ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΧΙΜΟΒΙΤΣ

Ιμπραχίμοβιτς: Τα απίθανα ρεκόρ και οι επικές ατάκες μίας περσόνας που δεν ήξερε τη λέξη ταπεινότητα

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς
Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς 2021 LUCA BRUNO/AP IMAGES

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς έβαλε τέλος στην καριέρα του και ένας μύθος θα λείπει από εδώ και πέρα από τα γήπεδα. Τα απίθανα ρεκόρ και οι επικές ατάκες, μίας προσωπικότητας που δεν ήξερε τι θα πει η ταπεινότητα.

Την Κυριακή (4/6) το βράδυ δάκρυσε το "Σαν Σίρο". Η Μίλαν ετοίμασε τελετή για να αποχαιρετήσει τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς από την ομάδα, ωστόσο εκείνος εξαπέλυσε την... βόμβα. "Με υποδεχτήκαμε με ανοιχτές αγκαλιές με κάνατε να αισθανθώ σαν στο σπίτι μου, θα είμαι Μιλανίστα για όλη τη ζωή μου. Έφτασε η στιγμή να πω ciao στο ποδόσφαιρο, όχι σε εσάς" δήλωσε με δάκρυα στα μάτια.

Η αποχαιρετιστήρια τελετή στον Ίμπρα από τη Μίλαν, έγινε ξαφνικά ο επίλογος μίας μεγαλειώδους καριέρας. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη, το standing ovation ανατριχιαστικό και τα δάκρυα στα μάτια του 23χρονου, Σάντρο Τονάλι μαρτυρούσαν τι ήταν ο Ζλάταν γι' αυτά τα παιδιά.

Ένας μύθος, που δεν έχανε την ευκαιρία να παρομοιάζει τον εαυτό του ακόμη και με τον Θεό. Άλλωστε γι' αυτό τον λόγο και οι οπαδοί των ροσονέρι τον τίμησαν με το κορεό τους. Το ψηφιδωτό στις κερκίδες του Σαν Σίρο σχημάτισε τις λέξεις "God Bye". Ένα "αντίο" αντάξιο του μεγέθους του Ζλάταν.

Μία καριέρα γεμάτη "χρυσάφι"

Η καριέρα του είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Έχει πετύχει πράγματα που κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν θα πετύχαιναν ούτε στα πιο άπιαστά τους όνειρα.

Το βιογραφικό του τα λέει όλα... Παρί 180 συμμετοχές - 156 γκολ, Μίλαν 163 συμμετοχές - 93 γκολ, Ίντερ 117 συμμετοχές - 66 γκολ, Άγιαξ 110 συμμετοχές - 48 γκολ, Γιουβέντους 92 συμμετοχές - 26 γκολ, Λος Άντζελες Γκάλαξι 58 συμμετοχές - 53 γκολ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 53 συμμετοχές - 29 γκολ, Μπαρτσελόνα 46 συμμετοχές - 22 γκολ και Μάλμε 8 συμμετοχές - 3 γκολ.

Τα τρόπαια που έχει κατακτήσει θα γέμιζαν άνετα το δωμάτιο ενός σπιτιού και ίσως να χρειαζόταν να μεταφερθούν λίγα σ' ένα δεύτερο. Ο Ίμπρα έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση 32 τροπαίων με επτά διαφορετικές ομάδες.

Αναλυτικά οι τίτλοι του:

  • 5 πρωταθλήματα Ιταλίας (3 Ίντερ, 2 Μίλαν)
  • 4 πρωταθλήματα Γαλλίας (Παρί)
  • 3 Super Cup Ιταλίας (2 Ίντερ, 1 Μίλαν)
  • 3 League Cup Γαλλίας (Παρί)
  • 3 Super Cup Γαλλίας (Παρί)
  • 2 πρωταθλήματα Ολλανδίας (Άγιαξ)
  • 2 Κύπελλα Γαλλίας (Παρί)
  • 2 Super Cup Ισπανίας (Μπαρτσελόνα)
  • Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (Μπαρτσελόνα)
  • Πρωτάθλημα Ισπανίας (Μπαρτσελόνα)
  • UEFA Super Cup (Μπαρτσελόνα)
  • Europa League (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • Super Cυp Αγγλίας (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • League Cup Αγγλίας (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
  • Κύπελλο Ολλανδίας (Άγιαξ)
  • Super Cup Ολλανδίας (Άγιαξ)

Τα ρεκόρ ήταν στο αίμα του

Ο Ζλάταν ήταν ένας fighter. Μέχρι και την τελευταία στιγμή και παρά τους τελευταίους τραυματισμούς του δεν έλεγε να τα παρατήσει. Γι' αυτό τον λόγο και η απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο ήταν αιφνιδιαστική. Άλλωστε, δεν είχαν περάσει αρκετές μέρες που το όνομά του είχε συνδεθεί με την Μόντσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πράγμα απολύτως λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως συνέχιζε να σπάει ρεκόρ μέχρι και τους τελευταίους μήνες της καριέρας του. Μόλις τον Μάρτιο, η Μίλαν αντιμετώπιζε την Ουντινέζε και κέρδισε πέναλτι. Ο Ιμπραχίμοβιτς ήταν ο εκτελεστής, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με την δεύτερη και έγραψε ιστορία.

Σε ηλικία 41 ετών και 166 ημερών, ο Ζλάταν έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της Serie A, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Αλεσάντρο Κοστακούρτα (41 ετών και 25 ημερών από τον Μάιο του 2007). Η καριέρα του ήταν φυσικά γεμάτη με ρεκόρ.

Συνολικά στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου σκόραρε 156 φορές. Από το ντεμπούτο του στην κατηγορία τη σεζόν 2004/2005 δεν υπάρχει ξένος παίκτης (μη Ιταλός) που να έχει πετύχει τόσα γκολ.

Ο Ίμπρα κατέχει επίσης ένα απίστευτο... παράσημο. Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει τουλάχιστον μία φορά σε κάθε λεπτό ενός αγώνα. Μάλιστα, μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει καταφέρει να τον μιμηθεί.

Επιπλέον, ο Ιμπραχίμοβιτς είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που έχει αγωνιστεί στο Champions League με τα χρώματα επτά διαφορετικών ομάδων. Έχει παίξει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση με τον Άγιαξ, την Γιουβέντους, την Ίντερ, την Μπαρτσελόνα, τη Μίλαν, την Παρί και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μην ξεχνάμε πως ο Σουηδός το 2013 κατέκτησε και το βραβείο Πούσκας, έχοντας πετύχει με τη φανέλα της εθνικής ομάδας του ένα γκολ-ποίημα. Είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα της Αγγλίας με ανάποδο ψαλίδι στις καθυστερήσεις για το 4-2 της Σουηδίας. Absolute Banger όπως θα έλεγαν και οι Άγγλοι.

Το connection που είχε ο Ζλάταν με τα δίχτυα ήταν πραγματικά απίστευτο. Γι' άλλωστε είχε κατακτήσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ σε Ligue 1 και Serie A πέντε φορές.

  • 15/16 Ligue 1 - 38 γκολ
  • 13/14 Ligue 1 - 26 γκολ
  • 12/13 Ligue 1 - 30 γκολ
  • 11/12 Serie A - 28 γκολ
  • 08/09 Serie A - 25 γκολ

Η κόντρα του με τον Πεπ Γκουαρδιόλα

Η καριέρα του Ιμπραχίμοβιτς είχε και κάποια πισωγυρίσματα. Ένα από αυτά πρέπει να θεωρείται η θητεία του στην Μπαρτσελόνα. Ο Ζλάταν δεν "κόλλησε" ποτέ με τους μπλαουγκράνα, με τον ίδιο να είναι έξαλλος με τον τρόπο που τού φέρθηκε ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

"Έμαθα πολλά στην Μπαρτσελόνα, εντός και εκτός γηπέδου. Έμαθα πως στο ποδόσφαιρο κάθε κατάσταση μπορεί να αλλάξει σε 24 ώρες. Δεν ξέρω τι πρόβλημα είχε μαζί μου. Πριν πάω στην Μπάρτσα μού τηλεφωνούσε κάθε μέρα, ξαφνικά η κατάσταση άλλαξε. Είναι κάτι που μού δίνει κίνητρο" είχε δηλώσει ο Ίμπρα το 2017 για τον νυν προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι.

Στην αυτοβιογραφία του "I am Zlatan" συνεχίζει τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις απέναντι στον Γκουαρδιόλα, ενώ ασκεί κριτική και προς τον τρόπο προπόνησής του. Μάλιστα, είχε αναφέρει κάποτε στο Sky Sports: "Όταν με αγοράζεις, αγοράζεις μία Ferrari.

Εάν οδηγείς μία Ferrari, βάζεις premium καύσιμο, βγαίνεις στον εθνικό και πατάς το γκάζι. Ο Γκουαρδιόλα με γέμισε με diesel, για μία βόλτα στην εξοχή. Θα έπρεπε να αγοράσει ένα Fiat".

Ο Ζλάταν στη μεγαλειώδη καριέρα του δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως καλό παιδί. Συχνά τα έβαζε με διαιτητές, οπαδούς και ποδοσφαιριστές. Παράδειγμα το ξέσπασμά του του 2015 όταν η Παρί είχε ηττηθεί από την Μπορντό. Video που είδε το φως της δημοσιότητας εμφάνιζε τον Ιμπραχίμοβιτς να φωνάζει προς τον διαιτητή: "Ξύπνα, ξύπνα, δεν είμαστε ερασιτέχνες.

Γ@@@@@@@ μ@@@@@. Δεν έχω δει κάτι τέτοιο τα 15 χρόνια που παίζω ποδόσφαιρο. Παίζω 15 χρόνια και δεν έχω δει καλή διαιτησία σε αυτή την σκ@@@ χώρα. Δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα η Παρί".

Ο Ζλάταν δεν ήταν ποτέ ταπεινός

Ο Ιμπραχίμοβιτς δεν χαρακτηριζόταν ποτέ από ταπεινοφροσύνη. Πάντοτε εξύψωνε τον εαυτό του, πάντα ήθελε να δείχνει ανώτερος. Έχτισε μία persona και κάπως έτσι κατάφερνε να "πουλήσει" ακόμη περισσότερο τις ικανότητές του.

Ο εκκεντρικός Ίμπρα μάλιστα έδωσε έμπνευση και στους συγγραφείς της σειράς "Ted Lasso". Έτσι δημιούργησαν έναν χαρακτήρα βασισμένο στον Ζλάταν και τις ιδιαιτερότητές του, ονομάζοντάς τον Ζάβα.

Ο αλλαζονικός Ιμπραχίμοβιτς μάς είχε χαρίσει και επικές ατάκες, που έχουν αφήσει ιστορία. Όταν είχε αποχωρήσει από τους Γκάλαξι είχε δηλώσει ευθαρσώς "Ήρθα σαν βασιλιάς, φεύγω σαν θρύλος".

Τον καιρό που βρισκόταν στη Μάνσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ερωτηθεί ποιοι είναι οι καλύτεροι επιθετικοί του πρωταθλήματος, με τον ίδιο να αναφέρει τους Λουκάκου και Αγουέρο. Ο λόγος που δεν έβαλε το όνομά του στη λίστα; "Τα λιοντάρια δεν συγκρίνονται με τους ανθρώπους" υπογράμμισε.

Όταν ήταν στην Παρί ήθελε ακόμη και άγαλμά του, για να αντικατασταθεί ο Πύργος του Άιφελ: "Δεν πιστεύω ότι μπορούν να αλλάξουν τον Πύργο του Άιφελ με άγαλμά μου. Αλλά εάν το κάνουν θα μείνω, σας το υπόσχομαι". Επιπλέον είχε ξεκαθαρίσει πως ήταν αρκετά... μεγάλος για να κάνει δοκιμαστικά: "Ο Βενγκέρ είχε ζητήσει να δοκιμαστώ στην Άρσεναλ όταν ήμουν 17. Το απέρριψα, ο Ζλάταν δεν περνάει από οντισιόν".

Όμως, ο διάλογος που έχει μείνει στην ιστορία και χαρακτηρίζει πλήρως το φαινόμενο Ζλάταν είναι ο εξής:

  • Ιμπραχίμοβιτς: "Μόνο ο Θεός ξέρει ποιος θα περάσει".
  • Δημοσιογράφος: "Είναι δύσκολο να τον ρωτήσω".
  • Ιμπραχίμοβιτς: "Μιλάς μαζί του".

Ο Ιμπραχίμοβιτς είχε χτίσει γύρω από το όνομά του έναν απόλυτο μύθο, χάρη στα επιτεύγματά του μέσα, αλλά και έξω από τις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Ο Ζλάταν είναι ένας legend, που σίγουρα θα λείψει από τα γήπεδα. Μένει να δούμε αν θα επιστρέψει από κάποιο διαφορετικό πόστο, ώστε να μάς προσφέρει κι άλλες υπέροχες και επικές στιγμές.

TAGS ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΧΙΜΟΒΙΤΣ ΜΙΛΑΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΙΤΑΛΙΑ SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ