ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Λίβερπουλ: Κανένας κίνδυνος κι ας μην ήταν όλα κρούσματα

Ο Γιούργκεν Κλοπ μπέρδεψε για λίγες ώρες τα πράγματα, αλλά η Λίβερπουλ δεν κινδυνεύει
Ο Γιούργκεν Κλοπ μπέρδεψε για λίγες ώρες τα πράγματα, αλλά η Λίβερπουλ δεν κινδυνεύει AP PHOTO/JON SUPER

Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην EFL εξαιτίας των λανθασμένων κρουσμάτων της Λίβερπουλ πριν από το παιχνίδι του λιγκ καπ με την Άρσεναλ δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις. Ούτε καν σε επιπλέον έρευνα.

Η αμφιλεγόμενη δήλωση του Γιούργκεν Κλοπ πως "το μόνο πραγματικά θετικό δείγμα ανήκε στον Αλεξάντερ - Άρνολντ και όλα τα υπόλοιπα θετικά ήταν λανθασμένα" προκάλεσε ένα αναπόφευκτο ντόμινο αντιδράσεων στην ποδοσφαιρική Αγγλία. Εκ των υστέρων θεωρήθηκε ότι άθελά του ο Γερμανός προπονητής "ξεσκέπασε" τις αθέμιτες πρακτικές της Λίβερπουλ με συνέπεια αρκετές ομάδες να ζητήσουν από τη διοργανώτρια αρχή (English Football League) την έναρξη έρευνας για το αν δηλώθηκαν ψευδώς κρούσματα.

Αν δεν είχε προηγηθεί η αναβολή και μετάθεση του πρώτου ημιτελικού του λιγκ καπ με την Άρσεναλ, ο οποίος θα διεξαγόταν ανήμερα των Φώτων (6/1), σ' ένα διάστημα με επιβαρυμένο πρόγραμμα, η τοποθέτηση του Κλοπ θα περνούσε ξώφαλτσα. Ελάχιστους θ' απασχολούσε πραγματικά. Τώρα έφερε αμφιβολία. Διότι εικάζεται πως επρόκειτο για μια τακτική επιλογή των ανθρώπων της Λίβερπουλ να ενημερώσουν περί εκτεταμένης διασποράς στ' αποδυτήρια (στο σύνολο 13 μέλη) έτσι ώστε να αφαιρέσουν το επιπλέον βάρος ενός απαιτητικού αγώνα από το οποίο θα απουσίαζαν ούτως ή άλλως βασικοί ποδοσφαιριστές.

Σε κάθε περίπτωση η EFL βρέθηκε να έχει τα χέρια της δεμένα. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, αποδέχθηκε το αίτημα αναβολής κι αναπροσάρμοσε αναγκαστικά το καλεντάρι, επιτρέποντας στη Λίβερπουλ "να μετριάσει τον περαιτέρω κίνδυνο μόλυνσης" που είχε εντοπιστεί.

Βεβαίως, σε μια χρονική συγκυρία που η καχυποψία έχει φωλιάσει στα μυαλά όλων και γεννά συνειρμούς τους οποίους ο καθένας χρησιμοποιεί όπως ακριβώς τον βολεύουν είναι αναπόφευκτο η πραγματικότητα από την παραπλάνηση ν' απέχει ελάχιστα. Γι' αυτό και ζητήθηκαν σαφείς εξηγήσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τη στιγμή που σε ανάλογες οχλήσεις η απόφαση της διοργανώτριας αρχής ήταν απορριπτική. Και να επιβληθούν κυρώσεις, αν αποδειχθούν παρατυπίες.

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά, ότι η Λίβερπουλ χτυπήθηκε από τον κορονοϊό δεν είναι ψέμα. Από την Πρωτοχρονιά κιόλας ο Κλοπ είχε ενημερώσει για την ύπαρξη τριών νέων θετικών κρουσμάτων που αναστάτωναν τα πλάνα του και επηρέαζαν τον προγραμματισμό για τα παιχνίδια που θ' ακολουθούσαν. Χωρίς να κατονομάσει κάποιον εκ των παικτών που είχαν νοσήσει, αποδείχθηκε από τα πεπραγμένα πως μεταξύ αυτών ήταν οι Άλισον και Φιρμίνο. Ο τρίτος ήταν Μάτιπ.

Οι δύο Βραζιλιάνοι, όπως και ο Καμερουνέζος, είχαν αγωνιστεί στο 1-0 από τη Λέστερ στις 28/12, αλλά τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έλειψαν από την αποστολή του εκτός έδρας 2-2 με την Τσέλσι στις 2 Ιανουαρίου. Εφόσον οι Κόκκινοι σκόπευαν να κοροϊδέψουν τις αρμόδιες Αρχές, θα μπορούσαν ν' ανεβάσουν από τότε τον αριθμό και να γλιτώσουν ένα απαιτητικό ματς όπως αυτό στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Επίσης η Λίβερπουλ μίλησε εκ των προτέρων για ύποπτα και όχι απολύτως επιβεβαιωμένα κρούσματα. Διατηρούσε επιφυλάξεις. Ένα αφορούσε -όπως διέρρευσε- τον ίδιο τον Κλοπ. Και ακολούθως τον πρώτο βοηθό του. Ο έτερος συνεργάτης του Πέτερ Κράβιετζ, που ανέλαβε να μιλήσει εξ αυτού στις 8/1, δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό ούτε φυσικά ταυτοποίησε τους ποδοσφαιριστές, αφήνοντας να αιωρείται ένα μυστήριο. Ούτως ή άλλως εκκρεμούσες τα νέα τεστ, πριν από το κυριακάτικο ματς κυπέλλου με τη Σριούσμπερι. Στο οποίο οι απουσίες ήταν επίσης αρκετές, αφενός λόγω Κόπα Άφρικα αφετέρου γιατί "δεν ξέραμε αν θα μπορούσαν να παίξουν".

Στο σχετικό ρεπορτάζ του το Athletic έκανε λόγο για τρεις γύρους εξετάσεων. Ο πρώτος με τα rapid έδωσε το πρώτο στίγμα διασποράς και δεύτερος, με τα πιο έγκυρα PCR, την επιβεβαίωσε. Το πρόβλημα φέρεται να εμφανίστηκε στους ελέγχους που διενεργήθηκαν την παραμονή του αγώνα με την Άρσεναλ. Τότε που κατά την ίδια πηγή κάποια εκ των δειγμάτων εμφανίστηκαν να είναι αρνητικά.

Ενδεχομένως ήταν ο όρος των "λανθασμένων" αποτελεσμάτων που προκάλεσε την αναστάτωση και ενεργοποίησε τον συναγερμό στη Λίβερπουλ. Μάλιστα για 48 ώρες μπήκε λουκέτο στο προπονητικό κέντρο κι ακυρώθηκαν οι προπονήσεις. Οι ειδικοί επιμένουν πως ακόμη κι ένα rapid προκύψει θετικό, οι πιθανότητες λάθους είναι απειροελάχιστες. Το ποσοστό εκτιμάται στο 0.0003%, αφού έχει διαπιστωθεί πως μόλις 3/10.000 δείγματα έχουν δώσει ανάποδο από το κανονικό αποτέλεσμα.

Η πιθανότερη εκδοχή ανατροπής της κατάστασης σχετίζεται με τη μείωση του ιικού φορτίου στο δείγμα των ίδιων ποδοσφαιριστών που κατά τους πρώτους δύο ελέγχους είχαν βγει θετικοί. Η Λίβερπουλ μπήκε στο μάτι του κυκλώνα κι έγινε trend στο twitter. Αλλά δεδομένων των συνθηκών, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε κίνδυνο τιμωρίας ανεξάρτητα από τις πιέσεις για το αντίθετο. Διέρρευσε ήδη ότι δεν θα της ζητηθούν εκ των υστέρων διευκρινίσεις. Από τη στιγμή που πρόκειται για ένα τόσο λεπτό ζήτημα που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, όλα τα υπόλοιπα παρακάμπτονται.

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ PREMIER LEAGUE ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ