STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Σέντρα στη Super League: Ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής;

Σέντρα στη Super League: Ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής;
EUROKINISSI SPORTS

Θα διατηρήσει η ΑΕΚ τον τίτλο της; Θα είναι φέτος η χρονιά του ΠΑΟΚ; Θα επιστρέψει στην κορυφή ο Ολυμπιακός ή μήπως θα έχουμε πρωταθλητή - έκπληξη; Oι συντάκτες του Sport24.gr καταθέτουν την άποψή τους.

Η ώρα της μεγάλης επιστροφής έφτασε! Η Super League κάνει σέντρα το Σάββατο (24/8). Οι ομάδες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τα ρόστερ τους και αναμένουμε τις τελευταίες... πινελιές που μπορεί να είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα στην πρώτη αγωνιστική, το ερώτημα είναι ένα: Ποιος θα στεφθεί φέτος πρωταθλητής Ελλάδας; Θα διατηρήσει η ΑΕΚ τον τίτλο της; Μήπως ήρθε η ώρα του ΠΑΟΚ; Θα επιστρέψει στην κορυφή ο Ολυμπιακός; Μπορεί να "χτυπήσει" τον τίτλο ο Παναθηναϊκός ή μήπως φέτος θα έχουμε πρωταθλητή - έκπληξη;

Οι συντάκτες του Sport24.gr καταθέτουν την άποψή τους.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Θέλω ΑΕΚ, αλλά...

Για να είμαστε ειλικρινείς, θέλω να το κατακτήσει η ΑΕΚ. Ωστόσο επειδή στην Ελλάδα ζούμε και ήδη κυριαρχεί ένα καλλιεργημένο κλίμα δήθεν αδικίας του ΠΑΟΚ πέρυσι, ότι τάχα μου θα έπρεπε να είναι ο πρωταθλητής, ότι δήθεν του «έκλεψαν» τον τίτλο, ότι τέλος πάντων όλοι του χρωστάνε και πρέπει να πάρει ο Σαββίδης ένα πρωτάθλημα, δίνω το παρασκηνιακό προβάδισμα στον ΠΑΟΚ. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε (είτε θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από ένα δάχτυλο, είτε όχι) ότι αυτό έχει πολλάκις καθορίσει τον πρωταθλητή στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα, αν η ιστορία παιχτεί ακριβώς στο 50-50 για όλους, τότε δίνω από 33,3% σε ΑΕΚ (επειδή είναι πρωταθλήτρια και έχει αποκτήσει μέταλλο νικήτριας, χημεία και σοβαρότητα), ΟΣΦΠ (προσωπικά διαπιστώνω ότι οικοδομείται κάτι υγιές ποδοσφαιρικά εκεί και μάλιστα με μεγάλο βαθμό συσπείρωσης) και ΠΑΟΚ (διότι διαθέτει εξαιρετικό υλικό, δουλεμένη ομάδα και δυνατή έδρα).

Γιάννης Φιλέρης: Μονομαχία ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

Αν πάρουμε υπόψη το περσινό πρωτάθλημα, λογικά θα δούμε μια ανάλογη μάχη. Νομίζω ότι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα μονομαχήσουν, με την ΑΕΚ να έρχεται ένα βήμα πίσω, έστω κι αν η πρωταθλήτρια θεωρητικά μπαίνει από καλύτερη θέση στην εκκίνηση. Από την εποχή της μονοκρατορίας είναι πολύ καλό να βλέπουμε τρεις ομάδες στη διεκδίκηση της πρωτιάς, αρκεί βέβαια να μην βγουν πάλι ... πιστόλια.

Μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ δείχνει πιο συμπαγής αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα για να έχουμε πλήρη εικόνα. Σίγουρα θα παίξει ρόλο και η ευρωπαϊκή πορεία. Το Champions League μπορεί να είναι πόθος των δυο Δικεφάλων, να είναι αγκαλιά με την πρόκρισή τους, αλλά η φθορά που ενδεχομένως να συναντήσουν στη διάρκεια των αγώνων των ομίλων, είναι συνήθως μεγάλη. Ο Ολυμπιακός επίσης, εφόσον περάσει και έχει καλή κλήρωση, θα είναι υποχρεωμένος να φτάσει ... όσο το δυνατόν πιο μακριά. Γενικά έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα βάλουν τα δυο καρπούζια κάτω από μία μασχάλη

Σάββας Τζιομπάνογλου: ΠΑΟΚ

Τις περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος φαίνεται να τις έχει ο ΠΑΟΚ. Οι λόγοι είναι μάλλον προφανείς. Με μια και μοναδική απώλεια από τους ποδοσφαιριστές που πέρυσι αποτελούσαν το βασικό του κορμό, αυτή του Τζάλμα Κάμπος ο ΠΑΟΚ είναι σαφώς ενισχυμένος σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Έχει κρατήσει τον ίδιο προπονητή, με το Ραζβάν Λουτσέσκου να έχει περάσει ήδη στην ομάδα τη δική του αγωνιστική φιλοσοφία. Ο Ρουμάνος έχει δώσει στον ΠΑΟΚ μια συγκεκριμένη ταυτότητα μιας ομάδας που θέλει να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο με υπομονή στο παιχνίδι της, που προσπαθεί να αναπτυχθεί ορθολογικά για να φτάσει στη νίκη.

Ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές του, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, έχει μεγάλο βάθος στο ρόστερ του και αυτό μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό σε μια σεζόν που θα είναι απαιτητική με παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κώστας Τσίλης: ΑΕΚ

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, η περιρρέουσα ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα, αντιμετώπιζε την ΑΕΚ ως τρίτο φαβορί για τον τίτλο. Ή και τέταρτο, πίσω ακόμα και από τον Παναθηναϊκό. Η συνέχεια γνωστή. Βεβαίως η ΑΕΚ είναι συνηθισμένη σ’ αυτή την διαδικασία. Ακόμα και στις αρχές του ’90 που έπαιρνε τους συνεχόμενους τίτλους με σούπερ ποδόσφαιρο, μόνο τη σεζόν που κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα μπήκε ως φαβορί. Αντιθέτως όταν αντιμετωπίζεται ως φαβορί, συνήθως δεν κατακτά τον τίτλο. Όπως τις επόμενες δυο σεζόν από το τρίτο πρωτάθλημα. Ή όπως στο ξεκίνημα της σεζόν 2003-04 με την περιβόητηdreamteam.

Όπως και να έχει, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Και θα το κάνει. Έχει πλέον, εκτός από το ρόστερ και τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία για να το κάνει. Μάλιστα η αλήθεια είναι πως, τα προηγούμενα χρόνια, το ποιοτικό ρόστερ δεν της έλειπε. Στον χαρακτήρα και τη νοοτροπία είχε το έλλειμμα. Τώρα που τα απέκτησε, μπορεί να ξαναπάρει τον τίτλο.

Θοδωρής Ρούσσος: Η... Ευρώπη

Φαβορί σε κάθε διοργάνωση που ξεκινάει, είναι -θεωρητικά- ο τροπαιούχος της προηγούμενης σεζόν. Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που δεν είναι άλλη από την Ευρώπη. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βρίσκονται ένα βήμα από τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League, ενώ ο Ολυμπιακός έχει κάνει το πρώτο βήμα για τους ομίλους του Europa League. Άρα το ερώτημα για το ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο, περνάει από πολλά ευρωπαϊκά κύματα. Ποιος θα μπορέσει/επιλέξει να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αν και εφόσον αγωνίζεται δύο φορές την εβδομάδα; Ποιος προπονητής θα διαχειριστεί καλύτερα το βάθος του ρόστερ; Ο φετινός μαραθώνιος ξεκινάει με φαβορί του 33,3%. Τόσο έχει η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν, τόσο έχει ο ΠΑΟΚ, έχοντας διατηρήσει τον βασικό περσινό κορμό, τόσο έχει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος δείχνει αναγεννημένος αγωνιστικά και δύσκολα θα μείνει χωρίς τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ηλίας Καλλονάς: ΠΑΟΚ

Η ΑΕΚ έχει κρατήσει τα στοιχεία που την ανέδειξαν πέρυσι πρωταθλήτρια, όπως είναι η ομοιογένεια, η σκληράδα και η σωστή αμυντική λειτουργία, αλλά θα χρειαστεί να βελτιωθεί στον επιθετικό τομέα για να κάνει το "back to back". Ο Ολυμπιακός δείχνει σημάδια ανάκαμψης φέτος, με μπροστάρηδες τους Έλληνες (Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλου, Τοροσίδη) και έχοντας αποκτήσει ποιοτικούς ξένους, αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να "δέσει" ως σύνολο. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έχει διατηρήσει την ίδια ομάδα με πέρυσι, συνεχίζει να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και με την ενίσχυση στις θέσεις που "πονούσε", όπως είναι αυτή του αμυντικού χαφ και του αριστερού μπακ, παρουσιάζεται πιο έτοιμος από ποτέ να φτάσει στην πολυπόθητη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η μάχη θα είναι σκληρή και τη φετινή σεζόν, αλλά οι Θεσσαλονικείς έχουν τον τίτλο του φαβορί.

Πέτρος Παπαμακάριος: Στο νήμα

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα οι κινήσεις και η αφετηρία από την οποία ξεκινούν το πρωτάθλημα η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν η ίδια και θα μπορούσαμε να πούμε πως το καρπούζι είναι μοιρασμένο στα τρία. Οπότε η κάθε ομάδα έχει 33,33% για να στεφθεί στο τέλος της σεζόν πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Κατά την άποψη μου εκ των τριών ο ΠΑΟΚ έχει το ελάχιστο προβάδισμα του 0,1% και αυτό τόσο λόγω των κινήσεων που έχει κάνει αλλά και επειδή διατήρησε τον ίδιο κορμό και τον ίδιο προπονητή και η ομοιογένεια -που παίζει ρόλο σε μια μάχη πρωταθλήματος- είναι καλύτερη στο σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Παίζει επίσης ρόλο και ο ενθουσιασμός που θα έχει ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στον τίτλο μετά από τόσα χρόνια. Σημαντική παράμετρος, η οποία όμως θα γίνει γνωστή την επόμενη εβδομάδα, είναι ποια εκ των τριών αλλά και σε ποια διοργάνωση θα παίζει στην Ευρώπη μετά τις ρεβάνς με Βίντι, Μπενφίκα και Μπέρνλι.

Βασίλης Τεμπέλης: ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί - τουλάχιστον στην εκκίνηση της διαδρομής - για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Είναι η λίγοτερο αλλαγμένη ομάδα από τις τρεις (ΑΕΚ κι Ολυμπιακό) που λογικά θα παλέψουν για τον τίτλο. Ίδιος προπονητής - αντίθετα με "ερυθρόλευκους" και "κιτρινόμαυρους" - ίδια ενδεκάδα με μία-δύο προσθαφαιρέσεις. Φαίνεται, άλλωστε, κι από τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς με δυνατούς αντιπάλους (Βασιλεία, Σπαρτάκ, Μπενφίκα).Αίνιγμα το πώς θα διαχειριστεί την πρωτόγνωρη για το κλαμπ ενδεχόμενη κατάτασταση Κυριακής - Τρίτης ή Τετάρτης - Κυριακής με (ενδεχόμενη) παρουσία στους ομίλους του Champions League.Η ΑΕΚ θα κληθεί να διαχειριστεί το ίδιο και με διαφορετικό τεχνικό. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μάλιστα έχει ξένο προπονητή που δουλεύει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, να υπάρξει μάχη μία δύο ή και περισσοτέρων ομάδων μέχρι το τέλος για να έχουμε κι ενδιαφέρον (άπαντες).

Νίκος Συριώδης: Ολυμπιακός

Για την συντριπτική πλειοψηφία, ο ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Έχει κρατήσει αναλλοίωτο τον κορμό του, έχει τον ίδιο προπονητή, συσπείρωση και ο "Δικέφαλος του Βορρά" βγάζει υγεία στο χορτάρι. Το -2 δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, όμως το θέμα είναι πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί την ενδεχόμενη παρουσία του στους ομίλους του Champions League. Μην ξεχνάμε πως πέρυσι δεν υπήρχε Ευρώπη, άρα το ρόστερ του ήταν πολύ πιο φρέσκο.

Κόντρα, λοιπόν, στα προγνωστικά, θα πόνταρα στην επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή, έστω και αν έχει αλλάξει άρδην το ρόστερ του από πέρυσι και χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσει την απαιτούμενη χημεία και να βγάλει στο χορτάρι όσα δουλεύει όλο το καλοκαίρι. Στις τάξεις των Πειραιωτών υπάρχει τεράστια "δίψα" για τον φετινό τίτλο και θέλουν να εκθρονίσουν την ΑΕΚ, η οποία προφανώς και συγκαταλέγεται στα φαβορί για το back to back. Στο Λιμάνι έχουν το know how, γνωρίζουν τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού και μπορούν να ανταπεξέλθουν. Είναι το μεγάλο τους στοίχημα την φετινή αγωνιστική περίοδο.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ