THE SPORTS ECONOMIST

Μπακασέτας: Τα "σπάει" και πουλάει, τι ισχύει με τη Σπόρτινγκ

Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει για το 1-0 της Εθνικής επί της Γεωργίας στο Μπατούμι
Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει για το 1-0 της Εθνικής επί της Γεωργίας στο Μπατούμι INTIME

Όσο ο Τάσος Μπακασέτας "κεντάει" στην Τουρκία τόσο η μεταγραφολογία θα φουντώνει, με το τελευταίο σενάριο να κάνει λόγο για ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ. Το SPORT24 ξεκαθαρίζει τα ισχύοντα και εκτιμάει τα μελλούμενα.

Αυτήν την στιγμή είναι αναντίρρητα πέραν του πιο φορμαρισμένου και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Τουρκία. Τεκμηριωμένο και στατιστικά. Με 7 γκολ ο Τάσος Μπακασέτας είναι ο πρώτος σκόρερ της SuperLig. Προσθέτοντας και τις 3 ασίστ που έχει δώσει, τότε στα... πόδια του οφείλονται τα 10 από τα 19 γκολ που έχει πετύχει ως τώρα η πρωτοπόρος του τουρκικού πρωταθλήματος και μόνη αήττητη ομάδα σε αυτό, η Τραμπζονσπόρ.

Πέραν των επιδόσεων είναι και το leadership που αποπνέει στο γήπεδο (και όχι μόνο εκεί). Δεν έχει συμπληρώσει καν δέκα μήνες στην Τραπεζούντα, αλλά είναι αυτός ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της "θύελλας", το αγωνιστικό της βαρόμετρο. Δεν είναι τυχαίο πως στις 29 αγωνιστικές που έχουν γίνει ενόσω ο ίδιος ανήκει στο ρόστερ της, η ομάδα του Αμπντουλάχ Αβτσί έχει υποστεί μόνο δύο ήττες.

Απολύτως αναμενόμενη η συζήτηση που έχει προκαλέσει με τις εμφανίσεις του, απολύτως φυσιολογική και η μεταγραφολογία, με λογιών λογιών σενάρια που τον έχουν στο επίκεντρο, είτε αφορούν ενδιαφέρον ομάδων εντός Τουρκίας είτε (κυρίως) ομάδων εκτός των συνόρων της.

Τελευταίο αυτό που κυκλοφόρησε στα τουρκικά media με αφορμή πιθανότατα την χθεσινή (19/10) επίσκεψη της Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Κωνσταντινούπολη για την αναμέτρησή της με την Μπεσίκτας στο Champions League και που επικαλέστηκε scouting και ενδιαφέρον των πρωταθλητών Πορτογαλίας για τον αρχηγό της Εθνικής.

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Πρωτίστως από την φερόμενη ως ενδιαφερόμενη. Η Σπόρτινγκ δεν έχει ως προτεραιότητα αναζήτηση ποδοσφαιριστή των χαρακτηριστικών του Μπακασέτα. Μπορεί να προκύψει το καλοκαίρι μόνο όμως αν και εφόσον πουλήσει τον Πέδρο Γκονσάλβες (παίκτης με ρόλο και θέση ανάλογο του «Μπάκα»). Και ως τότε υπάρχει πάρα πολύς καιρός για να απασχολείται από τώρα με υποψήφιους διαδόχους.

Επιπρόσθετα, επί ημερών Ρούμπεν Αμορίμ ένα από τα ζητούμενα που έχει προστεθεί (κατόπιν εισήγησης του τεχνικού των "λιονταριών") στα προοαπαιτούμενα του προφίλ των ποδοσφαιριστών που μετακομίζουν στη Λισαβόνα είναι αυτοί να μιλάνε είτε πορτογαλικά είτε ισπανικά. Είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, οπότε και στην τεχνική καθοδήγηση της Σπόρτινγκ βρίσκεται ο Αμορίμ, δεν έχει αποκτηθεί κανείς που δεν μιλάει κάποια από τις δύο αυτές γλώσσες.

Δεύτερον, το οικονομικό σκέλος. Η Σπόρτινγκ έχει ξεπεράσει για τα καλά τα οικονομικά προβλήματα που είχε στο παρελθόν. Πλέον έχει την άνεση να καταβάλλει ακόμη και το buyout που υπάρχει στο συμβόλαιο του Τάσου Μπακασέτα, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Ακόμη και έτσι όμως σπανιότατα δίνει τέτοια ποσά και αν το κάνει, το κάνει μόνο για ποδοσφαιριστή που ικανοποιεί την βασική, την βασικότατη μεταγραφική της αναζήτηση.

Ενδεικτικό πως κάτι τέτοιο έγινε μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο με την αγορά του φορ Παουλίνο από την Μπράγκα έναντι του ποσού ρεκόρ των 16 εκατ. ευρώ (σ.σ. το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης ήταν στα 10 εκατομμύρια, τα οποία και είχαν δοθεί για τον Ολλανδό φουνταριστό Μπας Ντοστ το καλοκαίρι του 2016).

Ούτε καν σκέψη

Και δεδομένα αυτό το ποσό του buyout θα χρειαστεί να δώσει κάθε ενδιαφερόμενος για τον Μπακασέτα, καθώς - και εδώ εισέρχεται και η τελευταία παράμετρος - η Τραμπζονσπόρ δεν έχει την παραμικρή διάθεση να παραχωρήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της για οτιδήποτε λιγότερο. Για την ακρίβεια, τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν ως σκέψη ενδεχόμενη πώληση Μπακασέτα στο μυαλό των ανθρώπων της πρωτοπόρου της SuperLig.

Η "Τράμπζον" κυνηγάει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από το 1984. Και κατά πως φαίνεται από το φετινό ξεκίνημα της (αλλά και από την στιγμή που πέρυσι τέτοια εποχή τις τύχες της ανέλαβε ο Αμπντουλάχ Αβτσί, ένας από τους καλύτερους Τούρκους προπονητές) μπορεί να το διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Έχοντας απολύτως αναγνωρίσιμα προς όλους τον Μπακασέτα ως το σημείο αναφοράς. Κάτι που… εξαϋλώνει την όποια πρόθεση/σκέψη/πειρασμό παραχώρησής του (που επαναλαμβάνεται πως δεν υπάρχει) και κάτι που κοστίζει – κοστίζει πολύ – για όποιον ακόμη και έτσι ενδιαφερθεί (σ.σ. το συμβόλαιο του έτσι κι αλλιώς ολοκληρώνεται το 2024, με 1,25 εκατ. ευρώ να είναι οι ετήσιες απολαβές του).

Από την άλλη, όλη αυτή η κατάσταση που βιώνει στην Τραπεζούντα αποτελεί για τον ίδιο τον Έλληνα διεθνή μια αγωνιστική και προσωπική ουτοπία. Εξυπακούεται πως βασική του προτεραιότητα είναι να φτάσει μέχρι τέλους έχοντας τον ρόλο που κέρδισε με το σπαθί του, του ηγέτη δηλαδή της "θύελλας", οδηγώντας την με ανάλογη επίδραση και αποτελεσματικότητα στον τίτλο.

Έτσι, μόνο κερδισμένος θα βγει. Είτε αν θελήσει να φύγει από ένα μέρος που θα είναι (ακόμη περισσότερο) «βασιλιάς» - χωρίς όμως αν έρθει φθηνά, εννοείται αυτό, για οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή - είτε αν αποφασίσει να μείνει στην Τραπεζούντα έχοντας όμως πλέον αποκτήσει… θεία υπόσταση για τους οπαδούς της Τραμπζονσπόρ.

Μέχρι τότε, όσο συνεχίζει να "γράφει" και να σερβίρει τόσο τα σενάρια (βάσιμα ή όχι, ρεαλιστικά ή μη) θα αυξάνονται γεωμετρικά.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ