EUROPA LEAGUE

Ένα τρόπαιο, μία ιστορία!

Ένα τρόπαιο, μία ιστορία!

Πόρτο και Μπράγκα διεκδικούν το βαρύτερο (κυριολεκτικά) τρόπαιο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1972 και μέχρι σήμερα αποτελεί διακαή πόθο παγκόσμιων αστέρων του ποδοσφαίρου.

Όταν ο αρχηγός της νικήτριας ομάδας του Europa League θα σηκώσει το κύπελλο στον ουρανό του Δουβλίνου στις 18 Μαϊου, θα πρέπει να βρει τα τελευταία αποθέματα ενέργειας που του έχουν απομείνει ώστε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το ασημένιο τρόπαιο ζυγίζει 15 κιλά έχει ύψος 65 εκατοστά και σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό εργαστήριο Μπερτόνι στο Μιλάνο το 1972. Στο ίδιο εργαστήριο σχεδιάστηκε το τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλλου αλλά και το Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Αντίθετα, με τα άλλα ευρωπαϊκά τρόπαια αυτό δεν έχει λαβές. Ακριβώς πάνω από την βάση, ένα γκρουπ παικτών παίζουν με την μπάλα ενώ στην πραγματικότητα στηρίζουν το οκτάγωνο κύπελλο στο οποίο είναι χαραγμένο το σήμα της ΟΥΕΦΑ.

Το πρωτότυπο κύπελλο βρίσκεται στο αρχηγείο της ΟΥΕΦΑ και ρέπλικα του κυπέλλου δίνεται σε κάθε νικήτρια ομάδα του θεσμού.Η ομάδα που θα κερδίσει τρεις σερί χρονιές το κύπελλο ή πέντε φορές συνολικά δέχεται ξεχωριστή αναγνώριση από την ΟΥΕΦΑ και τότε ο σύλλογος ξεκινάει νέο κύκλο από το μηδέν.

Μόνο τέσσερις αρχηγοί στην ιστορία του θεσμού κατάφεραν να σηκώσουν το κύπελλο περισσότερο από μία φορά, πιο πρόσφατα ο αρχηγός της Σεβίλλη Χάβι Ναβάρο, όταν η ομάδα της Ανδαλουσίας είχε θριαμβεύσει για δύο σερί χρονιές το 2006 με την Μίντλεσμπρο και το 2007 με την Εσπανιόλ.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ