OPAP ARENA

Ένας χρόνος OPAP Arena: Οι ημερομηνίες "σταθμοί" στο νέο σπίτι της ΑΕΚ και η αγωνιστική απογείωση

Η OPAP Arena
Η OPAP Arena EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί η ημέρα των εγκαινίων της OPAP Arena να φαντάζει ότι συνέβη χθες για πολλούς φίλους της ΑΕΚ, κι όμως συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το μαγικό βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2022. Το SPORT24 σάς παρουσιάζει τις ημερομηνίες σταθμούς που έζησε όλος ο κιτρινόμαυρος οργανισμός μέσα σε έναν χρόνο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 η καρδιά μπήκε στη θέση της. Τα τείχη της OPAP Arena υψώθηκαν και ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους φίλους της ΑΕΚ για μια λαμπρή γιορτή που θα σηματοδοτούσε την επιστροφή της Ένωσης στις ρίζες της, στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 19.5 χρόνια και την κατεδάφιση του Νίκος Γκούμας.

Ήδη μέσα σε ένα χρόνο οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν ζήσει μεγάλες συγκινήσεις, πέραν της δημιουργίας του νέου σπιτιού της ομάδας που το περίμεναν καρτερικά, καθώς μόλις στον πρώτο της χρόνο εκεί πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ, αλλά και την επιστροφή σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Σε αυτό το γήπεδο, που δεν είναι απλώς ένα γήπεδο αλλά κέντρο αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού, στεγάζοντας το Μουσείο της ΑΕΚ και το Μουσείο Πρσοφυγικού Ελληνισμού, θα γιορτάσει και τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της στο νέο της γήπεδο στις 13 Απριλίου του 2024.

Το SPORT24 σάς παρουσιάζει σημαντικές ημερομηνίες με σημαντικά γεγονότα της OPAP Arena, τα οποία συνδέθηκαν κυρίως με την ΑΕΚ, αλλά και με την Εθνική Ελλάδας, καθώς είναι η έδρα της από τον περασμένο Μάρτιο.

30 Σεπτεμβρίου - Ημέρα εγκαινίων, ημέρα λαμπρής γιορτής

Η περσινή 30ή Σεπτεμβρίου είναι μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη πολλών φίλων της ΑΕΚ, ακόμα και των δημοσιογράφων που πήγαν για δουλειά. Σε γνώριμα εδάφη για τους μεγάλους, σε πρωτόγνωρα για τους πιο μικρούς που έβλεπαν όλο το διάστημα ένα... εργοτάξιο και πλέον ένα γήπεδο έτοιμο.

Το κλίμα ήταν γιορτινό από τις προηγούμενες ημέρες και συνεχίστηκε και την 30η Σεπτεμβρίου. Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι φίλοι της ΑΕΚ κατέκλυσαν όλη την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και τους χώρους πέριξ του γηπέδου. Οι θύρες άνοιξαν από νωρίς, το γήπεδο γέμισε και η τελετή άρχισε.

Τα εγκαίνια ξεκινήσαν από τον αγιασμό, τις εορταστικές εκδηλώσεις των ποντιακών συλλόγων, τον "περίφημο" Ρουμπάπα, τους θρύλους της ΑΕΚ που τραγούδησαν τον ύμνο της ομάδας, μέχρι και το κόψιμο της κορδέλας της νίκης από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του για το νέο γήπεδο, το οποίο χωρίς αυτόν δεν θα είχε γίνει ποτέ.

3 Οκτωβρίου - Το πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε καλεσμένο τον Ιωνικό

Τρεις μέρες μετά το γήπεδο άνοιξε ξανά κι αυτή τη φορά για τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο. Η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ιωνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία ζούσε στιγμές εφάμιλλες με αυτές στο Νίκος Γκούμας πριν από αγώνες. Τα μαγαζιά δίπλα από το γήπεδο γέμισαν από νωρίς και ο κόσμος περίμενε για το ιστορικό παιχνίδι με τον Ιωνικό.

Και αυτό το παιχνίδι κύλησε, όπως το φαντάστηκαν όλοι, από τον Δημήτρη Μελισσανίδη μέχρι και τον "τελευταίο" φίλο της ΑΕΚ, από την άφιξη της αποστολής στο γήπεδο μέχρι και το τέλος. Οι παίκτες της ΑΕΚ έμειναν εντυπωσιασμένοι στα εγκαίνια από το γήπεδο, αλλά και την προπόνηση στο γήπεδο μια μέρα πριν και ήρθε η ώρα να τη ζήσουν από κοντά.

Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στην OPAP Arena πέτυχε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ένας Σέρβος δηλαδή, όπως Σέρβος πέτυχε και το τελευταίο γκολ στο Νίκος Γκούμας, ο Ίλια Ίβιτς.

Μάλιστα το γκολ του Σέρβου μεσοεπιθετικού της ΑΕΚ και οι πανηγυρισμοί του, έγιναν πίνακας ζωγραφικής που κοσμεί τις σουίτες της OPAP Arena. Ακολούθησε μια κιτρινόμαυρη καταιγίδα με γκολ των Λιβάι Γκαρσία, Αραούχο και ένα ακόμα του Γκατσίνοβιτς για να μειώσει στο τέλος ο Ελευθεριάδης (έγινε ο πρώτος φιλοξενούμενος που σκόραρε). Η ΑΕΚ τότε κατάλαβε για τα καλά πως είναι να έχει το δικό της σπίτι και έβαλε πλώρη για την επιστροφή στους τίτλους.

30 Οκτωβρίου - Το πρώτο ντέρμπι είχε την ίδια πανηγυρική κατάληξη

Πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας λειτουργίας του γηπέδου και επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ έδωσε το πρώτο της ντέρμπι, με το κλίμα να είναι γιορτινό από νωρίς, σαν μια ολοήμερη εκδρομή. Αντίπαλός της ήταν ο ΠΑΟΚ, μια ομάδα που την είχε ταλαιπωρήσει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια.

Στην OPAP Arena τα πράγματα όμως κύλησαν διαφορετικά. Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα ήταν κυριαρχική επί του ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου και επικράτησαν με 2-0 χάρη στα γκολ που πέτυχαν ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και ο Λιβάι Γκαρσία και έτσι το πρώτο ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια βάφτηκε κιτρινόμαυρο.

8 Ιανουαρίου - Το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι βάφτηκε κιτρινόμαυρο με τη σφραγίδα του Πινέδα

Περνάμε στο νέο έτος, καθώς το συλλογικό ποδόσφαιρο κόπηκε τον Νοέμβριο για το Μουντιάλ του Κατάρ και επανήλθε στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές του νέου έτους. Στις 8 Ιανουαρίου ήταν η στιγμή που η ΑΕΚ υποδέχθηκε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το συγκεκριμένο ντέρμπι ήταν παιχνίδι κορυφής στον βαθμολογικό πίνακα, δίνοντας ιδιαίτερη αίγλη στη σημασία του, πέραν του ότι διεξάχθηκε για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Η Ένωση πανηγύρισε και σε αυτό το παιχνίδι, επικρατώντας 1-0 με τον Ορμπελίν Πινέδα να κρίνει το ντέρμπι και την ΑΕΚ να πλησιάζει τον Παναθηναϊκό στους τέσσερις βαθμούς. Το SPORT24 έζησε το συγκεκριμένο ντέρμπι μαζί με θρύλους των δύο ομάδων στις σουίτες του νεότευκτου γηπέδου.

9 Φεβρουαρίου - Η "ενδεκάδα Κυπέλλου" πέτυχε νίκη - μισή πρόκριση στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

Ένα μήνα μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να έρθει για πρώτη φορά ως καλεσμένος στην OPAP Arena για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Ματίας Αλμέιδα, προς έκπληξη πολλών, διατήρησε την ενδεκάδα Κυπέλλου που είχε και στα προηγούμενα ματς και με τους ερυθρόλευκους, αποτέλεσμα για το οποίο δικαιώθηκε 100%.

Η Ένωση επικράτησε 3-0 των ερυθρολεύκων στο πρώτο τους ντέρμπι στην OPAP Arena με τον Λιβάι Γκαρσία να σκοράρει δις και τον Ντιαντιέ Σαμασέκου να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Δύο μήνες μετά η ΑΕΚ υπερασπίστηκε αυτό το προβάδισμα στο Καραϊσκάκης και πέρασε στον τελικό, όπου πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ κόντρα στον ΠΑΟΚ.

12 Μαρτίου - Η πρώτη ήττα είναι γεγονός

Η ΑΕΚ είχε καταφέρει να χτίσει στο νέο της κάστρο ένα νικηφόρο σερί δέκα αγώνων στο πρωτάθλημα (και άλλα τέσσερα για το Κύπελλο με ΠΑΣ, Κηφισιά, Πανσερραϊκό και Ολυμπιακό), ωστόσο στο 15ο παιχνίδι ήρθε και η πρώτη ήττα της στην OPAP Arena και θα μείνει και αυτή στην ιστορία.

Η Ένωση έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση και έπαιξε με τη συνήθη τακτική της, όμως ο Ολυμπιακό τη χτύπησε μέσω αντεπιθέσεων και μπόρεσε να δραπετεύσει με το διπλό, επικρατώντας 1-3. Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, με τον Παναθηναϊκό να επωφελείται και να κόβει αυτός πρώτος το νήμα πριν από τα Playoffs.

20 Μαρτίου - Η OPAP Arena αναδείχθηκε Stadium of The Year

Η OPAP Arena έλαβε την πρώτη τιμητική διάκριση. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη από την ιστοσελίδα "stadiumdb" που ειδικεύεται όσον αφορά τα γήπεδα όλου του κόσμου, η OPAP Arena ψηφίστηκε ως το καλύτερο στάδια ανάμεσα σε αυτά που άρχισαν να λειτουργούν μέσα στη χρονιά.

Συνολικά υποψήφια ήταν 23 στάδια με το νέο σπίτι της ΑΕΚ να συγκεντρώνει 69.797 πόντους, στην αξιολόγηση της ιστοσελίδας. Ήδη είχε γίνει γνωστό ότι θα φιλοξενήσει τον τελικό του Conference League της σεζόν 2024, ωστόσο αυτό γνωστοποιήθηκε κι επίσημα από την UEFA λίγες μέρες μετά.

27 Μαρτίου - Η Εθνική έκανε σπίτι της την OPAP Arena

Μετά την ΑΕΚ και η Εθνική έκανε δικό της σπίτι την OPAP Arena, τουλάχιστον μέχρι την προσπάθειά της για πρόκριση στα τελικά του Euro 2024.

Ο πρώτος αγώνας που έδωσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν στις 27 Μαρτίου και αντίπαλός της ήταν η Λιθουανία σε φιλικό παιχνίδι, το οποίο έληξε χωρίς σκορ (0-0).

14 Μαΐου - Το πρωτάθλημα έκλεισε στη Νέα Φιλαδέλφεια με μια γιορτή τουλάχιστον 80.000 φίλων της ΑΕΚ

Η ανταμοιβή των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου. Σε μια γιορτή που ξεκίνησε από τις προηγούμενες μέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Βόλο και ήθελε τουλάχιστον ισοπαλία για να κατακτήσει το 13ο πρωτάθλημα στην ιστορία της.

Το πάρτι από τις εξέδρες μεταφέρθηκε και στον αγωνιστικό χώρο, όπου η ΑΕΚ ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του Βόλου, επικρατώντας 4-0. Ακολούθησε μια ονειρική φιέστα με τον κόσμο να γιορτάζει στις εξέδρες και τους κιτρινόμαυρους στο γήπεδο με το τρόπαιο ανά χείρας. Στιγμές ο κιτρινόμαυρος οργανισμός έζησε τελευταία φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1994.

Βέβαια οι παίκτες της ΑΕΚ δε σταμάτησαν εκεί, καθώς ακολούθησε ο τελικός του Πανθεσσαλικού με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο η ΑΕΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού νταμπλ της ιστορίας της.

6 Ιουνίου - Η UEFA κατέταξε την OPAP Arena ως γήπεδο τεσσάρων αστέρων

Ημερομηνία σταθμός είναι κι αυτή της 6ης Ιουνίου, στην οποία η UEFA πιστοποίησε ότι η ΑΕΚ είναι γήπεδο τεσσάρων αστέρων, την ανώτερη κατηγορία δηλαδή με βάση την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Έτσι η Ένωση μπορούσε να παίξει στο γήπεδό της κάθε παιχνίδι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το συγκεκριμένο γήπεδο μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες για την τελική φάση του Nations League, αλλά και της τελικής φάσης του Euro. Για να μπει στη λίστα με τα κορυφαία γήπεδα, το νέο σπίτι της ΑΕΚ έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

16 Ιουνίου - Οι πρώτοι φιλοξενούμενοι ήρθαν σε αγώνα της Εθνικής

Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να μπορέσει η OPAP Arena να φιλοξενήσει φιλάθλους και των δύο ομάδων. Αυτό τελικά έγινε στον αγώνα της Εθνικής με την Ιρλανδία για τα προκριματικά του Euro 2024.

Παρότι στα παιχνίδια της ΑΕΚ οι φιλοξενούμενοι θα είναι 1.555, οι Ιρλανδοί έδωσαν δυναμικό παρών με πάνω από δύο χιλιάδες φιλάθλους στη Νέα Φιλαδέλφεια, δείχνοντας την αγάπη τους για την ομάδα τους. Η συνύπαρξη μεταξύ των δύο φιλάθλων ήταν ειρηνική, καθώς δεν υπήρξαν έκτροπα, όπως δηλαδή πρέπει να είναι κάθε αγώνας γιορτή.

28 Ιουνίου - Επίσημα ο τελικός του Conference League ορίστηκε στην OPAP Arena

Από τον Ιανουάριο του 2023 είχε γίνει γνωστό ότι η UEFA είχε διάθεση να ορίσει τον τελικό στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Εν τέλει αυτό επισημοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου βλέπει ως test events τα παιχνίδια της ΑΕΚ στην Ευρώπη, αλλά και αυτά της Εθνικής, στα οποία (με ελάχιστες εξαιρέσεις) παρευρίσκονται οπαδοί και των δύο ομάδων. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το πρεστίζ της ομάδας και του γηπέδου σε μια σημαντική χρονιά στην οποία συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Με τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά σε αυτά τα test ο ορισμός θα επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο.

24 Ιουλίου - Εξασφάλισε μόνιμη άδεια λειτουργίας

Η OPAP Arena ξεκίνησε τη λειτουργία της με δύο εξάμηνες προσωρινές άδειες λειτουργίας, λόγω κάποιων συμπληρωματικών έργων που έπρεπε να πραγματοποιηθούν.

Τελικά αυτά έγιναν και το νέο σπίτι της ΑΕΚ εξασφάλισε από την Πολιτεία μόνιμη άδεια λειτουργίας στις 24 Ιουλίου, ακολουθώντας χρονικά τις πιστοποιήσεις από την UEFA ως γήπεδο τεσσάρων αστέρων, καθώς και τον ορισμό της διεξαγωγής του τελικού του Conference League εκεί.

19 Αυγούστου - Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι έπρεπε να ήταν γιορτή αλλά...

Στα μέσα του Αυγούστου η ΑΕΚ έδινε το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι στο νέο της σπίτι στις ρίζες της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτή η συγκυρία ήταν αρκετή για να είναι γιορτινό το κλίμα, αλλά η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ μετά από επέλαση Κροατών χούλιγκαν που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα μετέτρεψε το κλίμα σε κάτι πιο λυπητερό.

Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ ήρθε στην Ελλάδα για να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα στο Μαξιμίρ, μέσα σε ένα βαρύ και εχθρικό κλίμα γι' αυτούς μετά το τραγικό περιστατικό. Οι Κροάτες πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων στην OPAP Arena, όμως ο Αραούχο και ο Βίντα στις καθυστερήσεις χάρισαν στην ΑΕΚ την πρόκριση της δεκαετίας, αφιερωμένη φυσικά στον Μιχάλη.

TAGS OPAP ARENA ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ