ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Είμαι ΠΑΟΚ από μικρός..."

"Είμαι ΠΑΟΚ από μικρός..."
σαλπιγγιδης / πανηγυρικο

Για την ομάδα που είναι από μικρός (ΠΑΟΚ) και το νέο του βήμα (ΠΑΟ) μίλησε ο Σαλπιγγίδης στο "ΠΑΟ Νews" (19:00, SS4)

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Σαλπιγγίδη...


Δημήτρη καλώς ήρθες...
Καλώς σας βρήκα...

Πολλά ψαλιδάκια είδαμε στα γκολ σου;
Είναι πως θα βγει η φάση κάποιες φορές


Από τα οχτώ γκολ που έχει πετύχει μέχρι τώρα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη ποιο σου άρεσε περισσότερο;
Σαν ομορφιά θα έλεγα αυτό με τον ΟΦΗ αλλά σαν ολοκληρωμένη προσπάθεια ομαδική αυτό με την Μέταλουργκ στην Πάτρα.

Ωραίο πράγμα το γκολ...
Είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα...


Τυχεροί είστε εσείς που παίζετε φορ...
Τυχεροί όσον αφορά ότι αυτοί που ολοκληρώνουν τις προσπάθειες είναι αυτό που λέμε ότι μαζεύουν τα περισσότερα φώτα. Για παράδειγμα ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να έχει κάνει πολύ καλή εμφάνιση, να έχει τρέξει, να έχει κόψει, να τα έχει δώσει όλα και να μην έχει πετύχει το γκολ, το οποίο θα σημειώσει κάποιος άλλος που δεν έχει κάνει στο συγκεκριμένη παιχνίδι τη δουλειά και να πέσουν τα φώτα πάνω. Είναι κάτι φυσιολογικό επειδή έχει σκοράρει αλλά αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ποδόσφαιρο και βλέπουν μπορούν να αξιολογήσουν και το ένα και το άλλο.


Εκείνη τη στιγμή πάντως που βάζεις ένα γκολ σε ένα κρίσιμο παιχνίδι νοιώθεις βασιλιάς τουλάχιστον για λίγο χρονικό διάστημα;
Ναι είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Είναι κάτι το οποίο παρά το γεγονός ότι μου έχει γίνει ερώτηση αρκετές φορές δεν μπορείς να το περιγράψεις με λέξεις πως ακριβώς νοιώθεις.


Υπάρχει όμως και το αντίθετο συναίσθημα για εσάς, η χαμένη ευκαιρία;
Ναι αλλά αν συγκρίνουμε το αντίθετο συναίσθημα του τερματοφύλακα ή του τελευταίου αμυντικού τότε είναι ότι χειρότερο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα στο οποίο γίνονται λάθη, που γίνονται ωραίες ενέργειες οι οποίες ολοκληρώνονται. Είναι πράγματα που πρέπει να τα αντιμετωπίζεις και να προχωράς γιατί αν μένεις σε αυτά εδώ δεν βοηθάς τον εαυτό σου δεν βοηθάς την ομάδα. Σίγουρα πάνω από όλα είσαι άνθρωπος και επηρεάζεσαι μέσα από αυτές τις αρνητικές καταστάσεις αλλά υπάρχει εξέλιξη.


Ο επιθετικός χρειάζεται και τη ρέντα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο;
Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η τύχη, υπάρχουν παιχνίδια που ένας επιθετικός χάνει γκολ που δεν χάνεται και υπάρχουν και παιχνίδια που κάνει μια ενέργεια και βάζει ένα απίθανό γκολ που κανείς δεν το περιμένει.


Κλείνεις ένα τρίμηνο περίπου στον Παναθηναϊκό...
Δεκαεπτά Αυγούστου υπέγραψα, μια μέρα πριν από τα γενέθλια μου.


Περίμενες ότι θα προλάβεις σε τρεις μήνες να τα δεις όλα, από την απόλυτη αποθέωση στην απόλυτη καταστροφή. Πρέπει να έχεις ζήσει πάρα πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα με τελευταίο το συναίσθημα της νίκης επί του Ολυμπιακού;
Οι Eλληνες είναι ένας λαός με έντονα συναισθήματα και τα εκφράζουν τις περισσότερες φορές εν βρασμώ ψυχής. Είναι φυσιολογικό. Είναι κάτι για το οποίο, δεν θα έλεγα ότι ήμουν προετοιμασμένος, αλλά όχι ότι με έφερε προ εκπλήξεως. Ξεκινήσαμε θετικά στο πρωτάθλημα. Και εκεί που λέγαμε ότι η ομάδα θα πάει καλά ήρθε η σφαλιάρα από τον Ιωνικό. Είναι λογικό να υπάρχει η αντίδραση από τον κόσμο. Όταν ξεκινάς τόσο αισιόδοξα και βλέπεις ότι την επόμενη αγωνιστική χύνεις το γάλα είναι ότι χειρότερο ειδικά για τον κόσμο που έρχεται πληρώνει το εισιτήριο του, αγαπάει την ομάδα και θέλει να τη δει να νικάει. Είναι ότι χειρότερο και για εμάς οπότε είμαστε προετοιμασμένοι. Βέβαια εγώ προέρχομαι από μια ομάδα στην οποία τα έχω ζήσει όλα αυτά.


Eφυγες υποτίθεται από τον ΠΑΟΚ που τον τελευταίο χρόνο ζήσατε άσχημες καταστάσεις ήρθες στον Παναθηναϊκό και λες ησύχασα αλλά μέσα σε είκοσι μέρες τα έζησες όλα
Δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα. Ίσως τα έβλεπε τραγικά κάποιος ο οποίος ήρθε από το εξωτερικό. Είχαμε άλλωστε έξι μεταγραφές παιδιών που ήρθαν από το εξωτερικό.


Τρελαθήκανε
Για τα γεγονότα στην Πάτρα συγκεκριμένα μιλούσα με τον Αντονσον και μου έλεγε ότι πρώτη φορά τα βλέπω αυτά. Για τους ξένους πιστεύω ότι αυτή η απόσταση είναι πολύ μεγάλη...


Πλέον όμως ηρεμήσατε είσαστε καλά;
Ναι είμαστε πολύ καλά και ηρεμήσαμε και από πλευράς αποτελεσμάτων αλλά και από πλευράς απόδοσης. Γιατί η ομάδα βελτιώνεται. Δεν έχουμε φτάσει βέβαια ακόμα στο επίπεδο και στο σημείο που θα θέλαμε ή που μπορούμε αλλά είμαστε σε σχέση με τον προηγούμενο καιρό σε καλύτερη φάση.


Εσύ έχεις προσαρμοστεί στον Παναθηναϊκό. Aλλαξες πόλη άλλαξες ομάδα αλλάζει και η ζωή σου;
Νομίζω ότι για μένα ήταν κάτι εύκολο αυτό εδώ σίγουρα ζούσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκα. Βέβαια πριν είχα ξαναφύγει για έξι μήνες στη Λάρισα και 1,5χρόνο στη Καβάλα και αυτό μου έκανε καλό, με βοήθησε πολύ. Ήταν σχετικά με τις προηγούμενες φορές που είχα φύγει πιο εύκολο για μένα. Από πλευράς προσαρμογής δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα η οποία στα παρέχει όλα. Και πέρα από αυτό εδώ το κομμάτι. Είναι μια ομάδα που έχει την τύχει να έχει μέσα της πάρα πολύ καλά παιδιά. Είτε αυτοί εδώ είναι ξένοι είτε έλληνες. Γιατί κατά καιρούς ακούμε και μαθαίνουμε για ομάδες ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα. Στους τρεις μήνες που είμαι στον Παναθηναϊκό δεν διέκρινα κάτι τέτοιο.


Ακόμα και στις άσχημες γιατί συνήθως τότε είναι που χαλάει το κλίμα;
Αυτό ακριβώς. Είναι αυτό που είπα έχουμε την τύχη στην ομάδα μας όλα τα παιδιά να είναι καλά και για να ολοκληρώσω την απάντηση μου στην προηγούμενη ερώτηση με βοήθησε το γεγονός ότι σχεδόν όλους τους Eλληνες τους γνώριζα. Με τον Βύντρα είμαστε από τις πολύ μικρές εθνικές ομάδες μαζί, μιλούσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο τηλέφωνο, κάναμε παρέα εκτός αγωνιστικών χώρων. Oπως επίσης και με τον Γιώργο Θεοδωρίδη με τον οποίο ήμασταν συμπαίκτες. Τα υπόλοιπα παιδιά σχεδόν όλα τα είχα γνωρίσει από τις εθνικές ομάδες και αυτό με βοήθησε. Πέρα από το γεγονός το πώς μου συμπεριφέρθηκαν όλοι οι άλλοι με βοήθησε και να προσαρμοστώ.

Σε επηρέασε καθόλου, σε φόρτωσε με άγχος το κλασσικό που ακούστηκε και γράφτηκε ότι πολλοί παρομοίασαν την περίπτωση σου με την μεταγραφή και τον θόρυβο που είχε γίνει για τον Κωνσταντίνου;
Oταν βλέπεις ότι κάποιοι άνθρωποι υπολογίζουν σε σένα και προσφέρουν κάποια πράγματα στην προηγούμενη σου ομάδα και σε εσένα, σου δείχνουν εμπιστοσύνη νομίζω είναι κάτι πολύ όμορφο. Αυτό εδώ με γέμισε αυτοπεποίθηση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει εγώ να αντεπεξέλθω σε όλους όσους με πίστεψαν. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το σκέφτεσαι. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να το υπολογίζεις αλλά πάνω από όλα πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και πιστεύεις ότι αυτοί εδώ οι οποίοι επιλέξανε και πιστέψανε σε εσένα, αν πιστεύεις στον εαυτό σου θα αντεπεξέλθεις.


Hταν δύσκολες οι μέρες εκείνες που έπρεπε να πάρεις την απόφαση στην Θεσσαλονίκη και ειδικά από τη στιγμή που μαθεύτηκε;
Hταν δύσκολα για να είμαι ειλικρινής. Γιατί υπάρχει η γνωστή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Αλλά νομίζω ότι αυτή η κίνηση ήταν τελικά ότι καλύτερο και για την ομάδα του ΠΑΟΚ αλλά και για εμένα. Αν συνέχιζα να αγωνίζομαι στον ΠΑΟΚ υπό αυτές τις συνθήκες θα έβγαινε ζημιωμένος και ο ΠΑΟΚ αλλά και εγώ.


Μια και αναφερθήκαμε στον ΠΑΟΚ το ντεμπούτο σου το θυμάσαι;
Ναι ήταν στην Τούμπα κόντρα στον Παναθηναϊκό όπου είχα παίξει τριάντα λεπτά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και είχαμε κερδίσει 4-1.


Σας είχε φανεί πολύ εύκολος ο Παναθηναϊκός εκείνη την ημέρα;
Βασικά τα πράγματα τότε θυμάμαι ότι ήταν πολύ τεταμένα και επάνω. Συγκεκριμένα με το που πήγαμε στην Τούμπα ο κόσμος χτυπούσε το Λεωφορείο. Ο κόσμος ήταν έτοιμος να μπει μέσα αν το παιχνίδι δεν πήγαινε καλά. Αυτό γύρισε μπούμερανγκ όμως καθώς η ομάδα κέρδισε 4-1 και είχαν προβλήματα οι παίκτες του Παναθηναϊκού.


Στη Θεσσαλονίκη με τους ανθρώπους που μιλάς τώρα θεωρείς ότι έχουν καταλάβει πως ήταν καλό που έφυγες από τον ΠΑΟΚ;
Η πλειοψηφία του κόσμου που είναι αυτοί που σκέφτονται ορθά το καταλαβαίνουν και πιστεύουν ότι έκανα το σωστό. Τώρα όσον αφορά τους ανθρώπους που δεν θέλουν να καταλάβουνε σίγουρα υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Γιατί πιστεύω οι περισσότεροι αν όχι όλοι καταλαβαίνουν για ποιο λόγω έφτασα στο σημείο να έρθω στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Είναι κάτι φυσιολογικό νομίζω.


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εσύ αν ήθελες να φύγεις από τον ΠΑΟΚ θα μπορούσες να φύγεις το καλοκαίρι κάνοντας μια προσφυγή και διεκδικώντας τα λεφτά που σου χρωστούσε η ομάδα. Έμεινες όμως και επωφελήθηκε και ο ΠΑΟΚ;

Για αυτό και είπα πριν ότι η πλειοψηφία που σκέφτεται σωστά και λογικά καταλαβαίνει αν έκανα το σωστό ή όχι. Και παρότι αγαπάνε την ομάδα του ΠΑΟΚ και πληγώθηκαν δεν μπορούν να μου καταλογίσουν κάποιες ευθύνες.


Ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση, ανεξάρτητα την εικόνα που είχα για την ποδοσφαιρική σου αξία. Η εικόνα που έχεις είναι ενός ευγενικού παιδιού αλλά πρέπει να ήθελε πολύ μεγάλο τσαμπουκά όμως τότε για να βγεις και να έρθεις κόντρα με όλους και να πεις τη γνώμη σου. Ενώ δεν σου φαίνεται;
Oταν πήρα την απόφαση να φύγω...


Δεν λέω μόνο για τότε αλλά και στη χειρονομία που είχες κάνει στην Τούμπα για να σωπάσει ο κόσμος, τότε είπε ότι αυτός έχει και τον τσαμπουκά μέσα του...
Υπήρχαν απόψεις διφορούμενες σε εκείνη την περίπτωση. Aλλοι μου έλεγαν ότι έκανα σωστά και άλλοι όχι. Επαγγελματικά ίσως να μην ήταν πολύ επικοινωνιακό αλλά έτσι αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή και έτσι το εξέφρασα.


Eχεις ανέβει στη Θεσσαλονίκη αυτό το τρίμηνο μόνος σου;
Ανέβηκα μια φορά αμέσως μετά το παιχνίδι με το Αιγάλεω. Πρόσεξα τις κινήσεις μου, δεν κυκλοφόρησα καθόλου έξω γιατί ήταν πολύ πρόσφατη η μεταγραφή μου και τεταμένα τα πράγματα πάνω όσον αφορά το πρόσωπο μου.


Oταν θα έρθει η ώρα να ξαναπάς στη Θεσσαλονίκη για ένα τριήμερο να δεις τους φίλους σου πιστεύεις ότι θα φοβηθείς να βγεις στο δρόμο άνετα;
Δεν νομίζω ότι θα φοβηθώ ή ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά είμαι προετοιμασμένος να ακούσω και άσχημα γιατί όλο και κάποιος θα βρεθεί από αυτή τη μειοψηφία που είπαμε πριν που από την στεναχώρια του θα αισθάνεται πληγωμένος.


Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως τη μέρα που ήρθες να υπογράψεις στον Παναθηναϊκό στο αεροδρόμιο είχαν έρθει οπαδοί του ΠΑΟΚ με σκοπό όπως είχαν πει οι ίδιοι να σε αρπάξουν και να μην σε αφήσουν να υπογράψεις. Εσύ το έμαθες αυτό, τους είδες, πως το εισέπραξες;
Oχι δεν ήρθα σε επαφή μαζί τους. Γιατί περίμενα περισσότερο μέσα δεν βγήκα κατευθείαν και όταν βγήκα τα παιδιά δεν ήταν εκεί. Πιστεύω ότι ήταν μια κίνηση την οποία δεν τη σκεφτήκανε πολύ και με τη σκέψη της απώλειας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Αλλά αυτό δεν ήταν άσχημο.


Να γυρίσουμε το νόμισμα ανάποδα και να πούμε πως σε υποδέχθηκε ο κόσμος του Παναθηναϊκού εδώ στην Αθήνα. Σου μιλάνε ή σε αντιμετωπίζουν σαν βεντέτα, μένοντας μακριά σου και σχολιάζοντας;
Δεν έχω τύχει σε κάποιο περιστατικό ή δεν έχω διαισθανθεί κάτι τέτοιο. Oτι δηλαδή κάποιος είναι απέναντι μου και σκέφτεται κατά αυτόν τον τρόπο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι πολύ εκδηλωτικός. Θα έρθει να σου μιλήσει και θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ όμορφα. Ακόμα και όταν η ομάδα είχε άσχημα αποτελέσματα οι εκδηλώσεις ήταν χαράς και στήριξης. Είναι πολύ όμορφο αυτό το συναίσθημα, όταν βλέπεις ότι υπάρχει κόσμος που σου συμπαραστέκεται και στα θετικά και στα αρνητικά.


Των αντίπαλων ομάδων οι οπαδοί πως σου φέρονται έχεις να μας πει κάποιο περιστατικό;
Δεν έχω τύχει ευτυχώς μέχρι στιγμής σε αρνητικό συμβάν.


Ας έρθουμε λοιπών στο τώρα. Είναι νωπές οι μνήμες και τα συναισθήματα από τη νίκη με τον Ολυμπιακό. Δείξατε ότι το θέλατε. Περιμένατε αυτό το ματς για να αποδείξετε κάτι. Νομίζω ότι ήταν το παιχνίδι που σας είδα να βγαίνετε με πιο πολύ πάθος;
Hταν πολύ κομβικό το σημείο όσον αφορά τη συνέχεια για την ομάδα μας. Ήταν πολύ σημαντικό παιχνίδι για όλους και για εμάς τους ποδοσφαιριστές αλλά και για τον κόσμο γιατί βλέπαμε τις εκδηλώσεις του. Ήταν κάτι το οποίο ξέραμε ότι αν το κερδίζαμε θα μας έδινε ώθηση. Ήταν ένα ντέρμπι το οποίο ο Παναθηναϊκός πέρυσι δεν το κέρδισε και στα δυο παιχνίδια και το θέλαμε πάρα πολύ.


Πως το έζησες εσύ για πρώτη φορά Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και σε σχέση με το ΠΑΟΚ-Aρης αλλά και το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός;

Πάνω στην Θεσσαλονίκη υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα με τον Aρη και τον Ολυμπιακό. Απλά δεν υπάρχει πολυτέλεια του κόσμου. Το γήπεδο δεν γεμίζει με τόσο πολύ κόσμο. Με τον κόσμο το πάθος και τον παλμό το νιώθεις πιο πολύ.


Σας ήρθε πιο εύκολα η νίκη από ότι περιμένατε ίσως. Περιμένατε να ζοριστείτε πιο πολύ, από την άποψη και ότι ο Ολυμπιακός δεν έκανε ευκαιρία αλλά και από το γεγονός ότι πήγατε σε ένα κουλ ρυθμό στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο ήρθε το ξέσπασμα;
Εγώ προσωπικά δεν ένιωσα κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν ένιωσε κάποιος άλλος μέσα στην ομάδα. Γιατί όταν παίζεις ένα ντέρμπι είσαι συνέχεια στην τσίτα. Και ακόμη και αν έχεις τον απόλυτο έλεγχο δεν το αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή 100%.


Το είδες το παιχνίδι μετά;
Oχι δεν το είδα...

Hταν μια δύσκολη περίοδο. Εσύ προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό δεν είχες κάνει. Ήσουν όμως στην ομάδα και μπορείς να μας απαντήσεις. Hταν τόσο δύσκολη η κατάσταση από πλευράς φυσικής κατάστασης στην ομάδα όσο φαινόταν μέσα στο γήπεδο;
Σε συνομιλίες που είχα με τους συμπαίκτες μου, συζητούσαμε και μου έλεγαν ότι κουραζόντουσαν και φαινόταν αυτό εδώ. Αλλά και εγώ δεν αισθανόμουνα σε αυτά τα παιχνίδια τα οποία δεν πηγαίναμε καλά ότι είχα τις δυνάμεις για να αντεπεξέλθω στο 100% των δυνατοτήτων μου.

Είναι ψυχολογικό πιστεύεις;
Iσως να ήτανε και ψυχολογικό. Δεν μπορώ να κρίνω την προετοιμασία που έγινε με τον κ. Μπάκε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η ομάδα κουραζόταν όπως και εγώ που δεν έκανα προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό. Iσως και να ήταν ψυχολογικό δεν ξέρω.


Πόσο δύσκολος ήταν πάντως σε εκείνο τον μήνα που έφυγε ο κ. Μπάκε και μέχρι να έρθει ο Μουνιόθ να κρατήσετε τον Παναθηναϊκό μέσα στη χρονιά σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Hταν αρκετά δύσκολος γιατί άλλαξε και ο τρόπος λειτουργίας στην προπόνηση, ο ρυθμός. Περισσότερη ώρα πιο πολύ ένταση. Oταν συνηθίζεις σε ένα μοτίβο και ξαφνικά το αλλάζεις δεν είναι και τόσο εύκολο. Όπως έγινε και τρίτη φορά με τον κ. Μουνιόθ. Σίγουρα ήταν αρκετά δύσκολο και πέρα από όλα αυτά είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την κακή ψυχολογία. Γιατί είχαμε άτυχα αποτελέσματα, την αλλαγή προπονητή, ήρθε ο κ. Βέλιτς να μας βοηθήσει και το έκανε και γνωρίζαμε επίσης ότι σε οποιαδήποτε απώλεια βαθμών ή την απώλεια της πρόκρισης στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ θα ήταν ότι χειρότερο για όλους μας.


Πάντως αυτή η μεταβατική περίοδος με τον κ. Βέλιτς σας βοήθησε να προσαρμοστείτε σε έναν άλλο ρυθμό και μετά στον ρυθμό προπόνησης του Μουνιόθ. Θα ήταν διαφορετικό να πηγαίνατε από την προπόνηση που κάνατε με τον κ. Μπάκε σε αυτή του Ισπανού προπονητή.

Δεν θα ήθελα εγώ να κρίνω τον κ. Μπάκε για την προετοιμασία που έκανε ή για τις προπονήσεις σε όσο ήμουν εγώ στην ομάδα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπήρχε πολύ ένταση πριν και μετά υπήρξε.


Φαίνεται ότι παιχνίδι με το παιχνίδι κερδίζετε 10λεπτα ή 15λεπτα καλύτερου παιχνιδιού, αντοχής και γίνεστε όλο και καλύτεροι ισχύει αυτό;
Είναι έτσι ακριβώς όπως το λέτε. Παιχνίδι με παιχνίδι είμαστε καλύτεροι και με μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό εδώ όσον αφορά τη φυσική κατάσταση και την προετοιμασία. Iσως να έχει αποδώσει η προετοιμασία του κ. Μπάκε, ίσως η ξαφνική αλλαγή του κ. Βέλιτς ή η προπόνηση του κ. Μουνιόθ. Ίσως όλα μαζί δεν το ξέρω. Νομίζω ότι μια επιστημονική απάντηση είναι πιο σωστή.


Δεν κρίνεις εσύ που είσαι ποδοσφαιριστής και έχουμε απαίτηση από τους δημοσιογράφους να κρίνουν μια προετοιμασία;
Υπάρχουν πολλά είδη προετοιμασίας. Η κάθε ομάδα κάνει διαφορετική προετοιμασία. Όπως η κάθε ομάδα παρουσιάζει μια κοιλιά στη διάρκεια της χρόνιας. Είναι κάτι το φυσιολογικό το οποίο δεν το αποφεύγει καμία μα καμία ομάδα. Το θέμα είναι ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Σε αυτό όμως δεν μπορούν να δώσουν απάντηση οι προπονητές που ασχολούνται διεξοδικά με αυτό εδώ. Iσως την πληρέστερη απάντηση θα μπορούσε να τη δώσει ένας επιστήμονας με αρμοδιότητες στη φυσική κατάσταση.


Μπορείς κάποιος να πει στο πόσο τις 100% είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός από πλευράς απόδοσης και φυσικής κατάστασης;
Δεν μπορώ εγώ να το απαντήσω αυτό εδώ αλλά νοιώθω και πιστεύω ότι η ομάδα έχει περιθώρια βελτίωσης.


Πολλά περιθώρια;
Δεν παίζουμε και την μπαλάρα αυτή τη στιγμή, να πούμε ότι βγάζει μάτια η ομάδα. Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών που έχει η ομάδα με το ποδόσφαιρο που παίζει νομίζω ότι έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης.


Ας περάσουμε λίγο στην επιθετική δραστηριότητα της ομάδας και από τη στιγμή που είσαι και επιθετικός πως εξηγείς το φαινόμενο ότι στα περισσότερα φετινά παιχνίδια έχουμε επικρατήσει με 1-0;
Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση δεν θεωρείται πλέον σύμπτωση. Eχουμε κερδίσει πολλά παιχνίδια στο 1-0. Σε εμάς το ζητούμενο είναι πάνω από όλα να κερδίζουμε και να το συνδυάζουμε στη συνέχεια με καλή απόδοση. Ίσως αυτά εδώ να είναι συμπτωματικά. Νομίζω ότι η πληρέστερη εικόνα όσον αφορά τα αποτελέσματα βγαίνει στο τέλος του πρωταθλήματος. Αυτό που κρατάμε το θετικό είναι ότι η ομάδα κερδίζει έστω και με 1-0 και από παιχνίδι με παιχνίδι βελτιώνεται. Ίσως αν κάναμε μια συζήτηση μετά από δυο μήνες ή τον Φεβρουάριο να είχες από κάτω άλλα αποτελέσματα με 2 και 3 γκολ. Θα θέλαμε να πετύχουμε δυο και τρία γκολ αλλά προείχαν οι νίκες...


Ναι αλλά βλέπουμε ότι ιδίως στα τελευταία ματς έχετε καθαρές ευκαιρίες αλλά δεν τις αξιοποιείτε;
Ο Παναθηναϊκός έχει ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τη μπάλα στα δίχτυα και δεν μιλάω μόνο για τους επιθετικούς. Eχει την ποιότητα των ποδοσφαιριστών και στο κέντρο. Χθες που κερδίσαμε στο Κύπελλο έβαλε γκολ ο Νασίφ από φάουλ. Στόπερ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Το ότι δημιουργεί η ομάδα ευκαιρίες είναι πάρα πολύ θετικό. Και από τη στιγμή που έχει τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν την ποιότητα και τη δυνατότητα να τη στείλουν στα δίχτυα και αυτοί δεν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια της σεζόν.


Δημήτρη πως είδες τη φάση του Παπαδόπουλου με τον Σέζαρ στο ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι;
Εγώ μίλησα και με τον Δημήτρη και μου είπε ότι τον εμποδίζει στο πάτημα για να σουτάρει, για αυτό και δεν βρήκε καλά τη μπάλα. Δεν είχε ισορροπία από τη στιγμή που του χτύπησε το αριστερό πόδι και για αυτό έφυγε έξω η μπάλα.


Στην δικιά σου τη φάση στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο 52' που φεύγεις με τον Σέζαρ και πρώτα σε σπρώχνει και μετά διώχνει τι γίνεται;
Από τη στιγμή που υπάρχει επαφή σίγουρα κόβει τον επιθετικό. Είναι από τις φάσεις και που έχουν δοθεί πέναλτι αλλά και που τις έχουν προσπεράσει έτσι. Είναι αυτό εδώ που λέτε ότι υπάρχει η αντιπαράθεση κάποιοι λένε ότι είναι κάποιοι ότι δεν είναι και το αφήνουμε στην κρίση του διαιτητή. Πάντως όλα τα μαρκαρίσματα στην περιοχή δεν τα δίνουν οι διαιτητές. Για παράδειγμα που θίξαμε το πέναλτι με την ΑΕΚ πρώτα ο Δέλλας τραβάει τον Γκούμα, του κάνει επιθετικό φάουλ δεν το βλέπει ο διαιτητής, έτσι θέλω να πιστεύω εγώ. Δεν το βλέπει και μετά βλέπει το πέναλτι που κάνει ο Γιάννης.


Από τα 14 γκολ που έχουμε βάλει στο πρωτάθλημα τα 10 τα έχετε βάλει εσύ και ο Παπαδόπουλος, τρία ο Iβανσιτς και ένα αυτογκολ. Δεν λείπει στην ομάδα το γκολ και από άλλους παίκτες.
Εγώ θα επανέλθω σε αυτό που είπα πριν και θα τονίσω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα και είμαι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα έρθουν και άλλα γκολ. Η συνέχεια θα είναι καλύτερη και από πλευράς συγκομιδής γκολ, θα πετύχουμε δηλαδή και πιο μεγάλες νίκες αλλά και με ποικιλία στους σκόρερ. Εγώ είμαι αισιόδοξος για αυτό εδώ και θα το δείτε στη συνέχεια.


Ποια φανέλα σου αρέσει από τις τρεις που έχει φέτος η ομάδα;
Η πιο Παναθηναϊκή είναι η κλασική η πράσινη. Με πράσινο πάνω αλλά και κάτω και μετά η φωσφοριζέ.


Πέμπτη νίκη του Μουνιόθ στα έξι ματς που έχετε δώσει θα μας πει δυο λόγια για τον προπονητή. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που νοιώθεις εσύ σαν Σαλπιγγίδης ότι είναι θετικό;
Eρχεται από ένα πρωτάθλημα το οποίο είναι το καλύτερο στην Ευρώπη αν όχι στον κόσμο. Όπως και στις προηγούμενες ομάδες που έχει δουλέψει έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.


Ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που σου γεννάει. Εμείς βλέπουμε ότι πλέον έχετε έναν στόχο μέσα στο γήπεδο. Ξέρει ο καθένας τι κάνει εσείς την ασπάζεστε αυτή την άποψη;
Με κάθε αλλαγή προπονητή είτε αυτός είναι καλός είτε κακός και εφόσον η αλλαγή γίνεται επειδή η ομάδα δεν πάει καλά με την αλλαγή που γίνεται αυτόματα αλλάζει η ψυχολογία μέσα στα αποδυτήρια. Γίνεται πιο καλή. Χωρίς να αισθάνεται πριν ο ποδοσφαιριστή ούτε να θέλει να αλλάξει προπονητή γιατί είναι ότι χειρότερο. Αυτό αισθάνομαι εγώ με κάθε αλλαγή. Κάτι το οποίο μου έχει συμβεί αρκετές φορές. Από εκεί και πέρα όπως είπα πριν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει έρθει από ένα πολύ μεγάλο πρωτάθλημα. Eχει πολλές γνώσεις δεν θα ήθελα όμως μέσα από τα λεγόμενα μου να τον κρίνω ως προπονητή απλά τον θεωρώ ότι είναι ένας καλός προπονητής ο οποίος δουλεύει πολύ στην τακτική και βοηθάει πολύ αυτό εδώ. Όπως επίσης κάνει αρκετή προπόνηση σε διάρκεια την οποία δεν συνηθίζουμε εμείς οι Έλληνες.


Σαν τύπος είναι άνετος, γελάει...
Είναι προσιτός, συζητήσιμος και κάνει και αρκετές πλάκες.


Δεν φοβάστε να πάτε να του πείτε κάτι;
Oχι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.


Eνα δύσκολο καλοκαίρι για σένα αντιμετώπισες μεγάλη πίεση στον ΠΑΟΚ, ήρθες στον Παναθηναϊκό όπου και πάλι αντιμετώπισες πίεση, ποια ήταν τα συναισθήματα σου τόσο στην Τούμπα όσο και στην Παιανία και πως βλέπεις το μέλλον της ομάδας;
Ουσιαστικά νομίζω ότι με τα όσα έχω πει έχω απαντήσει στην ερώτηση του συναδέλφου σας. Οι πρώτες μέρες ήταν πολύ δύσκολες επειδή σκεφτόμουνα και τον ΠΑΟΚ και το τι συζητιόταν εκείνες τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.


Το κινητό σου το είχε κλειστό;
Τις πρώτες μέρες ναι...


Και μετά το άλλαξες;
Oχι δεν το άλλαξα... Oσο για τις πρώτες μέρες στην Παιανία ήταν πολύ όμορφες γιατί όπως είπα σου παρέχει τα πάντα ο Παναθηναϊκός. Από τη στιγμή που θα μπεις στην Παιανία αισθάνεσαι πολύ όμορφα. Είναι ωραία τα συναισθήματα.

Πόσο δύσκολο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά κάνεις πρωταθλητισμό, δεύτερον ότι αγωνίζεσαι χωρίς «βαρύ» σέντερ φορ δίπλα στην ομάδα και τρίτον πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστείς σε μια ομάδα με την οποία έκανες προετοιμασία μόνο τρεις μέρες
Στον ΠΑΟΚ υπήρχαν παιχνίδια που έπαιζε με τον Γιασσεμάκη, τον Μίετσελ. Η έννοια «βαρύ» σέντερ φορ είναι ο ψηλός που δεν είναι γρήγορος. Πέρα από αυτό όμως δεν είναι κάτι το οποίο σε επηρεάζει. Και στη μία περίπτωση έντεκα ποδοσφαιριστές παίζουν. Όσο για την προσαρμογή μου, όταν μπαίνει μέσα σε ένα παιχνίδι δεν μπαίνεις σε τέτοια θέματα. Και γενικά είμαι άνθρωπος που δεν λιβανίζω πολύ τα πράγματα. Είναι θέμα χαρακτήρα δεν τα σκέφτομαι όλα και προσπαθώ να προσαρμοστώ. Αυτά όσον αφορά την απόδοση.

Γενικά σαν άνθρωπος έχω το άκρως αντίθετο, επηρεάζομαι και στεναχωριέμαι ενώ δεν θα έπρεπε. Συγκριτικά με άλλους αθλητές μου τα σκέφτομαι παραπάνω. Όχι όμως αγωνιστικά. Aλλωστε δεν είχα μόνο εγώ ανάγκη να προσαρμοστώ αλλά και οι συμπαίκτες μου να μάθουν εμένα. Το σωστό είναι να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες της νέας σου ομάδας και στις ανάγκες του παιχνιδιού. Δεν πρέπει να βάζεις μπροστά τον εαυτό σου.




Μέχρι που φτάνουν οι στόχοι σου με τον Παναθηναϊκό;
Είναι κάτι το οποίο το είχα πει στην παρουσίαση. Είπα ότι ήρθα σε μια ομάδα που ξέρω πολύ καλά το μέγεθος της και είναι μια ομάδα που κάθε χρόνο στόχος της είναι το πρωτάθλημα το Κύπελλο και μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος αν δεν διεκδικήσει μέχρι τελευταία στιγμή αυτούς εδώ τους τίτλους. Γιατί κανείς δεν μπορεί να λέει πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα και θα το πάρουμε. Δεν είναι τίποτα δεδομένο στη ζωή πρέπει να παλεύεις.


Μια και είπες για το πρωτάθλημα, πριν δυο χρόνια μας στέρησες ένα με το γκολ που έβαλες στο 1-1;
Δεν το στέρησα εγώ. Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε εκείνη τη διαδικασία γιατί είναι 30 παιχνίδια.


Από τη στιγμή που ήρθες στον Παναθηναϊκό σαν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, είσαι και πρώτος σκόρερ πλέον του «τριφυλλιού». Το περίμενες και τι ακόμα μπορούν να περιμένουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού από εσένα;
Είναι κάτι το οποίο δεν το θέτω ως αυτοσκοπό. Δηλαδή δεν κοιτάω να βγω πρώτος σκόρερ ούτε λέω ήμουν πρώτος σκόρερ τώρα στον Παναθηναϊκό πρέπει να βγω και πάλι. Είναι πράγματα τα οποία δεν με ενδιαφέρουν προς το παρών. Αν στο τέλος έρθει σίγουρα ποιος δεν το θέλει. Είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό αλλά το ποιο σημαντικό είναι η ομάδα. Σκέφτομαι δηλαδή πως θα κερδίσει η ομάδα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα όσον αφορά γκολ στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Μόνο το ότι σε κάθε παιχνίδι που θα μπαίνω θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και πρέπει να κυριαρχεί το ομαδικό πνεύμα.


Εμείς οι Παναθηναϊκοί βλέπουμε και λίγο εκτός συνόρων. Εσύ θεωρείς εφικτό αυτή η ομάδα όπως τη ζεις τώρα και με τις απαραίτητες προσθήκες να χτυπήσει κάτι καλό στην Ευρώπη;
Αυτό που θέσαμε από την αρχή σαν στόχο ήταν πρώτα από όλα να μπούμε στους ομίλους και από εκεί και πέρα πιστεύω εγώ ότι οι δυνατότητες του Παναθηναϊκού είναι να περάσουμε και στην επόμενη φάση. Δεν θα πρέπει να μείνουμε όμως εκεί. Είμαστε μια ομάδα που έχει δυνατότητες αλλά στην Ευρώπη τα πράγματα είναι δύσκολα ενώ θα μπουν και οι ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλει και τύχη. Δεν θα πρέπει όμως να οριοθετήσουμε τον στόχο. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει προϊστορία στην Ευρώπη, έχει όνομα στην Ευρώπη και θα πρέπει να το υπερασπιστούμε μέχρι τελικής πτώσεως και να φτάσουμε την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται.


Είπες προηγουμένως δυο ονόματα του Λουκά Βύντρα και του Γιώργου Θεοδωρίδη. Θέλω να μου πεις την άποψη σου πρώτα για τον Λουκά, ο οποίος είναι στόχος κάποιων φίλων του Παναθηναϊκού όταν πιάνει τη μπάλα στα πόδια, αλλά και για τον Θεοδωρίδη ο οποίος φάνηκε να πιάνει την ευκαιρία από τα μαλλιά που του έδωσε ο Βίκτορ Μουνιόθ;
Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει ο Λουκάς και το αντιμετωπίζει. Είναι ένα παιδί που έχει τη δύναμη να αντεπεξέλθει και να αντιμετωπίσει αυτά εδώ τα οποία σε επηρεάζουν ψυχολογικά. Ο Λουκάς είναι ένα παιδί με πολύ πάθος στο παιχνίδι του και ποτέ δεν πρόκειται να τον δεις και να πεις ότι δεν θέλει, είναι νωθρός ή χίλια δυο. Είναι ένα παιδί που αγωνίζεται επί 90’ λεπτά δίνει ότι μπορεί και προσπαθεί πάρα πολύ.


Το μουρμουρητό πρέπει να τον επηρεάζει;
Ναι είναι φυσιολογικό. Σε όποιον και να συνέβαινε θα τον επηρέαζε. Δεν είναι ότι καλύτερο. Αλλά είναι ένα παιδί σκληρό και το αντιμετωπίζει και φαίνεται και στα παιχνίδια. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τις ικανότητες του Λουκά και του Γιώργου. Γιατί δεν είμαι ο κατάλληλος. Δεν πρόκειται να πω ότι δεν είναι καλοί ποδοσφαιριστές γιατί τους βλέπω με διαφορετικό μάτι. Τους αγαπάω είναι καλοί μου φίλοι και τους θεωρώ πολύ καλούς ποδοσφαιριστές.


Μια που περάσαμε στον Θεοδωρίδη βλέπεις αυτή την αλλαγή τις τελευταίες μέρες. Ο ίδιος είναι ανεβασμένος;
Ο Γιώργος είναι καλός ποδοσφαιριστής και το δείχνει συνέχεια. Εγώ από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα και τον έβλεπα προσπαθούσε όσο μπορούσε.


Δεν τον είχε βάλει δηλαδή από κάτω η μη χρησιμοποίηση του από τον Μπάκε;
Τον επηρέασε. Εγώ συζητούσα με τον Γιώργο όπως και συζητάω ακόμα. Τον κάθε ένα από εμάς θα τον επηρέαζε. Απλώς πρέπει να ξέρεις ότι όταν μπαίνεις στην προπόνηση τα αφήνεις στην άκρη και ο μόνος τρόπος για να βελτιώσεις τα πράγματα είναι το γήπεδο η προπόνηση. Να δείξεις αν μπορείς να παίξεις μόνο μέσα από την προπόνηση για αυτό πρέπει να είσαι καλός και συγκεντρωμένος. Ο Γιώργος είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος εγώ προσωπικά θεωρώ ότι έχει αδικηθεί πολλές φορές. Και στον ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τέτοιου είδος προβλήματα. Πάντα τον θεωρούσα και τον θεωρώ πολύ καλό παίκτη. Ενώ ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα ή δεν προσπαθούσε στην προπόνηση. Είναι ένας άψογος επαγγελματίας αλλά ποτέ δεν του δόθηκαν η ευκαιρίες που δόθηκαν για παράδειγμα σε εμένα για να μιλήσω για τον εαυτό μου και όχι για κάποιον άλλο παίκτη. Τον θεωρώ και λίγο άτυχο.

Επειδή έχει γραφτεί και αυτό στον ΠΑΟΚ έπαιζες πιο δεξιά από ότι παίζεις τώρα, έχεις παίξει κορυφή;
Την περσινή χρονιά έπαιζα κορυφή, είτε με έναν παίζαμε είτε με δυο. Όταν ήρθε ο Ντουμιτρέσκου τα τελευταία δέκα παιχνίδια με πέρασε πλάγια. Παίζαμε με τρεις μπροστά και όχι σαν δεξί χαφ αλλά σαν εξτρέμ.


Eχουν τόσο μεγάλη διαφορά αυτές οι δυο θέσεις;
Είναι διαφορετικά συστήματα. Δεν μπορείς να τα συγκρίνεις. Όταν παίζεις με 4-3-3 πρέπει να δημιουργείς μπροστά αλλά αν έχεις έναν επιθετικό μπακ απέναντι σου δεν μπορείς να τον αφήνεις να ανεβαίνει. Ίσως σε κάποια φάση να μην έχεις τις δυνάμεις και να αλλάξεις το μαρκάρισμα. Γιατί ένας επιθετικός μπακ θα βγει πέντε με έξι φορές εσύ δεν γίνεται να τον αφήσεις.


Οπότε έχεις μεγαλύτερη οικονομία δυνάμεων αν είσαι φουνταριστός;
Ο φουνταριστός έχει την αρμοδιότητα να φυλάει τον έναν ή τον άλλο στόπερ που πολύ δύσκολα θα ανεβεί.

Στους δυο επιθετικούς παίζει ρόλο αν ταιριάζει το παιχνίδι του ενός με του άλλου;
Παίζει ρόλο αλλά δυο καλοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν ταιριάζουν χωράνε σε μια ομάδα γιατί είναι καλοί ποδοσφαιριστές. Με τον Δημήτρη παίζουμε μαζί από την Εθνική Παίδων και σε όλα τα τμήματα της Νέων και της Ελπίδων. Την πρώτη φορά που τον γνώρισα έπαιζε στον ΔΑΣ Aνω Λιοσίων και ούτε καν στον Ακράτητο.


Θέλω να σε ρωτήσω πως σου βγήκε η κούρσα στο ματς με την Μλάντα;
Κατά αρχήν δεν ήταν εκδήλωση λαϊκισμού, είναι κάτι το οποίο δεν μου αρέσει. Δεν αισθάνθηκα έτσι. Αυτό που αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή με την ολοκλήρωση μιας φάσης που καταλήγει στο γκολ ήταν να ανταποδώσω την αγάπη του κόσμου στην ομάδα. Τους δίνεις μια ευχαρίστηση παραπάνω. Και οι ίδιοι εκείνη την ημέρα είχαν βρεθεί εκεί μέσα στο κρύο για να μας στηρίξουν. Ο κόσμος θέλει όταν κερδίζεις και ακόμα και όταν χάνεις να πηγαίνεις να τον χειροκροτάς. Μιλάω βέβαια για την πλειοψηφία γιατί υπάρχει και κόσμος που όταν χάνει η ομάδα πας να το κάνει και... αλλά η πλειοψηφία το θέλει αυτό. Πρέπει να τον σέβεσαι.


Γιατί πήρες την απόφαση στο ματς με τον ΠΑΟΚ να εκτελέσεις εσύ το πέναλτι;
Ειπώθηκαν χίλια-δυο. Aκουσα ακόμα και ότι εγώ το ζήτησα. Aκουσα να λένε άνθρωποι ότι από τη στιγμή που το χτύπησε έπρεπε να το πανηγυρίσει κιόλας αλλά τα πράγματα είναι απλά. Ο κ. Μπάκε ο οποίος ήταν στην ομάδα είχε πει ότι τα πέναλτι τα βαράει ο Παπαδόπουλος και ο Σαλπιγγίδης. Σε εκείνο το ματς δεν υπήρχε ο κ. Μπάκε αλλά ο κ. Βέλιτς. Δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο ποιος θα βαρέσει τα πέναλτι. Κερδίζει το πέναλτι ο Βαγγέλης πάω παίρνω τη μπάλα γιατί είχε βγει έξω τη στήνω στο πέναλτι στον Δημήτρη. Αυτός μου λέει να το βαρέσω και το βαράω έτσι απλά.

Τώρα το ότι δεν το πανηγύρισα, για αυτό εδώ θέλω να απαντήσω και ταυτόχρονα θα απαντήσω και στην προηγούμενη ερώτηση που είπα ότι ο πανηγυρισμός δεν είναι λαϊκισμός , εγώ δεν θα κρύψω ακόμη και σήμερα ότι από μικρός ήμουνα ΠΑΟΚ. Το είχα πει και παλιότερα το λέω και τώρα. Ήμουνα ΠΑΟΚ μικρός πήγα στην Τούμπα, αγάπησα την ομάδα, είχα την τιμή να παίξω σε αυτή την ομάδα και επαγγελματικά. Αναγκάστηκα να φύγω. Αυτή τη στιγμή είμαι παίκτης του Παναθηναϊκού. Παίζω για τον Παναθηναϊκό, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Θα προσπαθήσω αν όχι να με αγαπήσει ο κόσμος που θα είναι ότι καλύτερο για εμένα και για τον κάθε ποδοσφαιριστή να με συμπαθήσει τουλάχιστον και μέσα από την προσπάθεια μου θέλω να ολοκληρώσω τα όνειρα που έχει ο κόσμος, οι συμπαίκτες μου, ο προπονητής μου αλλά και ο πρόεδρος, η διοίκηση και όλοι μαζί. Δεν πανηγύρισα το γκολ που έβαλα κατά του ΠΑΟΚ γιατί σεβάστηκα το ψωμί που έφαγα στον ΠΑΟΚ, τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές που έζησα και αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά που έζησα και τους ευχαριστώ όλους.

Ακόμα και αυτούς που με κακίζουν αυτή τη στιγμή. Ίσως κάποια στιγμή να καταλάβουν την απόφαση μου, ακόμα και αν δεν καταλάβουν τους καταλαβαίνω εγώ γιατί αγαπάνε την ομάδα και ίσως αισθάνονται πληγωμένοι από την απόφαση μου. Αλλά δυστυχώς ή ζωή είναι έτσι. Είμαι επαγγελματίας έπρεπε να πάρω κάποιες αποφάσεις και ένιωσε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος μου έπρεπε να φύγω. Δεν ήταν πλέον σωστό για μένα να μείνω εκεί γιατί όλα αυτά θα γύριζαν μπούμερανγκ. Ήρθαν έτσι οι καταστάσεις αποφάσισε ο πρόεδρος να με πουλήσει ο Παναθηναϊκός με ήθελε πολύ και πλέον αγωνίζομαι για τον Παναθηναϊκό και αισθάνομαι πολύ όμορφα. Όλα έγιναν έτσι και είναι η πρώτη φορά που γίνεται η αναφορά και απάντησα σε όλα. Γιατί έχουν ειπωθεί χίλια-δυο τα οποία δεν ισχύουν.






Εκτιμάω πολύ το γεγονός ότι δεν λες μεγάλα λόγια. Αλλά με βάση το όπως ζεις την ομάδα τώρα και όπως την έζησες τους πρώτους μήνες μπορείς να πεις στον κόσμο ότι τα άσχημα πέρασαν και τα καλύτερα έρχονται;
Είμαι άνθρωπος ο οποίος σκέφτεται θετικά και αυτό βάζω μπροστά και συνεχίζω. Δεν θα έλεγα ποτέ ότι φτάσαμε στο υψηλότερο σημείο και να είμαστε και ευχαριστημένοι. Η ομάδα έχει περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να κοιτάμε μπροστά, να κοιτάμε ψηλά γιατί ο Παναθηναϊκός είναι «καταδικασμένος» να πρωταγωνιστεί και αυτό θα επιδιώξουμε. Να τη φτάσουμε ψηλά και ψηλά είναι το πρωτάθλημα. Ίσως να μην τα καταφέρουμε αλλά εγώ προσωπικά όπως και οι συμπαίκτες μου είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Eρχεται το ματς με τον Εργοτέλη θα χρειαστεί και πάλι να ξεχάσετε ότι πέρασαν τα άσχημα και πλέον κοιτάτε μπροστά.
Δεν τα σκεφτόμαστε τα άσχημα. Μετά από μια ήττα αισθάνεσαι πολύ άσχημα, είσαι στεναχωρημένος γιατί είναι ότι χειρότερο. Εκεί που πας να ζεστάνεις τον κόσμο, να ανεβάσεις την ψυχολογία σου να έρχεται αυτή η σφαλιάρα. Είναι ότι χειρότερο. Δεν σε βοηθάει καθόλου. Στεναχωριέσαι πάρα πολύ, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς για το καλό της ομάδας μετά από μια ήττα είναι να την ξεχάσουμε εντελώς και να συγκρατήσουμε τα λάθη μας. Να μην τα προσπεράσουμε και αυτά γιατί θα τα ξανακάνουμε.


Και μετά τις συνεχόμενες νίκες τι πρέπει να κοιτάς;
Μετά τις συνεχόμενες νίκες πρέπει να είσαι προσγειωμένος και να μην πετάς στα σύννεφα. Κερδίσαμε το ματς με τον Ολυμπιακό που ήταν πολύ σημαντικό και το ματς με τον Ηρακλή αλλά και τα δυο μας έδωσαν τρεις βαθμούς. Απλά ο Ολυμπιακός επειδή είναι μεγαλύτερη ομάδα από τον Ηρακλή θεωρείται μεγαλύτερη νίκη αλλά οι βαθμοί είναι οι ίδιοι. Όμως αν πάμε κόντρα σε μια μικρή ομάδα και χάσουμε δυο και τρεις βαθμούς τότε τι θα λέμε.


Στο μυαλό του ποδοσφαιριστή αυτή η ισότητα μεταφράζεται στο πως βλέπετε εσείς το παιχνίδι. Δηλαδή στο ματς με τον Εργοτέλη θα μπείτε με το ίδιο πάθος που μπήκατε και στο ματς με τον Ολυμπιακό; Είναι εύκολο αντικειμενικά;
Oταν μπαίνεις στο παιχνίδι βλέπεις τα παιχνίδια το ίδιο. Το συναίσθημα είναι το ίδιο. Λες παίζω με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ τα κερδίζεις και το συναίσθημα είναι ωραίο. Τώρα παίζουμε με τον Εργοτέλη μεταξύ μας συζητάμε και λέμε ότι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και αυτά πρέπει να κερδίζεις. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να σου στερήσουν το πρωτάθλημα. Με τον Ιωνικό χάσαμε τρεις βαθμούς. Θα ήμασταν πρώτοι δηλαδή τώρα.


Εμένα μου αρέσει ότι δεν ήθελες να δώσεις υποσχέσεις;
Το πιο σημαντικό είναι να θέλεις να προσπαθείς και αν το κάνεις αυτό τις περισσότερες φορές παίρνει αυτό που σου αξίζει τις περισσότερες φορές γιατί είναι και κάποιοι άλλοι παράγοντες που στις λεπτομέρειες μπορούν να κρίνουν έναν τίτλο


Και τώρα Εργοτέλης…

Την άτυπη ρεβάνς από τον περσινό αποκλεισμό του από το Κύπελλο και ταυτόχρονα την παραμονή του σε απόσταση βολής (ή αλλαγής της εικόνας στην κορυφή με βάση τα άλλα αποτελέσματα) θέλει ο Παναθηναϊκός στον κυριακάτικο αγώνα του Παγκρήτιου.

Οι "πράσινοι" μετά το εισιτήριο για τους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας που πήραν κόντρα στον Θρασύβουλο, έχουν στο μυαλό τους την αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής. Η νίκη είναι μονόδρομος όπως τονίζει ο Ισπανός τεχνικός στους παίκτες του προκειμένου να μην πάει «στράφει» η συνολική προσπάθεια που έχουν μέχρι τώρα με αποκορύφωμα την νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο Βίκτορ Μουνιόθ σε σχέση με το ματς Κυπέλλου μπορεί να υπολογίζει εκ νέου στον Βίκτορ Σάντσεθ που εξέτισε την ποινή αποβολής του από το ντέρμπι και τους Παπαδόπουλο, Σαλπιγγίδη που έμειναν εκτός αποστολής και πήραν "ανάσες".

Την Πέμπτη, όσοι αγωνίστηκαν περισσότερο από 60 λεπτά στην αναμέτρηση με τον Θρασύβουλο, έκαναν χαλάρωμα ενώ οι υπόλοιποι μετά το καθιερωμένο "ζέσταμα" ακολούθησαν ασκήσεις στο κράτημα της μπάλας και σουτ ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δίτερμα.

Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Ιγκόρ Μπίσκαν, Λουκάς Βύντρα και Έκι Γκονζάλες ενώ οι Δημήτρης Παπαδόπουλος και Ηλίας Κώτσιος ακολούθησαν θεραπεία με τον αρχηγό του "τριφυλλιού" να μην υπάρχει ανησυχια για την συμμετοχή του ή όχι στην αναμέτρηση της Κυριακής.

To δείπνο του "Παπ"

Απόψε το βράδυ, λίγο μετά την προπόνηση, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος όπως είχε αποφασίσει και προαναγγείλει θα ξεχρεώσει το πρόστιμο της καθυστερημένης προσέλευσή του σε μια προπόνηση της ομάδας πριν από τρεις εβδομάδας με το δείπνο στο τεχνικό τιμ και τους συμπαίκτες του σε γνωστό "στέκι" των "πράσινων".





































































































































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ