ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Τα εννέα χρόνια μιας ανέπαφης εστίας

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος INTIME

Λίγο έλειψε να συμπληρωθεί μια ολόκληρη δεκαετία από το τελευταίο γκρουπ αγώνων στους οποίους η εστία της Εθνικής ομάδας δεν παραβιάστηκε για τουλάχιστον τρία διαδοχικά 90λεπτα.

Κρατούμενο πρώτο: Η Εθνική ομάδα κερδίζει.

Κρατούμενο δεύτερο: Η Εθνική ομάδα μαθαίνει.

Κρατούμενο τρίτο: Η Εθνική ομάδα αρχίζει να γίνεται και ελκυστική.

Καθένα από τα παραπάνω συμπεράσματα και όλα μαζί ταυτόχρονα απορρέουν από το 3/3 της γαλανόλευκης στον όμιλο του Nations League, καθώς μετά τα δύο "κολλητά" διπλά σε Μπέλφαστ και Πρίστινα ήρθε το επιβλητικό 3-0 επί της Κύπρου στον Βόλο να ενισχύσει την άποψη ότι κάτι αλλάζει επιτέλους.

Ή επανέρχεται στην κανονική μορφή του. Διότι η μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο έκδοση της Εθνικής, είτε υπό τον Ότο Ρεχάγκελ είτε υπό τον Φερνάντο Σάντος, ήταν ένα σύνολο που δύσκολα επέτρεπε στον αντίπαλο να του φτιάξει φάσεις και ν' απειλήσει με συνέπεια.

Αντίστοιχα πράττει, ή τουλάχιστον φαίνεται ότι προσπαθεί να το κάνει, αυτό του Γκουστάβο Πογέτ.

Είναι ενδεικτική η επιλογή του νέου ομοσπονδιακού προπονητή να μην αφήσει το σύνολό του απροστάτευτο, ξορκίζοντας εκείνη την αμυντική αφέλεια που σε κάμποσες περιπτώσεις εμφάνιζε η τακτική του Φαν Σιπ, με συνέπεια να ξοδεύονται πολύτιμοι βαθμοί και να μην εκπληρώνονται οι μίνιμουμ στόχοι.

Η Εθνική του Πογέτ ποντάρει ξεκάθαρα στην αμυντική ασφάλεια, μέσα από τη χημεία, και πάνω σε αυτήν χτίζει ακολούθως την επιθετικότητά της.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτά τα τρία επίσημα ματς η εστία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου δεν παραβιάστηκε. Αφενός μετρά πως ο Ουρουγουανός εκλέκτορας έχει κατασταλάξει στο ποιος είναι ο βασικός γκολκίπερ. Συνολικά ωστόσο γαλανόλευκη λειτουργεί με συνέπεια στα μετόπισθεν.

Μοιάζει εντελώς παράδοξο, αλλά ήταν η πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα χρόνια που η Εθνική κατάφερε να μην δεχθεί γκολ για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι! Στη μετά Σάντος εποχή ποτέ δεν είχε εμφανίσει τέτοια επίδοση.

Η προηγούμενη περίοδος που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014, όταν από τις 10/9 ως τις 15/10 του 2013 είχε νικήσει 1-0 τη Λετονία και τη Σλοβακία, προτού επιβληθεί 2-0 του Λιχτενστάιν. Εκείνη η τριάδα των εντός έδρας αγώνων είχε συμπληρώσει την τριάδα με Αυστρία (φιλικό), Λιχτενστάιν και Λιθουανία που είχε προηγηθεί από τις αρχές Ιουνίου.

Έκτοτε υπήρξαν ζευγάρια και μόνο παιχνιδιών με απαραβίαστη εστία, είτε η Εθνική νικούσε είτε όχι, κι αυτό λέει πολλά.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NATIONS LEAGUE ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΠΟΓΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ