ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Hendon FC δίνει δωρεάν εισιτήρια σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας

Η Hendon FC δίνει δωρεάν εισιτήρια σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας

Ένα τραγικό γεγονός στάθηκε αφορμή για προχωρήσει η Hendon FC σε μια αξιέπαινη κίνηση, με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στη σκιά του Wembley βρίσκεται το Silver Jubilee Park, το γήπεδο της Hendon FC που αγωνίζεται στην 7η κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Με μέσο όρο προσέλευσης κοινού στα παιχνίδια κάτι λιγότερο από 250 οπαδούς, ο μικρός αυτός ποδοσφαιρικός σύλλογος μπορεί να υπερηφανεύεται για την ανύψωση του πνεύματος της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Simon Lawrence, προχώρησε σε μια αξιέπαινη κίνηση, αποφασίζοντας ότι φέτος θα λαμβάνουν δωρεάν εισιτήρια όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη, μοναξιά ή οτιδήποτε παρόμοιο.

"Δεν ήταν κάτι που χρειαζόταν ιδιαίτερη σκέψη. Αν η Hendon FC μπορούσε να αποτελεί ένα όχημα βοήθειας προς κάποιους ανθρώπους, ακόμη κι αν πρόκειται για μια υπόθεση 1,5 ώρας και θα μας κοστίσει 11 λίρες, τότε γιατί να μην το κάνουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο Lawrence πριν αποκαλύψει τους λόγους αυτής της ενέργειας.

Η απόφαση του προέδρου της Hendon FC ήρθε μετά τον θάνατο ενός πρώην παίκτη της ομάδας, του Dermot Drummy, που έπαιξε σε 300 παιχνίδια με τη φανέλα του συλλόγου και αυτοκτόνησε τον Νοέμβριο του 2017 σε ηλικία 56 ετών.

"Ήταν ένας από τους πιο ευχάριστους, λαμπρούς ανθρώπους. Το χιούμορ του στα αποδυτήρια ήταν πανέξυπνο. Ήταν πολύ αγαπητός στους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τόσο τις ημέρες που αγωνιζόταν, όσο και στο διάστημα που προπονούσε.

Δεν μπορώ να κατανοήσω πως είναι γίνεται να εμπνέεις σεβασμό, να σε αγαπάνε, να ενδιαφέρονται για εσένα, κι όμως αυτό που επιλέγεις είναι η αυτοκτονία. Αλλά επειδή δεν μπορώ να το κατανοήσω, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το αντιληφθώ".

Ο Σταν Κόλιμορ είναι ένας ποδοσφαιριστής που στην καριέρα του αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα και σήμερα αποτελεί πρεσβευτή της SANE, ίδρυμα για θέματα ψυχικής υγείας.

"Για την Hendon FC, το να λέει ότι 'αντιλαμβανόμαστε πως η απομόνωση, ένα τεράστιο κομμάτι της κατάθλιψης, στερεί από τους ανθρώπους το αίσθημα ότι ανήκουν στην κοινωνία γι' αυτό και θέλουμε να σε φέρουμε κοντά μας προσπαθώντας να ενεργοποιήσουμε θετική ενέργεια που οδηγεί στην ευημερία', είναι μια προσπάθεια ζωτικής σημασίας.

Το γεγονός ότι μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα προσφέρει κάτι που αφορά όλα τα συναισθήματα, το πάθος, την ένταση, τις αναμνήσεις που δημιουργεί ένα παιχνίδι, τότε μπορείτε να φανταστείτε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια σανίδα σωτηρίας", τόνισε ο πρώην διεθνής επιθετικός.

Ο Simon Lawrence πάντως δεν στέκεται στην αποθέωση που γνωρίζει για την πρωτοβουλία της ομάδας:

"Η ενέργεια αυτή προβάλλεται ως κάτι φανταστικό αλλά δεν νομίζω πως είναι κάτι τέτοιο. Πιστεύω απλά πως πρόκειται για μια όμορφη, γνήσια κίνηση. Θα προτιμούσα να λάβω μηνύματα ανθρώπων που πιστεύουν ότι το να έρθουν και να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι θα τους βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα, παρά να λάβω μηνύματα αποθέωσης.

Ίσως τελικά να είναι κάτι περισσότερο από 1,5 ώρα ποδοσφαίρου. Ίσως πέσεις πάνω σε κάποιον γνωστό, να κάνεις μια συζήτηση. Να κερδίσουμε και να έρθουν ξανά. Κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί μια τέτοια ενέργεια να τους βοηθήσει σε βάθος χρόνου".

Η Hendon FC δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια. Πρόγραμμα προπονήσεων πραγματοποιείται στη διάρκεια της εβδομάδας στο Silver Jubilee Park και αφορά νεαρούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

"Ένα νεαρό αγόρι που συμμετέχει στις προπονήσεις, δεν είχε βγει από το σπίτι του για τρία χρόνια. Αλλά είχε αγάπη για το ποδόσφαιρο, έτσι έρχεται στα προγράμματα εκγύμνασης από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε.

Δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου κάνουν κάτι που αγαπούν, είναι θαυμάσιο να τους βλέπουμε να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους.

Στους 12 μήνες που τρέχει το πρόγραμμα, είδαμε τρεις ανθρώπους να επιστρέφουν στην μάθηση και άλλους τρεις να επιστρέφουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης.

Και παρά το γεγονός πως δεν μπορούμε να καρπωθούμε όλο το χειροκρότημα για αυτό, σίγουρα αισθανόμαστε πως παίξαμε έναν σημαντικό ρόλο", υποστήριξε ο Rob Morris, ιδιοκτήτης του Silver Jubilee Park.

Photo credits: Silver Jubilee Park twitter account

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ