ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κατακτητής της κορυφής

Κατακτητής της κορυφής

Ο Ερίκ Αμπιντάλ είναι όπως όλα δείχνουν το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και το Sport24.gr κάνει μία αναδρομή στην πολύ πλούσια καριέρα του.

Μόνο άγνωστη δεν είναι η ιστορία του Ερίκ Αμπιντάλ, ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από τον Ολυμπιακό. Ο Γάλλος αμυντικός, άλλωστε, είναι ένας πασίγνωστος παίκτης και σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η μεταγραφή του θα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο όνομα ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Λιόν Ντουσέρ, αλλά πολύ γρήγορα βρέθηκε στη Μονακό. Εκεί επί της ουσίας συστήθηκε στο γαλλικό ποδοσφαιρικό κοινό παίρνοντας και τη μεταγραφή για τη Λιλ. Δύο πολύ καλές χρονιές έχοντας ως προπονητή και τον Κλοντ Πιέλ ήταν αρκετές για να επιστρέψει στη γενέτειρά του, Λιόν και παράλληλα να γίνει μέλος της εθνικής Γαλλίας.

Οι επιτυχίες με τη Λιόν και η αναγνώριση

Έγινε μέλος της μεγάλης Λιόν, η οποία έκανε θραύση στη Γαλλία για μία επταετία. Πήγε το 2004, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ξεχώρισε και για τις εμφανίσεις του στο Champions League. Εκείνη την περίοδο η γαλλική ομάδα προσέλκυε πάρα πολλά βλέμματα πάνω της με την πορεία που έκανε και ο Ζαν Μισέλ Ολάς είχε βρει τον τρόπο του προκειμένου να πουλάει τους ποδοσφαιριστές στην τιμή που ήθελε. Ωστόσο, ποτέ δεν έκοβε την καριέρα κανενός κι έτσι έκανε και με τον Αμπιντάλ, ο οποίος πουλήθηκε έναντι 9 εκ. ευρώ (χωρίς τα μπόνους) υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Καταλανούς.

Κατακτώντας τα πάντα

Ποια ήταν η συνέχεια; Έγινε μέλος μίας ομάδας που με τον Πεπ Γουαρδιόλα κατέκτησε τα πάντα. Μπορεί να έχασε τον τελικό του Champions League παίρνοντας κόκκινη στον ημιτελικό με την Τσέλσι, αλλά το 2009 πανηγύρισε με τους "μπλαουγκράνα" την κατάκτηση όλων των στόχων. Ζούσε το δικό του όνειρο πανηγυρίζοντας από το 2005 και μετά τίτλο σχεδόν κάθε χρόνο. Ωστόσο, η συνέχεια μόνο ανάλογη δεν ήταν σε προσωπικό επίπεδο παρά τις πολλές επιτυχίες της Μπαρτσελόνα.

Τα προβλήματα υγείας που σόκαραν τους πάντες

epa02637210 Real Madrid's Iker Casillas (L) and Esteban Granero (R) show their support to FC Barcelona's French player Eric Abidal, who has been diagnosed with a liver tumour and will be treated surgically on 18 March, at the end of their UEFA Champions League round of 16 second leg match against Olympique Lyon at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain, on 16 March 2011. EPA/BALLESTEROS
epa02637210 Real Madrid's Iker Casillas (L) and Esteban Granero (R) show their support to FC Barcelona's French player Eric Abidal, who has been diagnosed with a liver tumour and will be treated surgically on 18 March, at the end of their UEFA Champions League round of 16 second leg match against Olympique Lyon at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain, on 16 March 2011. EPA/BALLESTEROS PICTURE ALLIANCE / DPA

Animo Abidal".

Στις 19 Μαρτίου του 2011 όλο το "Καμπ Νόου" χειροκρότησε στο 22ο λεπτό προς τιμήν του Γάλλου, ενώ δύο μήνες μετά έπαιξε σε όλο το παιχνίδι στον τελικό του Champions League! Αντίπαλος ξανά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την κατάληξη και πάλι ίδια. Ο Αμπιντάλ έπαιρνε για δεύτερη φορά το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, έκανε και κάτι πολύ πιο σημαντικό, έδειχνε σε όλους πως αν προσπαθείς και παλεύεις, γίνονται τα πάντα. Η περιπέτεια της υγείας του ήταν πολύ σοβαρή, αλλά εκείνος είχε βρει τον τρόπο να επιστρέψει.

Τίποτα, όμως, δεν ήταν εύκολο. Τον Μάρτιο του 2012 έγινε γνωστό πως ο Αμπιντάλ έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Τον Απρίλιο έγινε η επέμβαση με τον ξάδελφό του Ζεράρ να είναι ο δότης. Λίγο αργότερα βγήκε στη δημοσιότητα ότι ο φίλος και συμπαίκτης του Ντάνι Άλβες είχε προσφερθεί να γίνει δότης. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Τον Μάιο πήρε εξιτήριο, αλλά για να επιστρέψει στα γήπεδα έπρεπε να φτάσει Δεκέμβριος. Επίσημα η επιστροφή του έγινε τον Απρίλιο και 90λεπτο έβγαλε για πρώτη φορά δύο εβδομάδες μετά.

Ένταση κι επιστροφή σε γνώριμα λημέρια

Ειπώθηκαν πολλά κατά τη φυγή του από την Μπαρτσελόνα. Ο σύλλογος μπορεί για χρόνια να τον είχε στηρίξει, αλλά η αλήθεια ήταν πως δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο. "Η Μπαρτσελόνα δε μου πλήρωσε τους μήνες που ήμουν άρρωστος. Αν έμενε ο Γουαρδιόλα θα συνέχιζα" είχε πει μεταξύ άλλων ο παίκτης, ενώ ο στο πλευρό του είχε σταθεί και ο Ντάνι Άλβες. "Ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη, με ενόχλησε πάρα πολύ. Ήταν ένας άνθρωπος που τα πήγαινα καλά" είχε πει μεταξύ άλλων.

Τελικά ήρθε η πρόταση από τη Μονακό και ο Αμπιντάλ επέλεξε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Οι Μονεγάσκοι μόλις είχαν ανεβεί στη Ligue 1 κι έκαναν ηχηρές μεταγραφές. Ο Γάλλος ήταν μία εξ αυτών. Μαζί με τον Ρικάρντο Καρβάλιο καλούνταν να ηγηθούν της άμυνας της Μονακό. Τελικά έπαιξε σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος στην τρίτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Έδειξε πως μπορεί να παίξει ακόμα σε υψηλό επίπεδο, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κέρδισε τον θαυμασμό όλων γιατί μπορεί να λύγισε από τα χτυπήματα που δέχτηκε από τη μοίρα, αλλά κατάφερε ξανά να σταθεί στα πόδια του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ