ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Λαπόρτα: "Η Μπαρτσελόνα έχει τρύπα 481 εκατομμύρια και χρέος 1.3 δις ευρώ"

Ο Τζοάν Λαπόρτα στη συνέντευξη Τύπου για την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα
Ο Τζοάν Λαπόρτα στη συνέντευξη Τύπου για την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα 2021 JOAN MONFORT/AP IMAGES

Ο Τζουάν Λαπόρτα μίλησε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας (16/8), όπου πραγματοποίησε μία εκτενή παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της Μπαρτσελόνα, κατηγορώντας για ψέματα την διοίκηση του Τζουσέπ Μαρί Μπαρτομέου, ενώ αποκάλυψε ότι το χρέος του συλλόγου αγγίζει τα 1.3 δις ευρώ.

Ο Τζουάν Λαπόρτα συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (16/8), μετά την επιστολή του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, στην οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες για ευθύνη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του συλλόγου.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της διοίκησής του, ενώ κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Μπαρτομέου, για ψέματα. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο σύλλογος έχει τρύπα 481 εκατομμύρια ευρώ και χρέος 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα συμβόλαια των παικτών φτάνουν το 103% των εσόδων, γι' αυτό και δεν μπορούσε να μείνει ο Μέσι, ακόμα κι αν δεχόταν να παίξει τσάμπα. Η Μπαρτσελόνα για τη νέα σεζόν έχει ετήσια έξοδα 1.136.000.000 ευρώ και τα έσοδα που περιμένει είναι μόλις 655 εκατομμύρια, γεγονός που δημιουργεί τρύπα 481 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διαφορά ανάμεσα σ'αυτά που χρωστάνε οι Καταλανοί και σε αυτά που έχουν να λαμβάνουν είναι 553 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος του συλλόγου είναι 1.35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Συγκαλώ αυτή τη συνέντευξη Τύπου επειδή θέλω να θέσω διάφορα ζητήματα στο τραπέζι και να εξηγήσω τι βρήκαμε όταν ήρθαμε στο σύλλογο.

"Μόλις αναλάβαμε, ζητήσαμε ένα ενδιάμεσο δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε από την Goldman Sachs γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τη μισθοδοσία.

Η πολιτική στο ύψος των συμβολαίων που εφάρμοζε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο είναι λανθασμένη, είναι αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν ανεστραμμένη πυραμίδα, όπου οι βετεράνοι έχουν μακροχρόνια συμβόλαια και οι νεαροί παίκτες έχουν μικρότερα σε χρονική διάρκεια συμβόλαια, γεγονός που μας δυσκολεύει πάρα πολύ στο να διαπραγματευτούμε συμβόλαια.

Τα χρήματα που δίνουμε συνολικά για τους μισθούς των ποδοσφαιριστών αντιπροσωπεύει το 103% των εσόδων του συλλόγου. Η προηγούμενη διοίκηση είχε κάποιον για να ανακαλύπτει ταλέντα στην Νότια Αμερική στον οποίο έδωσε 8 εκατομμύρια ευρώ, ένα εξωφρενικό ποσό.

Η Μπαρτσελόνα έχει οικονομική τρύπα ύψους 451 εκατομμυρίων ευρώ ενώ τα χρήματα που δίνει για τη μισθοδοσία των αθλητών φτάνουν τα 617 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσό αυτό να είναι 25% με 35% παραπάνω από όσα δίνουν οι ανταγωνιστές μας.

Έλαβα την επιστολή του Μπαρτομέου και είναι γεμάτη από ψέματα. Προσπαθεί να δικαιολογήσει μία διαχείριση που είναι αδικαιολόγητη και εγώ δεν συμφωνώ με τα νούμερα που αναφέρει εκείνος. Έχουν την ευθύνη για ό,τι έγινε μέχρι τις 17 Μαρτίου 2021.

Ουδείς θα αποδράσει από τις ευθύνες του. Αυτή τη στιγμή το χρέος της ομάδας είναι στα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Η οικονομική κατάσταση είναι δραματική και ανησυχητική. Στην επιστολή του ο Μπαρτομέου έκανε λόγο για σχέδιο που είχε για περικοπές στους μισθούς ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ αλλά η αλήθεια είναι πως οι παίκτες δεν ήθελαν καν να μιλήσουν μαζί του.

Η αθλητική διαχείριση ήταν καταστροφική κάτω από την προηγούμενη διοίκηση. Για παράδειγμα, πήραν 222 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το ποσό της ρήτρας του Νεϊμάρ και το εξαφάνισαν με εκπληκτική ταχύτητα και δυσανάλογα. Τώρα έχουμε βρεθεί σε μία θέση που χρειαζόμαστε να καλύπτουμε στρατοσφαιρικούς μισθούς.

Είμαι πεπεισμένος πως οι αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν έχουν παρθεί, όπως στην περίπτωση του Λέο, που ήταν μία στενάχωρη αλλά επιβεβλημένη απόφαση. Εάν είμαστε όλοι ενωμένοι, η νέα εποχή που θα αρχίσει θα είναι επιτυχημένη. Οι παίκτες είναι αφοσιωμένοι εντός και εκτός αγωνιστικού χώρους και έχουν πολλά κίνητρα.

Έχουμε αιώνια ευγνωμοσύνη στον Μέσι, ήταν μία ερωτική ιστορία και μία σχέση για πολλά χρόνια που ήταν επιτυχημένη αλλά που δυστυχώς έφτασε στο τέλος της. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής. Το να δω τον Μέσι στην Παρί μου προκάλεσε αντικρουόμενα συναισθήματα. Θα προτιμούσα να τον δω στην Μπαρτσελόνα αλλά ο σύλλογος είναι πάνω από όλους".

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ LA LIGA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ