ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γιοβάνοβιτς: "Πρέπει να ρισκάρουμε, να παίξουμε με θάρρος και περισσότερη τόλμη"

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς INTIME SPORTS

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τη Σλάβια την Πέμπτη (11/8) στη Λεωφόρο σημείωσε πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει τα ρίσκα του για να κυνηγήσει την ανατροπή και υποσχέθηκε στον κόσμο που θα γεμίσει τη Λεωφόρο πως οι παίκτες του θα τα δώσουν όλα.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Πέμπτη (11/8, 20:30, COSMOTE SPORT 2 HD, LIVE από SPORT24) τη Σλάβια Πράγας στη ρεβάνς του 2-0 και ο τεχνικός του τριφυλλιού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, στη συνέντευξη Τύπου της αναμέτρησης εξέφρασε για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του και την πίστη του πως οι πράσινοι μπορούν να προκριθούν.

Χαρακτηριστικά ο 60χρονος τεχνικός υποστήριξε:

Με δεδομένο πως η ομάδα πρέπει να ανατρέψει το 2-0, τι πρέπει να αλλάξει η ομάδα;

"Σίγουρα το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα δεν μας δίνει πολλές επιλογές για τον τρόπο σκέψης και πρέπει να είναι διαφορετικό παιχνίδι όσον αφορά τη διάθεση μας, τον τρόπο παιχνιδιού, για να βρούμε τις λύσεις απέναντι σε μια οργανωμένη ομάδα που έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο αγώνα. Πρέπει να παίξουμε με περισσότερο ρίσκο, είναι ένα παιχνίδι 90λεπτων, να έχουμε διάθεση, θάρρος και να εκμεταλλευτούμε και την ατμόσφαιρα που πάντα υπάρχει στη Λεωφόρο και να φτάσουμε στην ανατροπή".

Θα σας αγχώσει η κατάμεστη Λεωφόρος;

"Όχι σίγουρα όχι, γιατί νομίζω πως είχαμε και περιόδους που στα κρίσιμα ματς είχαμε καταπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Στο κρίσιμο μομέντουμ και πέρυσι στο πρωτάθλημα ήταν δίπλα μας, η ατμόσφαιρα ήταν πάντα θετική. Δεν νομίζω πως θα μας δημιουργήσει άγχος, θα μας δώσει περισσότερο κίνητρο ώστε ο καθένας να δώσει τον καλύτερο του εαυτό".

Δεν σας αρέσει να μιλάτε για τη διαιτησία, το ξέρουμε αυτό, ο τρόπος που ήρθε ήττα στο πρώτο ματς και η διαιτησία του Γάλλου διαιτητή έχει ενώσει περισσότερο την ομάδα ενόψει της ρεβάνς;

"Εσείς ξέρετε όλο αυτό το διάστημα που είμαστε μαζί πως αποφεύγω να κάνω συζητήσεις για τη διαιτησία και ο λόγος είναι πως δεν μπορώ να αλλάξω πολλά πράγματα σε αυτό το κομμάτι. Προσπαθώ πάντα περισσότερο, ανεξαρτήτα από τη διαιτησία, να αφιερώνω χρόνο στο τι μπορούμε να διορθώσουμε εμείς στο παιχνίδι σαν ομάδα.

Πολλές φορές αν δεν είμαι και σίγουρος όσον αφορά τις αποφάσεις για να μπορώ να πω κατι αποφεύγω να το κάνω γιατί αν δεν είμαι σίγουρος επειδή εκφράζω μια ολόκληρη ομάδα σε μια συνέντευξη Τύπου, δεν εκφράζω μόνο τον εαυτό μου, εκφράζω και την ομάδα του Παναθηναϊκού πρέπει να είμαι πάντα περισσότερο προσεχτικός σε όσα λέω. Η διαιτησία, όχι στη γενική μορφή αλλά στη διαχείριση των καρτών ήταν λίγο εις βάρος μας στο τελευταίο παιχνίδι. Νομίζω πως η κάρτα που δέχθηκε ο Παλάσιος ήταν μια κάρτα που δεν χρειαζόταν να δοθεί, είναι ένας παίκτης που δεν εκβιάζει το πέναλτι. Δεν είναι τέτοιου είδος τύπος ποδοσφαιριστή.

Είχαμε το κόστος πως χάσαμε έναν σημαντικό παίκτη και στην Πράγα αλλά και για αύριο στον επαναληπτικό. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Την Πέμπτη θα είναι τελείως διαφορετικό το παιχνίδι και πρέπει να είμαστε εντελώς διαφορετικά σαν ομάδα. Να αναλογιστούμε τις ευθύνες που πρέπει να έχουμε. Όταν παίζεις με μια ομάδα που έχουν την ποιότητα όπως η Σλάβια να την αντιμετωπίσεις ίσος προς ίσο. Να είμαστε συγκεντρωμένοι, δυνατοί και απαιτητικοί για να διεκδικήσουμε το αποτέλεσμα".

Υπάρχουν επιστροφές στην ομάδα, θα έχουμε αλλαγές;

"Κάποιες αλλαγές σίγουρα θα γίνουν. Στο πρώτο παιχνίδι είχαμε κάποιους παίκτες που ναι μεν έκαναν τρεις προπονήσεις μετά την ίωση αλλά ο βαθμός ετοιμότητας δεν ήταν ο κατάλληλος. Κάποιοι παίκτες, όπως ο Μπαρτ και ο Σωτήρης, έχουν επιστρέψει. Πιστεύω ότι και η μια εβδομάδα έξτρα δουλειά και για τον Σπόραρ, αλλά και οι Ιωαννίδης, Χουάνκαρ είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι".

Τι πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός σε σχέση με το πρώτο ματς;

"Υπήρχαν κάποια τακτικά θέματα όσον αφορά το παιχνίδι στην Πράγα που δεν λειτούργησαν καλά για εμάς. Κυρίως όταν εμείς είχαμε την μπάλα. Αυτό προσπαθήσαμε να δουλέψουμε για να είμαστε απειλητικοί για την άμυνα της Σλάβια. Να βρούμε καλύτερες λύσεις απ' ότι στο πρώτο παιχνίδι".

Πώς περιμένετε πως θα παίξει η Σλάβια;

"Είναι μια ομάδα που εδώ και αρκετό διάστημα παίζουν με ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Δεν πιστεύω να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο παιχνιδιού τους. Το θέμα είναι αν εμείς μπορούμε να είμαστε καλύτεροι όταν έχουμε την μπάλα στα πόδια και απειλητικοί σε σχέση με το πρώτο ματς. Να έχουμε περισσότερες προσωπικές ενέργειες για να δημιουργήσουμε περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω και τα πάντα. Είναι λογικό να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μέσα στην εβδομάδα πάνω στο πως θα παρουσιαστούμε και θα παίξει το ρόλο του για να διεκδικήσουμε το ματς".

Οι απουσίες των Σάντος και Έβερτον είναι ωφέλιμες για τον Παναθηναϊκό;

""Όχι δεν νομίζω πως αυτές οι δύο απουσίες μπορούν να αλλάξουν αρκετά τον τρόπο σκέψης της ομάδας. Είναι μια ομάδα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει έξι με επτά παίκτες. Στα τελευταία τέσσερα επίσημα ματς που έχουν δώσει σε Τσεχία και Ευρώπη μαζί και με το δικό μας πάντα υπήρχαν αλλαγές χωρίς να χαθεί ο τρόπος παιχνιδιού και η ουσία που έχει ως ομάδα. Και ο Σάντος και ο Έβερτον είναι καλοί ποδοσφαιριστές αλλά η Σλάβια είναι καλή ομάδα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ασχοληθούμε τόσο με τις απουσίες του αντιπάλου".

Ένα γρήγορο γκολ θα ανοίξει το δρόμο η πρέπει να πάει με ηρεμία το παιχνίδι και να έρθει η πρόκριση στην παράσταση;

"Στην παράταση δεν μπορούμε να πάμε, αν δεν κερδίσουμε με δύο γκολ διαφορά. Δεν θα είναι ισορροπημένο παιχνίδι. Πρέπει να πάρουμε αρκετά ρίσκα για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να διεκδικήσουμε το ματς. Βασικό για μένα είναι να αλλάξουμε την εικόνα μας. Πρέπει να παραδεχθώ ότι στο πρώτο παιχνίδι μπορεί να μην κινδυνέψαμε αρκετά, αλλά μπήκε στο ματς με μεγαλύτερη δυναμική, καλύτερη στις μονομαχίες. Το γεγονός ότι είχε περισσότερα παιχνίδια έπαιξε το ρόλο του, είχε μεγαλύτερη δυναμική απ'τη δική μας στο πρώτο ματς. Οπότε πρέπει να αυξήσουμε τη δυναμική μας".

Το αποτέλεσμα του αγώνα θα επηρεάσει το μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας;

"Δεν έχει καμία σχέση το αποτέλεσμα όσον αφορά το μεταγραφικό κομμάτι της ομάδας. Σίγουρα θα είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί θα έχουμε περισσότερα σημαντικά παιχνίδια, καλύτερη ατμόσφαιρα, αλλά το πλάνο για το τι μας χρειάζεται δεν αλλάζει".

Παίζει ρόλο η ευρωπαϊκή απειρία των παικτών σας;

"Πιστεύω, ναι. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι διαφορετικά από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Είναι διαφορές οι δυναμικές και οι εμπειρίες που αποκτάς είναι τεράστιες. Σίγουρα η απουσία του Παναθηναϊκού από τα ευρωπαϊκά ματς τα τελευταία πέντε χρόνια παίζει ρόλο. Είναι διαφορετικά τα παιχνίδια που δίνεις για τα προκριματικά το καλοκαίρι σε σχέση με τα φιλικά. Δεν πρέπει να το δούμε σαν δικαιολογία αλλά ως ένα θετικό πράγμα για την ομάδα, είτε για τους προβληματισμούς είτε για τη χαρά που μπορείς να δώσεις στους φιλάθλους. Εγώ το βλέπω θετικά. Αν σας έλεγα πως δεν έχει σχέση, δεν θα ήταν σωστό. Γιατί κάθε ομάδα που παίζει στην Ευρώπη κάθε καλοκαίρι είναι διαφορετικό".

Πώς αισθάνεστε που έχετε δώσει ένα όραμα στον κόσμο και σας αποθεώνει συνέχεια;

"Τεράστια πίεση. Αυτό μόνο για μένα είναι πίεση, θετική εννοώ από την πλευρά πως αν έχουμε κάνει κάτι την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο δεν μπορούσαμε να το είχαμε κάνει μόνοι μας. Και σόρι που γυρίζω πίσω, υπήρχε μια χρονιά δύσκολη, με διακυμάνσεις, στην αρχή με ενθουσιασμό, μετά αυτός ο ενθουσιασμός έπεσε αλλά πάντα σε αυτό το γήπεδο είχαμε τη στήριξη και αυτό πήγε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου όπου η παρουσία του κόσμου είχε μεγάλη δύναμη.

Όταν ενημερώθηκα πως εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια ήταν σημαντικό. Όταν ο κόσμος πιστεύει σε κάτι αυτό είναι καλό και είναι πίεση για εμάς, θετική για να κάνουμε το καλύτερο. Αν το παιχνίδι με τη Σλάβια γινόταν σε μεγαλύτερο γήπεδο πιστεύω ότι και πάλι θα ήταν γεμάτο. Το ποδόσφαιρο το παίζεις για τον κόσμο και να είναι σίγουροι πως θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε όλες τις προσδοκίες".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ