CONFERENCE LEAGUE

Γκόμελ - Άρης 1-2: Ο Γκρέι έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της πρόκρισης

Ο Γκρέι πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο δεύτερο ματς με την Γκόμελ
Ο Γκρέι πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο δεύτερο ματς με την Γκόμελ EUROKINISSI

Μετά το 5-1 στο πρώτο ματς ο Άρης ζευγάρωσε τις νίκες του κόντρα στην Γκόμελ επικρατώντας 2-1 στο κεκλεισμένων των θυρών "Βικελίδης", με τον Γκρέι να σκοράρει δις και να σφραγίζει το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League όπου θα βρει πιθανότατα την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Την πρόκρισή του στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League και μάλιστα με δύο νίκες πανηγυρίζει από το βράδυ της Τετάρτης (27/7) ο Άρης.

Μία εβδομάδα μετά από την εντυπωσιακή πεντάρα επί της Γκόμελ στο κατάμεστο "Βικελίδης" η ομάδα του Χερμάν Μπούργος έκαμψε για δεύτερη φορά την αντίσταση των Λευκορώσων, αυτή τη φορά με 2-1 στο κεκλεισμένων των θυρών σπίτι του (τυπικά γηπεδούχος η Γκόμελ), για να σφραγίσει έτσι την πρόκριση με συνολικό σκορ 7-2 και να κλείσει ραντεβού στην επόμενη φάση όπου τον περιμένει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Βλάνταν Ίβιτς.

Το πρώτο μέρος στη ρεβάνς των δύο ομάδων βρήκε τον Άρη να έχει τον έλεγχο και να βλέπει την πίεση και την υπεροχή του να καρποφορεί στο 45+1', με το άψογο πλασέ του Αντρέ Γκρέι μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Το δεύτερο μέρος βρήκε τους κίτρινους να χάνουν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη μέχρι το 70' και από τη στιγμή που το γκολ δεν ήρθε τιμωρήθηκαν, με την Γκόμελ να ανεβάζει κατακόρυφα στροφές για ένα δεκάλεπτο και να φτάνει στην ισοφάριση στο 82' με πέναλτι του Γκογκολασβίλι.

Παρόλα αυτά, οι Θεσσαλονικείς δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν τη νίκη να τους ξεγλιστρήσει και λίγο πριν το τελικό σφύριγμα "χτύπησαν" για δεύτερη φορά μέσω ομαδικής προσπάθειας, με τον Ιτούρμπε να βγαίνει στον κενό χώρο από τα αριστερά και να γυρίζει εξαιρετικά στο ύψος του πέναλτι, για να τελειώσει ιδανικά τη φάση ο δεινός σκόρερ Γκρέι και να γράψει το τελικό 2-1.

Έδειξε ποιος έχει το πάνω χέρι με το καλημέρα

Ο Χέρμαν Μπούργος παρέταξε την ομάδα του με ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο ματς. Συγκεκριμένα σε σχηματισμό 4-4-2 ο Κουέστα ήταν κάτω από τα δοκάρια, οι Μπράμπετς και Φαμπιάνο στα στόπερ και οι Μαζικού και Εμπακατά στα αμυντικά άκρα.

Ο Ντιόπ και ο Ντουκουρέ ήταν το δίδυμο του άξονα, με τους Καμάτσο και Μαντσίνι να συμπληρώνουν την τετράδα και τους Πάλμα και Γκρέι να συνθέτουν το δίδυμο στη γραμμή κρούσης.

Ο Άρης δεν χρειάστηκε ούτε ένα δεκάλεπτο για να βρει τα πατήματά του και να πάρει τον αέρα της -υποδέεστερης- Γκόμελ, με τους παίκτες του Μπούργος να ανεβάζουν στροφές σταδιακά και να έχουν την πρώτη καλή στιγμή τους στο 9'. Πρωταγωνιστές οι δύο επιθετικοί του, με τον Πάλμα να βγάζει μόνο του τον Γκρέι απέναντι στον Καβάλεβ αλλά το πλασέ του δεύτερου απο πλεονεκτική θέση να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Τρία λεπτά αργότερα (12') ο Άρης προσπάθησε να απειλήσει με ένα μακρινό σουτ του Μαντσίνι, το οποίο υποχρέωσε τον κίπερ της Γκόμελ να πέσει στη δεξιά γωνία του και να απομακρύνει, ενώ η συνέχεια βρήκε τους Θεσσαλονικείς να έχουν τον έλεγχο και να προχωρούν νωρίς στην πρώτη αλλαγή τους, με τον Μπούργος να τινάζεται σαν ελατήριο μετά από κίτρινη που δέχτηκε ο Ντιόπ στο 18' και να περνάει στη θέση του τον Νταμπό στο 21'.

Ο Άρης κέρδιζε αρκετά συχνά τη μπάλα μέσω πίεσης και είχε τους ακραίους μπακ του να συμμετέχουν στο παιχνίδι μέσω προωθήσεων, για να βρει στο 28' την δεύτερη ευκαιρία του με εφαλτήριο τη δεξιά πλευρά. Μετά από εξαιρετικό συνδυασμό, ο Εμπακατά έβγαλε εξαιρετική σέντρα στην καρδιά της άμυνας της Γκόμελ και ο Καμάτσο έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Ο Γκρέι πιστοποίησε την ανωτερότητα του Άρη

Με τους παίκτες του Άρη να έχουν εξουδετερώσει κάθε επιθετική απειλή από πλευράς Γκόμελ, οι καλές ευκαιρίες συνέχισαν να έρχονται για τους τυπικά φιλοξενούμενους και όλα έδειχναν πως το γκολ ήταν θέμα χρόνου. Στο 39' ο Νταμπό έχασε μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ, με το σουτ του στην κίνηση μέσα από τη μικρή περιοχή να φεύγει άουτ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Πάλμα, για να έρθει το 1-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.

Ήταν μάλιστα προϊόν άψογης και πανέμορφης συνεργασίας, με τον Μαντσίνι να βγάζει εξαιρετική μπαλιά με το εξωτερικό του δεξιού ποδιού του και τον Γκρέι να κατεβάζει τη μπάλα με άψογο κοντρόλ για να νικήσει με ψύχραιμο δεξί πλασέ τον αντίπαλο κίπερ για το 1-0.

Αποτέλεσμα που σφράγισε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών στο πρώτο μέρος και ήταν απολύτως δίκαιο βάσει της εικόνας και των δύο ομάδων αλλά και των ευκαιριών, με την Γκόμελ να έχει μόλις 3 τελικές αλλά καμία εντός εστίας και τον Άρη να έχει 8 τελικές, εκ των οποίων οι 5 μέσα από τη μεγάλη περιοχή και οι 2 να έχουν κατεύθυνση εντός εστίας.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε τον Μπούργος να αλλάζει τους δύο ακραίους αμυντικούς του (Πίρσμαν και Οντουμπάγιο τα νέα πρόσωπα αντί των Μαζικού και Εμπακατά), με τον Άρη να συνεχίζει από εκεί που άφησε το ματς στο φινάλε του πρώτου μέρους, αφού πήρε άμεσα τον έλεγχο και έχασε ευκαιρίες.

Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών από τους κίτρινους

Οι Πάλμα και Γκρέι είχαν τα δύο πρώτα επικίνδυνα σουτ στο 48ο και στο 54ο λεπτό αντίστοιχα, για να ακολουθήσουν τρεις πολύ καλές ευκαιρίες από πλευράς κιτρίνων. Στο 58' ο Πίρσμαν έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι με μονοκόμματο σουτ μέσα από την περιοχή μετά από σέντρα του Γκρέι, στο 62' ο κίπερ της Γκόμελ σταμάτησε το σουτ του Μαντσίνι έχοντας και σύμμαχο το αριστερό δοκάρι ενώ στο 67' είπε και πάλι όχι, αυτή τη φορά σε τετ α τετ που είχε με τον Καμάτσο.

Μέχρι το 70' ο Άρης είχε τον πλήρη και καθολικό έλεγχο περιορίζοντας τους τυπικά γηπεδούχους σε εντελώς παθητικό ρόλο, όμως από τη στιγμή που το γκολ δεν ήρθε, οι Λευκορώσοι αναθάρρησαν και βρίσκοντας κενούς χώρους στα μετώπισθεν του Άρη, άρχισαν να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία του Κουέστα.

Το δεκάλεπτο πίεσης της Γκόμελ έφερε την ισοφάριση

Στο 71ο λεπτό είχαν την πρώτη ευκαιρία τους στο ματς όταν ο Κουέστα έκανε σωτήρια επέμβαση σε τετ α τετ με τον Μάκας και στο 75ο λεπτό ο Σέντκο έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με εξαιρετικό φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής, με την τρίτη ευκαιρία τους στο παιχνίδι να είναι και... φαρμακερή για την ελληνική ομάδα.

Και αυτό γιατί σε μία διεκδίκηση της μπάλας στη μικρή περιοχή του Κουέστα ο διαιτητής έκρινε πως υπήρχε παράβαση από πλευράς Πίρσμαν (το ριπλέι έδειξε πως ο παίκτης του Άρη απομάκρυνε νόμιμα τη μπάλα), με τον Γκογκολασβίλι να στήνει τη μπάλα στην άσπρη βούλα και να στέλνει στην άλλη γωνία τον Ισπανό κίπερ για να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 82ο λεπτό.

Ωστόσο, παρά την ψυχρολουσία που δέχτηκε στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, ο Άρης δεν έχασε το μυαλό του, ξαναβρήκε την ισορροπία που χρειαζόταν και βγήκε μπροστά, για να φτιάξει στις καθυστερήσεις μία πολύ όμορφη φάση και να ανταμειφθεί.

Ο Γκρέι είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο

Ο Ιτούρμπε κινήθηκε από τα αριστερά στον κενό χώρο και την κατάλληλη στιγμή σήκωσε το κεφάλι και γύρισε τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι για τον Γκρέι, ο οποίος τελείωσε ιδανικά τη φάση με πλασέ για να γράψει το 2-1 και να προσθέσει την τελευταία φανταχτερή πινελιά στον καμβά της πρόκρισης των κιτρίνων.

ΓΚΟΜΕΛ: Καβάλεβ, Πάντια, Άφι, Σοκόλ, Κοστρόφ (88’ Σόβπελ), Ανουφρίεφ (68’ Καζλούσκι), Αντεόλα (80’ Ποταπένκο), Κουχίνσκι, Μάκας (80’ Γκογκασβίλι), Μπάχα, Σέντκο

ΑΡΗΣ: Κουέστα, Εμπακατά (46' Οντουμπάγιο), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μαζικού (46' Πίρσμαν), Ντιόπ (21' Νταμπό), Ντουκουρέ, Μαντσίνι, Καμάτσο (83' Ιτούρμπε), Πάλμα (83' Χατζηιωάννου), Γκρέι

TAGS CONFERENCE LEAGUE ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ