PREMIER LEAGUE

Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2: Ο Ενκέτια έκρινε τη ματσάρα στο 90' και εκτόξευσε στο +5 τους κανονιέρηδες

Ο Έντι Ενκέτια πανηγυρίζει γκολ της Άρσεναλ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | 22 Ιανουαρίου 2023
Ο Έντι Ενκέτια πανηγυρίζει γκολ της Άρσεναλ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | 22 Ιανουαρίου 2023 @2023 IAN WALTON/AP IMAGES

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο "Έμιρεϊτς", από τα καλύτερα της φετινής Premier League, η Άρσεναλ υπέταξε με 3-2 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με γκολ του Ενκέτια στο 90ο λεπτό και άφησε πέντε πόντους πίσω την Σίτι έχοντας και ματς λιγότερο.

Η Άρσεναλ αρχίζει πλέον να πιστεύει όλο πιο πολύ, όλο και πιο δυνατά, στην κατάκτηση του τίτλου, κάτι που στην αρχή της σεζόν ακουγόταν και φάνταζε ως (τρελό) όνειρο. Και όμως, η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα επικράτησε 3-2 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το βράδυ της Κυριακής (22/01) φτάνοντας στις 16 νίκες στα πρώτα 19 παιχνίδια της στο πρωτάθλημα και άφησε πέντε πόντους πίσω της την Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας μάλιστα και ματς λιγότερο έναντι των πρωταθλητών Αγγλίας στου δρόμου τα μισά.

Οι κανονιέρηδες βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 17' από το γκολ του Ράσφορντ όμως έκαναν την ανατροπή με τους Ενκέτια και Σακά, για να έρθει ο Μαρτίνες να γράψει το 2-2 λίγο πριν κλείσει μία αγωνιστική ώρα το ματς και να βάλει φωτιά στο ντέρμπι στο τελευταίο ημίωρό του.

Σε αυτό το διάστημα οι Λονδρέζοι ήταν εκείνοι που έψαξαν περισσότερο το γκολ και είχαν 2-3 μεγάλες φάσεις, για να έρθει η λύτρωσή στους στο 90' με τον Ενκέτια (δύο γκολ στο παιχνίδι) και να πανηγυρίσουν μία μεγάλη νίκη, με την οποία άφησαν 11 πόντους πίσω τους κόκκινους διαβόλους και έκαναν ένα ακόμα στέρεο βήμα προς την κατάκτηση του πρώτου τους τίτλου μετά από το 2004.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το ματς

Η Άρσεναλ μπήκε καλύτερα στο ντέρμπι και στο πρώτο 10λεπτο έδειχνε να πατάει πολύ καλύτερα στο γήπεδο όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν εκείνη που βρήκε δίχτυα στην πρώτη επικίνδυνη επίσκεψή της στα αντίπαλα καρέ. Αυτό έγινε στο 17ο λεπτό, με τον Μάρκους Ράσφορντ να νικάει τον Ράμσντεϊλ με δυνατό δεξί σουτ εκτός περιοχής και να γράφει το 0-1 για να φτάσει τα 9 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τους κόκκινους διαβόλους μετά το τέλος του Μουντιάλ.

Το γκολ όμως αυτό δεν έριξε την ψυχολογία των πρωτοπόρων της Premier League οι οποίοι απάντησαν άμεσα και συγκεκριμένα στο 24ο λεπτό. Τότε που οι παίκτες του Αρτέτα γύρισαν ωραία τη μπάλα και αυτή έφτασε στον Τζάκα που έβγαλε σέντρα από τα αριστερά, με τον Ενκέτια να πετάγεται στο ύψος της μικρής περιοχής στο δεύτερο δοκάρι και να νικάει με κεφαλιά τον Ντε Χέα.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ράμσντεϊλ απέκρουσε εντυπωσιακά ένα πολύ δυνατό σουτ του ΜακΤόμινεϊ σε μία ακόμα αξιόλογη φάση μέσα στο εξαιρετικό πρώτο ημίωρο, με τον ρυθμό να πέφτει στη συνέχεια και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν δικαίως στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-1.

Μονομαχία των Ράσφορντ - Τομιγιάσου σε ματς της Άρσεναλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Λονδίνο | 22 Ιανουαρίου 2023
Μονομαχία των Ράσφορντ - Τομιγιάσου σε ματς της Άρσεναλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Λονδίνο | 22 Ιανουαρίου 2023 @2023 IAN WALTON/AP IMAGES

Οι δυνατές συγκινήσεις συνεχίστηκαν ωστόσο και στο δεύτερο μέρος, με τις δύο ομάδες να σκοράρουν από μία φορά η κάθε μία μέχρι τη συμπλήρωση μίας αγωνιστικής ώρας.

Ο Σακά έκανε την ανατροπή για τους κανονιέρηδες με άπιαστο διαγώνιο σουτ εκτός περιοχής (2-1) για να γίνει μόλις ο τρίτος παίκτης της Άρσεναλ που σκοράρει σε τρία διαδοχικά ματς Premier League απέναντι στην Γιουνάιτεντ (μετά από Λιούνγκμπεργκ και Ανρί) ενώ ο Μαρτίνες ισοφάρισε σε 2-2 με κεφαλιά για να γίνει ο έβδομος Αργεντινός στην ιστορία των κόκκινων διαβόλων που βρίσκει δίχτυα σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Το γκολ αυτό έκανε το ματς ακόμα πιο συναρπαστικό, με την Άρσεναλ να παίρνει τα ηνία μετά από το 70ο λεπτό και να πιέζει για το τρίτο γκολ αλλά να μην το βρίσκει, με το σουτ του Σακά στο 70' να σταματάει στη ρίζα της δεξιάς δοκού (έχοντας βρει και στο πόδι του Έρικσεν) και τον Ντε Χέα να κάνει σπουδαία επέμβαση σε σουτ του Ενκέτια στο 84'.

Οι Γκάμπριελ και Ράμσντεϊλ πανηγυρίζουν νίκη της Άρσεναλ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | 22 Ιανουαρίου 2023
Οι Γκάμπριελ και Ράμσντεϊλ πανηγυρίζουν νίκη της Άρσεναλ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ | 22 Ιανουαρίου 2023 @2023 IAN WALTON/AP IMAGES

Έξι λεπτά αργότερα όμως η κατάληξη ήταν διαφορετική, με τον Ενκέτια να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Ντε Χέα με προβολή και το γκολ να κατακυρώνεται μέσω VAR (καλυπτόταν τόσο ο σκόρερ όσο και ο Ζιντσένκο στην αρχή της φάσης), για να γίνει το 3-2 και να δώσει το έναυσμα για ένα άνευ προηγουμένου πάρτι στις εξέδρες, με τον Ενκέτια να κάνει τους φίλους της Άρσεναλ να ονειρεύονται το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άρσεναλ ολοκλήρωσε το ματς με 63 επαφές στη μεγάλη περιοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τις περισσότερες που είχε ομάδα σε οποιοδήποτε ματς της φετινής Premier League), με τον Ενκέτια να γίνεται μόλις ο δεύτερος παίκτης των Λονδρέζων που σκοράρει νικητήριο γκολ στο 90ο λεπτό απέναντι στην Γιουνάιτεντ για το πρωτάθλημα, μετά από τον Ανρί τον Ιανουάριο του 2007.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Ράμσντεϊλ, Γουάιτ (46' Τομιγιάσου), Σαλιμπά, Μαγκαλάες, Ζιντσένκο, Πάρτεϊ, Τζάκα, Σακά, Έντεγκααρντ (90' Χόλντινγκ), Μαρτινέλι (82' Τροσάρ), Ενκέτια

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Γουάν-Μπισάκα, Βαράν (90' Γκαρνάτσο), Μαρτίνες, Σο, ΜακΤόμινεϊ, Έρικσεν, Άντονι (71' Φρεντ), Φερνάντες, Ράσφορντ, Βέχορστ

Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής

Σάββατο 21/01

  • Λίβερπουλ - Τσέλσι 0-0
  • Μπόρνμουθ - Νότιγχαμ Φόρεστ 1-1 (28' Άντονι / 84' Σάριτζ)
  • Λέστερ - Μπράιτον 2-2 (38' Ολμπράιτον, 63' Μπαρνς / 27' Μιτόμα, 88' Φέργκιουσον)
  • Σαουθάμπτον - Άστον Βίλα 0-1 (77' Γουότκινς)
  • Γουέστ Χαμ - Έβερτον 2-0 (34' 41' Μπόουεν)
  • Κρίσταλ Πάλας - Νιούκαστλ 0-0

Κυριακή 22/01

  • Λιντς - Μπρεντφορντ 0-0
  • Μάντσεστερ Σίτι - Γουλβς 3-0 (40' 50' πεν. 54' Χάλαντ)
  • Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2 (24' 90' Ενκέτια, 53' Σακά / 17' Ράσφορντ, 59' Μαρτίνες)

Δευτέρα 23/01

  • 22:00 Φούλαμ - Τότεναμ

Το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής

Παρασκευή 03/02

  • 22:00 Τσέλσι - Φούλαμ

Σάββατο 04/02

  • 14:30 Έβερτον - Άρσεναλ
  • 17:00 Άστον Βίλα - Λέστερ
  • 17:00 Γούλβς - Λίβερπουλ
  • 17:00 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Κρίσταλ Πάλας
  • 17:00 Μπράιτον - Μπόρνμουθ
  • 17:00 Μπρέντφορντ - Σαουθάμπτον
  • 19:30 Νιουκάστλ - Γουέστ Χαμ

Κυριακή 05/02

  • 16:00 Νότιγχαμ Φόρεστ - Λιντς
  • 18:30 Τότεναμ - Μάντσεστερ Σίτι
TAGS PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ