ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η εξομολόγηση Τουρέ για το ρατσισμό που έζησε ως 20χρονος

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΝΤΟΥΝΤΕΛΑΝΖ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάγια Τουρέ μίλησε για το σκληρό και αποκρουστικό πρόσωπο του ρατσισμού που ένιωσε στο πετσί του από νεαρή ηλικία ενώ παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή του για το ίδιο θέμα στον Ραχίμ Στέρλινγκ.

Έχοντας διανύσει μία αξιοθαύμαστη διαδρομή στους αγωνιστικούς χώρους ο Γιάγια Τουρέ μπορεί να καμαρώνει για το γεγονός πως είναι ένας από τους πλέον πετυχημένους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει η Ακτή Ελεφαντοστούν και η Αφρική γενικότητα, όμως αυτά τα κατορθώματα και τα παράσημα δεν φτάνουν για να "σβήσουν" μονοκοντυλιά αμαρτίες του παρελθόντος.

Όχι δικές του αλλά... άλλων, με τον πρώην μέσο της Μπαρτσελόνα, της Μάντσεστερ Σίτι και του Ολυμπιακού να παραχωρεί συνέντευξη στην "Mirror" και να αναφέρεται στον ρατσισμό που έχει βιώσει, αρχής γενομένης από την άσχημη εμπειρία που είχε στην Ουκρανία ως παίκτης της Μέταλουργγκ Ντόνετσκ σε ηλικία μόλις 20 ετών.

"Στην αρχή αισθανόμουν ντροπιασμένος, μετά εξοργισμένος. Οι φωνές όπου μιμούνταν μαϊμούδες ήταν το χειρότερο πράγμα. Και πολλές φορές αυτούς τους ήχους τους έβγαζαν και οι οπαδοί της δικής μου ομάδας.

Μου έλεγαν "μαύρο σκατό γύρνα σπίτι σου". Προσπάθησα να συνηθίσω. Έζησα πολύ δύσκολες στιγμές.Το χειρότερο ήταν πως ήμουν υποχρεωμένος να τις ξαναζώ σε κάθε παιχνίδι. Θυμάμαι πως είχα καλέσει μία φορά τον πατέρα μου και του είχα πει για τα τραγούδια που έλεγαν για μένα και για τις κραυγές μαϊμούς που έβγαζαν.

"Μπαμπά, αισθάνομαι χάλια", του έλεγα, και εκείνος απαντούσε να είμαι ο εαυτός μου, να είμαι δυνατός. Δεν μπορούσε όμως να συνειδητοποιήσει πόσο άσχημο και σκληρό ήταν για μένα. Όμως, μία ημέρα αποφάσισε να έρθει να με βρει.

Όλοι οι λευκοί κάθονταν μακριά του κα εκείνος πήγε να κάτσει κάπου απόμερα. "Τι συνέβη, άσχημη μυρωδιά;", με είχε ρωτήσει και από εκείνη τη στιγμή κατάλαβε τα πάντα".

Βέβαια, αυτά που πέρασε ο Τουρέ στην Ουκρανία δεν συνιστούν εικόνες που έχουν εξαλειφτεί αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια, με τον έμπειρο μέσο να παίρνει ασίστ από την άθλια ρατιστική επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα ο Ραχίμ Στέρλινγκ κατά τη διάρκεια αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι, και να δηλώνει:

"Πιστεύεις ότι είσαι προετοιμασμένος για αυτά που μπορούν να σου πουν και να σου φωνάξουν, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια και στο τέλος σοκάρεσαι, μένεις έκπληκτος. Εάν ήταν στο χέρι μου θα έβγαινα από το γήπεδο κάθε φορά.

Ποιά είναι η λύση; Εάν προσβληθεί ένας παίκτης θα πρέπει να αποχωρήσει όλη η ομάδα από το γήπεδο, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών και των παραγόντων της ομάδας. Κάτι πρέπει να γίνει, από την FIFA, από κάπου πολύ ψηλά...

Εάν δεν υπάρχει παρέμβαση, δυστυχώς, μετά από μερικές εβδομάδες, θα επιστρέψει ο ρατσισμός"

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ