ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μπαρτομέου σε Λαπόρτα: "Δεν ευθύνομαι εγώ για την κατάσταση της Μπαρτσελόνα, η νέα διοίκηση έδειξε αδράνεια"

Ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου
Ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου © 2019 EMILIO MORENATTI/AP IMAGES

Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου απάντησε με μία μακροσκελή επιστολή στις καταγγελίες του Τζουάν Λαπόρτα για τις ευθύνες που του πρόσαψε σχετικά με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα, κατηγορώντας τον για αδράνεια.

Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του για όλα όσα του προσάπτει η διοίκηση του Τζουάν Λαπόρτα σχετικά με την άσχημη οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα.

Συγκεκριμένα, μέσω μίας εκτενής επιστολής με παραλήπτη τον Λαπόρτα, ο πρώην πρόεδρος του καταλανικού συλλόγου, ο οποίος παραιτήθηκε πριν 10 μήνες από τον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα, υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο σύλλογος κατά την διάρκεια της θητείας του και υποστήριξε ότι όσο βρισκόταν αυτός στην θέση του προέδρου οι μπλαουγκράνα είχαν επιτυχίες εντός και εκτός γηπέδου.

Παράλληλα, κατηγόρησε ανοιχτά για αδράνεια την νυν διοίκηση του συλλόγου, ενώ πρόσθεσε ότι αν αποδειχθεί ότι είναι η προηγούμενη διοίκηση αυτή που ευθύνεται για αυτή την κατάσταση είναι έτοιμος να πληρώσει τις συνέπειες.

Συγκεκριμένα ο Μπαρτομέου αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

"Μετά τις τελευταίες σας δηλώσεις και ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σας, θεωρώ ότι έχω την υποχρέωση να απευθυνθώ σε εσάς προκειμένου να διευκρινίσω ορισμένες δηλώσεις, να διευκρινίσω τις ευθύνες σας και να ζητήσω από εσάς, ως πρόεδρο, άμεσες ενέργειες για καταστάσεις που επηρεάζουν σοβαρά, είναι παραπλανητικές όχι μόνο για την εικόνα του συλλόγου, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου που είχα την τιμή να προεδρεύω για σχεδόν επτά χρόνια.

Ως αποτέλεσμα της απόλυσης του Διοικητικού μας Συμβουλίου -στις 27 Οκτωβρίου 2020 -, ήταν αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που αποσκοπούν, κυρίως, στην αποφυγή των επιπτώσεων των τεράστιων απωλειών που αναμένονταν ως συνέπεια της πανδημίας. που δεν επέτρεπε να ανοίξει ξανά το Καμπ Νου. Μιλάμε για απώλειες ύψους 43% (περίπου 375 εκατ. ευρώ) των εσόδων της σεζόν 2020-21.

Όπως είναι γνωστό, το Διοικητικό μας Συμβούλιο είχε ορίσει την 21η Μαρτίου 2021 ως εκλογική ημερομηνία, κάτι που θα μας επέτρεπε, σε αυτήν την περίπτωση, να αντιμετωπίσουμε και να αναλάβουμε τη συνολική εκκαθάριση της σεζόν 2020/21, όπως ήταν η επιθυμία μας, εκτελώντας τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφύγουμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Τότε θα ήμασταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για το κλείσιμο και τις συνέπειές του. Αποφάσεις που το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει αυτούς τους μήνες, δείχνοντας αδράνεια

Από τις 14 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης της κατάστασης συναγερμού, λόγω της ξαφνικής μείωσης του εισοδήματος, όπως ήταν η υποχρέωσή μας και με τη μέγιστη ανησυχία, από την πρώτη στιγμή, το Δ.Σ. εφάρμοσε μη επιστρέψιμη μείωση 12% στους μισθούς σε όλους τους παίκτες, τους προπονητές και τα μέλη του συλλόγου για τη σεζόν 2019/20, που μας ανακούφισε τουλάχιστον για τη μείωση του εισοδήματος.

Είναι εκπληκτική η απόφαση του ΔΣ σας να "χαρίσει" 16,5 εκατ. ευρώ στον πρώην παίκτη του συλλόγου, Νεϊμάρ, στο πλαίσιο αγωγής. Γιατί πήρατε αυτήν την απόφαση, που είναι αντίθετη στα συμφέροντα του συλλόγου;

Δεν θα είμαι αυτός που αρνείται ή δεν παραδέχεται ότι η κατάσταση της Μπαρτσελόνα. Λόγω της πανδημίας ήταν και είναι πολύπλοκη και τεράστιας δυσκολίας, ειδικά προερχόμενη από των μισθολογικών ορίων που ορίζει η Λίγκα, προσπαθώντας να παρατείνουμε και να διατηρήσουμε την καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα στην ιστορία για 13 χρόνια, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και άλλων Συλλόγων με ανεξάντλητους πόρους.

Ήταν απαραίτητο να ταιριάξουμε τις ολοένα και υψηλότερες προσφορές για τους παίκτες μας. Αυτός ο στόχος οδήγησε σε μία κολοσσιαία και συνεχής προσπάθεια αύξησης των εσόδων, μια προσπάθεια που, από την άλλη πλευρά, μας οδήγησε να αναγνωριστούμε από το έγκριτο οικονομικό περιοδικό Forbes ως η ακριβότερη ομάδα παγκοσμίως το 2020 και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως η καλύτερη ομάδα τη δεκαετία 2011-2020, αξία που αποδίδεται σε όλους τους ανθρώπους που πριν και μετά την εποχή μας στην Μπαρτσελόνα, δούλεψαν και θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διατηρήσουν αυτή την εικόνα.

Ως άμεση συνέπεια της απομάκρυνσής μας από τη διοίκηση του συλλόγου, δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε τα οικονομικά και χρηματοδοτικά μέτρα (Barça Corporate, μείωση μισθών, πιθανά έσοδα από Super League ή / και μπόνους συμφωνίας La Liga-CVC) τα 375 εκατομμύρια σε μείωση εσόδων λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού, μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμόσει το νέο σας Συμβούλιο.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, το οποίο έφυγε από τα καθήκοντά του στις 27 Οκτωβρίου 2020, δεν είναι, κατά νόμο, υπεύθυνο σε καμία περίπτωση για τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό διακανονισμό του οικονομικού έτους 2020/21.

Οι εξαγγελθείσες απώλειες ύψους 487 εκατ. ευρώ είναι εκπληκτικές σε σύγκριση με τη μείωση του εισοδήματος κατά 375 εκατομμύρια. Πρέπει να εξηγηθούν λεπτομερώς σε όλους τους εταίρους.

Τέλος, σας ζητώ να δημοσιοποιήσετε, και το συντομότερο δυνατό, τα λεπτομερή αποτελέσματα του ελέγχου και να παρουσιάσετε τις ακριβείς πληροφορίες προς όλους τους εταίρους για τις παρατυπίες, που δήθεν υποδείξατε για την αποφυγή εικασιών και υποψιών σε "εγκληματικές" ενέργειες.

Σε περίπτωση εύρεσης ενδείξεων παράτυπων ενεργειών που, φυσικά, ούτε έχω διατάξει ούτε γνωρίζω, υπόσχομαι ότι θα είμαι ο πρώτος που θα λάβει τα σχετικά νομικά μέτρα για τη διευκρίνισή τους και, εάν είναι απαραίτητο, θα δεχθώ τις τιμωρίες γι' αυτές τις παράνομες υποθέσεις.

Η θέλησή μου ως προς αυτό παραμένει η ίδια, για να προσφέρω στα μέλη μέγιστη διαφάνεια".

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ