ΙΣΠΑΝΙΑ

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο εύχεται χρόνια πολλά στον Μίτσελ μέσω του Sport24.gr! Ο θρυλικός «Γύπας» μιλάει για τον πρώην συμπαίκτη του, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ολυμπιακό. Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από τα πρώτα ποδοσφαιρικά χρόνια του προπονητή των «ερυθρόλευκων», που κλείνει σήμερα τα 50 του χρόνια! (φωτογραφίες & videos)

Ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο μίλησε στο Sport24.gr για τον Μίτσελ, στον οποίο ευχήθηκε για τα 50α του γενέθλια.

Διαβάστε τι είπε ο θρυλικός «Γύπας» για τον πρώην συμπαίκτη του, τη Ρεάλ και τον Ολυμπιακό!

Ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο δε χρειάζεται συστάσεις. Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στην πιο χαρισματική γενιά που βγήκε ποτέ από τις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την ενεργό δράση και πλέον υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα από το πόστο του διευθυντή των διεθνών σχέσεων του συλλόγου. Ο θρυλικός «Buitre» (γύπας) αγωνίστηκε στη «βασίλισσα» για 15 ολόκληρα χρόνια, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής, περνώντας από την Καστίγια και μεγαλουργώντας με τη φανέλα των «μερένγκες».

Υπήρξε συμπαίκτης των άλλων περίφημων τεσσάρων που μαζί σχημάτισαν την «Quinta del Buitre» (τη «σειρά του γύπα» δηλαδή), η οποία έγραψε το δικό της, μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία όχι μόνο της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και του ισπανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο, ο Μίτσελ, ο Μανόλο Σαντσίς, ο Ραφαέλ Μαρτίν Μπάθκεθ και ο Μιγκέλ Παρδέθα μαζί με τους υπόλοιπους άσους της εποχής (Τσέντο, Μπούγιο, Ούγκο Σάντσες, Ιέρο, Γκορδίγιο, Σούστερ κλπ), δημιούργησαν έναν από τους σύγχρονους ποδοσφαιρικούς μύθους: τη Ρεάλ των μεγάλων ανατροπών και των δυο κυπέλλων ΟΥΕΦΑ, των 4 σερί πρωταθλημάτων και του μεγάλου ρεκόρ των 107 τερμάτων.

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Μίτσελ και Μπουτραγκένιο είχαν παράλληλη πορεία στη Ρεάλ. Εδώ παραλαμβάνουν ένα βραβείο στα πρώτα χρόνια τους στους "μερένγκες".

Με την ευκαιρία των 50ων γενεθλίων του Μίτσελ, το Sport24.gr μίλησε τηλεφωνικά με τον Εμίλιο Μπουτραγκένιο, ο οποίος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και έστειλε τις ευχές του στον πρώην συμπαίκτη και καλό του φίλο. Μην ξεχνάμε ότι μεταξύ των δυο τους «παίχτηκε» η πρώτη προπονητική εμπειρία του σημερινού τεχνικού των «ερυθρόλευκων». Το είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Μίτσελ σε μια συνέντευξη που είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2010 στο ισπανικό «Esquire».

Ήταν 18 Ιουνίου του 1986, στο Μουντιάλ του Μεξικού και η Ισπανία αντιμετώπιζε τη Δανία. Λίγες ώρες πριν τον αγώνα, ο Μίτσελ συμβούλεψε τον Μπουίτρε να παίξει στα τελευταία 20 μέτρα του γηπέδου. Στα 16 βρισκόταν η περιοχή και στα υπόλοιπα 4 ο χώρος που – κατά τη γνώμη του Μίτσελ – θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ο Εμίλιο για να ξεμαρκαριστεί. Ο ίδιος ο Μπουτραγκένιο είχε αντίθετη άποψη, θεωρούσε ότι η θέση του ήταν μέσα στην περιοχή, όμως άκουσε τον Μίτσελ με αποτέλεσμα να πετύχει 4 γκολ εναντίον των Δανών στη μεγαλύτερη βραδιά του με τη φανέλα της «furia roja»!

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Ισπανία - Δανία 5-1 στο Μουντιάλ του Μεξικού. Σε εκείνο το παιχνίδι ο "Γύπας" ακολούθησε τη συμβουλή του Μίτσελ και πέτυχε 4 γκολ! (18/6/1986)

Ας περάσουμε τώρα στη συζήτηση που είχαμε με τον «Γύπα» και σε όσα μας είπε και ευχήθηκε στον Μίτσελ.

Sport24.gr: Ο Μίτσελ βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στην Ελλάδα και προπονεί τον Ολυμπιακό. Το γνωρίζετε;

Butragueño: Φυσικά και το γνωρίζω. Έχουμε συχνή επικοινωνία με τον Μίτσελ. Ξέρω ότι πήρε το πρωτάθλημα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό! Επίσης εύχομαι να κερδίσει και το Κύπελλο ώστε να κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην καινούργια του περιπέτεια. Νομίζω ότι από την επόμενη περίοδο θα φανεί η πραγματική του δουλειά, τότε που θα έχει εκείνος όλη την ευθύνη του προγραμματισμού και του στησίματος της ομάδας.

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Ο Μίτσελ με τη φανέλα της Καστίγια σε ηλικία 18 ετών (1981)

Sport24.gr: Υπήρξατε συμπαίκτες σε μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους της Ρεάλ Μαδρίτης. Εσείς δώσατε το όνομά σας σε μια από τις πιο χαρισματικές γενιές του συλλόγου. Τί θυμάστε από εκείνη την εποχή;

Butragueño: Ήταν μια υπέροχη εποχή με μοναδικές, ατελείωτες αναμνήσεις. Όλοι οι παίκτες εκείνης της εποχής, νιώθουμε περήφανοι που φτιάξαμε μια ομάδα, η οποία πρωταγωνίστησε τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη. Ζήσαμε πολλές χαρές, κερδίσαμε πολλά τρόπαια, κάναμε τον κόσμο της Ρεάλ περήφανο. Και το σημαντικότερο, παίξαμε ωραία μπάλα, ευχαριστηθήκαμε το παιχνίδι και μαζί μας το ευχαριστήθηκαν και οι φίλαθλοι. Ο απολογισμός ήταν οπωσδήποτε θετικός, το ίδιο και η ανάμνηση.

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Η θρυλική ομάδα της Καστίγια το 1982. Από αριστερά προς τα δεξιά (πάνω): Χουανίτο, Οτσοτορένα, Φράνσις, Πέρεθ Ντουράν, Μαρτίν Γκονθάλεθ, Μίτσελ. (κάτω): Μπουτραγκένιο, Μαρτίν Μπάθκεθ, Ντε λα Έρας, Σαντσίς, Παρδέθα.

Sport24.gr: Μιλήστε μου για τον Μίτσελ. Τι πρόσφερε σε εκείνη την ομάδα; Πώς ήταν σαν παίκτης και πώς σαν προσωπικότητα;

Butragueño: Ο Μίτσελ υπήρξε ένας τεράστιος παίκτης, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει το ισπανικό ποδόσφαιρο. Ήταν εκπληκτικός στη θέση που αγωνιζόταν, ένας από τους κορυφαίους σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή. Έξυπνος, ταχύς, δυνατός, δημιουργός, εκτελεστής, διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά που φτιάχνουν έναν ολοκληρωμένο παίκτη. Το στιλ του ήταν αρχοντικό, οι ιδέες του μέσα στο γήπεδο ξεκάθαρες, οι πάσες του μοναδικές, το σουτ του άπιαστο. Σίγουρα υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες της Ρεάλ. Και από τους πρωταγωνιστές της μέσα και έξω από το γήπεδο.

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Η "Σειρά του Γύπα" σε νεαρή ηλικία. Από αριστερά, Μιγκέλ Παρδέθα, Μανόλο Σαντσίς, Μίτσελ, Ραφαέλ Μαρτίν Μπάθκεθ και Εμίλιο Μπουτραγκένιο. (1982)

Sport24.gr: Η Ρεάλ εκείνης της εποχής, εκτός από τους τίτλους που κέρδισε, έμεινε στην ιστορία για τις μεγάλες ανατροπές που πέτυχε μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Ποια από όλες ξεχωρίζετε περισσότερο;

Butragueño: Δεν ξεχωρίζεις εύκολα τέτοιες στιγμές. Ο κόσμος της Ρεάλ έζησε πολύ μεγάλες βραδιές στη Μαδρίτη. Η Άντερλεχτ (σ.σ. 3-0 / 6-1), η Ίντερ δυο φορές (σ.σ. 2-0 / 3-0 & 3-1 / 5-1), η Γκλάντμπαχ (σ.σ. 5-1 / 4-0)… Ίσως τα δυο κορυφαία ευρωπαϊκά παιχνίδια εκείνης της γενιάς ήταν ο επαναληπτικός με τη Γκλάντμπαχ και ο πρώτος τελικός με την Κολονία (σ.σ. 5-1 στο «Μπερναμπέου»).

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Ο Μίτσελ σε ηλικία 19 ετών με τη φανέλα της Καστίγια. (1982)

Sport24.gr: Τι συμβολίζει το όνομα Μίτσελ για τον κόσμο της Ρεάλ αλλά και για τον ίδιο το σύλλογο;

Butragueño: Ο Μίτσελ σημαίνει πολλά πράγματα για όσους αγαπούν αυτή την ομάδα. Είναι ένα σύμβολο, ένας από αυτούς που αποκαλούμε «μεγάλους», ένας ζωντανός μύθος στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Εκπροσώπησε πάντοτε τις αξίες του συλλόγου, πρόσφερε πολλά και έζησε πάντοτε με πάθος κάθε παιχνίδι, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τη φανέλα και για όσα συμβολίζει αυτή στα πέρατα του κόσμου. Ο κόσμος τον λάτρεψε και το όνομά του θα είναι για πάντα ένα από τα σημεία αναφοράς για όλους τους «μερένγκες».

Μπουτραγκένιο: Ο Μίτσελ είναι σύμβολο!

Μίτσελ, Μπουτραγκένιο και Σαντσίς σε πρόσφατο φιλανθρωπικό αγώνα βετεράνων της Ρεάλ Μαδρίτης.

Sport24.gr: Κλείνοντας, τι θέλετε να ευχηθείτε στον Μίτσελ για τα 50α του γενέθλια μέσα από το Sport24.gr;

Butragueño: Θέλω να του ευχηθώ χρόνια πολλά, να είναι πάντοτε ευτυχισμένος στην προσωπική του ζωή και επαγγελματικά να έχει όλες τις επιτυχίες που επιθυμεί. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, τον αγαπώ πολύ, το ίδιο και την οικογένειά του. Οι δεσμοί που έχουμε είναι πολύ δυνατοί, οπότε θέλω να του πάνε όλα καλά. Και φυσικά εύχομαι να κατακτήσει πολλούς τίτλους με τον Ολυμπιακό!

Βίντεο: Τα 107 τέρματα της Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 1989/90. 38 από τον Ούγκο Σάντσες, 35 από την "Quinta del Buitre" (10 από τον Μπουτραγκένιο, 8 από τον Μίτσελ, 14 από τον Μαρτίν Μπάθκεθ και 3 από τον Σαντσίς). (1)

Βίντεο: Τα 107 τέρματα της Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 1989/90. 38 από τον Ούγκο Σάντσες, 35 από την "Quinta del Buitre" (10 από τον Μπουτραγκένιο, 8 από τον Μίτσελ, 14 από τον Μαρτίν Μπάθκεθ και 3 από τον Σαντσίς). (2)

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ