ΕΛΛΑΔΑ

Τα σημεία - κλειδιά του νέου αθλητικού νομοσχεδίου

1ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΠΑΣΥ / Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΒΙΑ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Vasileiadis EUROKINISSI SPORTS

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έρχεται σήμερα (6/3) προς ψήφιση στη Βουλή, διαβάστε τα σημεία - κλειδιά του και ποιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει ως τώρα.

Κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στη Βουλή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων) και πλέον έρχεται σήμερα (6/3) προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Στο προτεινόμενο σχέδιο Νόμου, ανάμεσα σε άλλα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού συνιστά αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με ευρείες εξουσίες διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου, καθώς και επιβολής κυρώσεων. Παράλληλα, αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το ευρύτερο πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου του επαγγελματικού αθλητισμού με σκοπό την εμπέδωση της νομιμότητας και των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστούς διοίκησης.

Περαιτέρω, για πρώτη φορά ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο βασικές αρχές λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών που προωθούνται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ειδικότερα, θεσπίζεται ποσόστωση 1/3 στην εκπροσώπηση των δύο φύλων στις διοικήσεις όλων των αθλητικών οργανώσεων και ο περιορισμός στις θητείες των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών, κάτι που σημαίνει ότι κανείς που έχει εκτελεστική θέση σε Δ.Σ. δεν θα μπορεί να επανεκλέγεται για τρίτη συνεχή φορά ή για πέμπτη συνολικά. Bέβαια, αυτό δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Επίσης, τίθενται κανόνες σχετικά με τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες των αθλητικών οργανώσεων, με σκοπό να εξαλειφθούν φαινόμενα συμμετοχής "σωματείων - σφραγίδα" που δεν ασκούν αγωνιστική δράση. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως στις εκλογές των Ομοσπονδιών θα απαγορεύεται η ψήφος δια αντιπροσώπου και θα μπει τέλος στα σωματεία - σφραγίδες. Έτσι, δεν θα υπάρξουν ξανά καταγγελίες ότι κάποιος πρόεδρος έχει σφραγίδες ενός σωματείου στο συρτάρι του και θα ψηφίζει ουσιαστικά ο ίδιος γι αυτά.

Ταυτόχρονα, για τις ομοσπονδίες που επιθυμούν την χρηματοδότησή τους από το κράτος, εισάγεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής προκειμένου να κατοχυρωθεί η "φωνή" της μειοψηφίας, η δημοκρατική εκπροσώπηση και να αποφευχθούν τα συνεχή φαινόμενα καταγγελιών και δικαστικών διενέξεων.

Παράλληλα, ενισχύεται η κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων μέσω του αθλητισμού επιτρέποντας τη συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών, με νόμιμη διαμονή στη χώρα, στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου, ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και παραχωρείται δικαίωμα συμμετοχής στους άνω αγώνες και στους πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς που διαμένουν στη χώρα, ως δικαιούχοι ή αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Τέλος, η οικονομική εποπτεία των αθλητικών οργανώσεων, καθώς και των άλλων επιχορηγούμενων από τη Γ.Γ.Α φορέων ανατίθεται στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ) ο οποίος παρέχει αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, διαθέτει ευρείες ελεγκτικές εξουσίες.

Επιπρόσθετα:

Θεσπίζεται ασυμβίβαστο μεταξύ των προσώπων που συμμετέχουν ή διοικούν ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές αθλητικές οργανώσεις ή ασκούν διαιτητικά ή προπονητικά καθήκοντα με την ιδιότητα του ασκούντος διοίκηση ή βασικού μετόχου κάθε νόμιμα λειτουργούσας στοιχηματικής εταιρείας.

Κατοχυρώνεται ο εκδημοκρατισμός της εκπροσώπησης στην ολομέλεια της διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.).

Καταργείται ο ηλικιακός περιορισμός των 29 ετών, ώστε οι αθλητές που πέτυχαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση να μπορούν να εισαχθούν σε Τ.Ε.Φ.Α.Α ή άλλο Α.Ε.Ι της επιλογής τους, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων διατάξεων του ν. 2725/1999, οποτεδήποτε αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρέχεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων σε βάρος όσων κατηγορούνται για αθλητική βία κατά το στάδιο άσκησης της ποινικής δίωξης. Με τη ρύθμιση αυτή, υιοθετούνται οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UEFA και προστατεύονται τόσο οι φίλαθλοι και το αθλητικό ιδεώδες όσο και οι ομάδες από φαινόμενα βίας.

Εν ολίγοις, πλέον για όποιον συλλαμβάνεται και κατηγορείται για επεισόδια, θα έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας να επιβάλει περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κάποιος δεν θα έχει δικαίωμα να παρακολουθεί αγώνες της ομάδας του, θα του απαγορεύεται η είσοδος η θα υποχρεούται να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα. Αν παραβαίνει τον περιορισμό, τότε θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης.

Επιλύονται ζητήματα σχετικά με την αδειοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων και τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων.

Τέλος, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Φ.Ε.Ε. με γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, τη συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των ιπποδρομιών και την αποτελεσματική εποπτεία στη διοργάνωση των ιπποδρομιών και του ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Εκτός νομοσχεδίου έχει μείνει η δημιουργία τηςSuperLeague2, που αναμένεται να έρθει ως τροπολογία.

Πλαίσιο που διασφαλίζει τους κανόνες λειτουργίας, τη διαφάνεια, τα δικαιώματα των μειοψηφιών

"Είναι ένα στιβαρό πλαίσιο που διασφαλίζει τους κανόνες λειτουργίας, τη διαφάνεια, τα δικαιώματα των μειοψηφιών, τον οικονομικό έλεγχο και τη λογοδοσία στο χώρο του αθλητισμού", είχε υπογραμμίσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στην εισήγησή του και ανέφερε ακόμα πως "με το σύνολο των διατάξεων μπορούμε να χαράξουμε μια νέα μέρα με διαφάνεια, αξιοπιστία που δεν θα χρειαστεί τα ζητήματα να λύνονται σε δικαστικές αίθουσες και ανακριτικά γραφεία".

Για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, είχε πει πως "θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα ανεξάρτητη αρχή με τρόπους λειτουργίας που θα μπορεί να ασκεί τον πραγματικό ελεγκτικό της ρόλο, να προλαβαίνει φαινόμενα που ταλάνισαν τον ελληνικό αθλητισμό" και συμπλήρωσε:

"Θέλουμε να κλείσουμε το φαινόμενο που ζήσαμε και ζούμε με Ομοσπονδίες που είναι στα δικαστήρια συνεχώς, με καταγγελίες και εξώδικα επί εξωδίκων. Περιλαμβάνουμε διατάξεις για τα θέματα της βίας, σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση των ταραξιών με τέτοιους κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι αυτοί που θα συλλαμβάνονται σε επεισόδια, θα μπορεί να τους απαγορευτεί άμεσα η απαγόρευση τους στους αγωνιστικούς χώρους ενώ θα τιμωρούνται αυτοί που θα τους επιτρέπουν την είσοδο στα γήπεδα αν και τιμωρημένοι".

Αλλάζει ο Μανωλιός κι βάζει τα ρούχα του αλλιώς

Για νομοσχέδιο που "κρατάει αναλλοίωτο τον κρατικό παρεμβατισμό" και για "λογική του ρουσφετιού και τις αύξησης της κομματικής παρέμβασης" με την οποία, όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί, είχε μιλήσει η Άννα Καραμανλή, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.

Για τις αλλαγές στην Ε.Ε.Α. η βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας σημείωσε ότι "αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς", ενώ για τη βία σημείωσε ότι "παρότι έχετε την στήριξη των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών παρακολουθείτε από επιθέσεις σε διαιτητές μέχρι επεισόδια στα γήπεδα χωρίς να χρησιμοποιείται τα εργαλεία που έρχεται στα χέρια σας, όπως την επιβολή προστίμων".

Κλείνοντας, σημείωσε ότι "με τη λογική του ρουσφετιού και τις αύξησης της κομματικής παρέμβασης που διέπει το νομοσχέδιο, διαφωνούμε κάθετα".

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ

Αντιδράσεις έχουν υπάρξει από την ΕΟΕ που ζήτησε την ολοκληρωτική απόσυρσή του νομοσχεδίου, ενώ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν διαμαρτυρηθεί για τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα επιβολής περιοριστικών όρων σε όσους έχουν συλληφθεί για επεισόδια στα γήπεδα, χωρίς να έχουν καταδικαστεί.

Επίσης, η SuperLeagueζήτησε να αλλάξουν τα κωλύματα παραγόντων και να προβλέπεται κώλυμα μόνο σε τελεσίδικη απόφαση και όχι σε δίκη για κακούργημα, να μην γίνεται οικονομικός έλεγχος στις ΠΑΕ από την ΕΕΑ και τέλος να μην επιβάλλονται πρόστιμα για θέματα βίας.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ