EURO

Γερμανία-Ισπανία: 0-1

Γερμανία-Ισπανία: 0-1
ισπανια πανηγυρικο κυπελλο euro

Μετά από 44 χρόνια η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας τον τίτλο απέναντι στη Γερμανία (1-0). Χρυσός σκόρερ στο "Ερνστ Χάπελ" για τους αήττητους Ίβηρες ο Φερνάντο Τόρες στο 33' (video)!

Οι "φούριας ρόχας" ήταν ανώτεροι καθόλη την διάρκεια του ματς, δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά σε κανένα σημείο από τους Γερμανούς και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, όπου διαδέχθηκαν την Εθνική Ελλάδας, στέλνοντας τους συμπατριώτες τους στα ουράνια.
"Τα VIRTUAL REPLAY της αναμέτρησης: κάντε κλικ" ΕΔΩ!


Η Ισπανία με βάση την διάρκεια και το θέαμα ήταν σίγουρα η καλύτερη ομάδα του Euro, καθώς είχε το 3 στα 3 στους ομίλους, απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία στα προημιτελικά, νίκησε άνετα με 3-0 την Ρωσία στα ημιτελικά και στον τελικό έδειξε πως ήθελε το τρόπαιο πιο πολύ...

Αήττητοι στο Euro οι "φούριας ρόχας" έστω κι αν δεν ήταν από τα φαβορί στην έναρξη της διοργάνωσης κατάφεραν να δώσουν τις απαντήσεις τους μέσα στο γήπεδο με το καλύτερο και τον πιο γλυκό τρόπο.

Από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και με τραγική εμφάνιση πήραν αυτό που τους άξιζε... την ήττα.
Οι συνθέσεις των ομάδων
Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Σβάινσταϊγκερ, Φρινγκς, Κλόζε (79' Γκόμεζ), Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ (58' Κουράνι), Λαμ (46' Γιάνσεν), Μέρτεσακερ, Ποντόλσκι, Μέτσελντερ.

Ισπανία (Λουΐς Αραγονές): Κασίγιας, Μαρτσένα, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Τόρες(78' Γκουίθα), Φάμπρεγας (63' Αλόνσο),Καπντεβίλα, Σέρχιο Ράμος, Σένα, Σίλβα (66' Καθόρλα).

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροσέτι (Ιταλία)

Βοηθοί: Αλεσάντρο Γκρισέλι (Ιταλία), Πάολο Καλκάνιο (Ιταλία)

Τέταρτος διαιτητής: Πέτερ Φρέιντφελντ (Σουηδία)
Με μια ματιά
Ο Γιοακίμ Λεβ παρέταξε την ομάδα του με ένα επιθετικό σύστημα 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λέμαν, κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Μερτεσάκερ και Μέτσελντερ, αριστερά στην άμυνα ο Λαμ, δεξιά ο Φρίντριχ, αμυντικά χαφ ήταν οι Χίτσλσπεργκερ και Φρινγκς, λίγο πιο μπροστά σε ρόλο "μαέστρου" ο Μίκαελ Μπάλακ, δεξιά στην επίθεση ο Σβάινσταϊγκερ, αριστερά ο Ποντόλσκι και στην κορυφή της επίθεσης ο Κλόζε.

Από την άλλη πλευρά ο Λουΐς Αραγονές προτίμησε ένα σύστημα 4-5-1 που στην επίθεση μετατρεπόταν σε 4-3-3 με τους ακραίους Σίλβα και Ινιέστα να προωθούνται. Την εστία των "φούριας ρόχας" υπερασπίστηκε ο ήρωας στον προημιτελικό με την Ιταλία, Ίκερ Κασίγιας, στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Μαρτσένα και Πουγιόλ, δεξιά ο Σέρχιο Ράμος, αριστερά ο Καπντεβίλα, αμυντικό χαφ ο Σένα, στο κέντρο οι Τσάβι και Φάμπρεγας, στο δεξί άκρο ήταν ο Ινιέστα, δεξιά ο Σίλβα και στην μοναδικός προωθημένος ο Φερνάντο Τόρες.

Δυνατά... τα "πάντσερ"

Το ματς ήταν αναγνωριστικό στα πρώτα λεπτά με τους ισπανούς να έχουν τον έλεγχο, όμως οι γερμανοί έχασαν την πρώτη ευκαιρία της αναμέτρησης στο 4ο λεπτό. Ένα τραγικό λάθος του Σέρχιο Ράμος έδωσε την ευκαιρία στον Κλόζε να μπει μέσα στην μεγάλη περιοχή, όμως το λάθος κοντρόλ υπό την πίεση του Πουγιόλ έδιωξε τον κίνδυνο για τους "φούριας ρόχας".

Τα "πάντσερ" συνέχιζαν να πιέζουν όμως του σουτ του Χίτσλσπεργκερ ύστερα από ασίστ του Κλόζε στο 9' δεν προβλημάτισε τον Κασίγιας.

Στην αντεπίθεση οι Ισπανοί

Όσο τα λεπτά κυλούσαν ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν σαφώς καλύτερος με τους "φούριας ρόχας" να κάνουν αντεπίθεση διαρκείας μπροστά από τα καρέ των Γερμανών.

Στο 15' οι Ισπανοί έχασαν την πρώτη τους ευκαιρία όταν ο Ινιέστα σέντραρε από τα αριστερά και ο Μέρτεσακερ στην προσπάθεια του να απομακρύνει με κεφαλιά λίγο έλειψε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, με τον Λέμαν να διώχνει σε κόρνερ.

Επτά λεπτά αργότερα (22') οι παίκτες του Λουΐς Αραγονές έφτασαν μια ανάσα από το γκολ, όμως η κεφαλιά του Τόρες ύστερα από σέντρα του Σέρχιο Ράμος σταμάτησε στο δεξί δοκάρι της Γερμανίας.

Στο 31' ο Φάμπρεγας απείλησε τον Λέμαν, όμως το σουτ λίγο έξω από την περιοχή κατέληξε στην αγκαλιά του Γερμανού τερματοφύλακα.

"Μίλησε" η κλάση του Τόρες και 1-0

Η ασφυκτική πίεση των "φούριας ρόχας" και η μεγάλη κλάση του Φερνάντο Τόρες, απέφερε καρπούς στο 33ο λεπτό με τους Ισπανούς να ανοίγουν το σκορ μ' ένα πανέμορφο γκολ. Ο Φάμπρεγας με εκπληκτική κάθετη πάσα βρήκε τον Τόρες που πέρασε τον Λαμ και μέσα από την μεγάλη περιοχή πρόλαβε να "τσιμπήσει" την μπάλα μπροστά από τον Λέμαν, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα των Γερμανών.

Τα "πάντσερ" πίεσαν στην συνέχεια για να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως οι "φούριας ρόχας" ήταν άκρως επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις.

Από κει και πέρα τίποτα δεν άλλαξε μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου με τους παίκτες του Αραγονές να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με προβάδισμα ενός γκολ.

Στο ίδιο... ισπανικό τέμπο

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης το σκηνικό δεν άλλαξε καθώς οι Γερμανοί ζητούσαν την ισοφάριση, όμως οι "φούριας ρόχας" έχαναν τις ευκαιρίες.

Στο 53' το σουτ του Τσάβι ανάγκασε τον Λέμαν να διώξει με υπερένταση σε κόρνερ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Σίλβα σούταρε μέσα από την περιοχή ο Ράμος προσπάθησε να βρει την μπάλα, όμως δεν τα κατάφερε και η μπάλα πέρασε άουτ.

Αντεπιθέσεις φαρμάκι από τους Ισπανούς

Οι Γερμανοί έκαναν την αντεπίθεση τους όπου για 5 λεπτά καραδοκούσαν στην περιοχή των Ισπανών δίχως όμως αποτέλεσμα. Στο 60' ΄ύστερα από εξαιρετικό συνδυασμό των "πάντσερ" ο Σβάιντσαϊγκερ τροφοδότησε με το κεφάλι τον Μπάλακ, όμως το σουτ του μέσου της Τσέλσι από το ύψος της περιοχής πέρασε λίγο άουτ.

Οι παίκτες του Λεβ δεν εκμεταλλεύτηκαν την ολιγόλεπτη υπεροχή τους και μάλιστα κινδύνεψαν σε δύο περιπτώσεις να δεχτούν δεύτερο γκολ. Στο 67ο λεπτό ύστερα από ωραία εκτέλεση φάουλ του Τσάβι ο Ράμος ανενόχλητος πήρε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, όμως ο Λέμαν έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Ινίεστα πήρε την μπάλα ύστερα από κόρνερ και μέσα στην περιοχή έκανε το σουτ, όμως ο Φρινγκς στο πρώτο δοκάρι έσωσε την εστία της ομάδας του.

Κι αν τα "πάντσερ" ήταν η ομάδα που έψαχνε απεγνωσμένα το γκολ οι "φούριας ρόχας" έφταναν μια ανάσα από το να διπλασιάσουν τα τέρματά τους. Στο 81' ύστερα από πάσα του Σένα ο Καθόρλα βγήκε από τα δεξιά έκανε την σέντρα, ο Γκουίθα έκανε την κεφαλιά πάσα, όμως ο Σένα δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας και να την στείλει στην άδεια εστία.

Από κει και πέρα οι Ισπανοί είχαν τον έλεγχο και σπαταλούσαν τα λεπτά δίχως να απειληθούν, ώσπου το τελευταίο σφύριγμα του Ροζέτι τους βρήκε να απολαμβάνουν το "νέκταρ" της κατάκτησης της Ευρώπης.

*Ο σκόρερ του νικητήριου γκολ της Ισπανίας, Φερνάντο Τόρε αναδείχθηκες -δίκαια- ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.
Συνέντευξη Τύπου
Λούις Αραγονές: "Είμαι πολύ χαρούμενος για τους παίκτες, για ΄μενα, για όλη την Ισπανία, για όλους. Μια επιτυχία που στο ισπανικό ποδόσφαιρο θα πει σημαντικά πράγματα. Οι παίκτες ξέρουν τις δυνατότητές τους, πιστεύω ότι έχουμε μια ομάδα εξαιρετικά καλή και ξέρουμε να παίζουμε με οποιαδήποτε ομάδα. Αυτός ο θρίαμβος ανήκει στους παίκτες που είχαν πάντα πίστη. Εκπληρώσαμε τον στόχο μας. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μείνω".

Γιόακιμ Λεβ: "Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια για την ομάδα μου για τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ήταν φανταστική. Οι παίκτες είναι φυσικό να είναι απογοητευμένοι. Δεν πρέπει να έχουμε σκυμμένα κεφάλια. Το ότι ήρθαμε στον τελικό είναι κάτι ξεχωριστό. Οι Ισπανοί είχαν καλύτερες ευκαιρίες, ήταν καλύτεροι στην επίθεση".

Ίκερ Κασίγιας: "Όταν σφύριξε ο διαιτητής είναι σίγουρο πως υπήρχε μια ανάμειξη συναισθημάτων. Τώρα υπάρχει περισσότερη ηρεμία. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι έχω μια τεράστια χαρά. Ξέρουμε ότι η Ισπανία είναι ενωμένη σ' αυτή την ομάδα και αυτό είναι το σημαντικό".

Φενάντο Τόρες: "Η ομάδα που έπαιξε καλύτερα είναι πρωταθλήτρια. Αποδόθηκε δικαιοσύνη γιατί η ομάδα που έπαιξε καλύτερα κατέκτησε την πρώτη θέση. Θα διασκεδάσουμε τώρα, όμως είμαστε φιλόδοξοι και κοιτάμε πλέον το παγκόσμιο πρωτάθλημα".

Σεσκ Φάμπρεγας: "Νιώθω υπέροχα. Είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου σαν ποδοσφαιριστής. Δεν έχω συνηδειτοποιήσει αυτό που πετύχαμε. Βάλαμε τέλος σε μια αναμονή 44 ετών. Είναι το καλύτερο συναίσθημα.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα τρόπαια και ένα από τα όνειρα μου. Είμαι ικανοποιημένος. Έχει περάσει καιρός από τότε που μια ομάδα με ποιότητα, που έβαζε την μπάλα κάτω, έκανε ευκαιρίες και έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο κατάφερε να πετύχει. Έχετε δει πόσο νέοι είμαστε και κατά πάσα πιθανότητα θα τα πάμε καλά στο Μουντιάλ".

Όλα τα λεφτά...
Οι παίκτες της Ισπανίας έπαιξαν σαν πραγματικοί πρωταθλητές και με εξαιρετική εμφάνιση και ισορροπία σ' όλες τις γραμμές έκαναν την Γερμανία να μοιάζει μικρή ομάδα και κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης.

Για άλλη μια φορά ο Φερνάντο Τόρες απέδειξε πόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής είναι. Μπορεί στο Euro να μην πέτυχε πολλά τέρματα όμως όποτε τον χρειάστηκε η ομάδα του ήταν εκεί. Με ένα πανέμορφο γκολ στο 33ο λεπτό του τελικού έστειλε την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης και αναδείχθηκε δίκαια MVP της αναμέτρησης.

Ο Κασίγιας μπορεί να μην χρειάστηκε να επέμβει στον τελικό, όμως αν δεν υπήρχε αυτός στον προημιτελικό με την Ιταλία, οι Ισπανοί ίσως και να μην βρισκόντουσαν στο τελικό.
Ας ξεχάσουμε καλύτερα...
Το "φάντασμα" της Γερμανίας. Μπορεί τα "πάντσερ" να μην έδειξαν καλό πρόσωπο σ' όλη την διάρκεια του Euro, όμως με το "βάρος" της φανέλας κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό και οι προσδοκίες ήταν πολλές. Κόντρα στην Ισπανία οι παίκτες του Λεβ είχαν τραγική εμφάνιση και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως δεν απειλήσαν ούτε μια φορά ουσιαστικά τον Ίκερ Κασίγιας.

Video με το γκολ της αναμέτρησης



To Live του αγώνα...
Συνθέσεις ομάδων
Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Σβάινσταϊγκερ, Φρινγκς, Κλόζε, Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ, Λαμ, Μέρτεσακερ, Ποντόλσκι, Μέτσελντερ.

Ισπανία (Λουΐς Αραγονές): Κασίγιας, Μαρτσένα, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Τόρες, Φάμπρεγας, Καπντεβίλα, Σέρχιο Ράμος, Σένα, Σίλβα.

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροσέτι (Ιταλία)

Βοηθοί: Αλεσάντρο Γκρισέλι (Ιταλία), Πάολο Καλκάνιο (Ιταλία)

Τέταρτος διαιτητής: Πέτερ Φρέιντφελντ (Σουηδία)







1' Έναρξη αγώνα
Στη σέντρα η Ισπανία.
4' Ευκαιρία Γερμανία
Ο Ράμος έκανε το λάθος στην άμυνα, πάσαρε άθελά του στον Κλόζε, ο οποίος μπήκε μέσα στη μεγάλη περιοχή, αλλά έχασε το κοντρόλ υπό την πίεση του Πουγιόλ και η μπάλα κατέληξε άουτ.
9' Σουτ Γερμανία
Ο Κλόζε ελίχθηκε από τα αριστερά, πάσαρε στον αφύλακτο Χίτσλσπεργκερ, αλλά το αριστερό σουτ του Γερμανού από το ύψος της μεγάλης περιοχής δεν ανησύχησε τον Κασίγιας, που μπλόκαρε σταθερά την μπάλα.
15' Ευκαιρία Ισπανία
Ο Ινιέστα έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Μέρτεσακερ παραλίγο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Ο Γερμανός στόπερ προσπάθησε να απομακρύνει με το κεφάλι και ο Λέμαν ενστικτωδώς έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ.
20' Σχόλιο
Ο ρυθμός του αγώνα είναι καλός, αν υπολογίσουμε πως πρόκειται για τελικό Euro.
22' Ευκαιρία Ισπανία
Ο Ράμος έβγαλε σέντρα από τα δεξιά, ο Τόρες "νίκησε" στον αέρα τον Μέτσελντερ, πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα κτύπησε στο δεξί δοκάρι της εστίας του Λέμαν.
28' Σχόλιο
Ανοικτό ματς, με τις δύο ομάδες να επιζητούν το γκολ.
31' Σουτ Ισπανία
Δεξί σουτ του Φάμπρεγας έξω από τη μεγάλη περιοχή, μπλόκαρε ο Λέμαν.
33' Γκολ Ισπανία Τόρες
Κάθετη πάσα του Φάμπρεγας στον Τόρες, ο οποίος πέρασε στο σπριντ τον Λαμ, έκανε το δεξί πλασέ από το ύψος του πέναλτι, προλαβαίνοντας την έξοδο του Λέμαν και έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της γερμανικής εστίας.
40' Σχόλιο
Πιέζει η Γερμανία για την ισοφάριση πριν από τη λήξη του πρώτου μέρους.
43' Κίτρινη κάρτα Γερμανία Μπάλακ
43' Κίτρινη κάρτα Ισπανία Κασίγιας
45' Έναρξη καθυστερήσεων Ένα λεπτό
45' Λήξη ημιχρόνου
46' Σέντρα 2ου ημιχρόνου
Στη σέντρα η Γερμανία.
46' Αλλαγή παίκτη Γερμανία
Ο Γιάνσεν πήρε τη θέση του Λαμ.
52' Σχόλιο
Η Γερμανία παίζει πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Η Ισπανία αμύνεται σωστά και προσπαθεί να βρει την καλή κόντρα επίθεση.
53' Σουτ Ισπανία
Διαγώνιο σουτ του Τσάβι έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Λέμαν έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ, πέφτοντας στη δεξιά του γωνία.
54' Σουτ Ισπανία
Αριστερό σουτ του Σίλβα από το ύψος του πέναλτι, ο Ράμος προσπάθησε να βρει την μπάλα, η οποία κατέληξε άουτ.
58' Αλλαγή παίκτη Γερμανία
Ο Κουράνι πήρε τη θέση του Χίτσλσπεργκερ.
60' Σουτ Γερμανία
Ωραίος συνδυασμός των Γερμανών, ο Σβάινσταϊγκερ έστρωσε την μπάλα με το κεφάλι στον Μπάλακ, ο οποίος σούταρε με το δεξί από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά δεν βρήκε στόχο. Η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Κασίγιας.
63' Αλλαγή παίκτη Ισπανία
Ο Αλόνσο στη θέση του Φάμπρεγας.
66' Αλλαγή παίκτη Ισπανία
Ο Καθόρλα στη θέση του Σίλβα.
67' Ευκαιρία Ισπανία
Ο Τσάβι εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Ράμος πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας, έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Λέμαν έδιωξε σε κόρνερ.
68' Ευκαιρία
Ο Ινιέστα σούταρε με το δεξί μέσα από τη μεγάλη περιοχή, ο Φρινγκς πάνω στη γραμμή απομάκρυνε την μπάλα.
74' Κίτρινη κάρτα Ισπανία Τόρες
78' Αλλαγή παίκτη Ισπανία
Ο Γκουΐθα πήρε τη θέση του Τόρες.
79' Αλλαγή παίκτη Γερμανία
Ο Γκόμεζ πήρε τη θέση του Κλόζε.
81' Ευκαιρία Ισπανία
Ο Καθόρλα σέντραρε από τα δεξιά, ο Γκουΐθα έπιασε την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Σένα δεν κατάφερε να πεταχτεί στην πορεία της μπάλας και να την στείλει στα δίχτυα.
88' Κίτρινη κάρτα Γερμανία Κουράνι
90' Έναρξη καθυστερήσεων Τρία λεπτά
93' Λήξη αγώνα












































































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ