EURO

Ελβετία-Πορτογαλία 2-0 (videos)

Ελβετία-Πορτογαλία 2-0 (videos)
ποστιγκα

Την "παρθενική" τους νίκη σε τελική φάση EURO πήρε η Ελβετία που κέρδισε την Πορτογαλία με 2-0 (Γιακίν 71', 83' πεν.)

Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από ένα ημίχρονο αλλά οι γηπεδούχοι που κέρδισαν το χειροκρότημα της εξέδρας στο φινάλε, είχαν ουσία στην επανάληψη και πήραν αυτό που δικαιούνταν και επιδίωξαν στο τελευταίο ημίωρο.
"Τα VIRTUAL REPLAY της αναμέτρησης: κάντε κλικ" ΕΔΩ!


Την "παρθενική" τους νίκη σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Οι συνθέσεις των ομάδων
Ελβετία (Γ. Κουν): Τσουμπερμπίλερ, Μανίν, Σεντέρος, Λιχτσταϊνερ, Ινλέρ, Γιακίν (86' Καμπάνας), Ντερτιγιόκ, Φερνάντες, Μπεχραμί, Μίλερ, Φονλάντεν (61' Μπαρνέτα).

Πορτογαλία (Φ. Σκολάρι): Ρικάρντο, Φερεϊρα (41' Ριμπέϊρο), Άλβες, Μεϊρα, Μεϊρέλες, Μιγκέλ, Πέπε, Κουαρέσμα, Βελόσο (71' Μουτίνιο), Νάνι, Πόστιγκα.

Διαιτητής:Kόνραντ Πλάουτς (Αυστρία)
Βοηθοί: Ε. Μπερούτερ- Μ. Μάιερ
Γήπεδο:Σεντ Γιάκομπ - Βασιλεία
Κίτρινες: Γιακίν, Φονλάντεν, Μπαρνέτα (Ελβετία) / Φερέιρα, Ριμπέιρο, Μέϊρα, Μιγκέλ (Πορτογαλία)
Με μια ματιά
Ο Γιάκομπ Κουν ήξερε οτι η αναμέτρηση με την Πορτογαλία δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό άλλαξε δύο παίκτες στο αρχικό του σχήμα σε σχέση με το ματς κόντρα στην Τουρκία. Με σύστημα 4-4-2 την θέση του Μπενάλιο κάτω απο τα δοκάρια πήρε ο Τσουμπερμπίλερ, οι Μανίν, Σεντέρος, Μίλερ και Λιχτστάινερ αποτελούσαν την αμυντική τετράδα.

Στην μεσαία γραμμή ήταν οι Ινλέρ, Φερνάντες, Φονλάντεν και Μπεχραμί, ενώ οι Γιακίν και Ντερτιγιόκ αποτελούσαν το επιθετικό δίδυμο.

Τελείως διαφορετική ενδεκάδα παρέταξε ο Φελίπε Σκολάρι σε σχέση με τις αναμετρήσεις με Τσεχία και Τουρκία. Με σύστημα 4-3-3 ο Βραζιλιάνος τεχνικός χρησιμοποίησε παίκτες όπως ο Νάνι και ο Βελόσο αλλά και οι γνώριμοι από την θητεία τους σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, Αλβες και Ποστίγκα.

Ηθελαν να προσφέρουν θέαμα...

Οι Πορτογάλοι από τα πρώτα λεπτά ανέλαβαν την εδαφική υπεροχή του αγώνα και προσπάθησαν απαλλαγμένοι από άγχος να προσφέρουν και θέαμα με τον Κουαρέσμα να δείχνει με την πρώτη σέντρα προς τον Ποστίγκα την αναμένονταν να παρακολουθήσουν οι οπαδοί των δύο ομάδων που γέμισαν το "Σεντ Γιάκομπ" της Βασιλείας.

Οι Ιβηρες αναζητούσαν τρόπο να μπουν στην περιοχή των γηπεδούχων και στο 15' που το κατάφεραν ο Αυστριακός ρέφερι "έκλεισε" τα μάτια σε καταφανέστατο πέναλτι στην ανατροπή του Νάνι από τον Λιχτστάινερ και ενώ ήταν μπροστά στην φάση δεν καταλόγισε την ποινή.

Οι Ελβετοί έχοντας "όπλο" την καλή αμυντική λειτουργία δημιούργησαν την πρώτη τους απειλητική ενέργεια από στημένη φάση στο 16'. Ο Γιακίν εκτέλεσε το κόρνερ απο τα δεξιά, η μπάλα κόντραρε μέσα στην περιοχή, έφτασε στον Μπεχραμί που έκανε το σουτ αλλά ο Ρικάρντο μπλόκαρε εύκολα την μπάλα.

Δοκάρι...και πολλά αχ

Οι παίκτες του Σκολάρι "άγγιξαν" το γκολ λίγο πριν την συμπλήρωση του 20λεπτου (18'), όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Νάνι, ο Πέπε στην πορεία της μπάλας με "τακουνάκι" έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Τσουμπερμπίλερ.

Το επιθετικό κρεσέντο των Πορτογάλων είχε συνέχεια δύο λεπτά αργότερα, όταν στο 20' μετά από εκτέλεση φάουλ του Κουαρέσμα από τα δεξιά πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι ο "γνώριμος" από την θητεία του στην ΑΕΚ, Μπρούνο Άλβες, αλλά η κεφαλιά σταμάτησε στην αγκαλιά του αντίπαλου γκολκίπερ.

Η απάντηση των παικτών του Κουν στην πίεση των αντιπάλων τους ήταν στο 23', ένα σουτ του Ινλέρ έξω από την περιοχή με τον Ρικάρντο με δυσκολία να διώχνει σε κόρνερ.

Δεν απέβαλε παίκτη... δεν μέτρησε γκολ για Ιβηρες

Το ημίωρο το αγώνα ολοκληρώθηκε με ένα "δολοφονικό" τάκλιν του Φερέιρα στον Μπεχραμί που θα μπορούσε να τον στείλει και στο νοσοκομείο αλλά ο Αυστριακός διαιτητής τιμώρησε τον Πορτογάλο αμυντικό που αγωνίζεται στην Τσέλσι μόνο με κίτρινη κάρτα.

Στην επόμενη αμέσως επίθεση των Ελβετών η μπάλα μετά από σέντρα του Ινλέρ έφτασε στον Χακάν Γιανίκ αλλά την κεφαλιά τόυ απέκρουσε θεαματικά στην γωνία του Ρικάρντο.

Πέντε λεπτά (36') αργότερα και πάλι πρωταγωνιστής ήταν ο διαιτητής και πιο πολύ ο βοηθός του που μετά την πάσα του Κουαρέσμα ο Ποστίγκα πετάχτηκε στον κενό χώρο πλάσαρε εύστοχα αλλά ακυρώθηκε το γκολ του λανθασμένα με υπόδειξη οφ-σάιντ, κάτι που από τον τηλεοπτικό φακό δεν φάνηκε.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς άλλη καλή στιγμή μπροστά στις δύο εστίες και μοναδική ιδιαιτερότητα την αλλαγή του "κιτρινισμένου" Φερέιρα από τον Σκολάρι με τον Ριμπέιρο να παίρνει θέση στο αριστερό άκρο των Πορτογάλων.

Ιδια γεύση... και πάλι δοκάρι

Με τις δύο ομάδες να ξεκινούν χωρίς αλλαγές από την επιστροφή τους απ' τα αποδυτήρια οι Ιβηρες ήταν και πάλι άτυχοι στην πρώτη τους επιθετική ενέργεια όταν στο 53' ο Νάνι πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας των Ελβετών και μόνος του από τα αριστερά της περιοχής έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι του Τσουμπερμπίλερ με τον πλασέ του στην "κλειστή" γωνία.

Ο χρόνος κυλούσε και την καθίζηση των Πορτογάλων φαίνεται πως ήθελαν να εκμεταλλευθούν οι γηπεδούχοι με τον Κουν να κάνει την πρώτη του αλλαγή στο 61' βάζοντας τον Μπαρνέτα αντί του Φονλάντεν και τους "κόκκινους" να αλλάζουν άμεσα εικόνα.

Η επιλογή του τεχνικού των Ελβετών στην πρώτη του επαφή με την μπάλα λίγο έλειψε να τον δικαιώσει όταν από την μικρή περιοχή δεν κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, καθώς ο Πέπε την τελευταία στιγμή έδιωξε σε κόρνερ.

Ουσία στο ματς με την μπίλια στο "κόκκινο"

Η πίεση των γηπεδούχων γινόταν ολοένα και πιο έντονη και στο 65' "άγγιξαν" και εκείνοι το γκολ αλλά η "βολίδα" που εξαπέλυσε ο Ινλέρ χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Ρικάρντο και κατέληξε άουτ.

Τελικά αυτό που αναζητούσαν οι οπαδοί των δύο ομάδων το είδαν στο 71' από την πλευρά των Ελβετών που άνοιξαν το σκορ με τον Χακάν Γιακίν. Μετά από μια εκπληκτική ενέργεια των γηπεδούχων ο Ντερντιγιόκ πάσαρε με τη μία στον Γιακίν και ο τελευταίος απέναντι στον Ρικάρντο πλάσαρε εύστοχα ανοίγοντας το σκορ.

Ο επίλογος της διαφαινόμενης νίκης για τους Ελβετούς "γράφτηκε" στο 83' από την "άσπρη βούλα" και με πρωταγωνιστή και πάλι τον Γιακίν. Παρά τις αλλαγές του Σκολάρι οι Ελβετοί μετά το "αυστηρό" πέναλτι που υπέδειξε ο κ. Πλάουτς σε μαρκάρισμα του Φερνάντο Μέϊρα στον Μπαρνέτα διπλασίασαν τα τέρματά τους με τον Γιακίν να νικάει και πάλι τον πορτιέρο της Πορτογαλίας και να στέλνει στα "ουράνια" τους συμπαίκτες του αλλά και τους οπαδούς τον γηπεδούχων.

Συνέντευξη Τύπου
Κόμπι Κουν (προπονητής Ελβετίας): " Είναι το τέλος μιας όμορφης ιστορίας. Η νίκη αυτή ανήκει στις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου αν και ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Συγχαίρω τους ποδοσφαιριστές μου γιατί πάλεψαν και πάλι σ' έναν αγώνα. Είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να προκριθούμε. Ένας βαθμός απέναντι στην Τσεχία ή την Τουρκία που πιστεύω τον αξίζαμε, θα είχε δώσει σε μας την πρόκριση".

Φελίπε Σκολάρι (προπονητής Πορτογαλίας): " Δεν έχω παράπονο από τους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν. Προσπάθησαν αλλά χάσαμε. Σημασία έχει πως κερδίσαμε στα δύο πρώτα παιχνίδια και προκριθήκαμε πρώτοι στον όμιλο. Πλέον κοιτάμε τα προημιτελικά. Τη Δευτέρα θα μάθουμε τον αντίπαλό μας. Είναι θετικό πως δεν αντιμετωπίζουμε αγωνιστικά προβλήματα και όλοι οι παίκτες μας είναι διαθέσιμοι για την συνέχεια".

Χακάν Γιακίν (MVP του ματς και σκόρερ Ελβετίας): " Χρωστούσαμε μία νίκη στον προπονητή μας και τον κόσμο μας. Αποδείξαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήταν το καλύτερο αντίο για τον κόουτς μας. Θέλαμε πολύ να πετύχουμε κάτι καλό σ' αυτό το Ευρωπαϊκό. Είμαστε απογοητευμένοι που δεν καταφέραμε να προκριθούμε και αποκλειστήκαμε χάνοντας στα δύο πρώτα ματς, αλλά αυτό το αποτέλεσμα βοήθησε λίγο ψυχολογικά".

Όλα τα λεφτά...
Η συγκινητική στιγμή για τον Κόμπι Κουν στο τελευταίο του παιχνίδι ως προπονητής της Εθνικής Ελβετίας με τους ποδοσφαιριστές του να κάνουν μετά την λήξη του νικηφόρου αγώνα τον γύρο του θριάμβου κρατώντας ένα πανό που ανέγραφε στα γαλλικά "Merci Kobi" (σ.σ. "Ευχαριστούμε Κόμπι"). Επίσης, η επιθετική ανάπτυξη των Πορτογάλων που αν ξεχαστεί ο αντίπαλος (με την Ελβετία να παίζει πολύ καλή άμυνα) κινδυνεύει με όποιον ποδοσφαιριστή έχει στον αγωνιστικό χώρο ο Φελίπε Σκολάρι.
Ας ξεχάσουμε καλύτερα...
Το πέναλτι που δεν έδωσε στο 15΄ο κ. Πλάουτς στην ανατροπή του Νάνι από τον Λιχτστάινερ και ενώ ήταν μπροστά στην φάση δεν το καταλόγισε. Την μη αποβολή του Φερέιρα στο "δολοφονικό" τάκλιν του στον Μπεχράμι αλλά και το λάθος βοηθού και διαιτητή να ακυρώσουν το κανονικό γκολ του Ποστίγκα ως οφ-σάιντ στο 36'.

Videos με τα γκολ της αναμέτρησης



To Live του αγώνα...
Στοιχεία Αγώνα
Όμιλος A'

Γήπεδο:Σεντ Γιάκομπ - Βασιλεία

Διατητής: Kόνραντ Πλάουτς

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ελβετία(Γιάκομπ Κουν): Τσουμπερμπίλερ, Μανίν, Σεντέρος, Λιχτσταϊνερ, Ινλέρ, Γιακίν, Ντερτιγιόκ, Φερνάντες, Μπεχραμί, Μίλερ, Φονλάντεν

Πορτογαλία(Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Φερεϊρα, Άλβες, Μεϊρα, Μεϊρέλες, Μιγκέλ, Πέπε, Κουαρέσμα, Βελόσο, Νάνι, Πόστιγκα









1' Έναρξη αγώνα
7' Οφσάιντ Πορτογαλία Πόστιγκα
12' Σχόλιο Πορτογαλία
Ο Νάνι ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Λιχτσταϊνερ, αλλά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί ο αγώνας.
17' Δοκάρι Πορτογαλία Πέπε
Μετά από εκτέλεση φάουλ του Κουαρέσμα, ο Πέπε άλλαξε την πορεία της μπάλας, που κατέληξε στο δοκάρι μετά από επέμβση του Τσουμπερμπίλερ.
20' Ευκαιρία Πορτογαλία
Κεφαλιά του Άλβες μπλόκαρε ο Τσουμπερμπίλερ.
23' Ευκαιρία Ελβετία
Μακρινό σουτ του Ινλέρ έδιωξε σε κόρνερ ο Ρικάρντο.
24' Ευκαιρία Πορτογαλία
Πλασέ του Κουαρέσμα από την περιοχή έδιωξε ο Σεντέρος.
27' Κίτρινη κάρτα Ελβετία Γιακίν
29' Κίτρινη κάρτα Πορτογαλία Φερεϊρα
31' Κόρνερ Ελβετία
Κεφαλιά του Χακάν Γιανίκ αποκρούει θεαματικά ο Ρικάρντο.
35' Οφσάιντ Πορτογαλία Ποστίγκα
Λανθασμένη η υπόδειξη του επόπτη.
37' Κίτρινη κάρτα Ελβετία Φονλάντεν
40' Αλλαγή παίκτη Πορτογαλία Ριμπεϊρο
Ο Φερεϊρα βγήκε από τον αγώνα.
45' Έναρξη καθυστερήσεων
45' Λήξη ημιχρόνου
46' Σέντρα 2ου ημιχρόνου
46' Ευκαιρία Ελβετία
Διπλή επέμβαση από τον Ρικάρντο στα σουτ των Ινλέρ και Φονλάντεν.
48' Οφσάιντ Πορτογαλία Ποστίγκα
52' Δοκάρι Πορτογαλία Νάνι
Ο Πορτογάλος άσσος μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, το πλασέ του όμως βρήκε το δεξί δοκάρι του Τσουμπερμπίλερ.
58' Ευκαιρία Πορτογαλία
Σουτ του Κουαρέσμα έξω από την περιοχή διώχνει ο Τσουμπερμπίλερ.
60' Αλλαγή παίκτη Ελβετία Μπαρνέτα
Ο Φονλάντεν πέρασε εκτός αγώνα.
62' Ευκαιρία Ελβετία
Μετά από προσπάθεια του Ινλέρ από τα αριστερά, ο Μπαρνέτα από την μικρή περιοχή δεν κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, καθώς παρενέβησαν οι αμυντικοί της Πορτογαλίας.
64' Ευκαιρία Ελβετία
Μακρινό σουτ του Ινλέρ η μπάλα κατέληξε άουτ.
67' Σουτ Ελβετία
Σουτ του Μπαρνέτα από την περιοχή η μπάλα έφυγε άουτ.
70' Αλλαγή παίκτη Πορτογαλία Μουτίνιο
Ο Βελόσο βγήκε από το παιχνίδι.
71' Γκολ Ελβετία Γιακίν
Μετά από πάσα του Ντερτιγιόκ μέσα στην περιοχή, ο Γιακίν με σουτ άνοιξε το σκορ για τους Ελβετούς.
73' Αλλαγή παίκτη Πορτογαλία Αλμεϊδα
Ο Ποστίγκα βγήκε από τον αγώνα.
76' Ευκαιρία Πορτογαλία
Ο Κουαρέσμα μπήκε στην περιοχή αλλά έχασε τον έλεγχο της μπάλας και μαζί την ευκαιρία για γκολ.
77' Κίτρινη κάρτα Πορτογαλία Μεϊρα
80' Κίτρινη κάρτα Ελβετία Μπαρνέτα
80' Κίτρινη κάρτα Πορτογαλία Μιγκέλ
81' Πέναλτι Ελβετία
82' Γκολ Ελβετία Γιακίν
82' Αλλαγή παίκτη Ελβετία Γκρίχτιν
Ο Λιχτσταϊνερ βγήκε από τον αγώνα.
85' Αλλαγή παίκτη Ελβετία Καμπάνιας
Ο Γιακίν βγήκε από τον αγώνα.
90' Κίτρινη κάρτα Ελβετία Φερνάντεζ
92' Λήξη αγώνα






































































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ