PREMIER LEAGUE

Λίβερπουλ vs Έβερτον, 120 χρόνια ντέρμπι!

Λίβερπουλ vs Έβερτον, 120 χρόνια ντέρμπι!
© IAN HODGSON

Πέρασαν 120 χρόνια από την πρώτη κόντρα της Λίβερπουλ με την Έβερτον. Το Sport24.gr καταγράφει 10 επικές στιγμές που έχουν σημαδέψει το "φιλικό ντέρμπι" του Μέρσεϊσαϊντ (videos).

Ήταν 13 Οκτωβρίου 1894 όταν οι δύο ομάδες της πόλης του Λίβερπουλ μέτρησαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους σε μεταξύ τους παιχνίδι, με την Έβερτον (ιδρύθηκε το 1878 και είχε ως πρώτη έδρα το "Άνφιλντ" από το 1884) να επικρατεί με 3-0 της Λίβερπουλ (ιδρύθηκε το 1892) χάρη σε τέρματα των Μπελ, Λάτα και ΜακΙνς.

Από τότε πέρασε πάνω από ένας αιώνας, οι δυο τους έχουν συγκρουστεί 223 φορές για όλες τις διοργανώσεις (89 νίκες οι "κόκκινοι" έναντι 66 των "ζαχαρωτών" ενώ υπάρχουν και 68 μάχες που δεν ανέδειξαν νικητή) όμως ένα πράγμα παραμένει ΠΑΝΤΑ ίδιο και αυτό δεν είναι άλλο από το ασίγαστο πάθος για την επικράτηση και για το ποιος θα μπορεί να κυκλοφορεί για την επόμενη ημέρα ή και εβδομάδα με ψηλά το κεφάλι στην πόλη...

Λίβερπουλ vs Έβερτον, 120 χρόνια ντέρμπι!
© BOB THOMAS/GETTY IMAGES

Ίσως μάλιστα αυτή η μεγάλη αθλητική κόντρα (η οποία πάντως δεν μοιάζει με καμία άλλη στον κόσμο αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι πολλά ματς των δύο ομάδων έχουν γίνει με διασκορπισμένο κόσμο και των δύο είτε στο "Άνφιλντ" είτε στο "Γκούντισον") να είναι εκείνη η φλόγα που οδήγησε τους δύο συλλόγους του Μέρσεϊσαϊντ να έχουν -ενωμένες- την πρωτοκαθεδρία στους τίτλους όσον αφορά σε επίπεδο πόλεων: 18 η Λίβερπουλ και 9 η Έβερτον!

Λίβερπουλ vs Έβερτον, 120 χρόνια ντέρμπι!

Φυσικά δεν είναι μόνο οι αμέτρητοι τίτλοι και οι τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που έχουν να καμαρώνουν οι δύο ομάδες αλλά και οι μοναδικές στιγμές που έχουν χαρίσει στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό στο Νησί μέσα από τα ντέρμπι τους που έχουν την ονομασία "friendly derbies".

LONDON, ENGLAND - Saturday, April 14, 2012: Everton and Liverpool players stand for a minute's silence to remember the 96 victims of the Hillsborough Disaster before the FA Cup Semi-Final match at Wembley. (Pic by David Rawcliffe/Propaganda)
LONDON, ENGLAND - Saturday, April 14, 2012: Everton and Liverpool players stand for a minute's silence to remember the 96 victims of the Hillsborough Disaster before the FA Cup Semi-Final match at Wembley. (Pic by David Rawcliffe/Propaganda) PROPAGANDA

Μέσα στο γήπεδο πάντως μόνο... φιλαράκια δεν είναι οι παίκτες των δύο ομάδων, με τις διαχρονικές κόντρες τους να είναι πλέον κλασικές.

Δείτε 10 από αυτές που έχουν γράψει ιστορία:

Το απίστευτο γκολ του Ντον Χάτσισον που δεν μέτρησε ποτέ

Τον Απρίλιο του 2000 συμβαίνει μία από τις πιο παράξενες στιγμές στην ιστορία του ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Ο Σάντερ Βέστερβελντ ετοιμάζεται να κάνει το βολέ και ο Γκρέιαμ Πολ έχει βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα για να δώσει τέλος στο ματς. Από την απομάκρυνση όμως του Ολλανδού η μπάλα χτυπάει στην πλάτη του Ντον Χάτσισον και καταλήγει στα δίχτυα της Λίβερπουλ, προκαλώντας ντελίριο στους οπαδούς της Έβερτον! Οι πανηγυρισμοί όμως δεν κρατούν πολύ, με τον διαιτητή να μην μετράει το γκολ ξεκαθαρίζοντας στους ποδοσφαιριστές ότι είχε σφυρίξει τη στιγμή που η μπάλα έφυγε από το πόδι του Ολλανδού κίπερ των "κόκκινων".

9. Το επικό αυτογκόλ του Σάντι Μπράουν

Τον Δεκέμβριο του 1969 η Λίβερπουλ προηγείται μέσα στο "Γκούντισον Παρκ" με κεφαλιά του Έμλιν Χιουζ και λίγο αργότερα κάνει δύο τα τέρματά της με ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτογκόλ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μετά από σέντρα από τα αριστερά ο Σάντι Μπράουν προσπάθησε να απομακρύνει όμως με μία μοναδική κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής την στέλνει να καρφωθεί στο "Γ" της εστίας του Γκόρντον Γουέστ, για να συμβάλλει έτσι και αυτός στη νίκη με σκορ 3-0 των φιλοξενουμένων. Στο ματς αυτό οι κάμερες του BBC δίνουν για πρώτη φορά έγχρωμη εικόνα στον κόσμο που παρακολουθεί τηλεοπτικά το παιχνίδι ενώ το φινάλε εκείνης της σεζόν βρήκε την Έβερτον πρωταθλήτρια.

Το χατ-τρικ του Στίβεν Τζέραρντ

Τον Μάρτιο του 2012 ο Στίβεν Τζέραρντ φόρεσε για 400η φορά τη φανέλα της Λίβερπουλ σε αναμέτρηση για την Premier League και πέτυχε κάτι που πιθανότατα να ονειρευόταν από μικρό παιδί: να σκοράρει χατ-τρικ στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης του Λίβερπουλ. Ο αρχηγός των "κόκκινων" νίκησε πρώτα με λόμπα τον Τιμ Χάουαρντ ενώ το "Άνφιλντ" αποθέωσε δύο ακόμα φορές τον αρχηγό των "κόκκινων" ο οποίος αξιοποίησε ιδανικά ισάριθμες ασίστ από τον Λουίς Σουάρες. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Τζέραρντ περιχαρή να έχει βάλει τη μπάλα του αγώνα κάτω από τη φανέλα του για να πάρει σπίτι ως ενθύμιο.

Το τρελαμένο βλέμμα του κόκκινου αρχηγού

Τον Ιανουάριο του 2014 η Λίβερπουλ θριάμβευσε με 4-0 της Έβερτον, σε ένα ματς που σκόραραν τόσο τα βαριά επιθετικά της όπλα, Σουάρες και Στάριτζ, όσο και ο Στίβεν Τζέραρντ. Ο πανηγυρισμός όμως που έχει "μείνει" περισσότερο σε όλους από εκείνο το ματς είναι του αρχηγού των "κόκκινων" με το που άνοιξε το σκορ (με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ), με το... τρελαμένο βλέμα στα μάτια του να δείχνει τι σημαίνει πάθος και ντέρμπι!

Τα τέσσερα γκολ του Ίαν Ρας στο "Γκούντισον Παρκ"

Τον Νοέμβριο του 1982 η Λίβερπουλ διασχίζει το "Στάνλεϊ Παρκ" για να πάει στο "Γκούντισον" και να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη συμπολίτισσα Έβερτον, σε ένα ματς που οι "reds" το έχουν πάντα ψηλά στη λίστα των αγαπημένων τους παιχνιδιών. Και αυτό γιατί νίκησαν με το εμφατικό 5-0, με τον Ίαν Ρας να πετυχαίνει τέσσερα τέρματα και να πετυχαίνει κάτι που δεν είχε πανηγυρίσει κανείς άλλος στην ιστορία του ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εντυπωσιακό ήταν φυσικά το γεγονός ότι ο Ρας υποστήριζε την Έβερτον σε παιδική ηλικία καθώς φυσικά και ότι έκλεισε την καριέρα του στη Λίβερπουλ έχοντας να επιδείξει (τον αριθμό ρεκόρ των) 25 γκολ στη συμπολίτισσα σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο πανηγυρισμός-βουτιά του Σουάρες

Λίγο πριν το ντέρμπι των δύο ομάδων τον Οκτώβριο του 2012 για το πρωτάθλημα, ο τότε τεχνικός της Έβερτον Ντέιβιντ Μόγιες είχε κατηγορήσει τον Λουίς Σουάρες πως... βουτάει πολύ εύκολα για να παίρνει σφυρίγματα από τους διαιτητές. Αυτό δεν το άφησε να περάσει έτσι ο Ουρουγουανός και την κατάλληλη στιγμή "απάντησε". Όταν η Λίβερπουλ άνοιξε το σκορ με δική του προσπάθεια (δεν μπόρεσε να διώξει ο Μπέινς και το γκολ μέτρησε ως δικό του αυτογκόλ) ο Σουάρες έκανε σπριντ προς τη γραμμή του πλαγίου άουτ και όταν έφτασε μπροστά στον πάγκο της Έβερτον έκανε εντυπωσιακή βουτιά για να "πικάρει" τον τεχνικό των "ζαχαρωτών".

Ο "συλλεκτικός" πανηγυρισμός του Ρόμπι Φάουλερ

Τον Απρίλιο του 1999 έλαβε χώρα ένας από τους διάσημους αλλά και αμφιλεγόμενους πανηγυρισμούς στην ιστορία του ντέρμπι του "Μέρσεϊσαϊντ". Ο Ρόμπι Φάουλερ είχε τσαντιστεί από τα συνθήματα των οπαδών της Έβερτον στο "Άνφιλντ" που υπονοούσαν ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών και θέλησε να αντιδράσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πέτυχε δύο γκολ και μετά την επίτευξη του ενός εξ αυτών με πέναλτι έτρεξε και γονάτισε μπροστά στη γραμμή του άουτ και εκεί προσποιήθηκε ότι σνιφάρει κοκαΐνη. Ο Ζεράρ Ουγιέ προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό ισχυριζόμενος πως ο Φάουλερ προσποιείτο πως έτρωγε το γρασίδι όμως η αγγλική FA δεν... πείστηκε και έτσι τον τιμώρησε με 4 ματς αποκλεισμό και πρόστιμο ύψους 32.000 λιρών.

Το θρυλικό χτύπημα φάουλ του ΜακΆλιστερ

Όταν η Λίβερπουλ απέκτησε τον Γκάρι ΜακΆλιστερ από την Κόβεντρι στα 35 του πολλοί είχαν βιαστεί να θεωρήσουν "ξοφλημένο" τον σπουδαίο Σκωτσέζο άσο λόγω προχωρημένης ποδοσφαιρικής ηλικίας. Ο ίδιος όχι μόνο τους διέψευσε όντας ένας από τους παίκτες-κλειδιά του Ουγιέ στην εκπληκτική πορεία προς την κατάκτηση του treble cup τη σεζόν 2000-01 (Κύπελλο UEFA, FA Cup, League Cup) αλλά τους χάρισε και μία εκπληκτική στιγμή σε τοπικό ντέρμπι. Τον Απρίλιο του 2001 Έβερτον και Λίβερπουλ ήταν ισόπαλες 2-2 λίγο πριν το φινάλε μετά από ένα σούπερ παιχνίδι στο "Γκούντισον", όμως το φινάλε γράφτηκε... κόκκινο χάρη σε μία απίστευτη μακρινή εκτέλεση φάουλ του ΜακΆλιστερ στο 93ο λεπτό!

Ο Τόνι Κότι αποκαθήλωσε τον "King Kenny"

Τον Φεβρουάριο του 1991, Έβερτον και Λίβερπουλ αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 4-4 στο "Γκούντισον", σε μία αναμέτρηση που έλαμψε το άστρο του Τόνι Κότι καθώς μπήκε αλλαγή προς το τέλος και σκόραρε δύο φορές για λογαριασμό των "ζαχαρωτών". Δύο ημέρες αργότερα ο Νταλγκλίς σόκαρε όλους τους φίλους της Λίβερπουλ ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ομάδα, τον "Βασιλιά Κένι" να κάνει λόγο για τρομακτική πίεση που δεν μπορούσε να αντέξει, έχοντας προφανώς επηρεαστεί πολύ και από την τραγωδία του Χίλσμπορο που είχε σημαδέψει δύο χρόνια πριν την οικογένεια της Λίβερπουλ.

Το Χίλσμπορο ένωσε Λίβερπουλ και Έβερτον

Ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας του 1989 βρήκε αντιμέτωπες τις δύο μεγάλες δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του '80, Λίβερπουλ και Έβερτον, σε έναν αγώνα που γινόταν κάτω από έντονη συγκινησιακή φόρτιση καθώς είχαν περάσει μόλις πέντε εβδομάδες από την ανείπωτη τραγωδία στο "Χίλσμπορο" του Σέφιλντ που είχε αφήσει πίσω 96 νεκρούς. Και οι οπαδοί των δύο ομάδων στις εξέδρες του "Γουέμπλεϊ" έδωσαν μαθήματα συμπεριφοράς στους οπαδούς όλων των ομάδων καθώς πριν την έναρξη του αγώνα τραγούδησαν μαζί το θρυλικό "You'll Never Walk Alone". Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός και το ανθρώπινο μεγαλείο στις κορυφαίες στιγμές τους...

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ