LA LIGA

Δοκιμασίες για τους πρωτοπόρους

Δοκιμασίες για τους πρωτοπόρους
Ρεάλ-πανηγυρικό

Δύσκολες δοκιμασίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της Primera Division για τους πρωτοπόρους

Από `κει και πέρα, η ανεβασμένη, τον τελευταίο καιρό Μπαρτσελόνα δοκιμάζεται στο «Σαν Μαμές» απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης φιλοξενείται στο «Ονο Εστάδι» από τη Μαγιόρκα. Πιο βατές αποστολές έχουν Εσπανιόλ και Βαλένθια που υποδέχονται τη Μπέτις και την Αλμερία αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής

Σάββατο (26/1)

Σεβίλλη-Οσασούνα

Εξαιρετικά αδύναμη μακριά από το «Σάντσεθ Πιθχουάν» η φετινή Σεβίλλη (10η, 26β.), που μετά το 0-2 στο Μπιλμπάο ηττήθηκε και στην έδρα της Χετάφε με 2-3. Κόντρα στην επικείμενη αντίπαλο της ΑΕΚ δεν μπόρεσε να πάρει ούτε το βαθμό της ισοπαλίας, αφού παρότι ισοφάρισε στο 89`, δέχθηκε γκολ στις καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικό για τους Ανδαλουσιάνους, ότι παραμένουν εδώ και τρεις μήνες χωρίς εκτός έδρας νίκη. Ετσι όπως τα κατάφερε, πλέον, βρίσκεται πιο κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού απ` ότι στις θέσεις που οδηγούν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο Κόπα Αφρικα βρίσκονται ο μέσος Κεϊτά και οι επιθετικοί Κανουτέ, Κονέ, όλοι βασικοί. Εκτός αποστολής έμεινε ο τερματοφύλακας Πάλοπο (προπονείται πλέον κανονικά με την ομάδα), ενώ πάγιοι απόντες οι στόπερ Μπουλαρούζ και Χάβι Ναβάρο.

Τέλος στο μίνι σερί των δύο σερί ηττών (από Μούρθια εκτός και Σανταντέρ εντός) έβαλε η Οσασούνα (13η, 23β.) που επικράτησε -εκμεταλλευόμενη το αριθμητικό της πλεονέκτημα- στην έδρα της της Μπιλμπάο με 2-0. Πάντως παραμένει χωρίς γκολ στις τρεις τελευταίες εξόδους της (σε όλες τις διοργανώσεις) στις οποίες έχει γνωρίσει ισάριθμες ήττες. Νοκ-άουτ για τον επόμενο 1,5 μήνες τέθηκε ο βασικός μέσος Πλασίλ, ωστόσο, ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα ξεκινήσει βασικός ο αρχηγός αμυντικός χαφ Πουνιάλ. Αντιθέτως, εκτός αποστολής έμειναν ο επιθετικός Παντιάνι, και ο αριστερός μπακ Κοράλες.

Κυριακή (27/1)

Ρεάλ Μαδρίτης-Βιγιαρεάλ

Ακόμη κι αν τον τελευταίο καιρό δεν αποδίδει και τόσο καλά, η Ρεάλ (1η, 50β.) καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη διαφορά ποιότητας, εμπειρίας, λύσεων, αλλά και…φανέλας που διαθέτει έναντι των υπολοίπων ομάδων. Ειδικά μέσα στο «Μπερναμπέου» η «βασίλισσα» είναι πραγματικό φόβητρο, μετρώντας 15 σερί νίκες στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Επιπλέον, σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται ο φύλακας-άγγελος της εστίας των «μερένχες», Ικερ Κασίγιας που κρατάει ανέπαφη την εστία του εδώ και 574 λεπτά! Εκτός δράσης για ένα μήνα θα μείνει ο Πέπε, ωστόσο επανέρχεται ο Μέτσελντερ Πολλές οι πιθανότητες να επιστρέψουν και οι Ρόμπεν και Σολδάδο, την ώρα που παραμένουν νοκ-άουτ οι Χάιντσε, Σαβιόλα. Στο Κόπα Αφρικα βρίσκεται ο Ντιαρά.

Επιστροφή στα νικηφόρα αποτελέσματα, αλλά και στην 3η θέση για τη Βιγιαρεάλ (3η, 38β.) που επιβλήθηκε εύκολα στο «Ελ Μαδριγάλ της Βαλένθια» με 3-0. Την Πέμπτη που μας πέρασε, το «κίτρινο υποβρύχιο» έφερε «λευκή» (εντός έδρας) ισοπαλία με τη Μπαρτσελόνα για το πρώτο ματς της φάσης των «8» του Κυπέλλου Ισπανίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως άλλωστε παραδέχεται και ο τεχνικός Μανουέλ Πελεγκρίνι, είναι η κούραση που έχει επηρεάσει σαφέστατα την απόδοση της ομάδας. Επανήλθαν από τους τραυματισμούς τους οι Τόμασον και Φερνάντες. «Τρέχει» για να προλάβει ο Γκίγε Φράνκο, νοκ-άουτ τέθηκε ο βασικός στόπερ Φουέντες.

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μπαρτσελόνα

Η 3η σερί φορά που η Αθλέτικ (15η, 22β.) μένει μακριά από το γκολ σε εκτός έδρας αναμέτρηση, πληρώθηκε με ήττα. Πιο συγκεκριμένα, η Οσασούνα παίζοντας με παίκτη παραπάνω κατάφερε να φτάσει στη νίκη με σκορ 2-0.. Ηττα, όμως και στο Κύπελλο, αφού την περασμένη Πέμπτη το συγκρότημα του Μπιλμπάο έχασε με 0-2 από τη Ρασίνγκ στο Σανταντέρ. Εξέτισε την ποινή του βασικός μεσοεπιθετικός Γέστε, ωστόσο, τιμωρημένος είναι ο βασικός στόπερ Αμοραμπιέτα «Αγώνα δρόμου» κάνουν ο μεσοεπιθετικός Ετσεμπερία, και ο μέσος Χ. Μαρτίνεθ, επανέρχεται ο ακραίος μέσος Γκαμπιλόντο, εκτός παραμένει ο βασικός γκολκίπερ Γκόρκα Ιραϊθόθ.

Από την πλευρά της η Μπαρτσελόνα (2η, 43β.), συνεχίζει στη λογική των «επαγγελματικών νικών», ευελπιστώντας παράλληλα σε κάποια «γκέλα» της πρωτοπόρου Ρεάλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το ντέρμπι με τη «βασίλισσα», οι «μπλαουγκράνα» δεν έχουν δεχθεί ούτε ένα γκολ μετρώντας τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Τελευταία το 1-0 επί της Σανταντέρ σε ματς που διεξήχθη στο «Καμπ Νου». Την περασμένη Πέμπτη, απέσπασαν 0-0 στο «Ελ Μαδριγάλ» επί της Βιγιαρεάλ, παίρνοντας ουσιαστικά προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Εκτός δράσης εξακολουθεί να παραμένει ο Ροναλντίνιο, για τον οποίο η μεταγραφολογία καλά κρατεί. Στο Κόπα Αφρικά βρίσκονται οι Ετό και Τουρέ, εκτός δράσης οι Χορκέρα, Εθκέρο, επανέρχεται ο Εντμίλσον, «τρέχει» ο για να προλάβει ο Αμπιντάλ.

Εσπανιόλ-Μπέτις

Σημάδια «κοιλιάς» παρουσιάζει η Εσπανιόλ (5η, 36β.) που μετράει αρνητικό σερί τεσσάρων παιχνιδιών χωρίς νίκη σε όλες τις διοργανώσεις. Ό,τι χειρότερο τη δεδομένη στιγμή για το συγκρότημα του Βαρκελώνης που μαστίζεται από αρκετά αγωνιστικά προβλήματα. Τελευταίοι που προστέθηκαν στη μακρά λίστα με τους απόντες ο αρχηγός και αναντικατάστατος επιθετικός, 1ος σκόρερ Ραούλ Ταμούδο, καθώς επίσης και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Λαφουέντε. Επιπλέον, στο Κόπα Αφρικά βρίσκεται ο βασικός «πορτιέρο» Καμενί κι έτσι αναγκαστικά στο βασικό σχήμα θα ξεκινήσει ο 3ος γκόλκίπερ ονόματι Κίκο Κασίγια. Επίσης, τιμωρημένος είναι ο βασικός αμυντικός χαφ Ουρτάδο, ενώ εκτός παραμένει ο βασικός στόπερ Χάρκε. Τέλος, «τρέχουν» για να προλάβουν ο βασικός μεσοεπιθετικός Ριέρα και ο Ντε λα Πένια.

Διατηρώντας το εντός έδρας αήττητο επί ημερών Τσαπάρο, η Μπέτις (16η, 22β.), κατάφερε με το ισόπαλο 1-1 κόντρα στην Ουέλβα να διατηρηθεί εκτός της επικίνδυνης ζώνης. Οι Ανδαλουσιάνοι, πάντως, θεωρούν εαυτόν αδικημένο από το τελικό αποτέλεσμα και διαμαρτύρονται έντονα για τη διαιτησία υποστηρίζοντας ότι δεν τους δόθηκε καταφανέστατο πέναλτι. Δύσκολα θα καταφέρουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο «Μονζουίκ», μια κι εκτός έδρας παρουσιάζονται ιδιαίτερα αδύναμοι (1 νίκη, 4 ισοπαλίες, 5 ήττες). Εξέτισαν τις ποινές τους ο εξτρέμ Σίσκο, ο βασικός και ο στόπερ Χουανίτο. Αποθεραπεύτηκε ο στόπερ Λίμα και ο βασικός αριστερός μπακ Φερνάντο Βέγκα. Νοκ-άουτ ο αμυντικός χαφ Χουάντε, πάγιοι απόντες οι στόπερ Ρίβας, Νάνο και ο τερματοφύλακας Ντόμπλας.

Μαγιόρκα-Ατλέτικο Μαδρίτης

Σε ρυθμούς 2003 ζουν στη Μαγιόρκα (14η, 23β.). Τότε η ομάδα των Βαλεαρίδων νήσων είχε κατακτήσει το Copa del Rey, κάτι που ευελπιστεί να κάνει και τώρα. Αλλωστε η εκτός έδρας ήττα την περασμένη Τετάρτη από τη Χετάφε με 0-1 αφήνει αρκετά περιθώρια πρόκρισης στους «4» του θεσμού. Βεβαίως, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στο πρωτάθλημα, όπου οι νησιώτες τρέχουν αρνητικό σερί επτά αγωνιστικών χωρίς «τρίποντο». Στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής, μάλιστα, αναδείχθηκαν ισόπαλοι με τη Λεβάντε, δεχόμενοι γκολ στο 89` (2-2). Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι παραμένουν χωρίς εντός έδρας νίκη από τις 7/10! Τιμωρημένος ο κεντρικός αμυντικός Ντ. Ναβάρο, ενώ εκτός παραμένουν ο φορ Γουεμπό και ο μέσος Κάστρο.

Δύο αρνητικά αποτελέσματα, έχουν χαλάσει το σπουδαίο κλίμα που υπήρχε στο «στρατόπεδο» της Ατλέτικο Μαδρίτης (4η, 37β.). Προηγήθηκε η ήττα στο μαδριλένικο ντέρμπι από τη Ρεάλ στο «Βιθέντε Καλντερόν» (0-2), και ακολούθησε εκείνη με 0-1 στο «Μεστάγια» από τη Βαλένθια για το Κύπελλο. Ετσι το κίνητρο για νίκη στο «Ονο Εστάδι» αποτελεί μονόδρομο τόσο για βαθμολογικούς όσο και ψυχολογικούς λόγους. Τιμωρημένος ο βασικός μεσοεπιθετικός και αρχηγός Μάξι και ο αριστερός μπακ Αντ Λόπεθ. Αμφίβολοι οι βασικοί μέσοι Σιμάο και Ραούλ Γκαρσία, ενώ νοκ-άουτ παραμένουν οι ο βασικός «πορτιέρο» Λέο Φράνκο, ο στόπερ Ζε Κάστρο και ο Σεϊταρίδης.

Βαλένθια-Αλμερία

Οκτώ αγωνιστικές χωρίς νίκη έχει συμπληρώσει η Βαλένθια (8η, 27β.), γεγονός που καταδεικνύει την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Κόντρα στη Βιγιαρεάλ οι «νυχτερίδες» πραγματοποίησαν μία ακόμη κακή εμφάνιση, χάνοντας με το ευρύ 0-3 στο «Ελ Μαδριγάλ». Πλέον, η διοίκηση της ομάδας, άλλαξε στάση και εκεί που στήριζε απόλυτα τον Ρόναλντ Κούμαν, τώρα φαίνεται να εξετάζει διάδοχες λύσεις. Ο Ολλανδός τεχνικός βρίσκεται υπό κρίση, αρά το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί ένα προσωπικό κρας τεστ για τον ίδιο. Μεσοβδόμαδα, πάντως, κέρδισε με 1-0 την Ατλέτικο και έκανε το βήμα για την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Τιμωρημένος είναι ο αμυντικός Κανέιρα, τραυματίας ο εσχάτως βασικός δεξιός μπακ-χαφ, Αριθμέντι. Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του Μοριέντες, νοκ-άουτ για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες τέθηκε ο Μπαράχα που τραυματίστηκε στο Κύπελλο. Πάγια απουσιάζει ο στόπερ Αλέξις.

Ανεβασμένη παρουσιάζεται η Αλμερία (9η, 26β.) που προέρχεται από δύο συνεχόμενες νίκες, με τελευταία εκείνη επί της Λα Κορούνια με 1-0 εντός έδρας. «Οπλο» της ομάδας παραμένει η άμυνα, που 21 γκολ παθητικό διαθέτει την 4η καλύτερη επίδοση της κατηγορίας. Ετσι, καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό η αδυναμία που υπάρχει στην επίθεση (3η χειρότερη με 17 γκολ). Χωρίς εκτός έδρας «τρίποντο» οι Ανδαλουσιάνοι στις έξι τελευταίες τους εξόδους. Σημαντική η επάνοδος του βασικότατου μέσου Μανέ, ο οποίος εξέτισε την ποινή του, αλλά και του δεξιού μπακ Ρεκάρτε, που αποθεραπεύτηκε. Τιμωρημένος είναι ο βασικότατος μέσος Σοριάνο, ενώ δεν αποκλείεται να ντεμπουτάρουν ο στόπερ Γκιγιέρμε και ο επιθετικός Παούνοβιτς, αμφότεροι νεοαποκτηθέντες.

Μούρθια Λεβάντε

Οι δύο σερί εκτός έδρας ήττας (από Μπαρτσελόνα με 0-4 και από Σαραγόσα με 1-3), έφεραν τη Μούρθια για πρώτη φορά στη ζώνη του υποβιβασμού. Καθησυχαστικός ο τεχνικός Λούκας Αλκάρεθ δηλώνοντας ότι η ομάδα θα βρει το δρόμο της και δεν θα κινδυνέψει. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το «τρίποντο» στο συγκεκριμένο ματς αποτελεί μονόδρομο για την ομάδα του. Εντός έδρας οι «πορφυροί» παραμένουν αήττητοι στα τρία τελευταία του παιχνίδια. Απών ο βασικός μέσος Αρθο που είναι τιμωρημένος, ενώ «τρέχουν» για να αποθεραπευτούν ο επιθετικός Ινιγο, ο βασικός στόπερ Οτσόα και ο μεσοεπιθετικός Γκαγιάρδο.

Η εικόνα διάλυσης συνεχίζεται στην Λεβάντε (20η, 9β.), που θα αποφύγει τον υποβιβασμό μόνο με ένα θαύμα. Το μόνο θετικό είναι ότι πλέον οι παίκτες της (όσοι έχουν απομείνει) αγωνίζονται χωρίς άγχος και όντας «μπολιασμένοι» από αρκετούς νεαρούς που έχουν προωθηθεί, είναι ικανοί για κάποιες «ζημιές». Όπως αυτή κόντρα στη Μαγιόρκα από την οποία απέσπασαν -στο 89`- εντός έδρας ισοπαλία (2-2). Στο συγκεκριμένο ματς τραυματίστηκε και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο… εξ ανάγκης πλέον βασικός Χέιχο. Επανέρχεται έχοντας εκτίσει την ποινή του ο βασικός μέσος Τομάζι.

Σανταντέρ-Σαραγόσα

Στις σταθερές αξίες της κατηγορίας συγκαταλέγεται η φετινή Σανταντέρ (6η, 32β.). Τόσο μέσω πρωταθλήματος όσο και Κυπέλλου, η Ρασίνγκ δείχνει ικανή να πετύχει την έξοδό της στην Ευρώπη. Την περασμένη Πέμπτη επικράτησε στο «Ελ Σαρδινέρο» με 2-0 της Μπιλμπάο αποκτώντας σοβαρό προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Copa del Rey. Εφτασε στους «8» του θεσμού επικρατώντας –πριν από περίπου 2 εβδομάδες της Σαραγόσα με το εμφατικό 4-0. Και πάλι δεν υπολογίζεται ο αναντικατάστατος μεσοεπιθετικός Μουνίτις, ενώ εκτός τέθηκε και ο βασικός τερματοφύλακας Τόνιο. Εξέτισε την ποινή του ο αριστερός μπακ Αγιόθε, ενώ αποθεραπεύτηκε ο βασικός επιθετικός Σμόλαρεκ.

Υστερα από μόλις δύο παιχνίδια στην τεχνική ηγεσία της Σαραγόσα (11η, 25β.) ο Αντερ Γκαριτάνο υπέβαλλε την παραίτησή του, καθώς στη διαμάχη του με τον Ντ` Αλεσάντρο η διοίκηση δεν του παρείχε την στήριξη που επιθυμούσε. Τουλάχιστον πριν αποχωρήσει τη βοήθησε να τερματίσει το αρνητικό σερί των εννιά αγωνιστικών χωρίς νίκη (3-1 τη Μούρθια εντός). Νέος προπονητής ο Χαβιέ Ιρουρέτα με τους Ισπανούς να υποστηρίζουν ότι «…νέος τεχνικός, σίγουρη νίκη». Τιμωρημένος είναι ο βασικός στόπερ Αιγάλα, αποθεραπεύτηκε ο αριστερός μπακ Παρέδες, επανέρχεται και ο Ματουζάλεμ. Στον αντίποδα, νοκ-άουτ παραμένουν οι Αϊμάρ και ο αμυντικός Κουαρτέρο.

Ουέλβα-Χετάφε

Θετικό αποτέλεσμα κρίνεται για την Ουέλβα (17η, 22β.) η εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με τη Μπέτις στο ανδαλουσιάνικο ντέρμπι. Ετσι παρέμεινε -έστω και οριακά- εκτός της ζώνης του υποβιβασμού, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή νίκη τυχόν νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα αποτελούσε γι` αυτήν βάλσαμο. Μικρή μεταγραφική ενίσχυση προανήγγειλε ο Βίκτορ Μουνιόθ, ο οποίος ακόμη δεν μπορεί να συμπεριλάβει στα πλάνα του τον νεοαποκτηθέντα, ανέτοιμο ακόμη Τούρκο επιθετικό Ερσέν. Ατύχημα με το αυτοκίνητο είχε ο φορ Βαρέλα κι έτσι δεν υπολογίζεται, ενώ δεν προλαβαίνει να αποθεραπευθεί ούτε ο βασικός στόπερ Κάλβο. «Αγώνα δρόμου» κάνουν ο στόπερ Κίκε και ο επιθετικός Ρόσου, την ώρα που επανέρχεται, έχοντας εκτίσει την ποινή του ο βασικός στόπερ Μπουθόν. Καμία ανησυχία δεν εμπνέει ο τραυματισμός του Σορεντίνο.

Χαρακτήρα να ανταποκριθεί παράλληλα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (για το ΟΥΕΦΑ θα φανεί όταν γίνουν τα παιχνίδια με την ΑΕΚ) δείχνει πως διαθέτει η Χετάφε (12η, 24β.). Σπουδαίο «τρίποντο» επί της Σεβίλλης για το πρωτάθλημα (3-2 με γκολ στο 92`) και πολύτιμη νίκη με 1-0 επί της Μαγιόρκα για το Κύπελλο που της έδωσε προβάδισμα πρόκρισης για τα ημιτελικά του θεσμού. Ερωτηματικό παραμένει το πόσο επηρεασμένη θα παρουσιαστεί η ομάδα από την κούραση που υπάρχει. Μοναδικοί απόντες ο διεθνής Αφρικανός επιθετικός Ούτσε και ο μεσοεπιθετικός Σόουσα.

Λα Κορούνια-Βαγιαδολίδ

Σε κάκιστη κατάσταση βρίσκεται η Λα Κορούνια (19η, 17β.) που έχει παγιωθεί στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Παρά την εκτός έδρας ήττα από την Αλμερία (0-1) ο Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα παραμένει στην τεχνική ηγεσία της, με τον τοπικό Τύπο να εκτιμά ότι κάτι τέτοιο γίνεται λόγω της απροθυμίας των υποψήφιων αντικαταστατών του να αναλάβουν! Τραγική όταν αγωνίζεται στο «Ριαθόρ» με ρεκόρ 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες έχει τον χειρότερο απολογισμό της κατηγορίας. Επανέρχεται ύστερα από μακρόχρονο απουσία ο Βαλερόν, ενώ άρχισαν προπονήσεις με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους οι τερματοφύλακες Μουνούα (καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή) και Αουάτε, οι οποίοι πιθανότατα θα μείνουν εκτός αποστολής. Εξέτισε ο στόπερ Πάμπλο Αμο.

Μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της κατηγορίας είναι αυτή τη στιγμή η Βαγιαδολίδ (7η, 27β.). Παραμένει αήττητη εδώ και οκτώ παιχνίδια και πλέον διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου. Κατάφερε να κερδίσει και την ισχυρότατη Εσπανιόλ, πετυχαίνοντας την 3η σερί νίκη της. Βασικοί υπαίτιοι αυτού του εξαιρετικού σερί, οι Σέρχιο Ασένχο και Χοσέμπα Γιορέντε, με τον πρώτο να δέχεται μόλις 2 γκολ σε επτά ματς και τον δεύτερο να πετυχαίνει τα 6 από τα συνολικά 12 γκολ της ομάδας του στο συγκεκριμένο διάστημα. Χωρίς προβλήματα, αφού ο βασικότατος στόπερ Ράφα και ο μέσος Ντ Καμάτσο αποθεραπεύτηκαν.












































TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ