THE SPORTS ECONOMIST

Γιώργος Κούτσιας, εμπιστευτικό: Τρία χρόνια, τρεις ώρες συμμετοχής, τρεις προτάσεις, τρία συμβόλαια

Ο Γιώργος Κούτσιας
Ο Γιώργος Κούτσιας INTIME SPORTS

Μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο ενήλικος ο Γιώργος Κούτσιας, με οριακά περισσότερες από τρεις ώρες ποδοσφαίρου σε επίπεδο πρώτης ομάδας και ήδη μέσα σε τρία χρόνια να έχει υπογράψει τρία διαφορετικά συμβόλαια, με το τελευταίο να τον φέρνει – ως μέρος της συμφωνίας – δανεικό στον Βόλο.

Μπορεί να έχει ενηλικιωθεί μόλις εδώ και επτά μήνες, μπορεί να έχει ελάχιστη παρουσία σε επίπεδο πρώτης ομάδας στο επαγγελματικό παλκοσένικο, τ’ όνομα όμως του Γιώργου Κούτσια είναι σταθερό στην ποδοσφαιρική καθημερινότητα – και όχι μόνο την ελληνική - εδώ και χρόνια, δείγμα του ταλέντου που συνοδεύει τον 18χρονο και βοήθησε στη φήμη του από τα μέσα της εφηβείας του.

Στο φινάλε της θερινής μεταγραφικής περιόδου, ο διεθνής με τις "μικρές" εθνικές ομάδες επιθετικός παραχωρήθηκε ως δανεικός στον Βόλο, μέρος και αυτό της αναπροσαρμογής και επέκτασης συμβολαίου στην οποία προ ημερών συμφώνησε. Και έτσι συνέχισε μια αξιοσημείωτη σχετική αλυσίδα, με τρία συμβόλαια σε διάστημα τριών χρόνων, συνέπεια τριών, σοβαρών, προτάσεων που είχε από ομάδες του εξωτερικού και ολ’ αυτά έχοντας αγωνιστεί μόλις τρεις φορές σε επίπεδο Super League.

Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ο Κούτσιας το υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ήταν τριετούς διάρκειας. Στα 15,5 χρόνια του εξασφάλισε ετήσιες απολαβές 100.000 ευρώ, δείγμα προφανώς δυναμικής και πίστης εξέλιξης που υπήρχε από τον ΠΑΟΚ. Τοποθετήθηκε buy out 1 εκατ. ευρώ στο συμβόλαιό του, ποσό που θεωρήθηκε ικανό να αποτρέψει ήδη απαιτητικούς μνηστήρες.

Ο διπλασιασμός αποδοχών και οι δύο ρήτρες

Δεν έγινε. Η Ιντερ είχε ήδη από πριν το πρώτο του συμβόλαιο ξεκινήσει το φλερτάρισμα και ένα χρόνο αργότερα, καλοκαίρι πλέον του 2020, το επισημοποίησε με διαδοχικές προτάσεις που έφτασαν τελικά να καλύπτουν το buy out του εκατομμυρίου. Η προοπτική των "νερατζούρι" δεν έπεισε τον έφηβο ακόμη Κούτσια και την οικογένειά του, με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ να παρεμβαίνει επίσης, αναπροσαρμόζοντας εντυπωσιακά το συμβόλαιο του.

Διπλασιασμός αποδοχών, 200.000 ευρώ δηλαδή ετησίως και μονοετής επέκταση, ως το καλοκαίρι του 2023. Παράλληλα, προβλέφθηκαν δύο ρήτρες εξαγοράς, επίσης ενδεικτικές της προοπτικής που διαβλέπονταν στην εξέλιξη του Κούτσια. Αμφότερες ύψους 2 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιούνταν διαδοχικά τα καλοκαίρια 2021 και 2022 σε περίπτωση που ο Κούτσιας δεν συμπλήρωνε 600 και 800 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις αντίστοιχα και θα είχαν ισχύ, για κάθε καλοκαίρι, ως τις 15 Αυγούστου.

Οι δύο προτάσεις από Τορίνο και Γκλάντμπαχ

Δεν πτόησαν το πρώτο, περυσινό καλοκαίρι, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, την Τορίνο, η οποία με διαδοχικές προτάσεις δανεισμού και option αγοράς που έφτασε ως και τα 6 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ έχοντας το δικαίωμα λόγω timing (μιας και είχε παρέλθει η 15η Αυγούστου), αρνήθηκε τις προσφορές και ο Κούτσιας παρέμεινε στην Τούμπα.

Δεύτερη, εμφανίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο η Γκλάντμπαχ, γνωστοποιώντας πως θα κατέθετε, on time, τα 2 εκατ. ευρώ και προσφέροντας πενταετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 1,25 εκατ. ευρώ. Οι εαρινές ανακατατάξεις στο οργανόγραμμα του γερμανικού συλλόγου σε συνδυασμό με την αλλαγή προτεραιοτήτων και επιλογών από την πλευρά του 18χρονου επιθετικού, δεν συνέβαλλαν στην τελεσφόρηση του εν λόγω φλερτ.

Το νέο συμβόλαιο

Και αυτά, με τον Κούτσια να αναζητά τον δρόμο για την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, έχοντας στα πόδια του συνολικά, οριακά περισσότερες από τρεις ώρες συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις. Τα πρώτα 148 τα πήρε τη σεζόν 2020-21 και την περυσινή – οπότε και σχεδόν αποκλειστικά αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ Β’ σε επίπεδο SL2, όπου και ξεχώρισε – άλλα μόλις 39, με όλες κι όλες, συνολικά, τρεις παρουσίες σε επίπεδο Super League (δύο τη σεζόν 2020-21 κόντρα σε Ατρόμητο, εντός έδρας και Βόλο, εκτός έδρας και μία πέρυσι κόντρα στον Ιωνικό, εντός έδρας, προφανώς σε όλες ερχόμενος από τον πάγκο).

Το φετινό καλοκαίρι αγωνίστηκε στα δύο διεθνή παιχνίδια του "δικέφαλου" στα προκριματικά του Conference League κόντρα στη Λέφσκι (βασικός στη Σόφια, αλλαγή στη ρεβάνς της Τούμπας) και αυτό ήταν όλο, μένοντας προφανώς εκτός των βασικών επιλογών του rotation του Ράζβαν Λουτσέσκου.

Στην αναγκαιότητα να βρεθεί πλέον χρόνος συμμετοχής και να πάρει ο Κούτσιας, με συνέπεια, παιχνίδια στα πόδια του, αναζητήθηκε η φόρμουλα του δανεισμού. Από την στιγμή όμως που το συμβόλαιο του ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι του ’23, έπρεπε για να γίνει κάτι τέτοιο να συμφωνηθεί νέα ανανέωση.

Όπως και τελικά έγινε, με τον 18χρονο επιθετικό να υπογράφει τριετή επέκταση, ως το καλοκαίρι του 2026, αυξάνοντας κατά 25.000 ανά χρονιά τις ετήσιες απολαβές του (200.000 φέτος και από εκεί και πέρα διαδοχικά 225.000, 250.000, 275.000) και πλέον να αποτελεί κάτοικο Βόλου, αναζητώντας εκεί την πρώτη πιστοποίηση του πανθομολογούμενου ταλέντου του.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ