FOOTBALL ANALYSIS

Ο Μασούρας αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό

Ο Γιώργος Μασούρας με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Γιώργος Μασούρας με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Ο Μασούρας δεν ενθουσιάζει γιατί δεν ντριμπλάρει, αλλά πρέπει να έχει τον σεβασμό που του αξίζει. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πως ο άσος του Ολυμπιακού είναι ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα 3-0 στο "Καραϊσκακης" τον ΟΦΗ για την 21η αγωνιστική και συνεχίζει χωρίς προβλήματα τον καλπασμό του για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος.

Οι φιλοξενούμενοι δεν προέβαλαν μεγάλη αντίσταση και ο αγώνας ήταν άλλη μία επίδειξη της συνολικής ανωτερότητας του φετινού Ολυμπιακού.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

Για τις υπόλοιπες ομάδες τα περισσότερα παιχνίδια είναι σκληρές μάχες, τα προβλήματα είναι ορατά ακόμα κι όταν παίρνουν νίκες. Για τον Ολυμπιακό παιχνίδια όπως αυτό με τον ΟΦΗ απλώς επαναλαμβάνουν τις αρετές της ομάδας του Μαρτίνς.

Απόλυτος έλεγχος του αγώνα, περιορισμός του αντιπάλου σε σχεδόν μηδαμινή απειλή, καλή κυκλοφορία της μπάλας, τεράστια άνεση στη δημιουργία ευκαιριών.

Κάπως έτσι οι μέσοι περνούν κάθετες, οι μπακ κυριαρχούν στις πλευρές, ο Ελ Αραμπί σκοράρει κατά βούληση, ο Ολυμπιακός κερδίζει άνετα και χαμογελάει.

Κι αφού τον Μαροκινό killer τον έχουμε αναλύσει πολλές φορές, πάμε να δούμε κάτι άλλο. Ότι ο Μασούρας αξίζει μεγαλύτερο ρισπέκτ απ'αυτό που ήδη έχει.

Παίζει στο πλάι και δεν ντριμπλάρει κι αυτό χτυπάει άσχημα σε όσους έχουν στο μυαλό τους το κλασικό αρχέτυπο: παίκτης στο πλάι ίσον εξτρέμ και εξτρέμ ίσον ντρίμπλες και πλαγιοκοπήσεις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΤΡΕΜ, ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΝ

Όπως έχουμε συζητήσει και σε παλαιότερο κείμενο, ο Μασούρας μπορεί να παίζει στο πλάι, αλλά εξτρέμ δεν είναι είναι. Επιθετικός είναι ο άνθρωπος, ένας wide forward, ένας φορ που ξεκινάει από το πλάι και η δουλειά του είναι να πατάει περιοχή και να εκτελεί/δημιουργεί από εκεί.

Δεν βρίσκεται συχνά στο ξεκίνημα των φάσεων, αλλά βρίσκεται πολύ συχνά στο φινάλε τους: στην τελική πάσα ή στην εκτέλεση.

Ο ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Και ο Μασούρας αξίζει μεγαλύτερου σεβασμού, γιατί τα πηγαίνει εξαιρετικά και στα δύο. Χάρις σ'αυτον τον συνδυασμό, ο επιθετικός του Ολυμπιακού είναι αυτή τη στιγμή ο πιο επικίνδυνος, ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος.

Πάμε να το δούμε, με τη βοήθεια φυσικά των στατιστικών της Opta. Στο γράφημα έχουμε τους 15 κορυφαίους του πρωταθλήματος σε απειλή και δημιουργία μαζί, κοιτώντας βέβαια παίκτες που έχουν πάνω από 900 λεπτά συμμετοχής.

Οι κόκκινες μπάρες είναι τα xGoals που έχουν οι παίκτες ανά 90', δηλαδή το πόσο απειλητικοί είναι με τις εκτελέσεις τους. Οι μπλε μπάρες είναι οι xAssists που έχουν σε κάθε ματς, δηλαδή το πόσο καλές, απειλητικές είναι οι πάσες που δίνουν τελική στους συμπαίκτες τους.

Οι κορυφαίοι της Super League Interwetten σε απειλή και δημιουργία
Οι κορυφαίοι της Super League Interwetten σε απειλή και δημιουργία SPORT24

Πρώτος στο σύνολο, ο Μασούρας. Ο άσος του Ολυμπιακού έχει 0.49 xGoals ανά 90', επίδοση πολύ μεγάλη για παίκτη που έρχεται από το πλάι.

Στα 0.49 xG ο Μασούρας προσθέτει και 0.27 στις xAssists, φτάνει το 0.76 και με αυτό είναι ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος μέχρι τώρα.

Στην άμεση απειλή, ο άσος του Ολυμπιακού δεν μπορεί να πιάσει το 0.66 και 0.61 που έχουν φορ όπως ο Αραμπί και ο Σβιντέρσκι. Στη δημιουργία δεν μπορεί να πιάσει το 0.35 που έχει ο Φορτούνης.

Ο Μασούρας δεν είναι κορυφαίος σε καμία από τις δύο κατηγορίες, αλλά είναι ο μόνος που είναι τόσο ψηλά και στις δύο. Μ'αυτόν τον τρόπο τους βάζει όλους από κάτω στο σύνολο.

ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ

Δεν ντριμπλάρει (γιατί δεν είναι εξτρέμ), δεν ενθουσιάζει (γιατί δεν είναι παίκτης γραμμής που βασίζεται στην τεχνική του), αλλά συνδυάζει εκτέλεση και δημιουργία όσο κανένας άλλος. Στο ταμείο, ο Μασούρας έχει ήδη επτά γκολ και τέσσερις ασίστ, είναι ήδη διψήφιος στη συνεισφορά στο σκοράρισμα και βαδίζει ολοταχώς και για διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Στο χορτάρι, φαίνεται ξεκάθαρα το γιατί, το πως ο Μασούρας κάνει αυτό που συζητήσαμε ήδη στο κείμενο: βρίσκεται στο τελείωμα των φάσεων, στην εκτέλεση ή στην τελική πάσα.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ

Ορίστε και το widget της Opta με τις τελικές και τα xGoals του Μασούρα από τη φετινή σεζόν.

Αυτές είναι τελικές επιθετικού, όχι εξτρέμ. Ελάχιστες εκτός περιοχής, η συντριπτική πλειοψηφία είναι εντός περιοχής, από καλές θέσεις. Με αυτές τις τελικές ο Μασούρας θα "έπρεπε" να έχει βάλει πέντε γκολ, αλλά έχει συνολικά επτά.

Ο ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Πάμε να δούμε και τους χώρους της δημιουργίας. Στο επόμενο γράφημα έχουμε τους χώρους από όπου έχουν έρθει οι πάσες του Μασούρας που έχουν φτιάξει τελική για τους συμπαίκτες του. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο περισσότερες είναι οι τελικές που έχει φτιάξει από αυτόν τον χώρο.

Οι χώροι δημιουργίας του Μασούρα στη φετινή Super League Interwetten
Οι χώροι δημιουργίας του Μασούρα στη φετινή Super League Interwetten SPORT24

Πως να μην είναι ψηλά και στη δημιουργία ο Μασούρας όταν οι περισσότερες φάσεις που φτιάχνει είναι από σημεία μέσα στην περιοχή ή στις παρυφές της;

Ο Ολυμπιακός έχει άλλους παίκτες να ξεκινούν τις φάσεις, έχει την τριάδα των μέσων, έχει Φορτούνη και Βαλμπουενά. Από τον Μασούρα ο Μαρτίνς θέλει την παρουσία στο φινάλε τους και ο άσος των ερυθρόλευκων ανταποκρίνεται άψογα σε αυτόν τον ρόλο, δίνει ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ομάδα του, γκολ και τελικές πάσες.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Ναι, η ατομική του ποιότητα δεν είναι αυτή που έχουμε μάθει να περιγράφουμε ως "παίκτης που κάνει τη διαφορά". Σε μια ομάδα που θα περίμενε από εκείνον να πάρει την μπάλα και να φτιάξει πράγματα μόνος του, είναι πολύ πιθανό πως ο Μασούρας δεν θα είχε τις ίδιες επιδόσεις.

Αυτό όμως θα ήταν πρόβλημα της ομάδας σε αυτό το υποθετικό σενάριο. Ο καλοδουλεμένος Ολυμπιακός του Μαρτίνς δεν βασίζεται σε ατομικές ενέργειες για να φτιάξει φάσεις, δεν χρησιμοποιεί έτσι τον Μασούρα και δεν τον νοιάζει αν ντριμπλάρει ή όχι.

Ο Πορτογάλος τεχνικός του έχει δώσει ξεκάθαρο ρόλο και ο Μασούρας βαδίζει ολοταχώς για σεζόν με 15 γκολ+ασίστ. Καιρός να κερδίσει και λίγο σεβασμό παραπάνω.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ