ΑΕΚ

Έργα και ημέρες του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ

Έργα και ημέρες του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ
Μπάγεβιτς

Το SPORT 24 παρουσιάζει τα έργα και τις ημέρες του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ και τη σχέση με τους οπαδούς

Την Τρίτη (19/11) το ρεπορτάζ της ΑΕΚ "έκαιγε" με την είδηση ότι οι μέτοχοι της ΑΕΚ προσπαθούν να πείσουν τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να επιστρέψει στην "Ένωση". Το αποτέλεσμα... για κάποιους θετικό, για άλλους αρνητικό το σίγουρο είναι ότι τα τυπικά απομένουν για την δεύτερη επιστροφή του Σερβοέλληνα τεχνικού.
Κρατάει χρόνια...



Η σχέση ΑΕΚ-Μπάγεβιτς, είναι μια σχέση αγάπης και μίσους μαζί και κρατάει από το το 1977 όταν ήρθε στην ΑΕΚ από την Βελέζ Μόσταρ ως ποδοσφαιριστής. Η τετραετία 1977-1981 ήταν η πρώτη γνωριμία με τον κόσμο της ΑΕΚ όπου και οι δύο πλευρές (κόσμος - Ντούσαν) είχαν την πρώτη "φλόγα" μεταξύ τους.

Ο Ντούσκο έφυγε για την πατρίδα του, με δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, με την ΑΕΚ χαραγμένη στο μυαλό του και από την άλλη, τον κόσμο της "Ένωσης" να υποκλίνεται στο ποδοσφαιρικό ταλέντο του Μπάγεβιτς.

Έγινε "πρίγκηπας"...


Επτά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1988 ο Μπάγεβιτς επέστρεψε στην ΑΕΚ στη θέση του προπονητή. Η ΑΕΚ χωρίς πρωτάθλημα για δέκα ολόκληρα χρόνια και ο κόσμος αρχικά "μουδιασμένος" στη συγκεκριμένη λύση. Το ερώτημα όλων; "Θα βγάλει την μπάλα που ήξερε και στον πάγκο;".

Ο Μπάγεβιτς μέσα από δυσκολίες κατάφερε να σπάσει την κατάρα των δέκα χρόνων και φέρνει το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ. Η "φλόγα" της πρώτης συνάντησης (κόσμος - Ντούσαν) μετατρέπεται σε έρωτα και στη συνέχεια όταν η ΑΕΚ καταφέρνει να κάνει την "χρυσή" τριετία 1992-1994 με την καλύτερη μπάλα που έχει παίξει ελληνική ομάδα την τελευταία 20ετία, ο έρωτας γίνεται παθολογική αγάπη.

Ο κόσμος στις κερκίδες φώναζε "Ντούσαν - ΑΕΚ" και όλοι στο πρόσωπο του βλέπαν τον "πρίγκηπα" που έσωσε την "ωραία κοιμωμένη". Οι διοικητικές εξελίξεις όμως στο τελευταίο πρωτάθλημα, έφεραν τα πάνω κάτω στη σχέση του Μπάγεβιτς με τον κόσμο της ομάδας.

Η κόσμος καταλαβαίνει πως ο Μπάγεβιτς δεν αντέχει την παραμονή του στην ομάδα με τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Μιχάλη Τροχανά και αμέσως παίρνει θέση και σε κάθε ευκαιρία έπνιγαν τον Μπάγεβιτς στην αγκαλιά τους και τον παρακαλούσαν να μείνει στην ομάδα.

Ο τελευταίος τίτλος του Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ είναι το Κύπελλο απέναντι στον Απόλλων Αθηνών με το τελικό 7-1 να στέλνει στον κόσμο στα... ουράνια. Ο λόγος; Όπως ισχυρίζονται αρκετοί οπαδοί της ομάδας, σε τετ α τετ που είχαν με τον Μπάγεβιτς, ο Σερβοέλληνας τεχνικός τους είχε πει πως σε περίπτωση που πάρουμε το Κύπελλο θα μείνω.

Η αγάπη έγινε μίσος

Η είδηση ότι ο Μπάγεβιτς αποτελεί παρελθόν από την ΑΕΚ και στη συνέχεια πως είναι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, κατέστρεψε όλα τα συναισθήματα και όλα τα όνειρα των Αεκτζήδων. Ο πρίγκηπας έγινε προδότης και όλοι οι οπαδοί της ΑΕΚ ορκισμένοι εχθροί του.

Κατά τη θητεία στον Ολυμπιακό, ο Μπάγεβιτς απέδειξε ότι είναι με διαφορά ο κορυφαίος ξένος τεχνικός που εργάστηκε στην Ελλάδα με τους τίτλους που έφερε ξανά στους "ερυθρόλευκους" αλλά και την ομάδα που έστησε για τα όλα τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη απόπειρα

Το 99' ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε και πάλι το όνομα του Μπάγεβιτς για τον πάγκο της ΑΕΚ. Ο τεχνικός των τίτλων θα ήταν ο αντικαταστάτης του Τουμπάκοβιτς, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε με τον Ντούσκο να ανηφορίζει για τον ΠΑΟΚ.

Εκεί όπως είναι γνωστό, έκανε τον δικέφαλο του Βορρά Κυπελλούχο και μετά από πολλά χρόνια ο Λευκός Πύργος γέμισε από Παοκτζήδες που πανηγύριζαν κατάκτηση τίτλου.

2002 η επιστροφή

Την χρονιά που η ΑΕΚ τερματίζει στην κορυφή του πρωταθλήματος με τον Σάντος στο τιμόνι, αλλά χάνει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία, ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, παίρνει την απόφαση για την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο τρόπος της διοίκησης και η προετοιμασία γαι την αποδοχή από τον κόσμο, είναι ο χειρότερος και φυσικά ανοίγει ο “ασκός του Αιόλου”, με την Original να εμφανίζεται στην παρουσίαση του Σερβοέλληνα τεχνικού και τον Μάκη Ψωμιαδη να μην τους επιτρέπει την είσοδο μπροστά στις κάμερες. Γεγονότα που μόνο καλό δεν έκαναν στην ΑΕΚ αλλά και στην ιστορία της.

Από εκείνη τη στιγμή ένα κομμάτι του κόσμο έβλεπε το κάθε ματς ως εκδήλωση κατά τον ερχομό του Μπάγεβιτς, με φέιγ βολάν έξω από το "Νίκος Γκούμας", με συνθήματα και πανό και ότι μπορούσε να γίνει προκειμένου ο τότε "προδότης" να καταλάβει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φάνηκε πως αντέχει ακόμα και όταν τον "χτυπούν" στα δύο χρόνια πάνω, μια απρόσμενη εξέλιξη που δεν την περίμενε τον έκανε να σηκωθεί και να φύγει από τον πάγκο της ΑΕΚ, στην κυριολεξία.

Συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου του 2004, στο ματς ΑΕΚ - Ηρακλής, στην έδρα του Ακράτητου, στα Λιόσια, οι οπαδοί της ομάδας αναφέρθηκαν στην οικογένεια του με εμετικά συνθήματα, κάτι που δεν άντεξε ο σκληρός Ντούσκο και πήρε την απόφαση να φύγει από την ομάδα.

Η ολοκλήρωση της τριλογίας

Τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το άσχημο απόγευμα, για πολλούς που βρέθηκαν και έζησαν το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποτελεί το νέο τεχνικό της ΑΕΚ, σε μια περίοδο που η Ένωση βρίσκεται 8 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό στη 10η μόλις αγωνιστική.

Με μια εικόνα άρρωστη, όσον αφορά την απόδοση της ομάδας, ο "πρίγκηπας" για αρκετούς, ο "προδότης" για άλλους επέστρεψε προκειμένου να "ξυπνήσει" ξανά την ΑΕΚ που όλοι ονειρεύονται. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν τον Μπάγεβιτς, αλλά μπροστά στο καλό της Ένωσης, κάνουν πίσω και είναι έτοιμοι να τον δεχτούν στο "κιτρινόμαυρο" πάγκο.

Άλλωστε και ο ίδιος θέλει όσο τίποτε άλλο να επιστρέψει και να δουλέψει στο... "σπίτι του", όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει την ΑΕΚ.

Η πρώτη ταινία της... τριλογίας ήταν ονειρική με άσχημο φινάλε, η δεύτερη ταινία ήταν μια σκέτη περιπέτεια που κατέληξε σε τραγωδία. Όσο για την τρίτη ταινία; Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η υπόθεση και ποιο θα είναι το τέλος.

Το σίγουρο είναι πως αρκετοί θα αναφερθούν στην επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς και στο κλασικό παράδειγμα του ξανά ζεσταμένου φαγητού προκειμένου να... προλάβουν και το πιθανό φινάλε.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όταν "πεθαίνεις της πείνας" και κάποιος σου προσφέρει ένα πιάτο φαΐ, δεν σε απασχολεί αν είναι φρέσκο η μπαγιάτικο, αλλά η επιβίωση σου. Το τρως και χορταίνεις και μετά δεν κάνεις παράπονα για την ποιότητα, παρά μόνο είσαι ευγνώμων, σε αυτόν που σου το πρόσφερε, για πάντα!



















































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ