PREMIER LEAGUE

Έβερτον - Λίβερπουλ 2-0: Τα ζαχαρωτά πάτησαν τους ρεντς και τους έβγαλαν νοκ-άουτ από τη μάχη του τίτλου

Ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν πανηγυρίζει γκολ της Έβερτον κόντρα στην Λίβερπουλ στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ
Ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν πανηγυρίζει γκολ της Έβερτον κόντρα στην Λίβερπουλ στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ @2024 JON SUPER/AP IMAGES

Η Έβερτον ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ αφού επιβλήθηκε 2-0 της απογοητευτικής Λίβερπουλ και έκανε άλμα παραμονής στην Premier League, βάζοντας παράλληλα τέλος στις ελπίδες των ρεντς για την κατάκτηση του τίτλου.

Το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ είχε χαρακτήρα τελικού για την Λίβερπουλ στην κούρσα του τίτλου όμως το βράδυ της Τετάρτης (24/04) το μεγάλο και παραδοσιακό ματς της πόλης βάφτηκε μπλε, με την Έβερτον να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση και να θριαμβεύει με 2-0 για την 29η αγωνιστική της Premier League, για να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στο "Γκούντισον" απέναντι στη συμπολίτισσα μετά από 14 ολόκληρα χρόνια (17 Οκτωβρίου 2010, 2-0 η Έβερτον με σκόρερ τους Κέιχιλ και Αρτέτα).

Ο Μπράνθγουεϊτ στο 27ο λεπτό και ο Κάλβερτ-Λιούιν (58') στο δεύτερο εξελίχτηκαν σε δήμιους για την ομάδα του Κλοπ, με το σύνολο του Σον Ντάις να παίρνει ένα τεράστιο τρίποντο (δεύτερο διαδοχικό στο πρωτάθλημα μετά από το 2-0 επί της Νότιγχαμ) και να αγκαλιάζει την παραμονή στα μεγαλά σαλόνια, ψαλιδίζοντας παράλληλα τις ελπίδες της συμπολίτισσάς της για τον τίτλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Γιούργκεν Κλοπ στο "Γκούντισον Παρκ" στην τελευταία του παρουσία σε ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, με τον Σον Ντάις στον αντίποδα να μπορεί να καμαρώνει για το γεγονός πως έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής της Έβερτον μετά από τον Κάρλο Αντσελότι που πανηγύρισε νίκη στο ντέρμπι της πόλης.

Το ματς

Το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ απέκτησε πολύ γρήγορο ρυθμό με το καλημέρα και με τη συμπλήρωση του πρώτου 10λεπτου η κάθε ομάδα είχε φλερτάρει από μία φορά με το γκολ.

Πρώτα η Έβερτον, όταν ο διαιτητής έδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Κάλβερτ-Λιούιν από τον Άλισον αλλά πήρε πίσω την απόφασή του μετά από παρέμβαση του VAR (ήταν εκτεθειμένος ο Ντουκουρέ στην αρχή της φάσης) και κατόπιν η Λίβερπουλ, με σωτήριο τάκλιν του Γκόντφρι μέσα από τη μικρή περιοχή σε γύρισμα του Σαλάχ.

Η συνέχεια του αγώνα βρήκε τους γηπεδούχους να κερδίζουν τις περισσότερες 50-50 μονομαχίες και να απειλούν περισσότερο τους αντιπάλους τους, με τον Κάλβερτ-Λιούιν να "προειδοποιεί" στο 17', με την εξ επαφής κεφαλιά του να αποκρούεται σωτήρια από τον Άλισον, και το γκολ για τα ζαχαρωτά να έρχεται -δικαίως- δέκα λεπτά αργότερα.

Αυτό έγινε μέσα από φάση διαρκείας στα καρέ των ρεντς, με τους παίκτες του Κλοπ να βρίσκονται σε σύγχυση αδυνατώντας να απομακρύνουν τη μπάλα από την περιοχή τους και τον Μπράνθγουεϊτ να τους τιμωρεί με κοντινό σουτ.

Χρειάστηκε να περάσει ένα ημίωρο για να αφυπνιστεί η Λίβερπουλ και να μπει στο πνεύμα του αγώνα, με τους φιλοξενούμενους να ανεβάζουν στροφές και να πλησιάζουν τρεις φορές την ισοφάριση μέσα από open play αλλά να πέφτουν πάνω στον... ανίκητο Πίκφορντ.

Στο 35ο λεπτό ο Άγγλος κίπερ έκανε τεράστια επέμβαση σε μοναδικό τετ α τετ που είχε μαζί του ο Νούνιες, στο 44ο λεπτό είπε όχι στο εξ επαφής πλασέ του Ντίας, ενώ στο 45+5' σταμάτησε και το σουτ του Ρόμπερτσον, για να στείλει τα ζαχαρωτά με αβαντάζ στα αποδυτήρια ενόψει του δευτέρου μέρους.

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν θέλησε να κάνει κάποια αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου μέρους ελπίζοντας πως η αρχική 11άδα θα βελτίωνε την απόδοσή της, όμως ουδείς τον δικαίωσε, με την Έβερτον να κλειδώνει τα επιθετικά ατού των ρεντς και να "χτυπάει" τις ανορθογραφίες στην άμυνα της συμπολίτισσάς της.

Στο 57' ο Άλισον απέκρουσε σε κόρνερ το δυνατό σουτ εκτός περιοχής του Μακνίλ και από την εκτέλεσή του ήρθε το 2-0, με τον Κάλβερτ-Λιούιν να παίρνει σχεδόν ανενόχλητος την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι εκτελώντας τον ανήμπορο να αντιδράσει Άλισον.

Η είσοδος των Έλιοτ και Έντο ήταν οι πρώτες κινήσεις από τον κόκκινο πάγκο, με την κατάσταση όμως να μην αλλάζει δραματικά και να φτάνουμε στο 69' για την πρώτη καθαρή ευκαιρία της Λίβερπουλ, το διαγώνιο σουτ του Ντίας όπου η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Πίκφορντ.

Κάπου εκεί τελείωσαν και οι όποιες ελπίδες των ρεντς για κάποια επική ανατροπή, με την Έβερτον να υπερασπίζεται άψογα το προβάδισμά της και να φτάνει σε μία τεράστια νίκη, που την κρατάει ουσιαστικά στην Premier League και ρίχνει νοκ-άουτ την συμπολίτισσά της από τη μάχη του τίτλου.

  • ΕΒΕΡΤΟΝ: Πίκφορντ, Γκόντφρι, Ταρκόβσκι, Μπράνθγουεϊτ, Μικολένκο (46' Γιανγκ), Χάρισον, Γκέιγ, Γκάρνερ, Μακνίλ, Ντουκουρέ, Κάλβερτ-Λιούιν
  • ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ (84' Γκόμεζ), Κονατέ (64' Κουάνσα), Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον (84' Τσιμίκας), Σόμποσλαϊ (63' Έντο), Τζόουνς (63' Έλιοτ), Μακάλιστερ, Σαλάχ, Νούνιες, Ντίας

Τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής

  • Μπέρνλι - Μπρέντφορντ 2-1 (10' πεν. Λάρσεν, 62' Φοφανά / 83 Άγερ)
  • Λούτον - Νότιγχαμ 1-1 (89' Μπέρι / 34' Γουντ)
  • Φούλαμ - Τότεναμ 3-0 (42' 61' Μουνίθ, 49' Λούκιτς)
  • Γουέστ Χαμ - Άστον Βίλα 1-1 (29' Αντόνιο / 79' Τζανιόλο)
  • Άρσεναλ - Τσελσι 5-0 (4' Τροσάρ, 52', 70' Γουάιτ, 57', 65' Χάβερτς)
  • Γουλβς - Μπόρνμουθ 0-1 (37' Σεμένιο)
  • Κρίσταλ Πάλας - Νιούκαστλ 2-0 (55' 88' Ματετά)
  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 4-2 (42' Μαγκουάιρ, 61' πεν. 81' Φερνάντες, 85' Χέιλουντ / 35' Μπογκλ, 50' Ντίας)
  • Έβερτον - Λίβερπουλ 2-0 (27' Μπράνθγουεϊτ, 58' Κάλβερτ-Λιούιν)
  • 25/04 22:00 Μπράιτον - Μάντσεστερ Σίτι

Το πρόγραμμα της 35ης αγωνιστικής

  • 27/04 14:30 Γουέστ Χαμ - Λίβερπουλ
  • 27/04 17:00 Γουλβς - Λούτον
  • 27/04 17:00 Φούλαμ - Κρίσταλ Πάλας
  • 27/04 17:00 Νιούκαστλ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
  • 27/04 17:00 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπέρνλι
  • 27/04 19:30 Έβερτον - Μπρέντφορντ
  • 27/04 22:00 Άστον Βίλα - Τσέλσι
  • 28/04 16:00 Μπόρνμουθ - Μπράιτον
  • 28/04 16:00 Τότεναμ - Άρσεναλ
  • 28/04 18:30 Νότιγχαμ - Μάντσεστερ Σίτι
TAGS PREMIER LEAGUE ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΒΕΡΤΟΝ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ