ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.18)

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.18)
Ρομπέρτο Μερίνο INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Ρομπέρτο Μερίνο είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά (videos & pics).

Το όνομα του μπορεί να μην λέει και πολλά, όμως στις παρακάτω σειρές θα καταλάβετε πως μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα. Η ατυχία, τα ψυχολογικά προβλήματα, ο χαρακτήρας και οι κακοί χειρισμοί του στέρησαν τη δυνατότητα να φτάσει στην κορυφή.

Διαβάστε για το ξεκίνημα στην Μπαρτσελόνα και τη Μαγιόρκα, τη μεταγραφή στην Ελλάδα, το χτύπημα του θανάτου, τα σόου πριν τις προπονήσεις με τα πορτοκάλια(!), τη σχεδόν τελειωμένη μεταγραφή στην Μάντσεστερ Σίτι, το ψυχολογικό πρόβλημα και η προσπάθεια που κάνει να πατήσει ξανά στα πόδια του. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Ο Ρομπέρτο Μερίνο Ροντρίγκες, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1982 στην πόλη Τσικλάγιο ( Chiclayo). Σε μικρή ηλικία ωστόσο μετακόμισε στην Ισπανία και έτσι απέκτησε ισπανική υπηκοότητα (οπότε παίζει ως Ευρωπαίος).

Η οικογένεια του είχε κάποια προβλήματα προσωπικής φύσεως και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πήραν την απόφαση να πάνε στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ένα αστέρι γεννιέται

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.18)
Μερίνο INTIME SPORTS

(Πανό που έφτιαξαν οι φίλοι του Ατρόμητου για τον Περουβιανό άσο)

Το ταλέντο του ξεχώρισαν αμέσως οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα που τον ενέταξαν αμέσως στις ακαδημίες του συλλόγου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ίσως αυτό το γεγονός να έπαιξε αρνητικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Μετά από ένα χρόνο έφυγε και πήγε στις ακαδημίες της Μαγιόρκα όπου έφτασε να παίζει μέχρι τη δεύτερη ομάδα με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια έπαιξε σε κάποιες μικρές ομάδες της Ισπανίας μέχρι το 2004, για να πάρει μεταγραφή στην Σερβέτ.

Δυστυχώς για τον ίδιο η Ελβετική ομάδα αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και έτσι μετά από έξι μήνες επέστρεψε στην Ισπανία και την Μούρθια. Το καλοκαίρι του 2005 όμως οι άνθρωποι του Ακράτητου τον εντόπισαν και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια του Μερίνο στην Ελλάδα.

Το DVD του Παράσχου

Στον Ακράτητο έκατσε μόλις έξι μήνες, αφού ο, τότε, 23αχρονος άσος ζήτησε να φύγει και να πάει με μεταγραφή στον Ατρόμητο. Ο Γιώργος Παράσχος τον είχε δει σε DVD τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ζήτησε αμέσως τη μεταγραφή του παίκτη στην ομάδα. Ο Μερίνο ήταν απίστευτα γυμνασμένος αθλητής και όλα έδειχναν πως θα αφήσει ιστορία.

Η παρουσία του στην ομάδα του Περιστερίου ήταν αρκετά επεισοδιακή, αφού ήταν δύσκολος χαρακτήρας και δεν μπορούσε να ενταχθεί στο σύστημα της ομάδας, ενώ έδεσε αμέσως με άλλον ένα εκρηκτικό χαρακτήρα. Μιλάμε φυσικά για τον Ραφίκ Τζιμπούρ (καταλαβαίνετε...).

Μόλις δυόμιση σεζόν έμεινε στον Ατρόμητο και σε αυτό το διάστημα συνέβησαν πολλά πράγματα. που σημάδεψαν τόσο τον ίδιο όσο και την ίδια την ομάδα.

Το... ξεκούρδιστο πορτοκάλι!

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.18)
Μερίνο INTIME SPORTS

(Εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ από τον Μερίνο. Την κατάληξη την ξέρετε...)

Η τεχνική κατάρτιση του Ρομπέρτο Μερίνο ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο, που οι συμπαίκτες του πολλές φορές πριν από τις προπονήσεις της ομάδας του έδιναν ένα πορτοκάλι ή μία μπάλα του τένις και αυτός έκανε απίστευτα κόλπα μαζί της!

Μάλιστα η συγκεκριμένη φήμη βγήκε και εκτός συνόρων του Ατρόμητου, οπότε πριν τους αγώνες και στα αποδυτήρια αντίπαλοι και συμπαίκτες του ζητούσαν να κρατήσει τη μπάλα (ή οτιδήποτε άλλο) όσο το δυνατόν πιο πολύ μπορούσε.

Ο Γιώργος Παράσχος από την πλευρά του σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε για τον Περουβιανό άσο: "Τέτοια τεχνική κατάρτιση δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, όμως ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Μοναδικό του πρόβλημα ο ατίθασος χαρακτήρας. Δεν μπορούσε να μπει σε καμία τακτική.

Μάλιστα σε πολλά παιχνίδια τον έβαζα μέσα και τον άφηνα να κάνει τα δικά του. Ήταν πραγματικά απόλαυση να τον παρακολουθείς να παίζει. Κρίμα που χάθηκε τέτοιο ταλέντο".

Η αρχή του κακού

Ένα κληρονομικό πρόβλημα σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του Ρομπέρτο Μερίνο, είχε ως αποτέλεσμα να αποσπαστεί η προσοχή του από το ποδόσφαιρο και να πάει αλλού. Όταν ο πατέρας του έχασε τη ζωή του, ο Μερίνο άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ήταν αδύνατο να ανταποκριθεί στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις.

Κάπου εκεί ήρθαν και οι προστριβές με την διοίκηση του Ατρόμητου, με τον 25αχρονο άσο να πηγαίνει στην πατρίδα του για να ξεπεράσει τους προσωπικούς εφιάλτες που τον κυνηγούσαν. Ο ίδιος δήλωσε πως αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εγκέφαλο και πως κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, με τους ανθρώπους της ομάδας να σέβονται την ιδιαιτερότητα και να κάνουν τα στραβά μάτια.

Μετά από δυόμιση χρόνια λοιπόν με πολλά προβλήματα, ταξίδια στο Περού, επιστροφές, κόντρες και κάποιες τρελές καταστάσεις, ο Ρομπέρτο Μερίνο αποχωρεί από την Ελλάδα ενώ το όνομα του ακουγόταν έντονα για την ΑΕΚ.

Ο Μαραντόνα των Άνδεων

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.18)
Μερίνο

(Ο Ρομπερτο Μερίνο με τη φανέλα της Σαρλενιτάνα)

Έτσι τον χαρακτήρισαν στην Ιταλία όταν και συμφώνησε με την ομάδα της Σαλερνιτάνα τον Φεβρουάριο του 2009. Μετά από ένα διάστημα πολύ σκληρό για τον ίδιο ψυχολογικά, ο Μερίνο άφησε άριστες εντυπώσεις και μπήκε στα μπλοκάκια πολλών μάνατζερ στην Ιταλία.

Μάλιστα στη γειτονική χώρα έκαναν λόγο για μάχη μεταξύ της Φιορεντίνα και της Νάπολι για τον Περουβιανό άσο, με τους δεύτερους να δείχνουν συνέχεια ένα γκολ που πέτυχε στο πρωτάθλημα και έμοιαζε με ένα του Μαραντόνα τη δεκαετία του 90'.

Ο Μερίνο όμως ήρθε σε κόντρα με την διοίκηση της ιταλικής ομάδας και δεν προχώρησε η μετακίνηση του, όμως λίγους μήνες αργότερα έφτασε μία ανάσα από την Μάντσεστερ Σίτι. Και πάλι ο προβληματικός του χαρακτήρας τίναξε στον αέρα τη μεταγραφή και την ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Ψάχνει μία δεύτερη ευκαιρία

Στη συνέχεια ακολούθησαν κάποιες λάθος επιλογές με αποκορύφωνα τη μεταγραφή του σε ομάδα του Κουβέιτ (!), όμως λίγους μήνες μετά επέστρεψε στην πατρίδα του και την Ουνιόν Καμέρσιο.

Εκεί φαίνεται πως βρήκε την Ιθάκη του, με αποτέλεσμα ο Σέρχιο Μαρκαριάν να τον παρακολουθήσει σε αρκετά παιχνίδια ενόψει του Κόπα Αμέρικα. Βέβαια όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Μερίνο: "Θα πεθάνω στο γήπεδο για να επιστρέψω στην Εθνική", ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού καθησύχασε τον 29αχρονο άσο, λέγοντας πως αν είναι να πεθάνει θα το ξανασκεφτεί.

Κλείνοντας...

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.18)
Μερίνο INTIME SPORTS

(Ο Ρομπέρτο Μερίνο έχοντας σκοράρει εις βάρος του Παναθηναϊκού)

Οι ιστορίες που κυκλοφορούν είναι πολλές και αρκετές από αυτές δεν έχουν διασταυρωθεί, οπότε δεν μπορούμε να τις γράψουμε στο κείμενο. Ο Μερίνο λοιπόν είναι ένας περίεργος χαρακτήρας με απίστευτο ταλέντο. Κάποια προβλήματα έβαλαν φρένο στην καριέρα του και κανείς πραγματικά δεν ξέρει που θα είχε φτάσει σήμερα χωρίς αυτά.

Ίσως με λίγο καλύτερη καθοδήγηση να είχε πάρει μια διαφορετική τροπή η ζωή του, όμως ο ίδιος μεγαλώνοντας φαίνεται πως το έχει καταλάβει και προσπαθεί αρκετά να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Ο θάνατος του πατέρα του ήταν το πιο ισχυρό σοκ που δέχθηκε και όλοι ευχόμαστε μέσα από ένα τραγικό γεγονός, να αναγεννηθεί ένας άνθρωπος που "έχασε" τον εαυτό του μέσα στο ταξίδι της ζωής.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ