ΕΛΛΑΔΑ

Η "Βίβλος" των Πορτογάλων κόουτς της Ελλάδας

Portugal coach Fernando Santos is lifted by the players after winning the Euro 2016 final soccer match between Portugal and France at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, Sunday, July 10, 2016. (AP Photo/Martin Meissner)
Portugal coach Fernando Santos is lifted by the players after winning the Euro 2016 final soccer match between Portugal and France at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, Sunday, July 10, 2016. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Ο Φερνάντο Σάντος τους έκανε "must" στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός τους δοκίμασε και δεν τους αλλάζει, ενώ στο κόλπο μπαίνει και η ΑΕΚ με τον Μιγκέλ Καρντόσο. Το Sport24.gr θυμίζει τους Πορτογάλους που εργάστηκαν στην BIG 4 και τι πέτυχαν στα μέρη μας.

Οι Πορτογάλοι προπονητές επελαύνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως και σε όλο τον κόσμο την τελευταία 6ετία.

Όπως οι θαλασσοπόροι πρόγονοί τους, έτσι κι αυτοί εσχάτως ανακάλυψαν (ή τους πλασάρουν οι συμπατριώτες τους ατζέντηδες, που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν, με τη σειρά τους στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό μάρκετ, με πιονέρο τους τον "χρυσοδάκτυλο" Μέντες) το... λιμάνι της Ελλάδας και έρχονται στα μέρη μας για να κάνουν καριέρα ή restart.

Κάποιοι το κατάφεραν, άλλοι απέτυχαν, αλλά κρατάμε ότι επιμένουν πως έχουν φτιάξει σχολή και φαίνεται ότι το δόγμα τους περνάει στους παράγοντές μας, αφού και η ΑΕΚ πλέον μπαίνει σε εποχή με Πορτογάλο κόουτς, καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται ν' ανακοινωθεί η πρόσληψη του Μιγκέλ Καρντόσο.

Το Sport24.gr με αφορμή την έλευση του πρώην τεχνικού της Θέλτα, της Ναντ και της Ρίο Άβε στα Σπάτα, θυμίζει περιπτώσεις συμπατριωτών του που πέρασαν από την BIG4 της Super League, όπως και άλλες παρουσίες στα κλαμπ της ελληνικής επικράτειας.

Ο "ΠΑΤΕΡΑΣ" ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Ο πρώτος Πορτογάλος προπονητής που επαναστάτησε κατά της αγάπης των ελληνικών ομάδων για τεχνικούς που τα επίθετά τους είχαν την κατάληξη "-ιτς" ήταν και δημοσιογράφος. Πρόκειται για τον Σεβεριάνο Κορέιρα που προπόνησε με επιτυχία από το 1967 μέχρι το 1969 τον Άρη. Από εκεί και πέρα έκατσε στους πάγκους των Προοδευτικής και Απόλλωνα Καλαμαριάς χωρίς να εντυπωσιάσει. Ο Σεβεριάνο Κορέιρα, λοιπόν, είναι ο πρώτος των υπόλοιπων17 Πορτογάλων που ακολούθησαν και κοούτσαραν στα μέρη μας.

Για την ιστορία είναι και ο πατέρας του γνωστού (από τις συχνότατες, διαχρονικά, συνεντεύξεις/αναλύσεις του σε διάφορα ΜΜΕ) στην Ελλάδα, Πορτογάλου αθλητικού συντάκτη Μιγκέλ Κορέιρα.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

Προτού δούμε τη λίστα με όλους τους Πορτογάλους προπονητές που δούλεψαν στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε ειδικά στον πιο αγαπημένο όλων των "γαλανόλευκων" φιλάθλων. Ο αξιοσέβαστος Φερνάντο Σάντος ήρθε στη χώρα και στην ΑΕΚ διά χειρός Μάκη Ψωμιάδη (αν κι είχε φύγει από την Πορτογαλία με αρχικό προορισμό του την Θεσσαλονίκη και τον Άρη), τον είπαν μέχρι και... καρπουζά από το Εστορίλ, ωστόσο ακόμη και τώρα πολλοί φίλαθλοι και οι καλύτερες ομάδες της χώρας θα ήθελαν να τον έχουν στον πάγκο τους.

Ο Φερνάντο Σάντος, όμως, είναι πλέον πολυτέλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κουμάνταρε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ο απολογισμός του σε τίτλους, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, είναι μόλις ένα Κύπελλο με την Ένωση τη σεζόν 2001-2002. Σε εθνικό επίπεδο, όμως, είχε πάει την Ελλάδα στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας και στους "8" του Euro 2014. Ο Σάντος, επίσης, είναι ο ρέκορντμαν μεταξύ των συμπατριωτών του στην Ελλάδα με 260 παιχνίδια.

Κι αυτός πάντως δεν γλίτωσε από την... ελληνική προπονητοφαγία και μάλιστα απο πρόεδρο που τον είχε παίκτη αλλά και τον έφερε για δεύτερη φορά στην ΑΕΚ. Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν αυτός που... άκουσε την εξέδρα, που ζητούσε πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο και πιο επιθετικογενή προπονητή, στην δεύτερη "κιτρινόμαυρη" θητεία του Φερνάντο και τον άλλαξε με τον Λορέντσο Σέρα Φερέρ.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ "ΜΙΛΑΕΙ" ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ

Ο Ολυμπιακός ήταν η μεγάλη ελληνική ομάδα που... καθιέρωσε το πορτογαλικό προπονητικό μοντέλο στη χώρα μας και τους έκανε μέχρι και... πρωταθλητές. Από τη στιγμή που δοκίμασε να φέρει Πορτογάλο δεν το μετάνιωσε και μετράει πέντε κόουτς από τη χώρα του Μουρίνιο.

Ο πρώτος που ήρθε στον Πειραιά ήταν ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο νυν τεχνικός της Μονακό έχει πετύχει το εξής φοβερό: Απολύθηκε αήττητος στην Ελλάδα σε 20 αγώνες σε διάστημα έξι μηνών. Μαζί με τα ευρωπαϊκά είχε μόλις 3 ήττες, ωστόσο θεωρήθηκε ότι δεν έπαιζε ελκυστικό, επιθετικό ποδόσφαιρο. Βέβαια ο τίτλος που πήρε εκείνη την σεζόν ο Ολυμπιακός του πιστώθηκε.

Μετά τον Ζαρντίμ ακολούθησαν άλλοι τέσσερις: Βίτορ Περέιρα, Μάρκο Σίλβα, Πάουλο Μπέντο και ο Πέδρο Μαρτίνς τώρα. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν λόγο να μην εμπιστεύονται τους Ίβηρες. Όλοι όσοι πέρασαν από το μεγάλο Λιμάνι πέτυχαν, εκ των αποτελεσμάτων.

Κι αυτό γιατί: Ο Ζαρντίμ όταν έφυγε είχε τον Ολυμπιακό, Γενάρη μήνα, με δέκα βαθμούς διαφορά από το δεύτερο στο πρωτάθλημα, στα νοκ-άουτ του Κυπέλλου, στους "32" του Europa League από πρόκριση μέσω Champions League που τελείωσε τρίτος με 9 βαθμούς στον όμιλο.

Ο Βίτορ Περέιρα ανέλαβε στο -1 από τον ΠΑΟΚ, κι αυτός Γενάρη, αντικαθιστώντας τον Μίτσελ και κατέκτησε το νταμπλ. Στην Ευρώπη αποκλείστηκε από την Ντνμπρο που ήταν η φιναλίστ της διοργάνωσης.

Ο Μάρκο Σίλβα έβγαλε μία ολόκληρη σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο μόνος πριν από τον Πέδρο Μαρτίνς, και κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα με 28 νίκες σε 30 αγωνιστικές. Στο Champions League είχε φτάσει τους εννέα βαθμούς και στο Europa League και αποκλείστηκε από την Άντερλεχτ στον έξτρα γύρο. Μάλιστα, στην συνείδηση των "ερυθρόλευκων" οπαδών μνημονεύεται ως "μικρός Βαλβέρδε". Και κάνει πλέον καριέρα στην Premier League, μετρώντας ήδη τρεις πάγκους : Χαλ, Γουότφορντ και Έβερτον.

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Μιγκέλ Καρντόσο θα είναι, εκτός απροόπτου, ο τρίτος Πορτογάλος τεχνικός της ΑΕΚ. Ο πρώτος ήταν ο μεγάλος Φερνάντο Σάντος και ο δεύτερος αυτός που όλοι θέλουν να ξεχάσουν: Ζοζέ Μοράις.

Ο ΠΑΟΚ δεν επέλεξε ποτέ τεχνικό από την Πορτογαλία εκτός του Σάντος, παρότι έφτασε κοντά και στον Κονσεϊσάο (ο συγκεκριμένος είχε διαπραγματευτεί στο παρελθόν και με την ΑΕΚ) αλλά και στον Πέδρο Μαρτίνς (το καλοκαίρι που έφυγε ο Βλάνταν Ίβιτς, είχε συμφωνήσει μαζί του ο Λούμπος Μίχελ, όμως ο απρόβλεπτος Ιβάν Σαββίδης προτίμησε τον Στανόγεβιτς). Με τον "Ελληνα" Σάντος οι Θεσσαλονικείς έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο, έφτασαν κοντά στο πρωτάθλημα, όμως δεν το κατέκτησαν.

Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό, δεν του πάνε οι Πορτογάλοι. Οι "πράσινοι" ούτε με τον Σάντος δεν τα κατάφεραν (απολύθηκε πολύ γρήγορα) ενώ και οι "καθηγητές" Πεσέιρο - Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν λείπουν σε κανέναν. Ίσως αν ερχόταν ο πρώην παίκτης του, ο ακριβοθώρητος και ως κόουτς Πάουλο Σόουζα, που είχε παίξει δυνατά κάποια στιγμή... Ήταν όμως, πολλά τα χρήματα.

ΟΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ... ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΝΤΕ ΦΑΡΙΑ

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στον Γκομέζ Ντε Φαρία. Γεννήθηκε στην Πορτογαλία αλλά μετανάστευσε στην Αργεντινή όπου νυμφεύθηκε την Ελληνίδα Μαριάνθη. Αυτή ήταν και ο λόγος που τον Μάρτιο του 1971, σε ηλικία 34 ετών, ήρθαν στη Ελλάδα, μετά από πρόσκληση των συγγενών της και έτσι του έγινε πρόταση να αναλάβει τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Όταν προσπάθησε να κάνει μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών, διαπίστωσε ότι με τα χρήματα που του ζήτησαν για έναν Έλληνα μπορούσε να αποκτήσει μια ενδεκάδα Αργεντινούς μεγάλων δυνατοτήτων. Έτσι, αντί να δώσει ένα εκατομμύριο για το Νταντέλη της Βέροιας, έφερε στην Ελλάδα με 700.000 τους... ελληνοποιημένους (!) Εδουάρδο Κοντογιώργακη (Ριγκάνι), Αλφρέδο Γκλασμάνη (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκη (Πάστερνακ), Εδουάρδο Λίσα, Χουάν Μόντες και Όσκαρ Άλβαρες. Η ομάδα κάνει τους Ηπειρώτες να τρίβουν τα μάτια τους και ο Αλέκος Κιτσάκης γράφει το δημοτικό τραγούδι - ύμνο "Αγιαξ της Ηπείρου".

Ο Γκόμεζ Ντε Φαρία δεν έκανε μεγάλη προπονητική καριέρα στην Ελλάδα (πέρασε από Αθηναϊκό, Ολυμπιακό Βόλου, Ρέθυμνο ενώ είχε αναλάβει και την νεοσύστατη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού) αλλά όλοι τον έχουν ταυτίσει με την... ανακάλυψή και τον ερχομό στην Ελλάδα του τεράστιου Χουάν Ραμόν Ρότσα. Βέβαια αρχικά τον... γνωρίσαμε ως Μπουμπλή, ενώ με το ίδιο "κόλπο" έφερε στον Παναθηναϊκό και τους Αγουερόπολις, Μπιστάκη.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σεβεριάνο Κορέιρα/Άρης/1967-1969

Σεβεριάνο Κορέιρα/Προοδευτική/1969-70

Σεβεριάνο Κορέιρα/Απόλλων Καλ./1973-74

Γκόμεζ Ντε Φαρία/ΠΑΣ Γιάννινα/1971-1973

Φερνάντο Σάντος/ΑΕΚ/2001-02 & 2004-06

Φερνάντο Σάντος/Παναθηναϊκός/2002-03

Φερνάντο Σάντος/ΠΑΟΚ/2007-10

Φερνάντο Σάντος/Εθνική Ελλάδας/2010-14

Αουγκούστο Ινάσιο/Ιωνικός/2006-07

Ζοσέ Πεσέιρο/Παναθηναϊκός/2007-08

Κάρλος Καρβαλιάλ/Αστέρας Τρίπολης/2008-09

Εουρίκο Γκόμες Μοντέιρο/Εθνικός/2008-09

Ζεσουάλδο Φερέιρα/Παναθηναϊκός/2010-12

Οράσιο Γκονσάλβες/Αστέρας Τρίπολης/2011-12

Μανουέλ Μασάδο/Αρης/2011-12

Λεονάρντο Ζαρντίμ/Ολυμπιακός/2012-13

Ρικάρντο Σα Πίντο/ΟΦΗ/2013-14

Ρικάρντο Σα Πίντο/Ατρόμητος/2014-15 & 2016-17

Βίτορ Περέιρα/Ολυμπιακός/2014-15

Λιονέλ Πόντες/Παναιτωλικός/2015-16

Μάρκο Σίλβα/Ολυμπιακός/2015-16

Πάουλο Μπέντο/Ολυμπιακός/2016-17

Ζοζέ Μοράις/ΑΕΚ/2016-17

Πέδρο Μαρτίνς/Ολυμπιακός/2018-

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ