ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ: Το Κατάρ δεν αναγνωρίζει τα θύματα απ' τις εργασίες, οι συγγενείς θα ζητήσουν 380 εκατ. σε αποζημιώσεις

Εργάτες κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο
Εργάτες κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο © 2010 HASSAN AMMAR / AP IMAGES

Οι αριθμοί των νεκρών εργατών στο Κατάρ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, όμως οι διοργανωτές δεν τα αναγνωρίζουν. Οι οικογένειες των θυμάτων θα αξιώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ως αποζημίωση.

Η ώρα της σέντρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 πλησιάζει, όμως ταυτόχρονα αυξάνονται οι φωνές για όσα συνέβησαν κατά την προετοιμασία για τη διοργάνωση του Κατάρ.

Ο Μίνκι Γουόρντεν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε στους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο 2010-2019 και οι υπολογισμοί είναι τραγικοί.

"Τα επίσημα στατιστικά του Κατάρ δείχνουν ότι 15.021 μη Καταριανοί πέθαναν στη χώρα μεταξύ 2010 και 2019. Ούτε ένας μετανάστης εργάτης θα έπρεπε να είχε πεθάνει για να γίνει εφικτό ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι όμως στο Κατάρ πέθαναν χιλιάδες", δήλωσε.

Το 2021 ο Guardian ισχυρίστηκε σε ρεπορτάζ του ότι τουλάχιστον 6.750 μετανάστες εργάτες πέθαναν στο Κατάρ από την ανάθεση του Μουντιάλ στη χώρα, ενώ μία έρευνα της Daily Mail υποστήριξε ότι σημειώθηκαν 2.823 ανεξήγητοι θάνατοι μη Καταριανών σε ηλικία εργασίας στο Κατάρ από το 2011.

Την ίδια στιγμή, η Ανώτατη Επιτροπή για την Παράδοση και την Κληρονομιά της διοργάνωσης υποστηρίζει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τις εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μόλις τρεις.

Το Κατάρ δεν χορηγεί αποζημιώσεις

Ένα επίσης μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις στις οικογένεις των θυμάτων, οι οποίες θα ζητήσουν ένα ποσό της τάξης των 380.000.000, περίπου όσα και τα χρήματα που δίνει ως πριμ η FIFA, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Αν και υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, αυτές δεν καλύπτουν τους θανάτους από φυσικά αίτια, όπως καρδιά ή πίεση, ακόμα κι αν η υγεία του εργάτη επιβαρύνθηκε σοβαρά από τις συνθήκες στις οικοδομές.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ