EURO

Εθνική Κροατίας

Εθνική Κροατίας
Κροατία

Μολίς 18 χρόνια ζωής μετρά η εθνική ομάδα της Κροατίας κάθως μέχρι και το 1990 οι Κροάτες ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν στην ενωμένη Γιουκοσλάβια

Η Ιστορία



Μολίς 18 χρόνια ζωής μετρά η εθνική ομάδα της Κροατίας κάθως μέχρι και το 1990 οι Κροάτες ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Το 1992, και με το Γιουγκοσλαβικό κράτος να μην υφίσταται πλέον, η Κροατία γίνεται μέλος της FIFA όμως δεν προλαβαίνει το Μουντιάλ του 1994.

Πρώτη μεγάλη διοργάνωση για το κροατικό συγκρότημα ήταν το Euro του 1996 στη Μεγάλη Βρετανία. Η πρόκριση στους προημιτελικούς (κατακτώντας την δεύτερη θέση στον 4ο όμιλο), είναι η καλύτερη μέχρι τώρα πορεία των Κροατών σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εκεί συνάντησαν την Γερμανία (που στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο) η οποία επικράτησε με 2-1 και τους άφησε εκτός συνέχειας.

Το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας, η Κροατία κάνει ντεμπούτο σε παγκόσμιο κύπελλο και κατακτά την τρίτη θέση (καλύτερη στην ιστορία της) νικώντας στον μικρό τελικό την Ολλανδία με 2-1 χάρη σε τέρματα των Σούκερ και Προσινέτσκι. Το 2000 το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κροατίας δεν προκρίνεται στο Euro όμως το 2002 επιστρέφει στις μεγάλες διοργανώσεις.

Η παρουσία βέβαια στο Παγκόσμιο του 2002 στα γήπεδα της Ασίας κάθε άλλο παρά καλή ήταν καθώς με απολογισμό δύο ήττες (από Εκουαδόρ και Μεξικό) και μια νίκη (επί της Ιταλίας) αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Κάτι ανάλογο συνέβη τόσο στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004 όσο και σε αυτά της Γερμανίας το 2006.

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 οι Κροάτες ηττήθηκαν με 4-2 από την Αγγλία και αναδείχθηκαν ισόπαλοι με Γαλλία (2-2) και Ελβετία (0-0) αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο και στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Ήττα με 1-0 από την Βραζιλία στην πρεμιέρα και ισοπαλίες με Ιαπωνία (0-0) και Αυστραλία (2-2).

Οι δύο βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για να φέρουν την πρόκριση. Στόχος της Κροατίας του Σλάβεν Μπίλιτς είναι πλέον μια καλή παρουσία στο προσεχές Euro που θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο.

Η Πορεία



Η Κροατία συμμετείχε στον 5ο γκρουπ των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μαζί με τις Ρωσία, Αγγλία, Ισραήλ, Σκόπια, Εσθονία και Ανδόρα. Τερμάτισε στην πρώτη θέση και στον τελευταίο αγώνα του ομίλου νίκησε εκτός έδρας τους Άγγλους, αποκλειοντάς του από την διοργάνωση. Σε 12 αγώνες συγκέντρωσε 29 βαθμούς, έχοντας 9 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα.

Ο Προπονητής

Ο 37χρονος Σλάβεν Μπίλιτς είναι ο τεχνικός της Κροατίας. Ο Μπίλιτς αποτελούσε μέλος της Κροατίας την περίοδο 1994-98 όταν έφθασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ το 1998 στην Γαλλία.

Μαζί με τον Αλιόσα Ασάνοβιτς προπονούσε τους εθνική Κροατίας κάτω των 21ετών. Τον Ιούλιο του 2005 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, στην θέση του Ζλάτκο Κράνιτσαρ. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι με τον Μπίλιτς στον πάγκο ήταν εναντίον της Ρωσίας (0-0) στην Μόσχα.

Στον όμιλο των προκριματικών πέρασε ως πρώτη πετυχαίνοντας υπό τις οδηγίες του Μπίλιτς εντυπωσιακές νίκες, όπως εναντίον της Αγγλίας δύο φορές και το 7-0 επί της Ανδόρας.

To αστέρι



Ο επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ αποτελεί το αστέρι της ομάδας. Ο 27χρονος επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελβετική Μπάντεν, καθώς λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία αναγκάστηκε να ξενιτευτεί μαζί με τους γονείς του. Στην Μπάντεν αγωνίστηκε μία σεζόν και σε 22 συμμετοχές πέτυχε 4 γκολ. Την πενταετία 1999-04 φόρεσε την φανέλα της Γκρασχόπερς με 30 γκολ σε 114 συμμετοχές. Η τρίτη Ελβετική ομάδα που αγωνίστηκε ήταν η Βασιλεία. Σε 72 συμμετοχές σημείωσε 39 γκολ. Το 2007 πήρε μεταγραφή στην Ντόρτμουντ. Αποτελεί τον βασικό επιθετικό της ομάδας. Σε 29 συμμετοχές φέτος είχε απολογισμό 13 γκολ. Στην εθνική Κροατίας συμμετέχει από το 2001. Έχει φορέσει το εθνόσημο 23 φορές με 9 γκολ ενεργητικό.

Οι πρωταγωνιστές

Ντάριο Σίμιτς





Ο Ντάριο Σίμιτς κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στην Κροατία με 98 συμμετοχές. Ο κεντρικός αμυντικός παρότι δεν έχει πολλές συμμετοχές στην Μίλαν, αποτελεί βασική επιλογή στου Σλάβεν Μπίλιτς. Την πρώτη του εμφάνιση στην εθνική την πραγματοποίησε το 1996 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Ήταν επίσης μέλος της Κροατίας το 1998 στο Μουντιάλ στην Γαλλία, που οι Κροάτες πήραν την τρίτη θέση. Έχει αγωνιστεί στις Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ίντερ και Μίλαν.

Νίκο Κράνιτσαρ

Ο μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2004 στην Κροατία, υπό τις οδηγίες του πατέρα του Ζλάτκο Κράνιτσαρ. Σκόραρε το πρώτο του γκολ εναντίον της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ στα προκριματικά του Ευρωπαϊού πρωταθλήματος. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ντιναμο Ζάγκρεμπ και στα μέσα της περιόδου 2004-05 πήρε μεταγραφή στην Χαϊντουκ. Το 2005-06 πέτυχε 10 γκολ με την Ντιναμό και στο τέλος της σεζόν πήρε μεταγραφή στην Πόρτσμουθ, με την οποία κέρδισε φέτος το κύπελλο Αγγλίας.

Στίπε Πλετίκοσα

Ο 29χρονος πορτιέρο της εθνικής Κροατίας κράτησε επτά φορές "λευκή" την εστία του στα προκριματικά του ΕURO. Aγωνίζεται στην Σπάρτακ Μόσχας και πήρε την θέση του Τόνι Γκάμπριτς
στην εθνική ομάδα το 1999. Συμμετείχε στο Μουντιάλ το 2002 και το 2006. Το 2006-07 έκανε το ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Σαχτάρ εναντίον της Βαλένθια. Από το 2007 αγωνίζεται στην Σπάρτακ Μόσχας.

To ρόστερ

Τερματοφύλακες

Στίπεν Πλετίκοσα Σπάρτακ Μόσχας
Μάριο Γκαλίνοβιτς Παναθηναϊκός
Βεντράν Ρουνιέ Λανς

Αμυντικοί

Ντάριο Σίμιτς Μίλαν
Γιόσιπ Σίμουνιτς Χέρτα
Ρόμπερτ Κόβατς Ντόρτμουντ
Βεντράν Κορλούκα Μάντσεστερ Σ.
Χρόβτζε Βέζιτς Τομ Τομσκ
Νίκολα Πρόκριβατς Μονακό
Ντάριο Κνέζεβιτς Λιβόρνο

Μέσοι

Ιβάν Ράκιτιτς Σάλκε
Ογκνιέν Βουκόγιεβιτς Ντιναμό Ζ.
Νίκο Κόβατς Σάλτσμπουργκ
Ντάριο Σρνα Σαχτάρ
Λούκα Μόντριτς Ντιναμό Ζ.
Γέρκο Λέκο Μονακό
Νίκο Κράνιτσαρ Πόρτσμουθ
Ντάνιτζελ Πράντιτς Χέρενφεν

Επιθετικοί

Νίκολα Κάλινιτς Χαϊντουκ
Ιβάν Κλάσνιτς Βέρντερ
Ίβιτσα Όλιτς Αμβούργο
Ιγκόρ Μπουντάν Πάρμα
Μλάντεν Πέτριτς Ντόρτμουντ













































































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ