ΑΓΓΛΙΑ

Έβα Καρνέιρο: Από γιατρός στην Τσέλσι και εχθρός του Μουρίνιο, συνιδιοκτήτρια αγγλικής ομάδας και γιατρός για το Μουντιάλ

Η γιατρός της Τσέλσι, Έβα Καρνέιρο, σε στιγμιότυπο του αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο για τα ημιτελικά του Champions League 2013-2014 στο "Βιθέντε Καλδερόν", Μαδρίτη | Τρίτη 22 Απριλίου 2014
Η γιατρός της Τσέλσι, Έβα Καρνέιρο, σε στιγμιότυπο του αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο για τα ημιτελικά του Champions League 2013-2014 στο "Βιθέντε Καλδερόν", Μαδρίτη | Τρίτη 22 Απριλίου 2014 © 2014 PAUL WHITE/ASSOCIATED PRESS

Η Έβα Καρνέιρο άφησε πίσω της το επεισόδιο με τον Ζοζέ Μουρίνιο που την έθεσε εκτός Τσέλσι και πλέον καταπιάνεται με την ιατρική προετοιμασία του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο και με την ομάδα που... κατέχει στην Αγγλία.

Η Έβα Καρνέιρο υπήρξε μία από τις πρώτες γιατρούς στην Premier League και για έξι χρόνια βρισκόταν στο επιτελείο της Τσέλσι, ωστόσο οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν άδοξα, με υπαίτιο τον Ζοζέ Μουρίνιο.

Επτά χρόνια αργότερα, είναι συνιδιοκτήτρια της Λούις, ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αγγλία με 2.000 μετόχους και εμπλέκεται στην κατασκευή και λειτουργία νοσοκομειακών μονάδων και κλινικών στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Στα αθλητικά από μικρή

Η γεννημένη στο Γιβραλτάρ Καρνέιρο είχε ως εφηβικό όνειρο να ασχοληθεί με την ιατρική στον αθλητισμό και γι' αυτό, ύστερα από τις σπουδές της στο Νότιγχαμ, έφτασε μέχρι τη Μελβούρνη για να φοιτήσει σε κολέγιο αθλητιατρικής, ενώ επέστρεψε για το Master της στο Λονδίνο.

Η πρώτη δουλειά της ήταν στη Γουέστ Χαμ και στη συνέχεια προσελήφθη στο Δημόσιο. Ακολούθησε μια θέση στο ολυμπιακό πρόγραμμα προετοιμασίας των Βρετανών αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008 και στην εθνική Αγγλίας στις γυναίκες και το 2009 βρέθηκε στις ρεζέρβες της Τσέλσι.

Η γιατρός της Τσέλσι, Έβα Καρνέιρο, και ο Πετρ Τσεχ σε στιγμιότυπο του αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο για τα ημιτελικά του Champions League 2013-2014 στο "Βιθέντε Καλδερόν", Μαδρίτη | Τρίτη 22 Απριλίου 2014
Η γιατρός της Τσέλσι, Έβα Καρνέιρο, και ο Πετρ Τσεχ σε στιγμιότυπο του αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο για τα ημιτελικά του Champions League 2013-2014 στο "Βιθέντε Καλδερόν", Μαδρίτη | Τρίτη 22 Απριλίου 2014 © 2014 PAUL WHITE/ASSOCIATED PRESS


Ο Αντρέ Βίλας Μπόας την εμπιστεύτηκε όταν ανέλαβε τους "μπλε", όντας κι εκείνος αρκετά μικρός σε ηλικία σε σχέση με τα καθιερωμένα. Το 2011 την τοποθέτησε στο επιτελείο της πρώτης ομάδας των "μπλε". Ο Πορτογάλος απολύθηκε σχετικά γρήγορα, όμως η Καρνέιρο συνέχισε να εργάζεται υπό την επίβλεψη των διαδόχων του, Ρομπέρτο ντι Ματέο, Ραφαέλ Μπενίτεθ και Ζοζέ Μουρίνιο και φυσικά να πανηγυρίζει κι αυτή τους τίτλους της ομάδας, όπως το Champions League του 2012 και το πρωτάθλημα του 2015.

Το επεισόδιο με Μουρίνιο και το τέλος στα δικαστήρια

Η συνεργασία με τον τελευταίο ήταν η ευρύτερη σε χρονική διάρκεια, αλλά και η πιο ταραχώδης. Στην πρεμιέρα της Premier League 2015-2016 κόντρα στη Σουόνσι (2-2), η Καρνέιρο και ο φυσιοθεραπευτής της Τσέλσι, Τζον Φερν, είδαν το νόημα του διαιτητή να μπουν στον αγωνιστικό χώρο για πρώτες βοήθειες στον Εντέν Αζάρ, όμως παρότι έκαναν τη δουλειά τους, προκάλεσαν τη μήνη του Μουρίνιο.

"Δεν ήμουν χαρούμενος με το ιατρικό επιτελείο μου, επειδή ακόμα κι αν είσαι γιατρός ή γραμματέας στον πάγκο, πρέπει να καταλαβαίνεις το παιχνίδι", δήλωσε ο Special One στο τέλος του αγώνα. Ο Μουρίνιο αναφερόταν στο γεγονός ότι οι "μπλε" έπαιζαν ήδη με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τιμπό Κουρτουά από το 52' και η είσοδος του ιατρικού επιτελείου σήμαινε ότι ο Αζάρ έπρεπε να βγει για ένα διάστημα εκτός αγωνιστικού χώρου, παρότι ο Μουρίνιο θεωρούσε ότι ο τραυματισμός δεν ήταν σοβαρός.

Στο επόμενο παιχνίδι η Καρνέιρο (και ο Φερν) δεν βρέθηκε στον πάγκο της Τσέλσι και τον Σεπτέμβριο σταμάτησε η συνεργασία των δύο πλευρών. Η Καρνέιρο φρόντισε να κινηθεί νομικά, τόσο για τον τρόπο διακοπής της συνεργασίας όσο και εναντίον του Μουρίνιο για μία υβριστική φράση που χρησιμοποίησε εις βάρος της. Η FA μέσω ειδικού γλωσσολόγου εξέτασε τα λόγια του προπονητή της Τσέλσι και δεν εντόπισε κάτι το μεμπτό, αν και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, με δικό τους ειδικό, υποστήριξαν ότι ο Μουρίνιο έβρισε με σεξιστικά λόγια την Καρνέιρο.

Ο προπονητής της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Σουόνσι για την Premier League 2015-2016 στο "Στάμφορντ Μπριτζ", Λονδίνο | Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
Ο προπονητής της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Σουόνσι για την Premier League 2015-2016 στο "Στάμφορντ Μπριτζ", Λονδίνο | Σάββατο 8 Αυγούστου 2015 © 2015 FRANK AUGSTEIN/ASSOCIATED PRESS

Η διαδικασία κράτησε αρκετό διάστημα και μάλιστα ο σύλλογος επικρίθηκε γι' αυτό, αφού δεν συνέβαινε το ίδιο με τα υπόλοιπα συμβόλαια που λύνονταν όλα αυτά τα χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις σε ιδιωτικό επίπεδο άρχισαν νωρίς το 2016 και τελικά τον Ιούνιο, μόλις στη δεύτερη μέρα (από τις 10) της δίκης, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό της συμφωνίας.

Αυτό που έγινε γνωστό ήταν ότι η Τσέλσι απολογήθηκε με ανακοίνωση στην Καρνέιρο και την οικογένειά της αναγνωρίζοντας ότι έσπευσε στον αγωνιστικό χώρο ως όφειλε ως γιατρός και ακολουθώντας τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Επιπροσθέτως, με βάση τα νομικά έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποκαλύφθηκε ότι η Καρνέιρο είχε απορρίψει πρόταση για συμβιβασμό ύψους 1.500.000 ευρώ και για να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση της ζητούσε 40% αύξηση ώστε να λαμβάνει περίπου 500.000 ετησίως, πριμ ίσο με απολαβές ενός έτους, αποζημίωση για την ηθική βλάβη και συμμετοχή στο σύστημα μπόνους του συλλόγου "για να επιβραβευτώ κανονικά για τη συνεισφορά μου στις επιτυχίες του συλλόγου".

Επιστροφή στο ποδόσφαιρο με κάθε τρόπο

"Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη και ψυχοφθόρα χρονική περίοδος για μένα και την οικογένειά μου και τώρα ανυπομονώ να προχωρήσω στη ζωή μου", είχε δηλώσει έπειτα από το συμβιβασμό η Καρνέιρο, που ήδη είχε φροντίσει γι' αυτό, όταν παντρεύτηκε τον εξερευνητή Τζέισον ντε Καρτερέ τον Νοέμβριο του 2015.

Το 2016 τη βρήκε να εργάζεται σε ιδιωτική κλινική και να μη θέλει να παρακολουθήσει αγώνες ποδοσφαίρου. "Ο τελικός του Champions League ήταν το μοναδικό παιχνίδι που κάθισα να δω", εξομολογήθηκε στην Equipe το 2017.

Παρ' όλα αυτά, δεν άργησε να επιστρέψει στο χώρο του ποδοσφαίρου, πάντα από την οπτική του επαγγέλματός της. Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ την προσέγγισαν και της ανέθεσαν με την ανάπτυξη προγραμμάτων στο Aspetar, ένα αθλητικό νοσοκομείο της χώρας, στο οποίο θα καταλήγουν οι τραυματίες ποδοσφαιριστές του τουρνουά.

Το 2021 αύξησε τους δεσμούς της με το χώρο, αφού έγινε κι αυτή μέτοχος της Λούις, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τις φωνές εναντίον της βίας των γυναικών. Ο σύλλογος που αγωνίζεται στην Isthmian League Premier, 7η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, είχε εγκαινιάσει την καμπάνια "CallHimOut" και η Καρνέιρο προσπάθησε με τον τρόπο της να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια.

Το μετοχικό σχήμα του ημιεπαγγελματικού συλλόγου περιλαμβάνει 2.000 κατόχους μιας μετοχής και ως εκ τούτου, η Καρνέιρο και ακόμη 1.999 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Άντι Μάρεϊ, αποτελούν τους συνιδιοκτήτες της Λούις!

"Λατρεύω το όμορφο παιχνίδι. Σκέψου να χρησιμοποιείς τη δύναμή του για καλό. Σκέψου να βρεις ένα σύλλογο με αξίες στο επίκεντρό του. Σκέψου ίση πληρωμή και ίσες εγκαταστάσεις και πρόσβαση στο γήπεδο για άντρες και γυναίκες. Ήταν ευχαρίστησή μου που παρευρέθηκα σε αγώνα στο γήπεδο. Η ατμόσφαιρα ήταν όλα όσα το ποδόσφαιρο πρέπει να εμπνέει", είχε γράψει στα social media, όταν παρευρέθηκε στο πρώτο παιχνίδι της ως... συνιδιοκτήτρια.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΣΕΛΣΙ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ