ΚΑΣΕΤΑ GATE

"Η καταγγελία είναι η... αφετηρία"

"Η καταγγελία είναι η... αφετηρία"

Για τις καταγγελίες του Κούγια, το τι προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας σε περίπτωση απόδειξης της δωροδοκίας από παράγοντα ή ομάδα αλλά και για το αν το ηχογραφημένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο, μίλησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Ανδρέας Φάκος

" Σε μας δεν έχει έρθει καταγγελία εκ μέρους του κυρίου Κούγια", υπογράμμισε επίσης ο κ. Φάκος, ενώ τόνισε επίσης ότι ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις πρόστιμο έως και 60.000, απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα αλλά και απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους.

Αναλυτικά όσα είπε στον "FM100":

Για τις καταγγελίες του Κούγια: " Σε μας δεν έχει έρθει καταγγελία εκ μέρους του κυρίου Κούγια, ούτε στο δικό μου γραφείο, ούτε σε αυτό του προέδρου της ΕΠΟ, ούτε στη γ.γ. αθλητισμού. Ζήτησα από την εισαγγελία πρωτοδικών να μου τη στείλουν, αλλά εκείνη διενεργεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και γι' αυτό δεν μπορεί να μου στείλει αντίγραφα. Την επόμενη εβδομάδα, που θα την ολοκληρώσει, θα μου στείλουν αντίγραφα. Έχω ήδη καλέσει τον κύριο Κούγια, να μου φέρει ό,τι στοιχεία διαθέτει. Πρέπει Δευτέρα ή Τρίτη, φαντάζομαι, να μου φέρει κάποια στοιχεία και στο τέλος της εβδομάδας να έχω τα αντίγραφα και από την εισαγγελία πρωτοδικών".

Για το αν το ηχογραφημένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο: " Η ορθόδοξη δικονομική αρχή λέει, ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι απαγορευμένο, εκτός και αν υπάρξει κάποια εξαίρεση, δηλαδή ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Βεβαίως, ο κύριος Κούγιας έχει καταθέσει και απομαγνητοφωνημένο κείμενο όπου αποτυπώνει τι λέγεται στη συνομιλία και από εκεί μπορεί κανείς να αντλήσει στοιχεία και να τα αξιοποιήσει με τον τρόπο που πρέπει. Από τη στιγμή που υπάρχει κείμενο που κατατίθεται σε μία εισαγγελική αρχή, πρόκειται για κείμενο που μπορεί να ληφθεί υπόψη".

Για το τι προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας και ο ΚΑΠ σε περίπτωση απόδειξης της δωροδοκίας από παράγοντα ή ομάδα: " Και η υπόσχεση παροχής δώρου θεωρείται δωροδοκία. Στο σχετικό άρθρο υπάρχει μία κλίμακα ποινών. Υπάρχει πρόστιμο έως και 60.000, απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα και απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους. Αν είναι ομάδα, μπορεί να τιμωρηθεί και με πρόστιμο, αλλά και με υποβιβασμό".

Τέλος ανέφερε: " Δεν μπορώ να πιθανολογήσω το χρόνο που θα χρειαστεί η ποινική δικαιοσύνη. Η αθλητική δικαιοσύνη είναι πολύ γρήγορη, αλλά εφόσον δεν έχουμε κάποια στοιχεία στα οποία δεν μπορούμε να στηριχτούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πειθαρχική δίωξη. Περιορίζομαι στο να ζητάω στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές. Η καταγγελία είναι η αφετηρία. Πρέπει στη συνέχεια να τεκμηριωθεί και στη συνέχεια να ζητήσουμε πειθαρχική δίωξη.

Απ' ό,τι διαβάζω στις εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά Μέσα, καταγγέλλεται δωροδοκία και διαστρέβλωση αγώνα. Η διαστρέβλωση έχει παραγραφεί, γιατί έχει περάσει πάνω από ένας μήνας μετά την τέλεση του αγώνα. Η δωροδοκία, όμως, εφόσον υπάρχει, δεν έχει παραγραφεί, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν τρία χρόνια.

Αν έχω στοιχεία που να τεκτηριώνουν το αδίκημα ή να έχω αποχρώσες ενδείξεις, η πειθαρχική δίωξη θα βγει από εμένα πάραυτα. Η εκδίκαση μπορεί να γίνει και μέσα σε 15 μέρες".

TAGS ΚΑΣΕΤΑ GATE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ