ΜΠΑΓΕΡΝ

Μπάγερν: Ο σχεδιασμός, τα κενά και η μετά-Λεβαντόβσκι εποχή

Ο Σαντιό Μανέ
Ο Σαντιό Μανέ © 2021 RUI VIEIRA/AP IMAGES

Η Μπάγερν Μονάχου έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της νέας χρονιάς. Τα κενά στο ρόστερ, ο Σαντιό Μανέ και η εποχή μετά την αποχώρηση του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι.

Η Μπάγερν φέτος κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα για 10η συνεχόμενη φορά στην ιστορία της. Ωστόσο, έχασε δύο βασικούς της στόχους. Το Champions League όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Βιγιαρεάλ, και το Κύπελλο που αποχαιρέτησε στον δεύτερο γύρο με ταπεινωτική ήττα από την Γκλάντμπαχ.

Οι Βαυαροί έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό τους ενόψει της νέας σεζόν. Η κατάσταση ωστόσο δεν είναι εύκολη. Η πίεση στους διοικούντες την Μπάγερν και ιδιαίτερα στον τεχνικό διευθυντή, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει κριτική για τις επιλογές τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα η Μπάγερν δεν είναι τόσο άνετη οικονομικά, με τον αντίκτυπο της πανδημίας να είναι εμφανής. Επομένως οι Βαυαροί ψάχνουν τρόπο να προχωρήσουν σε κινήσεις ενδυνάμωσης του ρόστερ, καταφέρνοντας παράλληλα να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα.

Η ζωή μετά τον Λεβαντόβσκι

Το μεγάλο θέμα συζήτησης για την Μπάγερν είναι φυσικά ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Ο 33χρονος Πολωνός στράικερ αγωνίζεται στους Βαυαρούς από το 2014 έχοντας προσφέρει 344 γκολ στα 371 παιχνίδια που έχει παίξει. Η Μπάγερν ξεκινούσε κάθε χρόνο έχοντας λυμένο το πρόβλημα στη θέση του κεντρικού επιθετικού.

Το γυαλί ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ραγίσει και δύσκολα ξανακολλάει. Ο Λεβαντόβσκι έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να αποχωρήσει από την Μπάγερν, με την Μπαρτσελόνα και εσχάτως την Παρί να είναι από τους υποψήφιους σταθμούς του Πολωνού. Οι Βαυαροί και ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς θέλουν να ρίξουν τους τόνους, προκειμένου να βρεθεί λύση. Η Μπάγερν ζητάει ένα ποσό κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ και αργά ή γρήγορα θα υπάρχουν εξελίξεις, εκτός αν γίνει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στην αναμέτρηση της Μπάγερν με την Στουτγκάρδη
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στην αναμέτρηση της Μπάγερν με την Στουτγκάρδη 2022 AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Παράλληλα, η Μπάγερν καλείται να καλύψει το κενό του Λεβαντόβσκι. Είναι δύσκολο οι Βαυαροί να αναπληρώσουν τα 50 γκολ του Πολωνού φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, όμως ψάχνουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά. Έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα ερχόταν αυτή η στιγμή για τους πρωταθλητές Γερμανίας. Οι Βαυαροί θέλουν να βρουν πρώτα το διάδοχο του "Λέβα", πριν να προχωρήσουν στην πώλησή του. Εάν η κατάσταση "σκαλώσει", τότε υπάρχει κίνδυνος ο Πολωνός να παραμείνει έως το τέλος του συμβολαίου του (2023), με το ρίσκο ο Πολωνός να... απεργήσει.

Πρώτος στόχος για την Μπάγερν παραμένει ο Σάσα Κάλαϊτζιτς. Ο 24χρονος Αυστριακός έχει συμβόλαιο με την Στουτγκάρδη έως το 2024 και τη φετινή σεζόν σκόραρε έξι φορές σε 15 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια συμφωνία, ενώ στο "παιχνίδι" έχει μπει και η Ντόρτμουντ. Έχουν ακουστεί επίσης τα ονομάτων των Αλέ και του Όσιμεν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ενδιαφέρον.

Πάντως, η Μπάγερν πέρα από τον Κάλαϊτζιτς εξετάζει κι άλλους ποδοσφαιριστές για την αντικατάσταση του Λεβαντόβσκι. Στο ρόστερ υπάρχει επίσης και ο Έρικ Μαξίμ Τσούπο-Μότινγκ. Το φως της δημοσιότητας είδαν σενάρια περί αποχώρησή τους, τα οποία διέψευσε ο ατζέντης του Καμερουνέζου επιθετικού.

Πώς συνδέεται η περίπτωση του Μανέ

Το μεγαλύτερο όνομα που βρίσκεται στην μεταγραφική λίστα της Μπάγερν είναι ο Σαντιό Μανέ. Οι Βαυαροί έχουν καταθέσει ήδη δύο προτάσεις στη Λίβερπουλ για τον 30χρονο Σενεγαλέζο. Οι πρωταθλητές Γερμανίας προσφέρουν στους Reds 35 εκατομμύρια ευρώ συν μπόνους επίτευξης στόχων. Οι Άγγλοι απέρριψαν την προσφορά θεωρώντας τους όρους γελοίους.

Η μεταγραφή του Μανέ είναι μείζονος σημασίας για την Μπάγερν. Ο Σενεγαλέζος παίκτης της Λίβερπουλ είναι από τους παίκτες που μπορούν να προσθέσουν ποιότητα στο ρόστερ των Βαυαρών. Σίγουρα δημιουργεί μεγάλη υπεροπλία στα άκρα της επίθεσης δεδομένης της ύπαρξης των Σανέ, Κομάν και Γκνάμπρι. Βέβαια, η παραμονή του τελευταίου στο Μόναχο δεν είναι σίγουρη, καθώς υπάρχουν σενάρια αποχώρησής του.

Επιπλέον, ο Μανέ μπορεί να προσφέρει και λύσεις στο κέντρο της επίθεσης. Φέτος ξεκίνησε βασικός σε 18 παιχνίδια με τη φανέλα της Λίβερπουλ στο κέντρο της επίθεσης. Μπορεί να καλύψει σε κάποιες περιπτώσεις το κενό που θα δημιουργηθεί από την αποχώρηση του Λεβαντόβσκι, ωστόσο η Μπάγερν θα συνεχίσει να ψάχνει έναν στράικερ με τα χαρακτηριστικά του Πολωνού.

Οι μεταγραφές των Μαζραουί και Χράφενμπερχ

Η Μπάγερν έχει προχωρήσει ήδη στις δύο πρώτες της μεταγραφές. Απέκτησε ως ελεύθερους από τον Άγιαξ τον Νουσαΐρ Μαζραουί και τον Ράιαν Χράφενμπερχ. Ο πρώτος είναι από το Μαρόκο και αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ και κατά συνθήκη στον άξονα.

Με αυτή την κίνηση, η Μπάγερν ενδυναμώνεται στην δεξιά πλευρά της άμυνας, κάτι που έψαχνε από την περσινή χρονιά. Τη φετινή σεζόν κάλυπταν αυτή τη θέση ο Μπενζαμίν Παβάρ, ο οποίος αγωνίζεται και ως στόπερ, αλλά και ο 22χρονος Γιόζιπ Στάνισιτς. Πλέον με την προσθήκη του 24χρονο Μαζραουί προστίθεται μία ακόμη λύση στα χέρια του Νάγκελσμαν.

Η δεύτερη προσθήκη της Μπάγερν είναι ο Ράιν Χράφενμπερχ. Ο 20χρονος Ολλανδός αγωνίζεται κυρίως ως κεντρικός μέσος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως 6άρι. Σε αυτές της δύο θέσεις μπορούν να αγωνιστούν οι Κίμιχ (αμυντικός μέσος) και οι Γκορέτσκα - Σαμπίτσερ (κεντρικοί μέσοι, που παίζουμε και ψηλότερα). Θυμίζουμε πως ο Μαρκ Ρόκα είναι κοντά στη Λιντς, ενώ το συμβόλαιο του Κορεντάν Τολισό έληξε, με τους Βαυαρούς να μην το επεκτείνουν.

Τα κενά και οι δανεικοί

Παρελθόν από την Μπάγερν αποτελούν οι Ζίλε, Τολισό και ο Ρόκα, όπως προαναφέρθηκε. Παράλληλα, οι Βαυαροί θέλουν να ξεφορτωθούν παίκτες όπως ο Ομάρ Ρίτσαρντς, αλλά και ο Μπούνα Σαρ, οι οποίοι δεν υπολογίζονται από τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Είναι φυσικό να δημιουργούνται κάποια κενά. Για παράδειγμα, οι πρωταθλητές Γερμανίας θα χρειαστούν έναν κεντρικό αμυντικό, δεδομένου ότι έχουν τους Ερναντές, Ουπαμεκανό, τον 20χρονο Νιανζού, αλλά και τον Παβάρ που αγωνίζεται και στα δεξιά.

Επιπλέον, η Μπάγερν φαίνεται να ψάχνεται και γι' άλλον κεντρικό μέσο, παρά την απόκτηση του Χράφενμπερχ. Ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν είναι του 25χρονου μέσου της Λειψίας, Κόνραντ Λάιμερ. Επιπλέον, δεν αποκλείεται, όπως συμβαίνει συχνά στις προετοιμασίες, να συμπληρωθούν κενά με παίκτες από τα τμήματα υποδομής.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι αυτό των δανεικών. Ο Νάγκελσμαν αναμένεται να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον 20χρονο επιθετικό, Τζόσουα Ζίρκζι, που αγωνίστηκε φέτος στην Άντερλεχτ, η οποία θέλει να τον κρατήσει. Φυσικά, η ευκαιρία αυτή συνδέεται και με την υπόθεση Λεβαντόβσκι.

Στην προετοιμασία των Βαυαρών θα λάβει μέρος και ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός, Κρις Ρίτσαρντς, ο οποίος έπαιξε δανεικός στην Χόφενχαϊμ. Τέλος, μένει να φανεί ποιο θα είναι το μέλλον του Αλεξάντερ Νίμπελ, ο οποίος θα συνεχίσει να αγωνίζεται δανεικός στη Μονακό μέχρι και το τέλος του 2023. Η Μπάγερν θα μπει σε συζητήσεις μαζί του για ανανέωση του συμβολαίου, ώστε να του καταστήσει σαφές ότι θα είναι ο διάδοχος του Μάνουελ Νόιερ.

TAGS ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ BUNDESLIGA ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ