ΑΕΚ

Ο απολογισμός ενός αποκλεισμού

To SPORT 24 αναλύει τον αποκλεισμό. Δημοσιεύματα για άφιξη Πελετιέρι και συζητήσεις με Νταρσεβίλ

Μέσα σε όλα τα δεινά βέβαια υπήρχαν και 2-3 φωτεινές εξαιρέσεις, 2-3 πράγματα που έκαναν τους φίλους της ομάδας να δουν και μια φωτεινή πλευρά μέσα στο σκοτεινό ναυάγιο. O Βαγγέλης Αρναούτογλου και το SPORT 24 ήταν στο "Γ.Σ.Π." της Λευκωσίας και μοιράζονται μαζί σας τους προβληματισμούς τους:

Από την καλή:

1. Η επιστροφή του «Ζορό»: Αν και εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα που δεν του ταιριάζει και τον καθιστά ακίνδυνο σε οργανωμένο παιχνίδι αφού ποτέ δεν παίρνει την μπάλα μέσα στην περιοχή και σε θέση βολής, ο σπουδαίος σκόρερ βρήκε τον τρόπο να αναδειχθεί σε κορυφαία φυσιογνωμία της ΑΕΚ στο Βατερλό της Κύπρου. Πέτυχε το πρώτο γκολ από στημένη φάση, είχε συμμετοχή στο δεύτερο και γενικά ήταν ο πιο ουσιαστικός ποδοσφαιριστής της ομάδας από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. Κρίμα να «ευνουχίζεται» με αυτόν τον τρόπο από προπονητή και συμπαίκτες.

2. Εγγύηση και ασφάλεια: Από τον Σωτήρη Κυργιάκο δεν περιμένεις να σου κάνει «παπάδες» με την μπάλα στα πόδια. Περιμένεις όμως να «σβήσει» τον επιθετικό που κινείται στην καρδιά της άμυνας και να κυριαρχήσει στο ψηλό παιχνίδι. Αυτά ακριβώς έκανε χθες ο διεθνής στόπερ αποδεικνύοντας ότι δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας στο είδος του αυτή την περίοδο. Χώρια που σε 2-3 περιπτώσεις κάλυψε τις γκέλες του ακριβοθώρητου Μαϊστόροβιτς που σε κάθε ματς το έχει χούι να κάνει δώρο ένα γκολ στον αντίπαλο.

3. Ο μικρός εκτελεστής: Ο Μιχάλης Παυλής παίζει ποδόσφαιρο όχι μόνο επειδή το γουστάρει αλλά και διότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζει οικονομικά την οικογένειά του κι ας είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους της ομάδας. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με τσαμπουκά και θράσος κι όχι για να τρέξει άσκοπα και να κερδίσει τα κολακευτικά σχόλια ότι προσπάθησε. Πίστεψε στην πρόκριση, πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ ξαναβάζοντας την ΑΕΚ στο κόλπο έστω και στο 89’ και γενικά απέδειξε ότι δικαίως υπάρχουν προσδοκίες για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Από την ανάποδη:

4. Τα 17 "γεμίσματα" του "4-3-3": Αν ύστερα από περίπου δύο μήνες δουλειάς τα στατιστικά αποτελέσματά της αναλύονται σε… 17 γεμίσματα από την άμυνα προς την επίθεση, τότε είτε κάποιοι δεν παίρνουν από… (ποδοσφαιρικά) γράμματα, είτε ο προπονητής δεν έχει τον τρόπο να τους τα μεταδώσει σωστά. Οκτώ φορές ο Μαϊστόροβιτς, τέσσερις ο Σάχα, τρεις ο Χουανφράν και δύο ο Κυργιάκος προσπάθησαν να μεταφέρουν την μπάλα με πάσες 40-50 μέτρων προς την αντίπαλη περιοχή! Μόλις δύο φορές βρήκαν συμπαίκτη. Αλήθεια, αυτοί είναι οι περίφημοι αυτοματισμοί του "4-3-3"; Σημειωτέον δε ότι περίπου δέκα φορές ακόμα, η μπάλα μεταφέρθηκε από την μία περιοχή στην άλλη με αποκρούσεις αμυντικών, ως επί το πλείστον από την Σωτήρη Κυργιάκο.

5. Η άλλη όψη του νομίσματος: Δικαίως διαμαρτυρήθηκε ο Γιώργος Δώνης για την αποβολή του Νάτσο Σκόκο με μια δεύτερη κίτρινη κάρτα που δεν έπρεπε να δοθεί ποτέ. Από την άλλη όμως θα περίμενε κανείς να ακούσει και άλλα πράγματα από τον προπονητή της ΑΕΚ, όπως για παράδειγμα ότι για 156 λεπτά (δηλαδή τα 90’ του πρώτου αγώνα συν τα 66’ που μεσολάβησαν ως την αποβολή του Αργεντινού), η ομάδα του δεν δημιούργησε ούτε μια (μα ούτε μία όμως) ευκαιρία για γκολ με οργανωμένο παιχνίδι. Σύμφωνοι, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όταν μας αδικούν, καλό όμως είναι να κοιτάμε και λίγο την καμπούρα μας.

6. Κάποτε ήταν όντως διεθνής. Τώρα; οφείλει να βελτιωθεί άμεσα ο Χουανφράν για να μην εξελιχθεί σε νέα περίπτωση Αρουαμπαρένα. Η αλήθεια είναι ότι ο τελευταίος αν και αποτέλεσε την περυσινή μεταγραφική απογοήτευση, ποτέ δεν έπαιξε τόσο χάλια όσο (συνολικά) στα δύο ματς με την Ομόνοια ο Ισπανός. Σκέτη απογοήτευση ο διεθνής αριστερός μπακ, έκανε πράγματα δίχως λογική, παρόμοια με εκείνα που είχαν καταγραφεί στο παθητικό του και μετά το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Πετούσε τη μπάλα στο πουθενά κι έτρεχε να την κυνηγήσει ενώ υστερεί εμφανώς σε ταχύτητα, σπανίως έβρισκε συμπαίκτη με τις πάσες του ενώ ανασταλτικά ήταν αρκετές φορές "τρύπιος".

7. Ανεπίδεκτος μαθήσεως: είναι άξιο απορίας το γιατί η ΑΕΚ δεν κινήθηκε για την απόκτηση δεξιού μπακ από τη στιγμή που ο Δώνης δεν φαίνεται να εμπιστεύεται τους Γεωργέα και Κουτρομάνο αλλά επιμένει στην χρησιμοποίηση του Βραζιλιάνου που νομίζει ότι παίζει ακόμα στις παραλίες της πατρίδας του. Ποδοσφαιριστής που δεν διαθέτει σοβαρότητα και πειθαρχία στο παιχνίδι του, δεν μπορεί να σταθεί ποτέ σε τέτοιο επίπεδο. Όσο για τις σέντρες του… Όταν βρίσκουν συμπαίκτη, ο 22χρονος μπακ πρέπει να πηγαίνει γλυκά στους Θρακομακεδόνες. Δεν αρκούν προσόντα όπως η ταχύτητα και η καλή τεχνική όταν δεν έχεις συγκέντρωση και σοβαρότητα στο παιχνίδι σου.

8. Δεν ακούστηκε! ο Παντελής Καφές φόρεσε το περιβραχιόνιο αλλά παρέμεινε… πικρός και ανούσιος. Το ότι εκτιμά ο Ριβάλντο τα αγωνιστικά προσόντα του δεν λέει τίποτα όταν ο ίδιος δεν τα χρησιμοποιεί για να βοηθήσει την ομάδα του. Είχε κι ένα δίκιο πάντως ο Ρίμπο: το περιβραχιόνιο δεν κάνει τον αρχηγό, δεν χαρακτηρίζει τον ηγέτη. Σε ένα ματς που η ΑΕΚ τον είχε μεγάλη ανάγκη στη μεσαία γραμμή (λόγω του άπειρου Ρίκκα και του ανέτοιμου Μπασινά) ο Καφές κατάφερε ότι και σε πολλά άλλα κρίσιμα ματς από τότε που πρωτοφόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ: να μην φανεί καθόλου! Υπάρχουν άνθρωποι που παρακολούθησαν τον αγώνα από την τηλεόραση και ισχυρίζονται ότι δεν άκουσαν το όνομά του παρά μόνο τη στιγμή που έγινε αλλαγή…

Αποχαιρέτησε ο Ριβάλντο

Ο Ριβάλντο βρέθηκε σήμερα για τελευταία φορά στις εγκαταστάσεις των Θρακομακεδόνων. Ο Βραζιλιάνος άσος, λίγο πριν αναχωρήσει για το Ουζμπεκιστάν, αποχαιρέτησε τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Ενωσης και ευχήθηκε καλή τύχη για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο Γιώργος Δώνης ανακοίνωσε τη 18άδα γαι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την οποία αποτελούν οι: Σάχα, Μάχο, Ράμος, Γεωργέας, Χουανφράν, Μαϊστόροβιτς, Αλεξόπουλος, Πλιάτσικας, Ρίκκα, Κυργιάκος, Καφές, Λαγός, Μπλάνκο, Σκόκο, Εντίνιο, Μπασινάς, Παυλής, Ζορμπάς.

Οι ποδοσφαιριστές προπονήθηκαν στις 19.00. Όσοι αγωνίστηκαν χθες ως βασικοί στο ματς με την Ομόνοια, ακολούθησαν πρόγραμμα αποθεραπείας, οι υπόλοιποι προπονήθηκαν κανονικά. O Χετεμάι ξεκίνησε σταδιακή επανένταξη συμμετέχοντας σε ένα μέρος της προπόνησης, ενώ ο Ζεράλντο Αλβες ξεκίνησε ασκήσεις και τροχάδην στο γήπεδο.

Πετάει για Ελλάδα o Πελετιέρι

Παίκτης της ΑΕΚ θα πρέπει να θεωρείται ο Αγκουστίν Πελετιέρι της Λανούς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Αργεντινή, αλλά και την επίσημη ιστοσελίδα της Λανούς, ο παίκτης έφυγε από τις προπονήσεις της ομάδας του καθώς ειδοποιήθηκε ότι πετάει για Ελλάδα. Δανεικός για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς κοντά στα 3 εκ. ευρώ.

Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από τα Ευρωπαϊκά σαλόνια "ξύπνησε" τη διοίκηση της "Ένωσης" και δίχως να χάσει χρόνο (δεν έχει άλλωστε) κατάφερε να ενισχύσει την ομάδα με τον βασικό μέσο της Λανούς, πρωταθλήτρια απερτούρα το 2007, Αγκουστίν Πελετιέρι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, αλλά και την επίσημη ιστοσελίδα της Λανούς, ο Αργεντινός μεσοαμυντικός, γνωστός και ως "χταπόδι" ειδοποίηθηκε χθες από τη διοίκηση της ομάδας του πως πετάει για Ελλάδα και την ΑΕΚ και αποκλείστηκε από την αποστολή της Λανούς για τον επόμενο αγώνα.

"Θα ήμουν στην αποστολή για τον επόμενο αγώνα μας, αλλά μου είπαν πως θα ταξιδέψω στην Ελλάδα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και δεν πρόλαβα καν να αποχαιρετήσω τους συμπαίκτες μου.

Ελπίζω να το κάνω πριν φύγω. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων στη Λανούς. Αφήνω πίσω μου φίλους, οι οποίοι αν και ακόμη δεν έχω φύγει, μου λείπουν ήδη",

δήλωσε ο αργεντινός μέσος.

Ο 26χρονος Πελετιέρι, που είναι κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου, είναι βασικός και αναντικατάστατος στη Λανούς και ο Γιώργος Δώνης, όταν αρχικά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με παίκτες για την αντικατάσταση του Ριβάλντο, ήταν ο πρώτος στόχος για να παίξει δίπλα στον Μπασινά.

Ο Πελετιέρι εν δράσει:



Νταρσεβίλ ο επιθετικός...

Οι διαπραγματεύσεις με τον Γαλλοαλγερινό επιθετικό σταμάτησαν και η ΑΕΚ συζητάει με τους Μπρούνο Σεϊρού της Ρεν, τον Νταρσεβίλ της Ρέιντζερς.

Η περίπτωση του Νταρσεβίλ είναι η πιο πιθανή να τελειώσει θετικά για την Ένωση καθώς το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή λήγει το καλοκαίρι και η Ρέιντζερς θέλει να τον παραχωρήσει χωρίς να χάσει λεφτά.

Ο 33χρονος στράικερ δεν είναι στα πλάνα του τεχνικού των Σκωτσέζων, Γουόλτερ Σμιθ, και αυτό διευκολύνει την Ένωση.

Την περασμένη σεζόν ο Νταρσεβίλ σε 30 συμμετοχές είχε 12 γκολ ενώ φέτος δεν έχει ξεκινήσει ποτέ ως βασικός. Παλαιότερα έχει αγωνιστεί στη Ρεν, στη Νότιγχαμ, στη Λοριάν και την Μπορντό από όπου πήγε στην Ρέιντζερς.

O Mπρούνο Σεϊρού δεν έχει την αντιμετώπιση του Νταρσεβίλ καθώς έπαιξε 90 λεπτά την Πέμπτη στην αναμέτρηση της Ρεν με την Στάμπαεκ για το Κύπελλο UEFA. Η Γαλλική ομάδα επικράτησε με 2-0 και πέρασε στην επόμενη φάση.

Ο Νταρσεβίλ εν δράσει:



























































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ