THE SPORTS ECONOMIST

Ο Δημήτρης Γούτας αποδεικνύει πως κάθε εμπόδιο είναι για καλό

Ο Δημήτρης Γούτας με τη φανέλα της Σίβασπορ
Ο Δημήτρης Γούτας με τη φανέλα της Σίβασπορ ANADOLU AGENCY VIA AFP

Από τη χειμωνιάτικη συμφωνία του με την ΑΕΚ στην καλοκαιρινή αναίρεσή της και από την ελπίδα για μια θέση στο κιτρινόμααυρο ρόστερ στην μετακόμιση στην Σεβάστεια, όπου πλέον, με τη Σίβασπορ ο Δημήτρης Γούτας είναι ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός σκόρερ στην Ευρώπη, στοχεύοντας ακόμη ψηλότερα.

Διαισθητικά και μόνο φτάνει. Τι στο καλό, τέλη Σεπτεμβρίου, πόσοι κεντρικοί αμυντικοί στην Ευρώπη θα έχουν πανηγυρίσει τουλάχιστον 4 γκολ; Καλά καλά, αξιοσημείωτη επίδοση για στόπερ σε ολόκληρη χρονιά, όχι σε σκάρτο 1,5 μήνα. Επιβεβαιώνεται όμως και από την σχετική αναζήτηση. Άλλος κεντρικός αμυντικός στην Ευρώπη που να έχει πετύχει καρέ τερμάτων στο πρωτάθλημα όπου αγωνίζεται δεν υπάρχει. Μόνο ο Δημήτρης Γούτας.

Επίδοση που γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή συνεκτιμώντας πως έχει έρθει σε μόλις 5 παιχνίδια πρωταθλήματος με τη φανέλα της Σίβασπορ, με συχνότητα 1 γκολ κάθε 112,5 λεπτά. Όλα από στατικές φάσεις, όλα με κεφαλιές και πέραν της πανευρωπαϊκής πρωτιάς έχουν φέρει τον Ελληνα στόπερ στην 2η θέση του πίνακα των σκόρερ της SuperLig και στην κορυφή των Ελλήνων σκόρερ ανά την Ευρώπη (σε επίπεδο πρωταθλήματος), μαζί με Φούντα (Ραπίντ Βιέννης) και Δουβίκα (Ουτρέχτη).

Εύλογη η αναμόχλευση της background της κατάληξης του στη Σεβάστεια ύστερα από την χειμωνιάτικη συμφωνία του με την ΑΕΚ. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι τέτοιες μέρες πάνω κάτω, οπότε με δικό του γκολ χάρισε τη νίκη στον Ατρόμητο κόντρα στην Ενωση στο παιχνίδι των δύο ομάδων στο Περιστέρι.

Κατόπιν σύστασης εξωδιοικητικού του συλλόγου, ανθρώπου εμπιστοσύνης του Δημήτρη Μελισσανίδη, οι επαφές προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν με συμφωνία των δύο πλευρών στα μέσα Δεκεμβρίου. Η πεποίθηση πως ο Γούτας αποτέλεσε εισήγηση του τότε τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ, Ίλια Ιβιτς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, ο Σέρβος δεν χειρίστηκε καμία πτυχή της διαπραγμάτευσης, η οποία μάλιστα κατέληξε στο deal λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του από τους «κιτρινόμαυρους» (23 Δεκεμβρίου).

Συμφωνία που επικυρώθηκε με υπογραφές τριετούς συμβολαίου με την αλλαγή του χρόνου, όπως νομότυπα προβλέπονταν μιας και ο Γούτας από την Πρωτοχρονιά ήταν ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Και εφόσον ήταν μια διοικητική επιλογή και απόφαση, ο διάδοχος του Ιβιτς, Παναγιώτης Κονέ, δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση.

Ο Μήτογλου, η λύση και η Σίβασπορ

Ακόμη και όταν, άνοιξη πλέον, στη ζωή της ΑΕΚ μπαίνει ο Γεράσιμος Μήτογλου, δεν αλλάζει κάτι στο στάτους του Γούτα (τουλάχιστον σε γνώση του ίδιου). Τελικά όμως, οι «κιτρινόμαυροι» δρομολογούν διαδοχικά την αγορά του Τζαβέλλα και την επιστροφή του Βράνιες, οπότε με την παρουσία στο ρόστερ και των Σβάρνα, Λάτσι, η επιλογή του πέμπτου στόπερ αφορούσε έναν από Μήτογλου - Γούτα.

Προκρίνεται ο πρώτος – επίσης με καταλυτικό λόγο του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ - και πλέον, αρχές καλοκαιριού αναζητείται μια αμοιβαίως επωφελής λύση με τον Γούτα, ο οποίος την ώρα που η ΑΕΚ ξεκινούσε την προετοιμασία της περίμενε ειδοποίηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αυτή ήρθε στα μέσα Ιουνίου και κατόπιν σύντομων συζητήσεων, κατά τις οποίες δεν φάνηκε εκατέρωθεν διάθεση συνεργασίας (έστω για παράδειγμα με προοπτική ενός δανεισμού ή π.χ. παραχώρησης με την ΑΕΚ να κρατάει κάποιο ποσοστό από τα δικαιώματα του Γούτα), οι δρόμοι των δύο πλευρών χωρίζουν πριν ουσιαστικά ενωθούν.

Ο Γούτας αλλάζει και επισήμως ατζέντη και αναζητεί πλέον τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Εστιάζοντας αποκλειστικά στο εξωτερικό. Στα 27 του πλέον και ήδη μετρώντας τρεις όχι επιτυχημένες θητείες εκτός συνόρων (στο Βέλγιο σε Κορτράικ και Σιντ Τρούιντεν και στην Πολωνία στην Λεχ Πόζναν) η επιλογή για την Τουρκία αποτέλεσε πρακτικά μονόδρομο. Τόσο λόγω πληθώρας ζήτησης όσο και των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρονται στο γειτονικό πρωτάθλημα.

Η Γκέζτεπε στα τέλη Ιουνίου είναι η πρώτη που χτυπάει την πόρτα. Ακολουθεί η Ρίζεσπορ. Οι προτάσεις τους προσφέρουν μια βάση, δεν ικανοποιούν όμως απόλυτα. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου εμφανίζεται η Σίβασπορ. "Καίγεται" για κεντρικό αμυντικό άμεσα διαθέσιμο για τα πρώτα καλοκαιρινά παιχνίδια της στα προκριματικά του Conference League.

Χωρίς υπερβολή, μέσα σε τρεις ημέρες τα πάντα τελειώνουν, με τον Γούτα να υπογράφει διετές συμβόλαιο έναντι 350.000 ευρώ ετησίως (ποσό κατά 60% αυξημένο σε σχέση με αυτό που προβλέπονταν στη συμφωνία του με την ΑΕΚ και που αυξάνεται σημαντικά με τα μπόνους) και να ενσωματώνεται άμεσα στη νέα του ομάδα (16 Ιουλίου).

«Κάνει την δουλειά του άψογα. Χωρίς ρίσκα και με αυτοπεποίθηση. Κάνει όσα περιμένει ένας προπονητής από έναν κεντρικό αμυντικό, αλλά έχει αίσθηση και του γκολ. Ξέρει να παίρνει ιδανικές θέσεις και πραγματικά, είναι άψογος επαγγελματίας και είμαι ευτυχισμένος που δουλεύω με έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι», το μόλις προχτεσινό σχόλιο του τεχνικού της Σίβασπορ, Ρίζα Τσαλιμπάι για τον Γούτα.

Καλύτερες συστάσεις, δεν θα μπορούσε να βρει ο Ελληνας στόπερ. Ο Τσαλιμπάι πέραν του αναμορφωτή της Σίβασπορ (την έχει οδηγήσει δύο σερί σεζόν σε 4η και 5η θέση στο πρωτάθλημα) είναι προπονητής που απολαμβάνει καθολικής εκτίμησης στην Τουρκία.

Κάτι, λοιπόν, οι δικές του κουβέντες, κάτι προφανώς οι εξαιρετικές επιδόσεις του Γούτα και ο ντόρος που κάνει στην Τουρκία, κάτι η διαχρονικά έντονη κίνηση κεντρικών αμυντικών στη SuperLig (34 στόπερ αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από τις τουρκικές ομάδες, μόνο τρεις, η Κόνιασπορ, η Αντάλιασπορ και η Μπασακσεχίρ δεν πήραν έστω έναν) και κάτι η έτσι κι αλλιώς αξιοσημείωτη πέραση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών εκεί, μόνο άτοπη δεν μοιάζει η φιλοδοξία του 27χρονου στόπερ να βρεθεί μέσω της Σίβασπορ σε ομάδα του top-5 του τουρκικού πρωταθλήματος. Και, δικαιολογημένα, και στην Εθνική

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ