ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Φεκίρ έχασε τα 2/3 της αξίας του μέσα σε ένα χρόνο

Lyon's Nabil Fekir lies on the pitch during the French League One soccer match between Lyon and Guingamp at the Stade de Lyon near Lyon, France, Friday, Feb. 15, 2019. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Lyon's Nabil Fekir lies on the pitch during the French League One soccer match between Lyon and Guingamp at the Stade de Lyon near Lyon, France, Friday, Feb. 15, 2019. (AP Photo/Laurent Cipriani) AP PHOTO/LAURENT CIPRIANI

Ο Ναμπίλ Φεκίρ το καλοκαίρι του 2018 θα κόστιζε στη Λίβερπουλ 60.000.000 ευρώ, αποτελώντας το διάδοχο του Φιλίπε Κουτίνιο. Ένα χρόνο αργότερο πωλήθηκε στην Μπέτις από τη Λιόν με 20.000.000 ευρώ. Τι συνέβη κι ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έχασε τα 2/3 της αξίας του.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν μαγικό για τον Ναμπίλ Φεκίρ, καθώς είχε μόλις ολοκληρώσει μία εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Λιόν και είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία. Μπορεί να μην ήταν βασικός στους "bleus", αλλά είχε συμμετοχή στα έξι από τα επτά παιχνίδια της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποτελώντας μία πολύτιμη λύση στα χέρια του Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Όλα θα έδειχναν ονειρικά για τον 25χρονο μεσοεπιθετικό της Λιόν, αν η Λίβερπουλ, πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, δεν έκανε πίσω την τελευταία στιγμή και δεν ακύρωνε μία μεταγραφή 60.000.000 ευρώ. Ο Γιούργκεν Κλοπ τον ήθελε πάρα πολύ, καθώς θεωρούσε πως μπορούσε να ταιριάξει ιδανικά με τους Ρομπέρτο Φιρμίνο, Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ στην επίθεση της ομάδας. Ουσιαστικά, θα ήταν ο playmaker πίσω από τη "φονική" τριάδα της Λίβερπουλ, διαδεχόμενος τον Φιλίπε Κουτίνιο που έξι μήνες νωρίτερα είχε μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα.

France's Nabil Fekir smiles during his friendly soccer match against Ireland at the Stade de France stadium, in Saint Denis, north of Paris, France, Monday, May, 28, 2018. (AP Photo/Thibault Camus)
France's Nabil Fekir smiles during his friendly soccer match against Ireland at the Stade de France stadium, in Saint Denis, north of Paris, France, Monday, May, 28, 2018. (AP Photo/Thibault Camus) AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Ο Φεκίρ είχε δείξει τα διαπιστευτήριά του μέσα στη σεζόν, αφού είχε σημειώσει 23 γκολ και είχε μοιράσει 8 ασίστ σε 40 αγώνες με τη Λιόν, βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου η γαλλική ομάδα να επιστρέψει στο Champions League ύστερα από μία σεζόν στο Europa League. Οι διαπραγματεύσεις των διοικούντων τη Λίβερπουλ με τους αντίστοιχους της Λιόν είχαν μπει στην τελική ευθεία. Στην πραγματικότητα, είχε υπάρξει deal μεταξύ των δύο πλευρών και απέμεναν τυπικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

Ο Φεκίρ έχασε τα 2/3 της αξίας του μέσα σε ένα χρόνο

Υπάρχουν, μάλιστα, φήμες πως στο κανάλι της Λίβερπουλ ήταν έτοιμη να ανέβει η πρώτη του συνέντευξη ως παίκτης των "κόκκινων", αλλά κατέβηκε άμεσα, μετά την αρνητική τροπή που πήρε η υπόθεση.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ "ΧΑΛΑΣΕ" ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, οι άνθρωποι της Λίβερπουλ αποφάσισαν να κάνουν πίσω, οδηγώντας σε ναυάγιο τη συμφωνία. Υπήρξαν πολλές φήμες γύρω από την απόφαση των "κόκκινων" να ακυρώσουν το deal. Ο σημαντικότερος λόγος ήταν το ιστορικό που είχε ο ποδοσφαιριστής σε σοβαρούς τραυματισμούς. Το Σεπτέμβριο του 2015, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός είχε υποστεί ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο σε φιλικό της Γαλλίας με την Πορτογαλία.

Χρειάστηκε να μείνει 213 ημέρες εκτός έδρας, αλλά όταν επέστρεψε έδειξε πως παραμένει σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, οι ιθύνοντες της Λίβερπουλ δεν θέλησαν να ρισκάρουν και απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Τόσο ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολά όσο κι ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή ισχυρίστηκαν πως ο συγκεκριμένος τραυματισμός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η Λίβερπουλ έκανε πίσω, δίχως, ωστόσο, να προχωρούν σε περαιτέρω διευκρινήσεις.

ΣΤΗΝ ΜΠΕΤΙΣ ΜΕ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΤΙΜΗΣ

Ο Φεκίρ έμεινε στη Λιόν και η αλήθεια είναι πως δεν πραγματοποίησε αντίστοιχη σεζόν με την προηγούμενη, καθώς είχε 12 γκολ και 9 ασίστ σε 39 αγώνες. Μάλιστα, ειδικά στην αρχή της χρονιάς έχασε πολλά παιχνίδια λόγω τραυματισμού. Βέβαια, δεν ξέχασε να παίζει ποδόσφαιρο, ούτε έχασε την ποιότητά του. Ωστόσο, η κίνηση της Λίβερπου είχε αντίκτυπο στην καριέρα του, καθώς καμία εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων δεν μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωσή του, φοβούμενες ότι δεν έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα στο γόνατό του.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ένας ποδοσφαιριστής που έχει υποστεί ρήξη χιαστού, έχει 25% περισσότερες πιθανότητες να πάθει τον ίδιο τραυματισμό στο ίδιο γόνατο, αλλά και 20.5% πιθανότητες να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα στο άλλο γόνατο, καθώς αλλάζει ο τρόπος που μοιράζει το βάρος στα δύο πόδια, φοβούμενος έναν αντίστοιχο τραυματισμό.

Lyon's Nabil Fekir celebrates after scoring his sides second goal during the Champions League Group F soccer match between Manchester City and Lyon at the Etihad stadium in Manchester, England, Wednesday, Sept. 19, 2018. (AP Photo/Dave Thompson)
Lyon's Nabil Fekir celebrates after scoring his sides second goal during the Champions League Group F soccer match between Manchester City and Lyon at the Etihad stadium in Manchester, England, Wednesday, Sept. 19, 2018. (AP Photo/Dave Thompson) AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Τελικά, παρά τα όσα ακούστηκαν, η Μπέτις έκανε την κίνηση και τον απέκτησε με ιδιαίτερο χαμηλό ποσό για την αξία του, εκμεταλλευόμενη προφανώς την έλλειψη ενδιαφέροντος από άλλες ομάδες, το γεγονός πως το συμβόλαιό του έληγε το 2020 αλλά και τη φημολογία γύρω από τους τραυματισμούς του Γάλλου. Οι Σεβιγιάνοι έβγαλαν από τα ταμεία τους μόνο 20.000.000 ευρώ, ενώ άλλα 10.000.000 ευρώ θα δοθούν με τη μορφή μπόνους επίτευξης στόχων.

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Φεκίρ μέσα σε ένα χρόνο έχασε τα 2/3 της αξίας του, πληρώνοντας την απόφαση της Λίβερπουλ. Βέβαια, η αλλαγή πλεύσης των "κόκκινων" περισσότερο στοίχισε στους διοικούντες τη Λιόν, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τον παραχωρήσουν στο 1/3 της περσινής αξίας του. Πλέον, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός θα παλέψει -ως διάδοχος του Τζιοβάνι λο Σέλσο στην Μπέτις- να αποδείξει πως έκαναν λάθος που τον αμφισβήτησαν, κυνηγώντας μέσα από την ομάδα της Ανδαλούσιας το μεγάλο βήμα στην καριέρα του.

Photo Credits: AP Photo/Laurent Cipriani

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ναμπίλ Φεκίρ: Από "αντί-Κουτίνιο", στην Μπέτις με 20 εκατ. ευρώ
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ