FOOTBALL ANALYSIS

Η ΑΕΚ ποδοπάτησε τον Παναθηναϊκό: Η τεράστια επίδοση και τα όργια του Ελίασον

Ο Ελίασον πανηγυρίζει στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
Ο Ελίασον πανηγυρίζει στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η ΑΕΚ ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι τίτλου και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Ένωσης.

Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι κορυφής της 7ης αγωνιστικής των Playoffs της Stoiximan Super League. Η Ένωση νίκησε 3-0 τον Παναθηναϊκό, ανέβηκε στο +4 με τρία μας να απομένουν, ενώ πήρε και την ισοβαθμία από τους πράσινους.

Το τελικό σκορ δεν είναι αρκετό για να περιγράψει από μόνο του την κυριαρχία της ΑΕΚ. Διότι η Ένωση δεν πήρε απλώς το ντέρμπι τίτλου, αλλά ισοπέδωσε τον αντίπαλό της με έναν πρωτοφανή τρόπο.

Τεράστια επίδοση στην επίθεση

Το λένε καλύτερα οι τελικές και τα expected goals του αγώνα.

Οι τελικές και τα expected goals στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
Οι τελικές και τα expected goals στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε το σκορ στα xGoals στο 3.3-0.2. Οπότε δεν μιλάμε για ένα 3-0 που προέκυψε από την αποτελεσματικότητα των εκτελεστών.

Μιλάμε για ένα 3-0 πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια. Διότι από το 2019 μέχρι και σήμερα, καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα 3.3 xG σε ντέρμπι.

Ούτε ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς, ούτε η περσινή ΑΕΚ του Αλμέιδα. Καμία ομάδα δεν έχει φτάσει τα 3.3 xG της χθεσινής ΑΕΚ, καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να απειλήσει τόσο πολύ.

Οι ενέργειες στην περιοχή ήταν 30-7

Και δεν είναι μόνο η ευκολία με την οποία οι πρωταθλητές βρήκαν μεγάλες ευκαιρίες και βρέθηκαν τόσες φορές φάτσα με τον Ντραγκόφσκι, αλλά το γεγονός πως ταυτόχρονα απειλήθηκαν τόσο λίγο: μόλις 0.20 ήταν τα xG του Παναθηναϊκού.

Διαφορά 2.9 xG με τον αντίπαλο σε ντέρμπι τίτλου δεν είναι απλός θρίαμβος. Είναι ισοπέδωση που είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί όταν συγκρούονται δύο ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα.

Κι όμως συνέβη. Σε όλους τους τομείς. Τα xG ήταν 3.3-0.2, οι ενέργειες στην περιοχή ήταν 30-7.

Η πίεση και η τελευταία φορά του Αραούχο

Η ΑΕΚ ενεργοποίησε και πάλι το όπλο της επί Αλμέιδα, την πίεση ψηλά. Με αυτήν βρήκε τις πρώτες φάσεις και το προβάδισμα, με αυτήν "νέκρωσε" το κέντρο του Παναθηναϊκό κι απομόνωσε τον Ιωαννίδη.

Με μπροστάρη τον Αραούχο, που ξεκίνησε βασικός για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, με μία ξεκάθαρη αποστολή: να δώσει για μια τελευταία φορά τις μάχες που έδινε πέρυσι, όταν ήταν το πρώτο, το βασικό γρανάζι της πίεσης ψηλά για την Ένωση.

Και το έκανε. Μπορεί να είχε λανθασμένες επιλογές με την μπάλα, όμως χωρίς αυτήν ο Αραούχο έδωσε το σύνθημα. Στα 58' που αγωνίστηκε ο Αργεντινός, κανένας παίκτης στο γήπεδο δεν συμμετείχε σε περισσότερες μονομαχίες από αυτόν.

Ο Αραούχο μπήκε σε 15 μονομαχίες, κέρδισε τις οκτώ, ενώ πρόλαβε να κάνει και τρία τάκλιν.

MVP ο Ελίασον

Πολυτιμότερος βέβαια δεν ήταν ο Αραούχο, αλλά ο Ελίασον.

Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Ελίασον με την μπάλα απέναντι στον Παναθηναϊκό
Οι επιδόσεις και οι ενέργειες του Ελίασον με την μπάλα απέναντι στον Παναθηναϊκό

Ο Σουηδός τα έκανε όλα, σε μια εμφάνιση καριέρας. Σκόραρε δύο φορές και ταυτόχρονα ήταν αυτός που έφτιαξε τις περισσότερες ευκαιρίες του αγώνα (6) και αυτός που είχε τις περισσότερες ενέργειες στην περιοχή (8).

Ο Ελίασον με τον Πινέδα και τον Πόνσε "τρομοκράτησαν" την τελευταία γραμμή του Παναθηναϊκού και στην ουσία έκαναν ο,τι ήθελαν στην επίθεση.

Αν στην εικόνα προστεθεί και το γκολ στις καθυστερήσεις απέναντι στον Ολυμπιακό, τότε εύκολα μπορεί να πει κανείς πως ο Ελίασον είναι ο φετινός MVP της ΑΕΚ, που πλέον αγκαλιάζει τον τίτλο.

Δείτε την Game Night:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ