ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ανάλυση του Σταύρου Πήλιου: Αυτά θα προσφέρει σε άμυνα και επίθεση στην ΑΕΚ

Ο Σταύρος Πήλιος
Ο Σταύρος Πήλιος INTIME SPORTS

Ο Κώστας Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος προπονητής σε επίπεδο ανδρών που εμπιστεύτηκε με κλειστά μάτια τον Σταύρο Πήλιο στην κοινή θητεία τους στον Ηρακλή τη σεζόν 2021/22 και μιλά στο SPORT24 για τα αγωνιστικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά του επικείμενου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ έκλεισε την πρώτη της μεταγραφή για το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, παίρνοντας τον Σταύρο Πήλιο από τον ΠΑΣ Γιάννινα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση.

Ο Κώστας Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος προπονητής με τον οποίο ο 22χρονος μπακ είχε μια γεμάτη σεζόν ως βασικός με τη φανέλα του Ηρακλή ως δανεικός από τους Ηπειρώτες τη σεζόν 2021/22 με 30 συμμετοχές και απολογισμό δύο γκολ.

Ο 43χρονος τεχνικός μίλησε στο SPORT24 και σκιαγράφησε το προφίλ του επικείμενου μεταγραφικού αποκτήματος της Ένωσης. Τα αγωνιστικά του ατού, η επιμονή, η υπομονή και η όρεξη για δουλειά που τον διακατέχει, αλλά και αυτά που πρέπει να δουλέψει για να είναι έτοιμος για την Ένωση.

Συνέντευξη στον Θωμά Τζουβάρα

Ο Πήλιος με "κέρδισε" γρήγορα στον Ηρακλή, έχει επιμονή και υπομονή.

Πώς πήρε μεταγραφή ο Πήλιος στον Ηρακλή;

"Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας μας, όταν ήμασταν στο βασικό στάδιο προτάθηκε σε εμάς ο Πήλιος από τον ατζέντη του, τον Χρήστο Γάτση. Τον είδα στον μικρό χρόνο συμμετοχής που είχε μέχρι τότε στον ΠΑΣ Γιάννινα και ενημερώθηκα ότι επρόκειτο να δοθεί δανεικός. Διέκρινα τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά από τα ματς που έπαιξε με τον ΠΑΣ και τον επέλεξα να παίξει όχι απλά σε μια δύσκολη κατηγορία, αλλά και να παίξει σε μια ιστορική ομάδα όπως ο Ηρακλής που έκανε ένα νέο ξεκίνημα".

Τον προορίζατε εξ αρχής για το βασικό σχήμα ή το «κέρδισε» στην πορεία;

"Από τις πρώτες προπονήσεις στην προετοιμασία κατέκτησε δύο πράγματα. Την εμπιστοσύνη μου λόγω των αγωνιστικών στοιχείων του που διέκρινα, αλλά και την αποδοχή των ανθρώπων του Ηρακλή. Δεν άργησε να με «κερδίσει». Έχει και πολύ καλό χαρακτήρα που είναι το πιο σημαντικό από όλα. Έχει επιμονή και υπομονή, δεν έχουν πολλοί στην ηλικία του αυτά τα στοιχεία, σε αρκετούς νέους παίκτες λείπουν.

Πριν από δύο χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν εκτός των 22 ποδοσφαιριστών στην προετοιμασία. Όταν ήρθε στον Ηρακλή βήμα - βήμα κέρδισε τη θέση του βασικού. Όταν το πέτυχε άρχισε να διακρίνεται και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες της κατηγορίας.

Θεωρώ ότι γέμισε με εμπειρίες και επέστρεψε στον ΠΑΣ Γιάννινα και έκανε την περσινή εντυπωσιακή σεζόν. Και πέρυσι δεν ήταν όλα ρόδινα, όμως είχε επιμονή και υπομονή και ο Θανάσης Στάικος τον πίστεψε, του έδωσε ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά και έτσι κατέληξε στην ΑΕΚ".

Στην επίθεση είχε σιγουριά στις κινήσεις του, έχει βελτιωθεί στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά στην ΑΕΚ οι απαιτήσεις είναι μεγάλες

Ποια είναι τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά;

"Όταν ήρθε στον Ηρακλή ο Πήλιος έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο επιθετικό κομμάτι και λιγότερο ανασταλτικά. Αυτό ήταν κάτι που το δουλέψαμε, όπως και τη θέση που πρέπει να έχει στο γήπεδο στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής που είχαμε ως ομάδα. Βελτίωσε αρκετά το κομμάτι των πλαγιοκοπήσεων και των μεταβιβάσεων στην περιοχή από τα άκρα.

Είδατε και φέτος στον ΠΑΣ έκανε ασίστ και δημιουργούσε ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Καθόταν και δούλευε έξτρα, ήταν αρκετά πρόθυμος γι' αυτό και το τεχνικό τιμ του Ηρακλή, βλέποντας αυτή την επιθυμία, τον βοήθησε, για να είναι έτοιμος όταν επιστρέψει στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Φέτος τον είδα αρκετά βελτιωμένο αμυντικά, ενώ είχε μια σιγουριά και μια αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του στην επίθεση και με ωραίες ενέργειες.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται δουλειά;

"Στην ΑΕΚ οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και θα πρέπει να επιδιώξει να είναι καλύτερος σε όλα τα επίπεδα. Επιθετικά στο επιθετικό τρίτο να γίνει ακόμα καλύτερος και πιο επικίνδυνος. Φυσικά πρέπει να δουλέψει ακόμα περισσότερο την αμυντική του λειτουργία, κάτω από τις οδηγίες ενός εξαιρετικού προπονητή και να είναι πιο συγκεντρωμένος. Έτσι θα έχει ένα πακέτο ενός σύγχρονου ποδοσφαιριστή".

Ο Σταύρος Πήλιος
Ο Σταύρος Πήλιος INTIME SPORTS


Ανασταλτικά ως αμυντικός είναι aggresive;

"Ναι παίζει επιθετικά. Ταιριάζει με τη φιλοσοφία του Ματίας Αλμέιδα. Σε αυτό το κομμάτι και εμείς στον Ηρακλή το ίδιο σχέδιο με την ΑΕΚ είχαμε, θέλαμε να έχουμε μια επιθετική άμυνα. Η ΑΕΚ το έχει πολύ αυτό και είναι πολύ αποτελεσματική. Ο Σταύρος έχει ταχύτητα και αποφασιστικότητα και είναι καλός σε αυτό.

Θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί όμως και πιο «υπομονετικά», γιατί δεν θέλει κάθε μαρκάρισμα επιθετική άμυνα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει την οξυδέρκεια να ανταποκριθεί σωστά σε μια φάση ανάλογα με τις απαιτήσεις της".

Εκτός από μπακ τον χρησιμοποιήσατε και ως μεσοεπιθετικό ακόμα και αμυντικό μέσο. Θεωρείτε μπορεί να προσφέρει λύσεις και εκεί;

"Έχει στοιχεία σύγχρονου ποδοσφαιριστή και αυτό τον ευνοεί για να παίξει και σε άλλες θέσεις. Ωστόσο πρέπει να παίζει στα άκρα. Στον Ηρακλή τον χρησιμοποιήσαμε στον άξονα για λίγα παιχνίδια κατ' ανάγκη. Η καλύτερη θέση του είναι μπακ γιατί εκεί μπορεί να δείξει στο χορτάρι τις περισσότερες αρετές του".

Στην ΑΕΚ βλέπουμε τους μπακ να πατούν περιοχή. Ο Πήλιος μπορεί να το κάνει αυτό;

"Έχει τα φόντα ναι. Είναι μέσα στα καλά του στοιχεία. Μπορεί να διεισδύσει στην περιοχή και από τον άξονα. Στον Ηρακλή έβαλε γκολ και μοίρασε ασίστ έτσι, του το ζητήσαμε αρκετά, σε ένα συνδυαστικό παιχνίδι. Φυσικά και μπορεί να τα καταφέρει".

Χιόνιζε στη Μίκρα και ενώ όλοι οι παίκτες είχαν φύγει, ήθελε να δουλεύουμε έξτρα, με ρώτησαν για τον Πήλιο Κονέ και Κυριακίδης

Αναφέρατε ότι ως άνθρωπος έχει επιμονή και υπομονή. Τι άλλα χαρακτηριστικά έχει ως άνθρωπος;

"Ο Σταύρος ήρθε από την πρώτη μέρα και κέρδισε τα αποδυτήρια του Ηρακλή. Μπορεί να είναι που παίζει στη Super League 2, ωστόσο πάντα οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Κέρδισε τους πάντες στον Ηρακλή με το χαμόγελό του, τη διάθεσή του να τα δίνει όλα στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ήθελε να τους βοηθά όλους και να δουλεύει έξτρα. Ακόμα και να έμενε στον πάγκο ή εκτός αποστολής δεν τα άλλαζε όλα αυτά. Καμία γκρίνια. Μαζί με τα αγωνιστικά του στοιχεία έχει ένα πολύ ωραίο προφίλ ενός Έλληνα νεαρού ποδοσφαιριστή που αξίζει να βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο".

Τι ήταν αυτό που δούλευε έξτρα στις προπονήσεις;

"Θα αναφέρω ως παράδειγμα θέλησής του για δουλειά μια ημέρα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Την περίοδο του κορονοϊού, έχοντας μάλιστα αρκετούς τραυματίες στην ομάδα, ενώ την ίδια στιγμή στη Μίκρα χιόνιζε. Ήμουν εγώ κι αυτός στο γήπεδο, οι υπόλοιποι είχαν αποχωρήσει. Μου είπε «κόουτς, θέλω να βρούμε ασκήσεις για να κάνω σέντρες μετά από ντρίμπλα».

Δούλευε εξτρά, αλλά εκείνη την ημέρα έμεινε μέσα στο κύριο και το έκανε. Αυτό ήταν το πιο ακραίο παράδειγμα της θέλησης που είχε για να δουλεύει καθημερινά κομμάτια που ήθελε να βελτιώσει. Έχω επικοινωνία μαζί του και ξέρω ότι αυτή τη νοοτροπία την κράτησε. Αυτή η έξτρα δουλειά δίνει στον ποδοσφαιριστή τη βάση για να εκπληρώσει το όνειρό του.

Για τον Σταύρο με ρώτησαν ο Παναγιώτης Κονέ και ο Ηλίας Κυριακίδης Με τα παιδιά έχω εξαιρετική σχέση, ήμασταν μαζί και στο δίπλωμα του UEFA Pro. Η απόφαση της ΑΕΚ πάρθηκε πριν πάρουν τη δική μου γνώμη προφανώς. Και ο Αλμέιδα και το σκάουτινγκ της ΑΕΚ τον τσέκαραν λεπτομερώς και από τον μεταξύ τους αγώνα με τον ΠΑΣ, ωστόσο ζήτησαν και τη δική μου γνώμη και φυσικά είπα τα καλύτερα".

Πώς θεωρείτε ότι θα ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τον Χατζισαφί και τον Μοχαμάντι στο αριστερό άκρο της άμυνας;

"Θεωρώ ότι η μεταγραφή του Πήλιου έγινε με βάση έναν προγραμματισμό, για να είναι χρήσιμος και ωφέλιμος. Είναι ένας ποδοσφαιριστής, μπαίνει για πρώτη φορά σε μια μεγάλη ομάδα και δίπλα σε τέτοιους ποδοσφαιριστές και θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να γίνει παραγωγικός και να μπει στη φιλοσοφία του Αλμέιδα.

Θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση για τον προπονητή της ΑΕΚ. Έχει αλλάξει όλη την αύρα και τη φιλοσοφία της ΑΕΚ και το πέτυχε με σπουδαία αποτελέσματα και του αξίζουν συγχαρητήρια όπως και σε όλο τον κιτρινόμαυρο οργανισμό. Αυτές τις μέρες στο UEFA Pro μας φιλοξένησαν στις εγκαταστάσεις στα Σπάτα και είδα την επιρροή του ακόμα και για τις ακαδημίες της ΑΕΚ. Μακάρι να μείνει για πολλά χρόνια ώστε και εμείς να μπορούμε να μαθαίνουμε πράγματα".

Θα θέλατε να στείλετε στον Πήλιο κάποιο μήνυμα με αφορμή αυτή τη συνέντευξη

"Θα ήθελα να ευχηθώ στον Σταύρο να έχει κάθε επιτυχία με τη φανέλα της ΑΕΚ. Να συνεχίσει να είναι ο χαρακτήρας του. Αν παραμείνει προσγειωμένος και ταπεινός θα έχει σίγουρα βελτίωση και θα δούμε ωραία πράγματα από τον Σταύρο και με τα κιτρινόμαυρα. Προσωπικά είναι χαρά μου να βλέπω ποδοσφαιριστές που έχω συμβάλλει και εγώ στην καριέρα τους να τους βλέπω χαρούμενους, ακόμα κι όταν τελειώνει η συνεργασία μας".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΗΡΑΚΛΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ