EUROPA LEAGUE

Europa League: Οι τρεις Ιταλοί φιναλίστ κι η τιμωρία της Γιουβέντους καθορίζουν τον γύρο που θα παίξει Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ

Μονομαχία του Φορτούνη με τον Ζίβκοβιτς
Μονομαχία του Φορτούνη με τον Ζίβκοβιτς INTIME SPORTS

Η ελληνική ομάδα που θα βρεθεί στα προκριματικά του Europa League, ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ, θα μάθει σύντομα αν θα αρχίσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της από τον 3ο προκριματικό γύρο ή από τα playoffs. Θα το καθορίσει το Coppa Italia, οι τιμωρίες της Γιουβέντους και το τι θα κάνουν οι τρεις ιταλικές ομάδες στους τελικούς των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ εξακολουθούν να διεκδικούν θέση στο Europa League της νέας σεζόν, ακόμα κι αν ολοκληρώθηκε η Stoiximan Super League. Οι ερυθρόλευκοι κατέλαβαν την 3η θέση που μπορεί να τους στείλει στη διοργάνωση, ο δικέφαλος παίζει τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Novibet όπου αν κατακτήσει το τρόπαιο, γίνεται αυτός ο κάτοχος του σχετικού εισιτηρίου.

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 15η θέση του UEFA ranking τη σεζόν 2021-2022, που σημαίνει ότι στέλνει τον εκπρόσωπό της στον 3ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Ως γνωστόν όμως, υπάρχουν διάφορες ανακατατάξεις που προκαλούνται από την κατάκτηση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και γι' αυτό είναι πιθανό η ελληνική ομάδα στο Europa League να προβιβαστεί στα playoffs.

Η ιταλική σφραγίδα στους τελικούς επηρεάζει την Ελλάδα

Οι τρεις τελικοί των φετινών διοργανώσεων της UEFA φιλοξενούν από μία ιταλική ομάδα. Η Ίντερ προκρίθηκε σε αυτόν του Champions League, η Ρόμα σε εκείνον του Europa League και η Φιορεντίνα θα αγωνιστεί στον τελικό του Europa Conference League.

Σε συνδυασμό με την παρουσία άλλων δύο ιταλικών ομάδων στα ημιτελικά και μιας στα προημιτελικά των τριών διοργανώσεων, είναι φανερό ότι τα φετινά τουρνουά φέρουν την υπογραφή της γειτονικής χώρας.

Αναπόφευκτα αυτή κινεί τα νήματα και για τη σύνθεση των επόμενων τριών διοργανώσεων. Ως γνωστόν, οι κάτοχοι κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης παίρνουν απευθείας εισιτήριο για τη φάση ομίλων της επόμενης σεζόν. Οι κάτοχοι του Champions League και του Europa League για τους ομίλους του επόμενου Champions League, ο κάτοχος του Europa Conference League για τους ομίλους του Europa League.

Αυτές οι τρεις συνθήκες από μόνες τους προκαλούν ανακατατάξεις στα κατώτερα στρώματα των επόμενων διοργανώσεων, ήτοι στα προκριματικά και στα playoffs. Αν στη συνθήκη "νικητής διοργάνωσης" προστεθούν και οι συνδυασμοί των εισιτήριων που κάθε σύλλογος εξασφάλισε μέσω του πρωταθλήματος όπου συμμετέχει, το μίγμα προκαλεί έκρηξη ανακατατάξεων στα προκριματικά.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας επηρεάζονται σε διπλό επίπεδο. Αφενός ως προς τους πιθανούς αντιπάλους στις κληρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα προκριματικά των τριών διοργανώσεων, αφετέρου στο αν θα κερδίσουν γύρο στο Europa League, αφού η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλαχούσα χώρα σε περίπτωση ντόμινο στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Οι τιμωρίες της Γιουβέντους

Οι ιταλικές ομάδες θα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πού θα καθίσει η μπίλια για την Ελλάδα, όμως το ίδιο κάνει και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τιμωρώντας, αναστέλλοντας την ποινή και ξανατιμωρώντας τη Γιουβέντους με αφαίρεση βαθμών.

Η "γηραιά κυρία" και το πλασάρισμά της στη Serie A αποτελεί κομβικό παράγοντα για το αν οι ελληνικές ομάδες θα είναι στον 3ο προκριματικό γύρο ή στα playoffs, αφού επηρεάζει άμεσα τα πλασαρίσματα άλλων ομάδων.

Πριν από την τιμωρία της και όσο ήταν ακόμα στα ημιτελικά του Europa League, οι "μπιανκονέρι" πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να στείλουν την ελληνική ομάδα στα playoffs αν κατακτούσαν το τρόπαιο και ταυτόχρονα τερμάτιζαν στην τετράδα της Serie A. Πρώτα αποκλείστηκαν και στη συνέχεια δέχθηκαν νέα αφαίρεση βαθμών που την έφεραν εκτός ρεαλιστικής διεκδίκησης θέσης στην τετράδα του πρωταθλήματος.

Πλέον, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η Γιουβέντους θα παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στη μάχη των άλλων ιταλικών ομάδων για την τετράδα, τόσο επειδή θα απουσιάσει η ίδια και θα... δώσει τη θέση της, όσο κι επειδή το Σάββατο αντιμετωπίζει τη Μίλαν και μπορεί να απειλήσει να τη στείλει στο Europa League και να την... αντικαταστήσει με τη Ρόμα.

Τα σενάρια που στέλνουν στα playoffs

Ο βασικός κανόνας που αφορά στα προκριματικά και τις ανακατατάξεις έχει να κάνει με τα κενά που δημιουργούνται. Αν μια ομάδα κατακτήσει το Champions League αλλά έχει και αντίστοιχο εισιτήριο για τη διοργάνωση, τότε δίνει το ένα από τα δύο στην πρώτη επιλαχούσα χώρα με βάση το UEFA ranking. Αυτή "ανεβάζει" κατά έναν γύρο τον εκπρόσωπό της και προκαλεί ένα κενό. Το κενό καλύπτεται από την πρώτη επιλαχούσα χώρα που έχει εκπρόσωπο στον αμέσως κατώτερο γύρο και καθ' αυτόν τον τρόπο γεμίζουν όλα τα κενά που δημιουργούνται στα προκριματικά.

Ορισμένα από τα κενά στα προκριματικά του Champions League επηρεάζουν και τα προκριματικά του Europa League, τα οποία δέχονται αποκλεισμένες ομάδες από την ανώτερη διοργάνωση.

Με παρόμοιο τρόπο, κενά που δημιουργούνται αν ο κάτοχος του Europa League ή του Europa Conference League έχει καλύτερο εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος προκαλούν ανακατατάξεις και στις προκριματικές διαδικασίες των δύο διοργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Europa League αναζητά ένα κενό στους ομίλους της διοργάνωσης στην επόμενη σεζόν. Αυτό θα πληρωθεί από τον κάτοχο του εισιτηρίου του Κυπελλούχου Ολλανδίας (η Αϊντχόφεν πήρε το κύπελλο, όμως αν τερματίσει 2η, τότε θα βγει Champions League και το εισιτήριο θα καταλήξει στον Άγιαξ), που θα μπει στους ομίλους του Europa League.

Το κενό που δημιουργείται στα playoffs θα κληθεί να το καλύψει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, ήτοι ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ. Για να προκληθεί λοιπόν το κενό, υπάρχουν τρία βασικά σενάρια, στα οποία ποντάρει και η χώρα μας, σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε ζητήματα ranking ιστοσελίδα kassiesa.net/uefa.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΡΥΘΜΙΣΤΡΙΑ ΙΝΤΕΡ

  • Η Ίντερ να κατακτήσει το Champions League και να καταλάβει θέση που την οδηγεί στο επόμενο Europa League

Σε αυτήν την περίπτωση, οι "νερατζούρι" θα χρησιμοποιήσουν το εισιτήριο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και θα αφήσουν εκείνο του Europa League. Το εισιτήριο αυτό αφαιρείται από την Ιταλία και πηγαίνει στην Ολλανδία, η οποία προβιβάζει την εκπρόσωπό της στους ομίλους και η εκπρόσωπος της Ελλάδας παίρνει τη θέση της στα playoffs.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΡΥΘΜΙΣΤΡΙΑ ΡΟΜΑ

  • Η Ρόμα να κατακτήσει το Europa League και να καταλάβει θέση που την οδηγεί στο επόμενο Europa League

Σε αυτήν την περίπτωση, οι "τζιαλορόσι" θα χρησιμοποιήσουν το έπαθλο από την κατάκτηση του Europa League, που τους στέλνει στους ομίλους του Champions League. Το εισιτήριο Europa League που κέρδισαν μέσω πρωταθλήματος αφαιρείται από την Ιταλία και πηγαίνει στην Ολλανδία, η οποία προβιβάζει την εκπρόσωπό της στους ομίλους και η εκπρόσωπος της Ελλάδας παίρνει τη θέση της στα playoffs.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ: ΡΥΘΜΙΣΤΡΙΑ ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ

  • Η Φιορεντίνα να κατακτήσει το Europa Conference League και το Coppa Italia

Σε αυτήν την περίπτωση, οι "τζιαλορόσι" θα χρησιμοποιήσουν το έπαθλο από την κατάκτηση του Europa Conference League, που τους στέλνει στους ομίλους του Europa League. Το εισιτήριο Europa League που κέρδισαν μέσω κυτπέλλου αφαιρείται από την Ιταλία και πηγαίνει στην Ολλανδία, η οποία προβιβάζει την εκπρόσωπό της στους ομίλους και η εκπρόσωπος της Ελλάδας παίρνει τη θέση της στα playoffs.

Οι ημερομηνίες που ενδιαφέρουν

Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και αυτά δεν είναι τα μοναδικά σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν ευνοϊκά (ή αρνητικά) ντόμινο. Για παράδειγμα, η Σεβίλλη μπορεί να κατακτήσει το Europa League για έβδομη φορά και να καταφέρει να προσπεράσει την Μπέτις στη La Liga, με συνέπεια να στείλει την ελληνική ομάδα στα playoffs, αν και αυτό το σενάριο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες λόγω της απόστασης των δύο συλλόγων της Ανδαλουσίας τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε.

Το βέβαιο είναι πως ο κάτοχος του εισιτηρίου του Κυπελλούχου Ελλάδας (είτε τελικά είναι ο Ολυμπιακός είτε ο ΠΑΟΚ) θα αρχίσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του τον Αύγουστο.

Αν αυτές αρχίσουν από τον 3ο προκριματικό γύρο, αυτό σημαίνει ότι θα αγωνιστεί πρώτα την Πέμπτη 10 Αυγούστου, με το δεύτερο παιχνίδι να διεξάγεται την Πέμπτη 17 Αυγούστου (κλήρωση στις 24 Ιουλίου). Αν προχωρήσει στα playoffs, τότε θα αγωνιστεί πρώτη φορά την Πέμπτη 24 Αυγούστου και θα διεκδικήσει θέση στους ομίλους του θεσμού την Πέμπτη 31 Αυγούστου (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου).

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου και οι αγώνες αρχίζουν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

TAGS EUROPA LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ