ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΛΑΝΤ

Έρλινγκ Χάλαντ: Ένα θαύμα της φύσης που θα εκτοξεύσει τη Μάντσεστερ Σίτι

Ο Έρλινγκ Χάλαντ
Ο Έρλινγκ Χάλαντ ERLING HAAND INSTAGRAM

Ο Έρλινγκ Χάλαντ εξαργύρωσε τα 85 του γκολ φορώντας τη φανέλα της Ντόρτμουντ με τον καλύτερο τρόπο. Πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι και ονειρεύεται την κορυφή του κόσμου.

Το μεγάλο "μπαμ" είναι γεγονός. Η Μάντσεστερ Σίτι ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη μεταγραφή της θερινής περιόδου. Οι πολίτες ανακοίνωσαν πως ήρθαν σε συμφωνία με την Ντόρτμουντ για τον Έρλινγκ Χάλαντ. Οι πολίτες ενεργοποίησαν τη ρήτρα του 21χρονου Νορβηγού επιθετικού, η οποία ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Με το μπόνους υπογραφής και με την προμήθεια των ατζέντηδων το παραπάνω πόσο θα ανέβει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο Χάλαντ θα υπογράψει πολυετές συμβόλαιο και θα λαμβάνει περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όσα περίπου παίρνει και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Πλέον, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του ύψους 1,94 Νορβηγού στράικερ. Αξιοποίησε τον καιρό του στην Ντόρτμουντ, προκειμένου να ανεβάσει περισσότερο τις "μετοχές" τους και εν τέλει να πάρει μεταγραφή στην Premier League και σε ένα από τα μεγαλύτερα brandnames του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι απαιτήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες με την κατάκτηση πρωταθλημάτων, αλλά και του Champions League να είναι σε πρώτο πλάνο.

Το ξεκίνημα στην Νορβηγία

Σε ηλικία πέντε ετών ο Έρλινγκ Χάλαντ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία πέντε ετών και στην ομάδα της πόλης του, την Μπρίνε. Αρχικά είχε ξεκινήσει ως εξτρέμ, αλλά γρήγορα μετακινήθηκε στη θέση του κεντρικού επιθετικού. Σύντομα το ταλέντο του ανιχνεύθηκε από μεγαλύτερα κλαμπ της πατρίδας του. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2017 σε ηλικία 16 ετών πήρε μεταγραφή στη Μόλντε.

Στις 4 Ιουνίου έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα και άρχισε να... πυροβολεί. Ένα χρόνο αργότερα σκόραρε και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα προκριματικά του Europa League απέναντι στη Λάτσι. Το 2018 μάλιστα κατέκτησε το βραβείο του παίκτη "αποκάλυψη" στη Νορβηγία. Τελείωσε τη σεζόν με 16 γκολ.

Το επόμενο βήμα η Ζάλτσμουργκ

Τον Αύγουστο του 2018 η Ζάλτσμπουργκ ανακοίνωσε την απόκτηση του Χάλαντ, που θα είχε ισχύ από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, με τον ίδιο να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο. Η ικανότητα στο σκοράρισμά του έγινε γρήγορα φανερή και στην Αυστρία. Μάλιστα, οι δυνατότητες του "έλαμψαν" σε όλη την Ευρώπη.

Στο ντεμπούτο του στο Champions League τον Σεπτέμβριο του 2019 απέναντι στην Γκενκ, όπου πέτυχε χατ τρικ. Μέχρι και την τρίτη αγωνιστική των ομίλων είχε πετύχει έξι γκολ. Ποτέ κανείς στην ιστορία του θεσμού δεν είχε κάνει αυτά που έκανε ο Νορβηγός. Επιπλέον σκόραρε σε πέντε συνεχόμενα ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Χάλαντ πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ
Ο Χάλαντ πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ 2019 AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Μόλις 27 παιχνίδια είχε κάνει στην Ζάλτσμπουργκ πετυχαίνοντας 29 γκολ. Ο ύψους 1,94, αλλά εκπληκτικά ταχύς επιθετικός, δεν "χωρούσε" στην αυστριακή ομάδα. Ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Ρεάλ και η Τσέλσι ενδιαφέρονταν για εκείνον. Όμως με καθοδηγητή τον Μίνο Ραϊόλα πήρε την καλύτερη απόφαση για την καριέρα του. Επέλεξε την Ντόρτμουντ, θεωρώντας πως στην Bundesliga μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο.

Δικαιώθηκε με την επιλογή της Ντόρτμουντ

Στις 29 Δεκεμβρίου έγινε το "μπάμ" από την Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί κατέβαλαν ένα ποσό κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ στη Ζάλτσμπουργκ, με τον Νορβηγό στράικερ να βάζει την υπογραφή του στη γερμανική ομάδα έως το 2024. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα η Ντόρτμουντ πλήρωσε άλλα 10.000.000 ευρώ στον πατέρα του, ενώ άλλα 15.000.000 ευρώ πήγαν στον ατζέντη του Μίνο Ραϊόλα.

Ο Χάλαντ συνέχιζε να σκοράρει με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα. Στο ντεμπούτο του απέναντι στην Άουγκσμπουργκ πέρασε ως αλλαγή και έβαλε γκολ μόλις 183 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του με υπέροχο σουτ με το αριστερό. Στη συνέχεια πέτυχε άλλα δύο γκολ σημειώνοντας χατ-τρικ, σε ένα ονειρεμένο ξεκίνημα.

Σχεδόν σε κάθε του παιχνίδι με τους Βεστφαλούς σκόραρε και έκλεισε την πρώτη του σεζόν με 15 γκολ σε 18 εμφανίσεις. Οι "σειρήνες" ακόμη και λίγους μήνες μετά τη μεταγραφή του στην Ντόρτμουντ ήταν πολλές, ιδιαίτερα από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνος, όμως έκλεινε τα αυτιά του και συνέχιζε να "ματώνει" τα αντίπαλα δίχτυα.

Με όπλο του την ταχύτητά του, τη δύναμή του και το αψεγάδιαστο τελείωμά του έγινε ο leader της Ντόρτμουντ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ήταν το σήμα-κατατεθέν του παιχνιδιού των Βεστφαλών. Το μεγαλύτερο διάστημα που είχε μείνει μακριά από τα αντίπαλα δίχτυα ήταν την άνοιξη του 2021, όταν δεν είχε σκοράρει για επτά σερί παιχνίδι. "Όλοι νομίζετε ότι θα βάζει γκολ όποτε θέλει. Αλλά είναι άνθρωπος και ένας νεαρός παίκτης" είχε δηλώσει ο Ρόζε.

Ο Χάλαντ πανηγυρίζει γκολ του στο Ντόρτμουντ - Παρί
Ο Χάλαντ πανηγυρίζει γκολ του στο Ντόρτμουντ - Παρί 2020 AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Φέτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και έμεινε εκτός για 16 παιχνίδια. Ωστόσο και πάλι οι αριθμοί του είναι εκπληκτικοί. Έχει πετύχει γκολ 28 γκολ σε 29 εμφανίσεις, 85 τέρματα σε 88 ματς συνολικά με την Ντόρτμουντ. Ένα θαύμα της φύσης και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου.

Διψάει για περισσότερα

Ο Χάλαντ πλέον στρέφεται στο επόμενο βήμα της καριέρας του. Όπως προαναφέρθηκε ο στόχος είναι ακόμη περισσότερα τρόπαια. Θέλει να γεμίσει την καριέρα του τίτλους σε αγγλικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην καριέρα του έχει πανηγυρίσει το πρωτάθλημα Αυστρίας το 2019, το Κύπελλο Αυστρίας την ίδια χρονιά και το Κύπελλο Γερμανίας το 2021. Το βλέμμα του όμως από τις επόμενες χρονιές θα είναι καρφωμένο στην Premier League και στην κούπα του Champions League. Γιατί όχι και μία Χρυσή Μπάλα. Το μέλλον θα δείξει.

TAGS ΕΡΛΙΝΓΚ ΧΑΛΑΝΤ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΑΓΓΛΙΑ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ