COPA AMERICA

Copa América 2021: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι να πάρει τρόπαιο και του Νεϊμάρ να μπει στην κουβέντα

Ο Λιονέλ Μέσι της Αργεντινής μονομαχεί με τον Νεϊμάρ της Βραζιλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στο "Μινεϊράο", Μπέλο Οριζόντε | Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
Ο Λιονέλ Μέσι της Αργεντινής μονομαχεί με τον Νεϊμάρ της Βραζιλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στο "Μινεϊράο", Μπέλο Οριζόντε | Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 © 2021 LEO CORREA/ASSOCIATED PRESS

Η Αργεντινή και η Βραζιλία θα δώσουν πολλές μάχες στο μέλλον για να κατακτήσουν ένα Copa América, όπως έκαναν στο παρελθόν. Οι Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ δεν έχουν ούτε παρελθόν και πιθανότατα ούτε μέλλον στο τουρνουά. Έχουν μόνο παρόν.

Ο τελικός του Copa América μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας (3:00, Open TV, live ενημέρωση απ' το SPORT24) στο "Μαρακανά" του Ρίο ντε Ζανέιρο μοιάζει συνηθισμένη εικόνα, χωρίς να είναι. Τελευταία φορά που οι δύο χώρες συναντήθηκαν στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά ήταν το 2007, όταν καμία εκ των δύο δεν βασιζόταν σε παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι ή ο Νεϊμάρ.

Ο χρόνος κύλησε, τα δύο σπουδαία ταλέντα έγιναν οι κορυφαίοι των χωρών τους και αυτός ο τελικός είναι η μεγαλύτερη και ίσως τελευταία ευκαιρία τους να κατακτήσουν ένα σπουδαίο τρόπαιο με την εθνική ομάδα της χώρας τους. Ναι, έχουν από ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ναι, ο Νεϊμάρ έχει πανηγυρίσει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2013, όμως ουδείς έχει κερδίσει ένα τρόπαιο που πραγματικά παίζει ρόλο ώστε να μπει στο πάνθεον του ποδοσφαίρου ή να ανελιχθεί εντός αυτού.

Η αλήθεια είναι πως ο Ντιέγκο Μαραντόνα ή ο Πελέ δεν κατέκτησαν το Copa América και ο Γιόχαν Κρόιφ δεν πανηγύρισε κάποιο μεγάλο τρόπαιο με την εθνική Ολλανδίας. Αυτό δεν εμπόδισε τον κόσμο να τους τοποθετήσει πολύ ψηλά στην κλίμακα των κορυφαίων του αθλήματος. Αν τελικά ένα τέτοιο τρόπαιο παίζει κάποιον ρόλο, ο 34χρονος Μέσι και ο 29χρονος Νεϊμάρ δεν θα βρουν μεγαλύτερη ευκαιρία από τη φετινή για να βελτιώσουν τη θέση τους.

Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, όμως καμία εκ των δύο χωρών προβάλλει ως φαβορί. Το επόμενο Copa América θα διεξαχθεί στο Εκουαδόρ το 2024 και η ηλικία που θα έχουν οι δύο αστέρες θα μοιάζει αποτρεπτική για μία αντίστοιχη διάκριση με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Και αυτό με την προϋπόθεση να αγωνίζονται ακόμη στις εθνικές ομάδες τους, αφού δεν αποκλείεται να σταματήσουν από την εθνική πολύ πριν ολοκληρώσουν την καριέρα τους ως ποδοσφαιριστές. Ο Μαραντόνα το έκανε πρακτικά στα 30, επιστρέφοντας έπειτα από χρόνια για να τελειώσει οριστικά στα 34, ο Πελέ σταμάτησε στα 31. Ήδη ο Μέσι έχει ανακοινώσει δύο φορές ότι αποσύρεται και παρότι ανακάλεσε, δεν αποκλείεται αυτό να είναι το τελευταίο τουρνουά του.

"Θα άλλαζα τα Χρυσά Παπούτσια για ένα τρόπαιο με Αργεντινή"

Ύστερα απ' την πρόκριση εις βάρος της Κολομβίας, ο Μέσι δήλωσε: "Αυτό που θέλω περισσότερο απ' όλα είναι ένας τίτλος με την εθνική ομάδα. Είμαστε πιο πεινασμένοι από ποτέ για να κατακτήσουμε το Copa América". Η ειλικρινής δήλωση είναι αυτή που έχει κάνει σε ιδιωτική κουβέντα με τη φίλη του δημοσιογράφο Βερόνικα Μπρουνάτι: "Θα άλλαζα όλα τα Χρυσά Παπούτσια για ένα τρόπαιο με την Αργεντινή".

Στο φετινό τουρνουά αγωνίζεται ακριβώς στον τόνο αυτής της δήλωσης, έστω κι αν δεν την έκανε ποτέ δημόσια. Με 4 γκολ και 5 ασίστ, καθώς και δύο πάσες πριν από ασίστ συμπαίκτη του, έχει συμμετοχή και στα 11 γκολ της Αργεντινής. Στον ημιτελικό κόντρα στην Κολομβία, οι αντίπαλοί του δέχθηκαν 6 κίτρινες κάρτες, όλες για φάουλ πάνω στον Μέσι. Στον προημιτελικό κόντρα στο Εκουαδόρ, όπου έδωσε δύο ασίστ και σκόραρε με εκτέλεση φάουλ, κανονικά θα έπρεπε να πιστωθεί ακόμα μια ασίστ, όπως δήλωσε ο Ερνάν Κρέσπο: "Δεν έχω δει ποτέ δύο ασίστ σε ένα γκολ. Στέλνει τον Νίκο Γκονσάλες τετ α τετ την πρώτη φορά και μετά, τσακ, σερβίρει στον Ροντρίγο ντε Πάουλ μια πάσα που ούτε ο ίδιος ο Μέσι μπορούσε να δει καλά. Βρίσκει έναν ανύπαρκτο διάδρομο για την μπάλα ώστε να φτάσει στον Ντε Πάουλ. Μόνο ο Μέσι μπορεί να το κάνει αυτό".

Σε αυτήν τη φάση μοιάζει να περικλείεται όλη η διαφορά της καριέρας του σε Αργεντινή και Μπαρτσελόνα. Στην εθνική, ο Γκονσάλες το έχασε όπως τα έχασε ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν σε διαδοχικούς τελικούς, στερώντας από τον Μέσι το διεθνή τίτλο που τόσο ψάχνει. Αντιθέτως, το τελείωμα του Ντε Πάουλ προσομοιάζει ιστορικά στους συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, στην οποία κατά καιρούς έχει πλαισιωθεί με την αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου, με συνέπεια να πανηγυρίσει περισσότερα τρόπαια από όσα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη. Στο Copa América 2015 κατέκτησε 4 βραβεία man of the match, περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη. Θα κατακτούσε και τον τίτλο του MVP, όμως τον αρνήθηκε κι έτσι δεν απονεμήθηκε σε κανέναν. Στο Copa América Centenario έχασε για ένα γκολ τον τίτλο του 1ου σκόρερ και συμπεριλήφθηκε στην ιδανική ενδεκάδα. Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις το άστρο του Μέσι έλαμψε. Όχι των συμπαικτών του όμως (με εξαιρέσεις φυσικά). Τρεις σερί χρονιές ήταν φιναλίστ σε ομαδικό επίπεδο, αν και ήταν πρωταθλητής σε ατομικό.

Αυτοί οι τελικοί δεν είναι οι πρώτοι του. Η αρχή της... κατάρας εντοπίζεται στο 2007, όταν η Αργεντινή των "δεκαριών", των... διαδόχων του Μαραντόνα (Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, Πάμπλο Αϊμάρ, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, Κάρλος Τέβες, Φερνάντο Γκάγκο μαζί με τον Μέσι σε εκείνη την αποστολή) συνετρίβη με 0-3 από μία "σελεσάο" που το μεγαλύτερο αστέρι της ενδεκάδας ήταν ο Ρομπίνιο με τον Ζούλιο Μπαπτίστα!

Από την αρχή της καριέρας του ο Μέσι έχει λάβει μέρος σε 11 μεγάλες διοργανώσεις με το εθνόσημο στο στήθος σε επίπεδο ανδρών και έχει αγωνιστεί σε τελικό στις 4 εξ αυτών. Όσες ατομικές διακρίσεις και να διαθέτει, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει μία κούπα και αυτό τον οδήγησε δύο φορές εκτός εθνικής. Στο φετινό τουρνουά, όμως, εμφανίζεται διαφορετικός. Ίσως για πρώτη φορά στην καριέρα του στην εθνική ομάδα είναι ο αδιαπραγμάτευτος ηγέτης και συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Φωνάζει σε αντιπάλους, φωνάζει και στους συμπαίκτες του, τους καθοδηγεί, τους αναγκάζει να παίξουν καλύτερα, να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τον απαιτούμενο πήχη. Για πρώτη φορά και ο ίδιος βάζει από κάτω τις φιλίες και τις σχέσεις, κρατώντας πιο ψηλά απ' όλα τον σκοπό. Ο κολλητός του Σέρχιο Αγκουέρο δεν είναι ο βασικός φορ της Αργεντινής, όπως θα είναι στην Μπαρτσελόνα. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες είναι αυτός που έχει πάρει το χρίσμα και το οποίο εν πολλοίς του το έδωσε ο ίδιος ο Μέσι, σίγουρα παραπάνω από τον προπονητή του, Λιονέλ Σκαλόνι.

Μία νίκη επί της Βραζιλίας μέσα στο Ρίο θα δώσει στον Μέσι το πολυπόθητο τρόπαιο που θα παίξει ρόλο στις συζητήσεις τρίτων σχετικά με την υστεροφημία του, αλλά ταυτόχρονα θα σπάσει άλλη μία κατάρα. Ο Μέσι δεν έχει νικήσει ποτέ τη Βραζιλία ούτε έχει σκοράρει εις βάρος της σε αγώνα για κάποια διοργάνωση!

Όλα δείχνουν Νεϊμάρ και Βραζιλία εκτός απ' τους Βραζιλιάνους

Το παρελθόν δείχνει και για άλλους λόγους Βραζιλία. Η "σελεσάο" έχει να ηττηθεί σε τελικό από την Αργεντινή από τη διοργάνωση του 1937, σε έναν αγώνα που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες. Από το 1997 έχει κατακτήσει 5 φορές το τρόπαιο, ενώ το 2004 και το 2007 νίκησε την Αργεντινή στον τελικό (και το 2005 στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών). Στο "Μαρακανά" δεν έχει ηττηθεί σε κάποια διοργάνωση έπειτα από το περίφημο Maracanazo κόντρα στην Ουρουγουάη στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1950, μετρώντας 22 νίκες και 6 ισοπαλίες. Στο εμβληματικό στάδιο του Ρίο ντε Ζανέιρο έχει πανηγυρίσει τρία τρόπαια, το Copa América του 1989 και του 2019, καθώς και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2013.

Επιπλέον, η τελευταία ήττα της Βραζιλίας για κάποια διοργάνωση ήρθε πριν από τρία χρόνια. Για την Αργεντινή πριν από δύο και η ομάδα που τη νίκησε ήταν η... Βραζιλία, στον ημιτελικό του Copa América 2019! Εκείνη τη χρονιά, πάντως, η Αργεντινή νίκησε τη Βραζιλία σε φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία με 1-0 χάρη σε γκολ του Μέσι.

Ο Νεϊμάρ απουσίαζε από εκείνο το φιλικό παιχνίδι, όπως απουσίαζε και από τη νίκη στα ημιτελικά του προ διετίας Copa América. Έχασε εκείνον τον θρίαμβο των συμπατριωτών του λόγω τραυματισμού, με συνέπεια κι ο ίδιος να ψάχνει το πρώτο τρόπαιο με την εθνική Βραζιλίας με το ίδιο σθένος που το αναζητεί ο φίλος του στην αντίπερα όχθη. Δύο γκολ και τρεις ασίστ μέχρι στιγμής στο τουρνουά είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη επίδοση, ειδικά από τη στιγμή που στο μοναδικό παιχνίδι που η Βραζιλία δεν νίκησε ήταν αυτό στο οποίο ξεκουραζόταν, στη φάση των ομίλων κόντρα στο Εκουαδόρ.

Ο ηγέτης της Παρί βρίσκεται σε τροχιά προσπέρασης των Καφού (142), Ρομπέρτο Κάρλος (125) και Ντάνι Άλβες (118) στην κορυφή των συμμετοχών και του Πελέ (77) στην κορυφή των τερμάτων για τη Βραζιλία. Πριν από τον τελικό έχει 68 γκολ σε 110 αγώνες, ωστόσο υπό τις οδηγίες του Τίτε βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση, όταν είναι υγιής. Στις 40 διεθνείς συμμετοχές με το συγκεκριμένο ομοσπονδιακό τεχνικό έχει 22 γκολ και 23 ασίστ, ενώ συντηρεί μία απίθανη επίδοση, αφού η Βραζιλία δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε παιχνίδι που αγωνίστηκε ο Νεϊμάρ.

Copa América 2021: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι να πάρει τρόπαιο και του Νεϊμάρ να μπει στην κουβέντα
IG/NEYMARJR


Κι όμως, η δική του "σταυροφορία" για την κατάκτηση ενός τροπαίου δεν συγκινεί ορισμένους συμπατριώτες του. Μία Βραζιλιάνα δημοσιογράφος έγραψε στα social media ότι θα στηρίξει τον Μέσι στον τελικό για να δικαιωθεί με ένα τρόπαιο, ενώ κι άλλοι Βραζιλιάνοι επιλέγουν την "αλμπισελέστε" από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας τους. Ο Νεϊμάρ αντέδρασε και έστειλε το δικό του μήνυμα στους... αντιρρησίες, δείχνοντας ότι και γι' αυτόν ο τελικός μπορεί να σημαίνει ό,τι και για τον Μέσι, ίσως και περισσότερα διότι στο παλμαρέ του δεν έχει καμία διάκριση με την εθνική ομάδα, πλην των δύο ολυμπιακών μεταλλίων (χρυσό το 2016, αργυρό το 2012, που θεωρήθηκε αποτυχία).

Η ώρα της λύτρωσης

Ο τελικός της Αργεντινής (τυπικά γηπεδούχος) με τη Βραζιλία αναπόφευκτα μπορεί να μπρανταριστεί και ως μονομαχία του Μέσι με τον Νεϊμάρ. Το "Μαρακανά" δεν θα γεμίσει για τον αγώνα, αφού η διοργάνωση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών μέχρι στιγμής και για τον τελικό θα επιτραπούν μόνο μερικές χιλιάδες κόσμου. Οι τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα, ακόμα και σε δύσκολες ώρες αφού η διοργανώτρια CONMEBOL προτίμησε να τον ορίσει στην prime time ζώνη της Νότιας Αμερικής, θα ασχοληθούν ίσως περισσότερο με τους δύο αστέρες παρά με τις δύο εθνικές ομάδες.

Ήδη στη Βραζιλία μεγάλο μέρος του κοινού γύρισε την πλάτη στη διοργάνωση και δη στην εθνική. Στην πρεμιέρα η τηλεθέαση ήταν μικρότερη από τα κανονικά προγράμματα των καναλιών, ενώ ούτως ή άλλως η στάση των διεθνών και του Τίτε να συμμετάσχουν στη διοργάνωση (έχοντας αφήσει υπόνοιες ότι θα απέχουν, λόγω της κατάστασης που υπάρχει στη χώρα ελέω κορονοϊού) έχει διχάσει τους κατοίκους της Βραζιλίας.

Το Αργεντινή - Βραζιλία όμως παραμένει το superclásico των εθνικών ομάδων και θα καθηλώσει εκατομμύρια ανθρώπων στις τηλεοράσεις τους. Είτε για να δουν την Αργεντινή να φτάνει την Ουρουγουάη στην κορυφή των κατακτήσεων με 15 είτε για να δουν τη Βραζιλία να πανηγυρίζει το décima είτε για να δουν ποιος εκ των Μέσι ή Νεϊμάρ θα λυτρωθεί, ο τελικός του Copa América δεν χάνεται ούτε φέτος.

TAGS COPA AMERICA ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ