ΝΕΪΜΑΡ

Νεϊμάρ: Το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και τα ανησυχητικά σημάδια από την περίοδο στην Παρί

Ο Νεϊμάρ
Ο Νεϊμάρ 2022 DARKO BANDIC/AP IMAGES

Ο Νεϊμάρ αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, "γυάλινος" από τη στιγμή της μεταγραφής του στην Παρί Σεν Ζερμέν, ειδικά αν ανατρέξει κανείς στο ιατρικό του ιστορικό και πώς αυτό έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο Νεϊμάρ καλείται -πλέον- να ξεκινήσει το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι για την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους, μετά τον τραυματισμό του στο ματς της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη για την 4η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 .

Η χειρότερη δυνατή διάγνωση, ρήξη πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου, με τον χρόνο αποκατάστασης να υπολογίζεται στους 6 με 8 μήνες. Ποια είναι, όμως, η σχέση του Βραζιλιάνου άσου με τους τραυματισμούς και πότε επιδεινώθηκε η επιρρέπειά του σε αυτούς;

Η μετακόμιση στην "Πόλη του Φωτός" και η αρνητική τροπή σε επίπεδο φυσικής κατάστασης

Αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με την ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν να βγάζει από τα ταμεία της 222 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι, για να πάρει από την Μπαρτσελόνα τον Βραζιλιάνο σταρ, σηματοδοτώντας το καλοκαίρι του 2017 την έναρξη μιας περιόδου στην οποία οι Σεΐχηδες του Κατάρ ήθελαν να κυριαρχήσουν στο ευρωπαϊκό αθλητικό γίγνεσθαι.

Δεκαπέντε τίτλους μετά και έναν χαμένο τελικό Champions League κάποιος θα έκρινε ως επιτυχημένο το πέρασμά του από την "Πόλη του Φωτός". Ποτέ δεν μπόρεσε, όμως, να αγγίξει τα επίπεδα ποιότητας και ηγετικής φυσιογνωμίας, πίσω πάντα από τον Λιονέλ Μέσι, που έφτασε στη Βαρκελώνη.

Ούτε φυσικά και τα επίπεδα επαγγελματισμού, αφού κάθε Φλεβάρη είχε "υποχρεώσεις" στη Βραζιλία, με τους τραυματισμούς να γίνονται μέρος της καθημερινότητάς του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε 4 χρόνια με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε 186 εμφανίσεις, την ώρα που σε 6 χρόνια στο Παρίσι έλαβε μέρος σε 173 παιχνίδια της ομάδας του.

Επιρρεπής στους τραυματισμούς

Αναλυτικότερα, τα τελευταία 7 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας έχει υποστεί 16 τραυματισμούς που τον έχουν αφήσει συνολικά 640 μέρες εκτός των τεσσάρων γραμμών, διάστημα στο οποίο δεν υπολογίζεται η αποθεραπεία του τωρινού τραυματισμού του.

Αν προσθέσουμε και τους 6 με 8 μήνες που θα χρειαστεί για να επανέρθει, τότε φτάνουμε τις 820 με 880 μέρες μακριά από τα γήπεδα, δηλαδή 2 και πλεόν χρόνια χωρίς αγωνιστική δράση. Διάστημα πολύ για έναν παίκτη που δεν έχει συμπληρώσει το 32ο έτος της ζωής του.

Η επιρρέπεια έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον Φεβρουάριο του 2018, με τον Νεϊμάρ να σπάει το πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού, κάνοντας χειρουργείο και μένοντας εκτός για 100 μέρες. Ιανουάριος 2019 και υποτροπή του ίδιου τραυματισμού, με συνέπεια να μην αγωνιστεί για 88 μέρες.

Επιστρέφει τον Απρίλιο του ίδιου έτους για να σπάσει τον δεξιό του αστράγαλο σε φιλικό ματς και να λείψει για τις επόμενες 90 μέρες. Η σεζόν 2019-2020 ήταν η καλύτερη της παρουσίας του στην Παρί Σεν Ζερμέν, χάνοντας -μόλις- 45 μέρες, μαζί βέβαια και την ευκαιρία να κατακτήσει το δεύτερο Champions League της καριέρας του, μετά από εκείνο με την Μπαρτσελόνα το 2015, με την περίφημη MSN (Μέσι - Σουάρες - Νεϊμάρ).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι επανειλημμένοι τραυματισμοί συνεχίζονται την επόμενη τριετία (2020-2023), καθιστώντας ανέφικτο να ανακτήσει τη φόρμα του και να επιστρέψει στα στάνταρ αποδόσεις που είχε συνηθίσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Σχεδόν ένας χρόνος χάνεται τελείως, 357 μέρες για την ακρίβεια, με συνέπεια να αποφασίζει να κάνει το βήμα στη Σαουδική Αραβία, δείγμα του πως αντιμετωπίζει πλέον το άθλημα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βραζιλίας, ξεπερνώντας τον Πελέ.

Μετά από 5 εμφανίσεις με την Αλ Χιλάλ, στις οποίες κατάφερε να συμμετάσχει σε 4 γκολ της ομάδας του, 1 γκολ και 3 ασίστ, ο Βραζιλιάνος σταρ καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη στην καριέρα του, αφού αυτός είναι ο πρώτος τόσο σοβαρός τραυματισμός του.

Με την εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα επιστρέψει. Η θέληση υπάρχει, όπως εξέφρασε σε προσωπικό του μήνυμα στα social media. Ο "μοναχικός" δρόμος της αποθεραπείας για τον Νεϊμάρ μόλις ξεκίνησε.

TAGS ΝΕΪΜΑΡ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ