THE SPORTS ECONOMIST

Φάκελος Σεμέδο: Η Μπενφίκα, η αναπροσαρμογή, ο Μέντες και η Πόρτο

Ο Ρούμπεν Σεμέδο με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Ρούμπεν Σεμέδο με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Το SPORT24 επιχειρεί να ψηλαφίσει το στάτους του Ρούμπεν Σεμέδο με αφορμή την πρόσφατη φημολογία περί ενδιαφέροντος της Πόρτο. Η βασιμότητά της, οι ανάγκες των "δράκων", η εμπλοκή του Ζόρζε Μέντες για τις προτάσεις που αναζητούνται, οι απαιτήσεις του Ολυμπιακού και οι εκατέρωθεν επιθυμίες για το καλοκαίρι που έρχεται.

Τέτοιες μέρες ήταν πριν δύο χρόνια που "κλείδωνε" η απόφαση για το… τζογάρισμα του Ολυμπιακού στον Ρούμπεν Σεμέδο. Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιρναν το ρίσκο να επενδύσουν σ’ έναν κεντρικό αμυντικό που, αγωνιστικά, δεν έχει ταίρι στο ελληνικό πρωτάθλημα και που υπό κανονικές συνθήκες θα έβλεπε – ποδοσφαιρικά – την χώρα μας μόνο ως εξωτικό προορισμό. Το θέμα όμως εκείνης της εποχής, αλλά και ολόκληρης της καριέρας του, ήταν πως ποτέ οι συνθήκες που τον πλαισίωναν δεν ήταν κανονικές.

Ο Πέδρο Μαρτίνς μπήκε μπροστά, δίνοντας εγγυήσεις στις λογικές αμφιβολίες που υπήρχαν και έτσι δημιουργήθηκε το υπόβαθρο για μια win-win-win κατάσταση, αλλά σίγουρα και με πολύ ρίσκο. Win για τη Βιγιαρεάλ, η οποία ναι μεν εκποίησε έναν ποδοσφαιριστή στο 1/3 της δαπάνης αγοράς του (14 εκατ. ευρώ τον είχε αποκτήσει, 4,5 τον πούλησε), αλλά περισσότερα με την πορεία της καριέρας του Σεμέδο δεν μπορούσε να περιμένει πως θα βρει.

Win για τον Σεμέδο, αφού οι αλλεπάλληλοι δανεισμοί πριν το deal με τον Ολυμπιακό μπορεί να (τον) βοηθούσαν αγωνιστικά, την αξία του όμως δεν την τόνιζαν, ενώ δεν προσέφεραν εγγυήσεις πως τα (εξωγηπεδικά) προβλήματα αποτελούσαν παρελθόν, την ώρα που μέσω των "ερυθρόλευκων" μπορούσε να βρει το εφαλτήριο που αναζητούσε για την επιστροφή στο κορυφαίο επίπεδο.

Win και για τον Ολυμπιακό μιας και ακριβώς μέσα από τις συνθήκες και το στάτους του club ήταν εύλογο να προσδοκά πως η παρουσία του Σεμέδο στις τάξεις του θα λειτουργούσε ως "καθρέφτισμα" της ριζικής αλλαγής του και έτσι, θα συνέβαλλε στο να επιστρέψει στο (αγωνιστικό) επίπεδο που όντως του ταιριάζει, με τα πολλά περισσότερα εκατομμύρια στα ταμεία των "ερυθρόλευκων" που θα συνεπάγονταν μια τέτοια εξέλιξη.

Η Μπενφίκα και η αναπροσαρμογή

Η αλήθεια είναι πως αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός καρπώθηκε περισσότερα από αυτά που θα περίμενε πως θα είχε ήδη καρπωθεί σε επίπεδο παζαριού. Η περυσινή πρόταση της Μπενφίκα είναι σε αυτή τη διετία η μόνη που έχει φτάσει στους "ερυθρόλευκους" για τον 27χρονο αμυντικό. Και όχι πως δεν δουλεύτηκε, δεν προωθήθηκε. Δεν υπάρχει ομάδα στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Ιταλία που δεν έχει το βιογραφικό του Σεμέδο, μαζί με τα απαιτούμενα… συνοδευτικά, πειστήρια αλλαγής συνηθειών.

Όπως αποδεικνύεται όμως δεν φτάνει. Ειδικά αν συνυπολογιστεί και η τιμολόγηση του Ολυμπιακού, που καθιστούσε το πακέτο για όσους ενδιαφέρονταν να δώσουν στο Σεμέδο το βήμα της επιστροφής στο top επίπεδο, μη ελκυστικό. Δεν πείθονταν κοινώς, όπως πείστηκε ο Ολυμπιακός για να πάρουν – από τη δική τους μεριά πλέον - το ρίσκο που θεωρούσαν (και θεωρούν) πως ακόμη ενέχει ο Πορτογάλος στόπερ.

Το περασμένο φθινόπωρο η Μπενφίκα έφτασε να δίνει 11 εκατ. ευρώ για τον Σεμέδο. Ο Ολυμπιακός ίσως και να συζητούσε την προοπτική της παραχώρησής του, αν δεν επέμβαινε ο Πέδρο Μαρτίνς, η πειθώ του οποίου – σε δύο κατευθύνσεις, τόσο προς τη διοίκηση όσο και προς τον ποδοσφαιριστή – αρχικά διατήρησε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων των "ερυθρόλευκων", στα 15 δηλαδή εκατομμύρια ευρώ (που δεν θα έφταναν ποτέ οι "αετοί") και στη συνέχεια οδήγησε στην αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Σεμέδο.

Εξέλιξη που τον ικανοποίησε προφανώς οικονομικά (από τις 750 χιλιάδες ευρώ πήγε στο 1,1 εκατ., ελάχιστα λιγότερα από την προσφορά της Μπενφίκα) και επίσης, το κυριότερο, σε συνδυασμό πάλι με την γενικότερη προοπτική που του παρουσιάστηκε, κάλμαρε αισθητά τις όποιες τάσεις επαναπατρισμού είχε ο Πορτογάλος αμυντικός.

Ο Μέντες

Και φτάνουμε στο σήμερα. Η παρουσία στο Euro θα ήταν το πλέον ενδεικτικό σήμα. Προς την αγορά κυρίως. Ισως οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν να ήταν υπερβολικές. Το γεγονός είναι πως η κλήση από τον Φερνάντο Σάντος για μια θέση στην αποστολή της εθνικής Πορτογαλίας δεν ήρθε. Πέραν του οικονομικού/εμπορικού αντίκτυπου, δεδομένα είχε και συναισθηματικό στον έτσι κι αλλιώς ευμετάβλητο ψυχολογικά Σεμέδο. Ανθρώπινα επηρεάστηκε, βλέποντας πως ο δρόμος μέσω της παρουσίας του στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι μεν εγγυημένος, δεν είναι όμως – ή δεν μοιάζει – σύντομος.

Από την πλευρά του club πλέον, επίσης λογική η αναθεώρηση πλάνων. Όταν σε μια διετία πολύ δύσκολα προσελκύονται ενδιαφερόμενοι, δεν έρχονται προτάσεις ή έστω, το "ταβάνι" τους είναι πολύ χαμηλότερο από το αρχικά προσδοκώμενο, τότε μοιραία δεν τίθεται θέμα υπεραξίας (που έτσι κι αλλιώς υφίσταται με βάση το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά του Σεμέδο), αλλά πώλησης στο κατάλληλο timing, ώστε να διατηρηθεί το περιθώριο κέρδους. Όχι του αρχικά εκτιμώμενου ναι, αλλά κέρδους. Ειδικά εφόσον και αγωνιστικά, η δεύτερη σεζόν του Σεμέδο στο λιμάνι δεν ήταν καλύτερη της πρώτης, δεν δείχνει δηλαδή η απόδοσή του ανοδική τάση.

Πρόδηλη άλλωστε είναι η εκτίμηση της αγοράς πως μια προσφορά όπως η φθινοπωρινή της Μπενφίκα, θα ήταν πλέον αρκετή στον Ολυμπιακό. Όταν όμως δεν υπάρχει – και επίσης δεν υπάρχουν και απτές ενδείξεις πως επίκειται – απλώς ακόμη πιθανολογείται.

Και εδώ μπαίνει ο παράγοντας Μέντες. Ο Πορτογάλος ατζέντης δεν χρειάζεται να έχει στο πελατολόγιο του – έστω και τυπικά – έναν ποδοσφαιριστή προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιο deal. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αγορά του Τρινκάο από την Μπαρτσελόνα, η οποία κατέβαλλε 31 εκατ. ευρώ στην Μπράγκα. Deal υπογραφής Μέντες, χωρίς να εκπροσωπεί τον Πορτογάλο επιθετικό. H, ακόμη ενδεικτικότερα, η αγορά από τη Μονακό, το καλοκαίρι του 2018, του Πελέ από τη Ρίο Αβε έναντι 10 εκατ. ευρώ. Πελάτης τότε (και ακόμη) του Ουλίσες Σάντος, ο οποίος και εκπροσωπεί και τον Σεμέδο.

Προφανές συνεπώς εξ αυτού πως η συναίνεση και η συνεργασία για τον στόπερ του Ολυμπιακού μπορεί να θεωρείται και… αυτόματη, αφού υπάρχουν συνεκτικοί δεσμοί μεταξύ του εκπροσώπου του Σεμέδο και του Μέντες, ενώ παράλληλα, είναι αυτονόητο και το ελεύθερο που έχει από την πλευρά της διοίκησης των "ερυθρόλευκων" για να δουλέψει τον 27χρονο στόπερ.

Ο Μέντες όμως δεν θα γεμίσει την έρημο νερό. Αυτό που μπορεί να κάνει – και είναι ο μόνος που το μπορεί - είναι σε ομάδες ελέγχου και επιρροής του να διαφοροποιήσει το στάτους ενός ποδοσφαιριστή. Πρακτικά δηλαδή σε συγκεκριμένες ομάδες, εκεί που ο Σεμέδο – κοινώς - ήταν "κομμένος", από την στιγμή που θα εμφανιστεί και που θα εγγυηθεί ο Μέντες, να αλλάξει και τη μοίρα του.

Δεν χρειάζεται να είναι οι Γουλβς (όπου και διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο). Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι η όποια ομάδα αναλάβει στην Premier League ο πρώην τεχνικός των "λύκων" και πελάτης του Μέντες, Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Γενικά, όντως, με τον Μέντες και σε συγκεκριμένες πάντα περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το ανέφικτο της δεδομένης στιγμής, μπορεί να γίνει εφικτό.

Οι ανάγκες της Πόρτο

Μπορεί αυτό το εφικτό να είναι η Πόρτο, όπως από το βράδυ της Παρασκευής ένας (όχι και τόσο γνωστός για την ακρίβεια του) τηλεοπτικός σταθμός της Πορτογαλίας μετέδωσε ως φήμη την πιθανότητα να κινηθούν οι "δράκοι" για τον Σεμέδο;

Τη δεδομένη στιγμή, η Πόρτο έχει τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς. Ο τεχνικός Σέρζιο Κονσεϊσάο είναι ικανοποιημένος και ποσοτικά και ποιοτικά. Ρεπόρτερ που καλύπτουν τους "δράκους" εκτιμούν πως αν χρειαστεί να προσθέσει κάποιον θα το κάνει είτε προωθώντας στόπερ από την δεύτερη ομάδα είτε αποκτώντας κάποιον συμπληρωματικό από το παζάρι. Φυσικά, επειδή μιλάμε για κλασικό selling club, σε περίπτωση πώλησης, τότε θα υπάρξει αντικατάσταση. Ο μόνος της τετράδας που έχει, έστω και τις ελάχιστες των προϋποθέσεων για άμεση πώληση είναι ο Ντιόγκο Λέιτε, χωρίς όμως να καθιστά την προσθήκη στόπερ προτεραιότητα στους δευτεραθλητές Πορτογαλίας. Κάθε άλλο.

Ο Μέντες διατηρεί όντως πολύ καλή πρόσβαση στο "Ντραγκάο". Πρόσβαση που χτίζεται με τα εκατομμύρια που φέρνει ουσιαστικά κάθε καλοκαίρι για παίκτες της Πόρτο. Τελευταίο, επικείμενο deal που φέρει την υπογραφή του, αυτό του γνωστού μας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ, Σέρτζιο Ολιβέιρα, ο οποίος ετοιμάζει βαλίτσες για καμπμιονάτο με την Φιορεντίνα να πληρώνει 20 εκατ. ευρώ για την αγορά του.

Ανεξαρτήτως όμως της πρόσβασης, αν το club δεν θέλει στόπερ, δεν μπορεί να τον επιβάλλει. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να θελήσει στόπερ η Πόρτο; Ναι. Είναι όμως ένα θέμα, ειδικά για την Πόρτο, να το επιδιώξει, ένα άλλο να το πετύχει και ένα τρίτο να είναι ο Σεμέδο αυτός που θα καλύψει το όποιο κενό δημιουργηθεί. Ο Ολυμπιακός, ακόμη και συμβιβασμένος με τον ρεαλισμό που επιβάλλει η αγορά, δύσκολα θα δεχτεί να πουλήσει με λιγότερα από 10 εκατ. Η Πόρτο, ποτέ στην ιστορία της δεν έχει δώσει περισσότερα από 8 για αγορά στόπερ.

Καταλήγοντας. Ο Ολυμπιακός επιδιώκει να πουλήσει τον Σεμέδο και είναι πλέον διαλλακτικός ως προς την τιμολόγησή του. Ο Σεμέδο πάντα έχει στραμμένο το βλέμμα του σε (ό,τι θεωρεί) ανώτερο επίπεδο. Ο Μέντες όντως είναι "διαθέσιμος" για να συμβάλλει. Από την Πόρτο συγκεκριμένα, που η φημολογία για ενδιαφέρον της ανακίνησε από νωρίς το σχετικό θέμα, δεν προκύπτει τη δεδομένη στιγμή ανάγκη ή πρόθεση για αγορά στόπερ.

Το δεδομένο όμως είναι πως μέχρι τώρα τουλάχιστον, με ή χωρίς Μέντες, δεν υπάρχει κάτι για τον Σεμέδο. Από την άλλη όμως, δικαιολογημένη και ρεαλιστική θεωρείται η πρόβλεψη, πως με ή χωρίς τον Μέντες, οι πιθανότητες πώλησης του Σεμέδο είναι συντριπτικά περισσότερες, μιας και είναι κάτι που όλοι οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ