ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη των 28: Η κατάθεση των Κωνσταντινέα και Κούγια

Δίκη των 28: Η κατάθεση των Κωνσταντινέα και Κούγια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συνεχίζεται από το πρωί της Τετάρτης (19/2) η διαδικασία στη "δίκη των 28", στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και σήμερα είναι η σειρά να καταθέσουν οι Πέτρος Κωνσταντινέας και Αλέξης Κούγιας.

Συνεχίζεται από το πρωί της Τετάρτης (19/2) η διαδικασία στη "δίκη των 28", στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και σήμερα είναι η σειρά να καταθέσουν οι Πέτρος Κωνσταντινέας και Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι οι 28 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι κατά περίσταση με τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα) και της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων.

Την προηγούμενη Πέμπτη είχε καταθέσει ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ο Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, γι' αυτό και συνέχισε σήμερα (19/2) την κατάθεσή του. Η διαδικασία θα πάει μέχρι και τις 13:00, καθώς αργότερα έχουν αποχή οι γραμματείς.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΚΑΦΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ

Αρχικά, ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, αναφέρθηκε σε απειλητικά sms που στάλθηκαν για το πρόσωπό του, αλλά και τον Πέτρο Κωνσταντινέα. Το μήνυμα έλεγε "Δεν θα έχεις μαγαζάκι να πας. Και εσύ εισαγγελέα στοπ. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια δημόσια απειλή στα τόσα χρόνια που εισαγγελέας. Κανείς δεν αποδοκίμασε από ΕΠΟ ή κάποια άλλη αρχή του ποδοσφαίρου. Mε όση κομψότητα θα πω ότι αν πιστεύει κάποιος ότι αυτό το δικαστήριο μπορεί να απειληθεί, είναι βαθιά νυχτωμένος".

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ

Στη συνέχεια, ο Πέτρος Κωνσταντινέας απάντησε στις ερωτήσεις των δικηγόρων περί πιέσεων που δεχόταν για να νικήσει ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη.

"Είπα ότι δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν, είναι σχήμα λόγου. Ο Σταθόπουλος ήταν καταρρακωμένος και πιεσμένος, όταν με κάλεσε να παραιτηθώ, μετά τον αγώνα. Ο ίδιος εκείνη την εποχή, είπε ότι ήταν καλύτερα τα πράγματα, μετά το παιχνίδι όμως, ήταν διαφορετικός. Ο κύριος Σταθόπουλος πιεζόταν, ήθελε να με πιέσει εμένα για να νικήσει συγκεκριμένη ομάδα. Για ποιον μου το έλεγε για την Ξάνθη;", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Για τον Ολυμπιακό σας τα έλεγε, εσείς τα λέτε", του απάντησε ο κ. Ράλλης και συνέχισε: "Λέγανε ότι ο κοντός Σισέ είναι ο Σταθόπουλος. Τι εννοούσαν; Ότι βοηθούσε τον Παναθηναϊκό;". Ο κ. Κωνσταντινέας σχολίασε: "Απ' ότι έλεγαν οι δημοσιογραφικοί τίτλοι, ήταν η περίοδος που έφευγε ο Πατέρας από τον Παναθηναϊκό και έμπαινε ο κύριος Μαρινάκης".

"Και γιατί τον έλεγαν κοντό Σισέ;", αναρωτήθηκε ο κ. Ράλλης, για να πάρει απάντηση: "Δεν ξέρω. Μπορεί να ήταν καλός ντριμπλαδόρος και ως παράγοντας". Ο κ. Ράλλης τον ρώτησε: "Μας δουλεύετε;". Για τις σχέσεις του με τον Σταθόπουλο μέχρι εκείνο το ματς, είπε: "Είχε από μένα παράπονα για ένα ματς στο Μελιγαλά και τιμωρήθηκα. Η σχέση μας ήταν καλή. Υπήρχε μια περίοδος όταν ήμουν Γ' Εθνική... Είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις μας, ήταν άριστες".

Στη συνέχεια, ο κ. Ράλλης αναφέρθηκε σε διαιτησίες του Πέτρου Κωνσταντινέα, ο οποίος απάντησε και ολοκλήρωσε την κατάθεσή του.

ΔΙΕΚΟΨΕ ΕΞΑΛΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΥΓΙΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ακολούθησε η κατάθεση του Αλέξη Κούγια. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αριστέα Τσαμαδιά, διέκοψε την ακρόαση μιας κι έγινε έξαλλη μαζί του: "Τα έχω δει όλα. Οι συνήγοροι να προσπαθούν να πείσουν τους μάρτυρες και ο μάρτυρας τους κατηγορουμενους".

Συγκεκριμένα, διέκοψε ύστερα από συνομιλία του Κούγια με τους κατηγορούμενους για έναν διαιτητή από την Κόρινθο.Οι κατηγορούμενοι έλεγαν ότι είναι από άλλο σύνδεσμο, αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ επέμενε, με την πρόεδρο να λέει: "Διακόπτεται η δίκη προσωρινά. Τα έχω δει όλα. Οι συνήγοροι να προσπαθούν να πείσουν τους μάρτυρες και ο μάρτυρας τους κατηγορουμενους".

"ΤΟ KORIOPOLIS ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ"

"Μιλάτε στην κατάθεση σας για Εγκληματική Οργάνωση", του είπε η πρόεδρος μόλις συνεχίστηκε η κατάθεσή του και εκείνος απάντησε: "Μέχρι το 1996 η διοίκηση της ΕΠΟ ήταν απόρροια του κόμματος που βρισκόταν στην κυβέρνηση. Οι εκλογές της ΕΠΟ ποτέ δεν ήταν καθαρές. Ελέγχοντας τη διοίκηση της ΕΠΟ, ελέγχεις και τη διαιτησία. Το Koriopolis είναι γέννημα του Πατέρα. Πρέπει να ακουστούν αλήθειες, σας το λέω ευθέως. Αν θέλετε να προστατέψετε κάποιον, να μου το πείτε".

"Αντιλαμβάνεστε αυτό που λέτε;", ήταν η ερώτηση του εισαγγελέα, για να έρθει η απάντηση: "Ναι, το αντιλαμβάνομαι, Αφήστε να με πω αυτά που θέλω. Αν δεν σας τα πω, δεν θα καταλάβετε τίποτα. Κι εσείς και εγώ σε αυτή τη διαδικασία έχουμε χρησιμοποιηθεί".

Η πρόεδρος είπε: "Υπάρχουν κάποιοι κατηγορούμενοι" και εκείνος συνέχισε: "Πρέπει να καταλάβετε πώς έγιναν κατηγορούμενοι. Ο ανακριτής Ανδρεάδης ήταν προκατειλημμένος, Υπάρχει ένα πρόσωπο, ο Πατέρας, που τον έδιωξαν κλωτσηδόν γιατί έκανε κακή διαχείριση. Ηταν φίλος από μικρός με τον Μαρινάκη και για να τους εκδικηθεί που τον έδιωξαν, άρχισε να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. Αποφάσισε να ενεργοποιήσει την Εισαγγελέα και μένα. Με κάλεσε και μου έδωσε δύο κασέτες, με συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί. Εγώ τις έδωσα στην Εισαγγελέα. Κάθε εβδομάδα, ο Παπαδόπουλος, παίρνει ένα πούλμαν και λεφτά και πηγαίνει σε εκλογές των Ενώσεων με σκοπό να συνεχίσει ότι είχε γίνει το 1996.

Είχαμε αποφασίσει μαζί με Πατέρα, Αλαφούζο, Θωμαϊδη, Τριανταφυλλόπουλο, τους οποίους ο Πατέρας είχε υποχείριά του, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Θέλαμε να αποκαλύψουμε αλήθειες, οι οποίες όμως, δεν ήταν η απόλυτη αλήθεια. Αν δεν σας πω ποιος είναι ο Σάββας, μετά θα φτάσω στους κατηγορούμενους. Και αυτά που είχα πει, και αυτά που θα πω τώρα, είναι αλήθειες. Εκείνη την περίοδο, στόχος του Αλαφούζου ήταν ο Μαρινάκης. Με πήρε τηλέφωνο ο Πατέρας και μου είπε, 'έλα να δεις ποιοι σε στήνουν'. Από τις κασέτες κατάλαβα ότι είχα στα χέρια μου το σύστημα. Πήγα στη Ράικου, η οποία τότε ήταν πρώην εισαγγελέας διαφθοράς.

Φαίνονταν ότι Μπέος και Τσακογιάννης μπορούσαν να βάζουν όποιον διαιτητή ήθελαν. Στην πρώτη κατάθεση μου στον Κορέα, είπα αυτά που είχα ζήσει. Δεν έχω κάτι που να ξέρω για τον Κουρίδη. Αυτή η παράγκα - εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε από το 1996. Ηταν ο Παπανικολάου και ο Υφαντής που ουσιαστικά διοικούσαν την ΕΠΟ. Είπα ότι αφού παρέμειναν από το 1996, ήταν η διοικητική ομάδα. Ο Χατζηαποστόλου μαζί με τον Σάββα με κάλεσαν σε ραντεβού και μου είπαν ότι ο Παπανικολάου, ο Υφαντής και ο Σταθόπουλος ήταν η ηγετική ομάδα της ΕΠΟ. Οι πρόεδροι των ΕΠΣ ενδιαφέρονται να προωθήσουν τους διαιτητές".

"Το έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτό", είπε η πρόεδρος και ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε: "Να προωθήσουν τους διαιτητές και να τους ελέγχουν. Ο Θωμάς Μητρόπουλος και οι συνεργάτες του ακόμη βρίσκονται στο παρασκήνιο. Από το 2003 και μετά έχω πληρώσει 800.000 ευρώ σε πρόστιμα για κρίσεις μου για τους διαιτητές. Τα λάθη των διαιτητών θεωρούσα ότι ήταν σκόπιμα. Κρίση μου ήταν αυτό. Είπα ότι αυτοί επειδή είναι τόσα χρόνια στην ΕΠΟ, κατά την κρίση μου είναι η ηγετική ομάδα".

Οι κατηγορούμενοι είναι οι εξής:

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)

Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)

Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ)

Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League)

Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League)

Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League)

Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League)

Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League)

Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League)

Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια)

Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας)

Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)

Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)

Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)

Γιάννης Κομπότης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός)

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ