ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Εθνική Ιταλίας

Εθνική Ιταλίας
ιταλια παραταξη ομαδικη

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον Confederation. Το SPORT 24 αναλύει

Με τον "μίδα" Μαρτσέλο Λίπι να επιστρέφει στο τιμόνι τους, οι "ατζούρι" κάνουν ένα νέο ξεκινήμα και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών είναι η μεγάλη ευκαιρία να δείξουν πως είναι δίκαια στην κορυφή του κόσμου.
Μετά από μια μέτρια πορεία στο Euro 2008 (όπου αποκλείστηκε από την Ισπανία στα προημιτελικά) με προπονητή τον Ντοναντόνι, η Εθνική Ιταλίας γύρισε σελίδα -προς τα πίσω- και με τον άνθρωπο που την όδηγησε στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 2006 είναι έτοιμη για νέες επιτυχίες.

Ήδη από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μετά, με τον Μαρτσέλο Λίπι στον πάγκο της η "σκουάντρα ατζούρα" παραμένει αήττητη για επτά παιχνίδια.

Μάλιστα, ο 61χρονος τεχνικός έχει πετύχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ, αφού επι των ημερών του η Ιταλία είχε μείνει αήττητη για 35 παιχνίδια (ρεκόρ που μοιράζεται με τον Χαβιέ Κλεμέντε όταν ήταν στην Εθνική Ισπανίας αλλά και τον Άλφιο Μπαζίλε όταν καθόταν στον πάγκο της Αργεντινής).

Με τον "καπετάνιο" της Μαρτσέλο Λίπι, τα αστέρια της Μπουφόν, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Καναβάρο και τον τίτλο του φαβορί (μαζί με την Βραζιλία) η "σκουάντρα ατζούρα" συμμετέχει στον Confederation με σκοπό την κατάκτηση του τροπαίου.

H φανέλα με τα τέσσερα αστέρια (λόγω παγκοσμίων Κυπέλλων) είναι βαριά, οι παίκτες την αντέχουν, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών είναι πρόκληση και μένει να δούμε αν η "αρμάδα" του Λίπι πιάσει ξανά κορυφή.

Προπονητής


Μπορεί ο Μαρτσέλο Λίπι να μην είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την φανέλα της Εθνικής Ιταλίας, όμως το 2004 του δόθηκε η ευκαιρία να κάτσει στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Ο 60χρονος Ιταλός τεχνικός διαδέχτηκε τον Τζοβάνι Τραπατόνι μετά τον πρόωρο αποκλεισμό των "ατζούρι" του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Η "σκουάντρα ατζούρα" εξασφάλισε εύκολα το εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 και οι φιλικές νίκες με 3-1 κόντρα στην Ολλανδία και με 4-1 με την Γερμανία, έφερε αισιοδοξία στις τάξεις των Ιταλών.

Το σκάνδαλο calciopoli που ξέσπασε στην Ιταλία τη σεζόν 2005-06 έριξε τις προσδοκίες και το γεγονός πως ο Λίπι ήταν μέλος της Γιουβέντους το 2004 επιβάρυνε την καταστασή, με τον "Πολ Νιούμαν" των πάγκων να προσπαθεί να κρατηθεί μακριά κρατώντας το ομαδικό πνεύμα των "ατζούρι" και τα κατάφερε...

Η Ιταλία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια ύστερα από 24 χρόνια νικώντας στο τελικό την Γαλλία στα πέναλτι (5-3) και ο Μαρτσέλο Λίπι απολάμβανε τις δάφνες του θριάμβου.

Ο Ιταλός τεχνικός είχε τονίσει μάλιστα πως η κατάκτηση του Μουντιάλ ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή στην καριέρα του ακόμα και από την κατάκτηση του διηπειρωτικού και του Champions League με την Γιουβέντους.

Τρεις μέρες μετά τον νικηφόρο τελικό κόντρα στην Γαλλία, ο Λίπι δεν ανανεώνει το συμβόλαιο του με την Ιταλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ξεκαθαρίζοντας πως είναι ικανοποιημένος από την μεγάλη επιτυχία και την θέση του στον πάγκο των "ατζούρι" πήρε ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι.

Οι μέτριες εμφανίσεις της Εθνικής Ιταλίας τόσο στα προκριματικά όσο και στην προκριματική φάση του Euro 2008 ήταν η αιτία που ο Ντοναντόνι αποτέλεσε παρελθόν και ο Λίπι επέστρεψε φέρνοντας μαζί του και μεγάλες προσδοκίες...

Το αστέρι

Σε μια ομάδα με την ιστορία και τους τίτλους της Ιταλίας δεν μπορεί να υπάρξει μόνο ένας παίκτης-αστέρι. Για την ακρίβεια η "σκουάντρα ατζούρα" και συγκεκριμένα ο Μαρτσέλο Λίπι είναι στην ευχάριστη θέση να έχει πολλούς μεγάλους και σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του.

Πίρλο, Ντε Ρόσι, Ιακουίντα, Μπουφόν είναι μερικοί από τους ποδοσφαριστές που κάνουν την διαφορά, όμως το αστέρι, ο αρχηγός και ο ηγέτης των "ατζούρι" είναι ο Φάμπιο Καναβάρο.

Ο διεθνής Ιταλός έστω και στα 36 χρόνια του παραμένει ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στον κόσμο και είναι η κολώνα της οπισθοφυλακής των παγκόσμιων πρωταθλητών.

Ο Φάμπιο Καναβάρο πραγματοποίησε το ντερμπούτο του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του τον Ιανουάριο του 1997 και από τότε μετρά 124 συμμετοχές και 2 γκολ.

Με "καπιτάνο" τον 36χρονο αμυντικό η Ιταλία κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο το 2006, ενώ ο τραυματισμός του στην τελική φάση του Euro 2008 στοίχισε στους "ατζούρι".

Συμμετέχει ως: Κάτοχος παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006 στο Μουντιάλ της Γερμανίας.

Ρόστερ

Θέση Νούμερο Ονοματεπώνυμο Ηλικία Ομάδα
Τ 1 Τζανλουίτζι Μπουφόν 31 Γιουβέντους
Τ 12 Μόργκαν Ντε Σάνκτις 32 Γαλατάσαραϊ
Τ 14 Μάρκο Αμέλια 27 Παλέρμο
Α 2 Νταβίντ Σανόν 18 Ίντερ
Α 3 Φάμπιο Γκρόσο 32 Λιόν
Α 4 Τζόρτζιο Κιελίνι 25 Γιουβέντους
Α 5 Φάμπιο Καναβάρο 36 Ρεάλ Μαδρίτης
Α 6 Νίκολα Λεγκροτάλιε 33 Γιουβέντους
Α 13 Αλεσάντρο Καμπερίνι 28 Φιορεντίνα
Α 19 Τζανλούκα Τζαμπρότα 32 Μίλαν
Α 22 Αντρέα Ντοσένα 28 Λίβερπουλ
Μ 8 Τζενάρο Γκατούζο 31 Μίλαν
Μ 10 Ντανιέλε Ντε Ρόσι 26 Ρόμα
Μ 16 Μάουρο Καμορανέζι 33 Γιουβέντους
Μ 18 Άντζελο Παλόμπο 28 Σαμπντόρια
Μ 20 Ρικάρντο Μοντολίβο 24 Φιορεντίνα
Μ 21 Αντρέα Πίρλο 30 Μίλαν
Ε 7 Σιμόνε Πέπε 26 Ουντινέζε
Ε 9 Λούκα Τόνι 32 Μπάγερν Μονάχου
Ε 11 Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο 27 Φιορεντίνα
Ε 15 Βιντσέντζο Ιακουίντα 30 Γιουβέντους
Ε 17 Τζουζέπε Ρόσι 22 Βιγιαρεάλ
Ε 23 Φάμπιο Κουαλιαρέλα 26 Ουντινέζε












































TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ