουηδία εντυπωσίασε με το 5-0 επί της Φιλανδίας και τη νίκη με 3-2 επί της Ολλανδίας, αλλά απογοήτευσε χάνοντας από την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη και με τις μη πειστικές νίκες κόντρα σε Μολδαβία, Σαν Μαρίνο και Φιλανδία.

Η μεγάλη συζήτηση ήταν το φθινόπωρο γύρω από τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Η εθνική ομάδα ήταν καλύτερη με ή χωρίς αυτόν; Μετά τη νίκη της Σουηδίας επί της Ολλανδίας χωρίς τον αρχηγό και σούπερ σταρ άρχισε η συζήτηση, σε συνδυασμό με δύο μέτριες εμφανίσεις που είχε κάνει στα φιλικά και την αφλογιστία του στη Μίλαν ως τον Νοέμβριο.

Κάτι έπρεπε να γίνει και τον Φεβρουάριο στο Ζάγκρεμπ ο Έρικ Χάμρεν προέβη σε μία αλλαγή που στήριζε πολύς κόσμος, έβαλε τον Ζλάταν δεκάρι και μπροστά του τον Γιόχαν Ελμάντερ ως επιθετικό κόντρα στην Κροατία.

Η Σουηδία νίκησε την Κροατία με 4-1 και τόσο η εμφάνισή της όσο και αυτή του Ζλάταν έδωσαν νέες ελπίδες. Το αίνιγμα για τον Ζλάταν και την εθνική είχε λυθεί; Είναι πιθανό να τον ωφελεί η συγκεκριμένη θέση, καθώς έρχεται περισσότερο σε επαφή με την μπάλα και θα ήταν έκπληξη αν η Σουηδία δεν αρχίσει έτσι στο Euro 2012 με αντίπαλο την Ουκρανία.

Ο Έρικ Χάμρεν συνήθιζε να έχει 24 παίκτες στα προκριματικά και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ποια θα είναι η ομάδα. Τερματοφύλακας θα είναι ο Αντρέας Ίσακσον και ο Γιόχαν Βιλάντ θα είναι η εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που τραυματιστεί ο Ίσακσον. Ο Μίκαελ Λούστιγκ προτιμάται για δεξί μπακ, αλλά δεν έχει παίξει φέτος στην Σέλτικ και ανάγκασε τον Χάμρεν να δοκιμάσει με την Κροατία τον Αντρέας Γκράνκβιστ, ενώ μία άλλη επιλογή είναι ο Σεμπάστιαν Λάρσον.

Στο το μεγαλύτερο μέρος των προκριματικών στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Όλοφ Μέλμπεργκ και Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς με τον Γκράνκβιστ να παίρνει κάποια λεπτά συμμετοχής. Ωστόσο, τώρα ο Μαϊστόροβιτς είναι εκτός του Euro 2012 μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε τον Φεβρουάριο και γίνεται μάχη για μία θέση δίπλα στον Μέλμπεργκ μεταξύ των Γιόνας Όλσον, Γκράνκβιστ και Μίκαελ Άντονσον. Ο Μάρτιν Όλσον της Μπλάμπερν είναι ο βασικός αριστερός μπακ, αλλά υπάρχει πρόβλημα σε αυτή τη θέση για τον Χάμρεν, καθώς ο Μπεχράνγκ Σαφάρι έχει πραγματοποιήσει τραγικές εμφανίσεις.

Ο ευγενικός Ράσμους Ελμ

Ο Χάμρεν άρχισε τα προκριματικά με τον Πόντους Βέρνμπολουμ και τον Άντερς Σβέντσον ως αμυντικούς μέσους, αλλά ο πρώτος έχασε πολύ έδαφος μετά την ήττα από την Ολλανδία, δεν άρχισε ποτέ ξανά στη βασική ενδεκάδα και σταδιακά τέθηκε εκτός εθνικής. Ο Κιμ Σέλστρεμ και ο Ράσμους Ελμ έχουν παίξει επίσης. Εκτός από τον Σεμπάστιαν Λάρσον, ο οποίος άρχισε τα προκριματικά από τον πάγκο και τώρα αγωνίζεται κυρίως δεξιά η Σουηδία δεν έχει άλλους εξτρέμ σε φόρμα. Ο Εμίρ Μπαχράμι είχε μία δύσκολη σεζόν στην Τβέντε και ο Κρίστιαν Βίλχεμσον έπαιζε στο Κατάρ για έξι μήνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο ο Γιόχαν Ελμάντερ όσο και ο Όλα Τοϊβόνεν έχουν χρησιμοποιηθεί στις δύο πτέρυγες ή ακόμα και ο Ράσμους Έλμ, ο οποίος μπορεί να παίξει δεξιά και να πάει αριστερά ο Λάρσον. Ο Τόμπιας Χίσεν είναι μία ακόμη εναλλακτική για τα αριστερά.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών τόσο ο Όλα Τοϊβόνεν όσο και ο Γιόχαν Ελμάντερ χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικές του Ζλάταν, όταν δεν έπαιζε. Και οι τρεις παίκτες κάνουν γι’ αυτό που θέλει ο Χάμρεν και ο Ελμάντερ έχει παίξει σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις, ενώ ο Τοϊβόνεν σε τρεις.

Η θέση του επιθετικού κορυφής ήταν του Ζλάταν στο μεγαλύτερο διάστημα των προκριματικών, αλλά εναλλακτική λύση είναι ο Ελμάντερ, με τον Τόμπιας Χίσεν να αποτελεί μία ακόμη επιλογή.

Ο Χάμρεν είναι πολύ πιθανό να επιλέξει τους παίκτες που εμπιστεύεται. Ένα παράδειγμα είναι ο Γιόχαν Ελμάντερ. Ο Χάμρεν τον είχε παίκτη στην Έργκριτε πριν από 12 χρόνια και τώρα προσπαθεί να τον χωρέσει στην ομάδα από την οποιαδήποτε θέση. Το ίδιο ισχύει και με τον Όλα Τοϊβόνεν, τον οποίο είχε δει ο Χάμρεν νεαρό να παίζει στην Ντέγκερφορς και είχε προσπαθήσει να τον αποκτήσει όταν ήταν στην Άλμποργκ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Μίκαελ Λούστιγκ. Έπαιζε για τον Χάμρεν στη Ρόζενμποργκ και είναι ένας ποδοσφαιριστής που επί των ημερών του Χάμρεν έχει πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής από κάθε άλλη φορά.

Το Sport24.gr συμμετέχει αποκλειστικά στο EURO 2012: THE EXPERTS’ NETWORK υπό τη διοργάνωση της Guardian , με τη συμμετοχή μερικών από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Μαζί με άλλα 15 ευρωπαϊκά αθλητικά ειδησεογραφικά Μέσα - ανάμεσα τους η La Stampa, El Pais, η Maisfutebol, η So Foot, οι Irish Times και βεβαίως η Guardian - το Sport24.gr συμμετέχει ως αποκλειστικός συνεργάτης του Euro 2012 Network για την Ελλάδα.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ