FOOTBALL ANALYSIS

Ο Μασούρας άφησε τη σπατάλη κι έγινε περισσότερο φορ

Ο Μασούρας πανηγυρίζει γκολ του στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - Αστέρας στο Καραϊσκάκης στις 18 Σεπτεμβρίου
Ο Μασούρας πανηγυρίζει στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - Αστέρας EUROKINISSI SPORTS

Ο Μασούρας άφησε τα "καταδικασμένα" σουτ κι έγινε περισσότερο φορ από ποτέ. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τις επιδόσεις του άσου του Ολυμπιακού που αφήνει πίσω του τους φορ του πρωταθλήματος.

Το Σάββατο ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ, ήταν στο 1-1 στο ημίχρονο, αλλά τελικά ο Βόλος δεν είχε απάντηση στην ορμή της ομάδας του Μαρτίνς, που επικράτησε με το ευρύ 4-1.

Ο Ελ Αραμπί ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αφού επέστρεψε εμφατικά στα γκολ με χατ τρικ, όμως με τα όργια του Μαροκινού ασχοληθήκαμε το Σάββατο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΩΣ ΚΥΝΗΓΟΣ

Τώρα θα εστιάσουμε στον Μασούρα. Όχι στην αυτοθυσία και το πάθος που έδειξε για να κάνει το 1-1 παρά τον κίνδυνο τραυματισμού, αλλά στη φετινή του συμπεριφορά στο χορτάρι.

Ο Μασούρας εξακολουθεί να παίζει στα άκρα για τον Ολυμπιακό, όμως φέτος λειτουργεί ακόμα περισσότερο ως φορ, ως κυνηγός. Στο πλάι έπαιζε, στο πλάι παίζει, όμως εξτρέμ δεν είναι.

Είναι ένας παίκτης που στην επίθεση (πρέπει να) λειτουργεί ως δεύτερος επιθετικός και φέτος το κάνει πολύ καλύτερα από πέρυσι. Πάμε να δούμε τις αποδείξεις στα σχετικά widget της Opta.

ΠΕΡΥΣΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ "ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΑ" ΣΟΥΤ

Ξεκινάμε με τις τελικές και τα expected goals του Μασούρα από την περσινή σεζόν. Θυμίζουμε πόσο όσο μεγαλύτεροι είναι οι κύκλοι, τόσο πιο καλές είναι οι ευκαιρίες, ενώ με κίτρινο είναι τα γκολ.

Ο Μασούρας πέρυσι είχε 47 τελικές, που συνολικά "άξιζαν" 6.5 xGoals και με αυτές πέτυχε εννέα. Ο άσος του Ολυμπιακού είχε τις τελικές που ταιριάζουν σε έναν παίκτη που λειτουργεί ως φορ, τις μεγάλες ευκαιρίες από καλές θέσεις εντός περιοχής, αλλά είχε και πολλές "κακές" μακρινές εκτελέσεις.

"Καταδικασμένα" σουτ εκτός περιοχής, που δεν ήταν καν μέσα ή κοντά στο ημικύκλιο, εκεί που αυξάνονται οι πιθανότητες για γκολ. Εννοείται πως ο Μασούρας δεν βρήκε δίχτυα με κανένα απ'αυτά τα σουτ.

ΤΟ SHOT MAP ΕΝΟΣ ΦΟΡ: ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ

Πάμε να δούμε τη φετινή εικόνα του Μασούρα, όπως έχει διαμορφωθεί μετά του πρώτους εννέα αγώνες του Ολυμπιακού στη Super League Interwetten.

Αυτό είναι το shot map ενός φορ, ενός κυνηγού. Καλές τελικές, εντός περιοχής, κεντρικά και κοντά στην εστία. Η συντριπτική πλειοψηφία των τελικών του Μασούρα είναι ανάμεσα στη βούλα του πέναλτι και το τέρμα, τόσο κοντά εκτελεί, την ώρα που έχουν εξαφανιστεί τα μακρινά σουτ: μέχρι στιγμής έχει κάνει μόνο ένα τέτοιο, "καταδικασμένο" σουτ από μακριά.

Ο άσος του Ολυμπιακού έχει μέχρι στιγμής 13 τελικές, συνολικά 2.8 xGoals και πάλι έχει βάλει περισσότερα απ'αυτά που "έπρεπε", αφού έχει ήδη τέσσερα γκολ.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Η μεταμόρφωση, η προσήλωση στις καλές τελικές είναι εντυπωσιακή. Και γίνεται ακόμα εντυπωσιακότερη αν εμβαθύνουμε κι άλλο.

Πέρυσι ο Μασούρας είχε 2.3 τελικές σε κάθε ματς, φέτος έχει 2.5. Ελάχιστη διαφορά, ψίχουλα θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Γιατί τίποτα δεν λέει ο αριθμός των τελικών, αλλά πολλά λένε η τοποθεσία τους και η κατάληξη τους.

Δείτε στο επόμενο γράφημα τι εννοούμε. Οι κόκκινες μπάρες είναι οι περσινές επιδόσεις του Μασούρα, οι γαλάζιες είναι οι φετινές.

Οι επιδόσεις του Μασούρα στη Super League Interwetten πέρυσι και φέτος
Οι επιδόσεις του Μασούρα στη Super League Interwetten πέρυσι και φέτος SPORT24

Τώρα οι διαφορές δεν φαίνονται τόσο μικρές ε; Οι τελικές πέρυσι ήταν 2.3, φέτος είναι 2.5, αλλά η τεράστια διαφορά είναι αλλού. Πέρυσι ο Μασούρας είχε 1.4 τελικές εντός περιοχής και φέτος έχει 2.1.

Και εννοείται πως όταν εκτελείς από καλύτερες θέσεις, θα έχεις και καλύτερη κατάληξη. Πέρυσι ο Μασούρας είχε περίπου μία τελική στην εστία σε κάθε παιχνίδι, φέτος έχει δύο.

Κάπως έτσι, έχουν εκτοξευθεί και οι δείκτες των xG. Ο Μασούρας πέρυσι είχε 0.32 xG ανά 90', φέτος έχει ανέβει στο 0.55: αν συνεχίσει έτσι, θα μπορεί να βρίσκει δίχτυα κάθε δύο ματς.

Και πως να μην το κάνει, όταν αυξήθηκαν κατά πολύ οι πιθανότητες που έχει κατά μέσο όρο κάθε τελική του. Πέρυσι κάθε τελική του Μασούρα είχε κατά μέσο όρο 14% πιθανότητες να γίνει γκολ, φέτος έχει 22%.

Αυτοί είναι δείκτες που περιγράφουν έναν κυνηγό, όχι έναν εξτρέμ. Ένα παίκτη που ναι μεν αγωνίζεται στο πλάι, όμως η συμπεριφορά του όσον αφορά την κίνηση χωρίς μπάλα και τις εκτελέσεις είναι συμπεριφορά φορ.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΙ, ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥ

Κι αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, ρίξτε μια ματιά και στο επόμενο γράφημα. Σ'αυτό έχουμε τους Top10 παίκτες του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής στα expected goals ανά 90', στην απειλή δηλαδή σε κάθε παιχνίδι.

Οι πιο απειλητικοί παίκτες της Super League Interwetten μετά από 11 αγωνιστικές
Οι πιο απειλητικοί παίκτες της Super League Interwetten μετά από 11 αγωνιστικές SPORT24

Πρώτος φυσικά ο "βασιλιάς" Ελ Αραμπί, που κάνει πλάκα στο φετινό ξεκίνημα του πρωταθλήματος: με 0.75 xG/90', ο Μαροκινός έχει ευκαιρίες για να πετυχαίνει τρία γκολ κάθε δύο ματς.

Στη δεύτερη θέση, ο Μασούρας. Το 0.55 που έχει ο άσος του Ολυμπιακου τον φέρνει πάνω από όλους τους υπόλοιπους φορ του πρωταθλήματος.

Πριν επιστρέψουμε σε αυτόν, δύο σημειώσεις. Πρώτον, κοιτάξτε τον Δουβίκα, στον οποίο θα επανέλθουμε πολύ σύντομα. Δεύτερο, σημειώστε πως θέσαμε ως μίνιμουμ όριο τα τέσσερα 90λεπτα, τα 360 λεπτά συμμετοχής, γι'αυτό και δεν βλέπετε τον Χασάν, που έχει 313' συμμετοχής.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ

Είναι σαφές πως ο Μασούρας φέτος έχει εγκαταλείψει τα μακρινά σουτ που "σπαταλάνε" επιθέσεις και έχει επικεντρωθεί στις τελικές που "αξίζουν".

Μπορεί λοιπόν να εκτελεί σχεδόν όσο και πέρυσι, αλλά με πολύ καλύτερες προοπτικές, άρα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι μέσοι όροι του Μασούρα θα πέσουν στην πορεία του πρωταθλήματος. Μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός έχει δώσει μόνο ένα ντέρμπι, ενώ οι περσινές επιδόσεις του Μασούρα προέρχονται από όλη τη σεζόν, με όλα τα ντέρμπι της κανονικής διάρκειας και των play-off.

Όμως, το σημαντικό είναι να συνεχίσει με την ίδια συμπεριφορά, να ψάχνει τις καλές τελικές, ακόμα κι αν του ανοίγουν το κεφάλι. Έχει αποδείξει πως έχει την εκτέλεση, αφού και πέρυσι και φέτος βάζει περισσότερα απ'αυτά που "πρέπει".

Μένει να συνεχίσει να εκτελεί ως φορ και θα κάνει την πιο παραγωγική χρονιά του.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ