ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022, Ιράν - ΗΠΑ 0-1: Στους 16 οι Αμερικανοί με πρωταγωνιστές Μακένι και Πούλισικ

Ο Γουένστον Μακένι των ΗΠΑ πανηγυρίζει γκολ κόντρα στο Ιράν για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο "Αλ Τουμαμά", Ντόχα | Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
Ο Γουένστον Μακένι των ΗΠΑ πανηγυρίζει γκολ κόντρα στο Ιράν για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο "Αλ Τουμαμά", Ντόχα | Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 © 2022//ASHLEY LANDIS/AP IMAGES

Οι ΗΠΑ έγιναν η δεύτερη ομάδα που προκρίθηκε από το 2ο όμιλο του Μουντιάλ 2022, ύστερα από τη νίκη 1-0 επί του Ιράν για την τελευταία αγωνιστική, χάρη σε γκολ του Κρίστιαν Πούλισικ που σκόραρε και τραυμαυτίστηκε. Με Ολλανδία στους 16 οι Αμερικανοί.

Ο Κρίστιαν Πούλισικ σημείωσε με αυτοθυσία το μοναδικό γκολ των ΗΠΑ στη νίκη 1-0 επί του Ιράν, το οποίο οδήγησε στην προσπέραση των Αμερικανών και την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο 2ο όμιλο του Μουντιάλ 2022, που οδηγεί στη φάση των 16.

Η πέμπτη πρόκριση από φάση ομίλων Παγκοσμίου Κυπέλλου φέρνει τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με την Ολλανδία το Σάββατο στις 17:00 και αφήνει τους Ιρανούς εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

Μουντιάλ 2022, Ιράν - ΗΠΑ 0-1: Στους 16 οι Αμερικανοί με πρωταγωνιστές Μακένι και Πούλισικ
OPTA

Το Ιράν είχε την πρώτη καλή επίθεση του αγώνα χωρίς να καταλήξει σε τελική, όμως αυτό αποδείχθηκε εξαίρεση στον κανόνα. Οι Αμερικανοί είχαν το πάνω χέρι στο 1ο ημίχρονο και δεν απειλήθηκαν άλλη φορά. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβαν να κάνουν εννέα τελικές και θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει αν ο Τιμ Γουεά ήταν πιο προσεκτικός στον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τις ευκαιρίες του.

Με κατοχή μπάλας άνω του 60% και το Ιράν να έχει οπισθοχωρήσει προσπαθώντας να "χτυπήσει" στην αντεπίθεση, οι παίκτες του Γκρεγκ Μπερχάλτερ έψαχναν την "τρύπα" που θα τους έδινε τη δυνατότητα να φτάσουν στο γκολ. Ο δραστήριος Σερζίνιο Ντεστ τη βρήκε στο 38', έκανε κίνηση από δεξιά στην πλάτη της άμυνας πήρε την πάσα από τον πολύ καλό Γουένστον Μακένι και με το κεφάλι τροφοδότησε τον Κρίστιαν Πούλισικ. Ο αρχηγός των ΗΠΑ σκόραρε από κοντά, όμως τραυματίστηκε στη σύγκρουσή του με τον Αλιρεζά Μπεϊρανβάντ.

Αν και ο σκόρερ επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα. Δεν ήταν η πρώτη αναγκαστική του αγώνα όμως, αφού στις καθυστερήσεις του 1ου μέρους ο Μίλαντ Μοχαμάντι της ΑΕΚ υπέστη μυϊκό τραυματισμό και αντικαταστάθηκε.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε με αλλαγή και για το Ιράν και ο Σαμάν Γκοντός που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ήταν υπεύθυνος για την πρώτη τελική της χώρας του, μία ακίνδυνη κεφαλιά στο 52'.

Οι αλλαγές των δύο ομάδων έριξε λίγο το τέμπο και αύξησε τα σκληρά μαρκαρίσματα. Οι Αμερικανοί παρέμειναν με το πόδι στο γκάζι πάντως και δεν κινδύνεψαν άμεσα με κάποιο γκολ, έστω κι αν το Ιράν κυκλοφορούσε κάπως καλύτερα την μπάλα.

Οι αναγκαστικές αλλαγές συνεχίστηκαν, όπως και οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις των δύο προπονητών, με τις διακοπές να ευνοούν τους Αμερικανούς. Η Αγγλία είχε "κλειδώσει" τη νίκη στο άλλο παιχνίδι και οι ΗΠΑ γνώριζαν την τύχη τους.

Ένα γκολ του Ιράν θα ήταν αρκετό για να φέρει τα πάνω κάτω, με τον Κάρλος Κεϊρόζ να ρίχνει στο παιχνίδι και τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, αλλά να αποσύρει τον Εσχάν Χατζισαφί. Ένα μακρινό σουτ του Σαϊντ Εζατολαχί ήταν η πιο επικίνδυνη στιγμή από την κεφαλιά του Γκοντός στο 52', όμως όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο το παιχνίδι μεταφερόταν στο γήπεδο των ΗΠΑ.

Η πίεση οδήγησε σε δύο επικίνδυνες στιγμές των Ιράνών, όμως οι Αμερικανοί διατήρησαν την ψυχραιμία τους και κράτησαν το μηδέν στην εστία του Ματ Τέρνερ, με συνέπεια να προκριθούν στα νοκ άουτ για τρίτο σερί Μουντιάλ που αγωνίζονται.

Μουντιάλ 2022, Ιράν - ΗΠΑ 0-1: Στους 16 οι Αμερικανοί με πρωταγωνιστές Μακένι και Πούλισικ
OPTA

ΙΡΑΝ: Μπεϊρανβάντ, Ραζεϊάν, Μ. Χοσεϊνί, Πουραλιγκαντζί, Μοχαμαντί (45+2' Καριμί), Νουρολαχί (71' Νουρολαχί), Εζατολαχί, Χατζισαφί (71' Τζαλαλί), Γκολιζαντέχ (78' Ανσαριφάρντ), Αζμούν (46' Γκοντός), Ταρεμί

ΗΠΑ: Τέρνερ, Ντεστ (82' Μουρ), Κάρτερ Βίκερς, Ριμ, Ρόμπινσον, Μακένι (64' Ακόστα), Άνταμς, Μουσά, Γουεά (82' Ζίμερμαν), Σάρτζεντ (78' Ράιτ), Πούλισικ (46' Άαρονσον)

Μουντιάλ 2022, Ιράν - ΗΠΑ 0-1: Στους 16 οι Αμερικανοί με πρωταγωνιστές Μακένι και Πούλισικ

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 10:30), Pame Stoixima Pre Game Show (11:30 - 12:00), The Show Must Go On (13:00 - 15:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΕΘΝΙΚΗ ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ