ΠΑΟΚ

Η "ακτινογραφία" του Πάμπλο Γκαρσία

Η "ακτινογραφία" του Πάμπλο Γκαρσία
Πάμπλο Γκαρσία

Ο κομαντάντε του ΠΑΟΚ, ο ιδανικός σύζυγος, ο αριστερός και πλακατζής, Πάμπλο Γκαρσία.

Στην "Εφημερίδα των Συντακτών" φιλοξενείται ενδιαφέρον θέμα για τις ημέρες και τα έργα του Πάμπλο Γκαρσία στον ΠΑΟΚ, τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδων.

Οπαδός μέσα στο τερέν

Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του ως παίκτης του ΠΑΟΚ είχε αποκαλύψει πως πριν από το πρώτο παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ, ένα φιλικό με την Ουντινέζε στην Τούμπα ένας φίλαθλος τον σταμάτησε την ώρα που έμπαινε στα αποδυτήρια και του είπε: "Εσύ έχεις το βλέμμα και τα μάτια του ΠΑΟΚ".

Στην πορεία αποδείχθηκε πως είχε και τον ψυχισμό των οπαδών του. ΟΙ ΠΑΟΚτσήδες προσκύνησαν στη γροθιά του Ντιόγο, στις υψωμένες σφιγμένες γροθιές μετά το διπλό Tσάμπιονς Λιγκ στο "Καραϊσκάκης", αλλά και στις δηλώσεις του για τη διαιτησία, όπως το αλησμόνητο: " Αν έκανα εγώ το φάουλ που έκανε ο παίκτης του Ολυμπιακού στον Σορλέν θα με είχαν τιμωρήσει με τρεις, τέσσερις αγωνιστικές και θα είχαν φωνάξει την αστυνομία να με συλλάβει!".

Κυρίως, όμως, τον λάτρεψαν για την αφοσίωση που τους έδειξε, όταν έκανε ταξίδι αστραπή τεσσάρων ημερών στην Ουρουγουάη για να κηδέψει τη μητέρα του και να είναι παρών σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, χαρίζοντάς τους την πιο "δυνατή στιγμή" στην Τούμπα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεν άκουσαν, άλλωστε, από τα χείλη κανενός άλλου ποδοσφαιριστή της ομάδας να τους λέει "αν πεθάνω στην Ουρουγουάη, θέλω να μου στείλουν ένα στεφάνι με το έμβλημα του ΠΑΟΚ για να με θάψουν". Ακόμη και τα νεύρα του και τις τσάμπα κάρτες "έκοψε", τη σεζόν 2009-2010 "για χάρη τους", όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

Ο προπονητής Γκαρσία

Οι σχέσεις του με του προπονητές αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ. Για όλους, ακόμη και για τον Φερνάντο Σάντος αλλά και τον Λάσλο Μπόλονι, που αρχικά δυσκολεύτηκαν αλλά στην πορεία βρήκαν το κουμπί του. ο έμπειρος μέσος ήταν μια πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη περίπτωση, Ισως γιατί το ειδικό του βάρος ξεπερνούσε τις δικές τους παραστάσεις διαχείρισης ομάδας. Κι αυτό ισχύει και για την περίπτωση Δώνη.

Ο Γκαρσία, μάλιστα, δεν αρνήθηκε να παρέμβει -όταν του ζητήθηκε η γνώμη του από τη διοίκηση- στη σχέση της ομάδας με τον προπονητή, προκαλώντας ουσιαστικά την απομάκρυνση του Μάριο Μπερέτα πριν ξεκινήσει η σεζόν.

Ηταν το κρίσιμο καλοκαίρι του 2010, όταν ο ΠΑΟΚ προετοιμαζόταν για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ζαγοράκης, ανησυχώντας για την εικόνα της ομάδας στα φιλικά προετοιμασίας, ταξίδεψε εσπευσμένα στη Γερμανία και ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές να του πουν τι φταίει. "Ο προπονητής. Δεν κάνουμε προπόνηση. Είμαι τόσα χρόνια ποδοσφαιριστής και πρώτη φορά το βλέπω αυτό" απάντησε ευθέως ο Γκαρσία που όπως και οι συμπαίκτες του είχε τρελαθεί βλέποντας στην τρίτη μέρα του βασικού σταδίου προετοιμασίας τον Ιταλό να δίνει ρεπό και να κάνει ηλιοθεραπεία με τους συνεργάτες του στις ξαπλώστρες του ξενοδοχείου.

Ο Μπερέτα έμαθε την παρέμβαση του Ουρουγουανού, προσπάθησε να τον... εκδικηθεί αφήνοντάς τον εκτός πλάνων σε ένα φιλικό με τη Νυρεμβέργη, και το ίδιο βράδυ ο Ουρουγουανός ξεκαθάριζε σε Ζαγοράκη - Βρύζα: "Λύνω το συμβόλαιο και φεύγω. Κάντε ό,τι θέλετε. Με αυτόν τον προπονητή η ομάδα θα διασυρθεί κόντρα στον Αγιαξ".

Το ταρακούνημα του Γκαρσία έφερε την αλλαγή με τον Δερμιτζάκη και τον ΠΑΟΚ να χάνει στις λεπτομέρειες την πρόκριση, αλλά να γράφει σελίδα δόξας στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και για ένα διάστημα με τον Χάβο.

Στην πορεία, όμως, ο Γκαρσία έκανε δηλώσεις αναγνώρισης του έργου του, τονίζοντας ότι ίσως θα έπρεπε να του δοθεί ευκαιρία και την επόμενη σεζόν.

Το μοναδικό περιστατικό έντασης στη σχέση των δύο ανδρών συνέβη όταν ο Ελληνας τεχνικός θέλησε σε μια προπόνηση να δοκιμάσει αριστερό χαφ τον Γκαρσία και εκείνος του έδωσε το φανελάκι και έφυγε για τα αποδυτήρια, αφού πρώτα του είπε: "Σ' αυτή τη θέση δεν μπορώ να παίξω. Το είχα πει και στον Καπέλο στη Ρεάλ Μαδρίτης και το 'χε καταλάβει". Πάντως, έχει δηλώσει πως η θέση του προπονητή είναι η μοναδική που μάλλον θα τον ενδιέφερε αν σταματούσε το ποδόσφαιρο.

Ο κομαντάντε του ΠΑΟΚ

Στο πρόσωπο του Γκαρσία ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον νέο ηγέτη του. Αυτόν που δεν έσκυβε ποτέ το κεφάλι, που δεν λύγιζε από τα χτυπήματα των αντιπάλων (θυμηθείτε το χτύπημα του ΑΕΚτζή Τζιμπούρ στο καλάμι του), που κατέβαινε στην Αθήνα να παίξει σε ντέρμπι "με το μαχαίρι στο στόμα" (αγαπημένη του φράση), που αποτελούσε πηγή δύναμης για να αντλήσουν οι συμπαίκτες του.

Ο... Παυλάρας είναι για τον απλό κόσμο Tns ομάδας ο άνθρωπος που δεν τους εγκατέλειψε όταν ήρθαν τα δύσκολα, που δέχτηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του με μείωση δύο φορές, πέφτοντας από τις 500.000 ευρώ που αρχικά έπαιρνε στις 200.000 με τις οποίες "έκλεισε" το τελευταίο συμβόλαιο του πέρσι την άνοιξη.

Ηταν άλλωστε ο παίκτης που αγαπούσαν να μισούν οι αντίπαλοι της ομάδας, κι αυτό αποτελεί απόδειξη του ειδικού βάρους που κουβαλούσε.

"Πάμπλο, θέλω να με παντρευτείς"!

Παρότι είναι ο πιο δημοφιλής άντρας στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα υπάρχουν γυναίκες που θα 'καναν τα πάντα για χάρη του, όπως η παντρεμένη κυρία που εμφανίστηκε στην μπουτίκ του ΠΑΟΚ σε προ μηνών εκδήλωση, μαζί με τον σύζυγο της και το παιδί της, φορώντας μπλουζάκι "Πάμπλο, θέλω να με παντρευτείς"-, είναι ελάχιστες οι δημόσιες εμφανίσεις του, πλην ΠΑΟΚ, και παντελής η απουσία του από την κοσμική ζωή της πόλης.
Μιλάμε για άντρα παραδοσιακό, που προτιμά τα μπάρμπεκιου και τις μαζώξεις με φίλους για καλό κρασί και "μάτε", ένα παραδοσιακό ρόφημα της Λατινικής Αμερικής, ενώ περνά τις διακοπές του σε σκηνές κυνηγώντας με τόξο (!) παρέα με τον φίλο του και πρώην συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ Τζο Μπιζέρα.

Ο πλακατζής των αποδυτηρίων

Οι συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ έχουν να λένε για τις απίστευτες πλάκες που τους κάνει και τον τρομερό χαβαλέ του, που μπορεί να ξενίζουν όσους σκέφτονται τον σκληρό Γκαρσία των γηπέδων. Τα πειράγματα του στον φροντιστή Γιασέρ Ζεϊνό, που αποχώρησε, έχουν γράψει ιστορία. Το ίδιο και προς τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, όταν ο Πολωνός ήταν παίκτης του ΠΑΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία φωτογράφηση της ομάδας στη Σουρωτή είχε καθυστερήσει πάνω από μισή ώρα επειδή ο Γκαρσία, την ώρα που όλοι στήνονταν για το κλικ, τσιμπούσε από πίσω τον "Μίρο", αυτός κουνιόταν... και φτου κι απ' την αρχή.

Πώς, όμως, θα γλίτωναν οι συμπαίκτες του, όταν ο ίδιος ο Μπέκαμ έπεσε θύμα πλάκας του Γκαρσία στα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης; Το σκηνικό είχε περιγράψει παλιότερα ο ίδιος ο Ουρουγουανός: "Του 'χα κάνει πλάκα μια φορά. Η γυναίκα του, η Βικτόρια, είχε φωτογραφηθεί με μαγιό σε ένα περιοδικό και εγώ έκοψα τη φωτογραφία της με το ψαλίδι και την κόλλησα μπροστά στο ντουλάπι μου στα αποδυτήρια. Περνούσε από 'κει. Το έβλεπε και δεν το πίστευε. Για δύο εβδομάδες δεν μου μιλούσε..."

Υπόδειγμα οικογενειάρχη

Ο Πάμπλο παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών και είχε τη σύζυγο του Λάουρα στο πλευρό του σε κάθε φάση της καριέρας του. "Φρόντιζε για τα πάντα. Ακόμη και για το πιο μικρό κομματάκι πάγο που χρειαζόμουν. Και μου έδωσε ό,τι καλύτερο έχω στη ζωή μου. Τα τρία παιδιά μου", έχει πει ο ίδιος και φροντίζει να δείχνει στην πράξη πόσο πολύ αγαπά τον Μπένχαμιν, τη Λούνα και τον Ελίας. Αφιερώνει ώρες καθημερινά και μοιράζεται μαζί τους όλες τις σημαντικές στιγμές του. Οπως όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκης" και εξασφάλισε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αντί να πάει στα μπουζούκια, όπως έκαναν οι συμπαίκτες του για να το γιορτάσει, προτίμησε να βρεθεί στο πλευρό της γυναίκας του και των παιδιών του.

Μόνο αδιάφορο δεν τον αφήνει η κοινωνική και πολιτική ζωή

Πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει πως τα προβλήματα του με τις διαδοχικές θλάσεις δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα περνά ο απλός κόσμος που μάχεται να τα φέρει βόλτα στην καθημερινότητά του. Τις αριστερές πεποιθήσεις του τις είχε από καλύψει με την εκπληκτική ατάκα του: "Τι δουλεία έχω στη Μύκονο: Είναι κοσμικό νησί. Δεν είναι για αριστερούς"... Μάλιστα δεν διστάζει συχνά σε συνεντεύξεις του να αναφέρεται στην οικονομική κρίση στη χώρα μας. κάνοντας συγκρίσεις με όσα συνέβησαν στην πατρίδα του.

Φυσικά, την τάση να σχολιάζει κοινωνικά δρώμενα δεν την απέκτησε στον ΠΑΟΚ, αλλά την κουβαλά σε όλη την καριέρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως αρχηγός της Εθνικής Ουρουγουάης είχε κριτικάρει κάποτε την απόφαση της Ομοσπονδίας να ορίσει πολύ ακριβά εισιτήρια, προτρέποντάς την να πάρει απόφαση για δωρεάν είσοδο στα παιχνίδια της.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ